středa, května 23, 2007

Peníze a svoboda

Svoboda je neustále skloňované heslo. Avšak je kolem nás opravdu tolik svobody, kolik se o ní mluví? Bohužel, většinou za heslem svobody se skrývá pouze možnost si koupit cokoliv mě napadne. Avšak je slovo svoboda pouze synonymem slova peníze, či je to i něco víc? Jak se to vlastně s tou svobodou má, když ji postavíme v tváří tvář penězům?

Všichni jsme svobodní. Aspoň se nám to každý den tvrdí. Ale jsou svobodní i lidé bez peněz? Vemte si takovou základní věc. Jdete po městě a přijde na vás potřeba. Jedním řešením by bylo ulevit si třeba v parku. To je ale zakázané (no aspoň de jure...). Na veřejné záchodky vás bez placení nepustí. A v restauracích vás taky rádi neuvidí. Je to opravdu svoboda, když se bez peněz už nemůžete ani ...

Další příklady by se našly. Třeba svoboda pohybu. Je krásné, že teoreticky můžete cestovat kam chcete. Ale bez peněz leda tak po svých... Když vám neslouží, tak jste ztraceni. Auto je nejhorší možná ekonomická investice a do prostředků hromadné dopravy vás buď vůbec nepustí, nebo vás z nich vyhodí.

Zdálo by se, že naopak člověk při penězích si tedy může užívat svobody plnými doušky. Ovšem opak je často pravdou. Už jen tím, že člověk cokoliv vlastní, tak pozbývá část své svobody. O majetek se člověk musí starat. Opravovat ho. Chránit před odcizením. Je svírán strachem o to, jestli ho zítra bude ještě mít. Člověk neváže věci k sobě, ale sebe k věcem pouty silnějšími než ocel.

Mnozí se díky penězům stávají otroky vlastních žádostí. Kolik lidí se díky svým chutím dostali do metráže, vůči které vypadají zápasníci sumo jako květinky křehké, podvyživené? Tyto nešťastníky pak musí vytahovat hasiči z jejich příbytků jeřábem. Díky penězům si udělali ze svého těla vězení.

Peníze samy o sobě svobodu přinést nedokáží. Ale ve společnosti, jenž je na penězích postavená, tomu kdo je nemá, svobodu seberou. Skutečná svoboda je těžko slučitelná s nadvládou peněz.

poslal Elf

Štítky: ,



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 7:

V 5/23/2007 8:35 odp. , Blogger Tribun řekl...

Podobným tématem se zabývá i Erich Fromm ve své knize "Strach ze svobody". Jde více do hloubky, hledá kořeny, a nalézá i odpovědi, byť pohříchu poněkud rozpačité.

Já bych řekl tak: peníze člověku usnadňují život, ale neosvobozují ho. Svoboda bohatých nespočívá v tom, že si mohou koupit co chtějí, ale v tom, že pro ně neplatí pravidla a oni mohou dělat cokoliv, aby svůj majetek zvětšili. A naopak chudí nejsou nesvobodní proto, že nic nemají, ale proto, že jsou závislí na bohatých.

To samozřejmě neznamená, že bych věřil v romantické klišé člověka, který je šťastný dokud dře bídu s nouzí, a který propadne naprostému zoufalství v okamžiku, kdy zdědí po strýčkovi z Ameriky milión.

 
V 5/24/2007 12:15 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Je sice možné, že člověk, který majetek vytvořil se pak stává jeho otrokem, ale jeho synové, dědici vůbec, jsou už určitě svobodní. Na rodinné jmění pohlíží jako na prostředek, pomocí něhož mohou rušit pravidla, která platí jen pro chudé (jak říká Tribun).

Chudí pak svobodní být nikdy nemohou a po pravdě mít prostředky, o kterých po večerech sní, chovají se jako naprosto stejné prasata.

 
V 5/25/2007 3:34 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Aby byl člověk svobodný, musí svobodně cítit. K tomu nepotřebuje žádné peníze ani majetek.

superzurda

 
V 5/27/2007 1:45 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

To: Superzurda.
"Aby byl člověk svobodný, musí svobodně cítit. K tomu nepotřebuje žádné peníze ani majetek."

To ovšem platí pouze za předpokladu že jde o člověka který nepotřebuje peníze k naplnění potřeb svých nebo své rodiny. Jinak jde o prázdný idealistický žvást.

Dále už nejenom pro Superzurdu:

Říkávalo se: Všechno si můžeš koupit za peníze - jen ne zdraví, přátele a lásku. Samozřejmě že nic z výše zmíněného nelze koupit na váhu či na kusy v nějakém supermaketu. Ale ....

1) Zdraví: Vzhledem k pokroku v oblasti lékařství a vědy vůbec, má majetný člověk skutečně velkou šanci zaplatit si takové léčebné postupy o kterých se nemajetnému ani nesní. Oblast ve které by byla věda bezmocná se rapidně zmenšuje a za dostatečně velký obnos dokáže nabídnout téměř zázraky. Nemluvě o možnostech výběru toho co do svého těla nacpu a do jakého prostředí toto tělo umístím či "údržbě" toho těla celkově.

2) Přátele: Čím více má člověk peněz tím větší je okruh jeho působnosti jak v prostoru tak i v času. Má možnost poznat více lidí, více se jim věnovat, získat více zkušeností a být tak pro své okolí přínosnějším a zajímavějším. To sice samo o sobě přátele nevytváří ale naskýtá mnohem více příležitostí jak je potkat, poznat. A to jsem nezapočítal možnosti které se naskýtají movitému člověku při těch příležitostech kdy někdo potřebuje nějak pomoci. Zaplaťte něčímu dítěti drahou operaci která ho naplno vrátí do života a máte (ve většině případů) dobrého přítele ať chcete nebo nechcete. Můžete namítnout že nejde o přátelství nýbrž o vděčnost. Ale pokud tím získáte člověka, který je pro vás ochoten udělat cokoli bez ohledu na sebe, pak je to prostě váš přítel ať už jsou jeho pohnutky jakékoli.

3) Láska: Po světě chodí mnoho krásných, herecky nadaných a racionálně uvažujících žen, které jsou připraveny movitému partnerovi předstírat opravdovou lásku tak precizně a trvale, že nikdy nepoznáte zda jde o tu "pravou" nebo nahranou. Mimo to, člověk nezatížený existenčními starostmi má mnohem větší prostor na to aby v sobě rozvíjel všelicos čím lze opačnému pohlaví imponovat. Záleží jen na něm jak tento prostor využije. Ale každopádně jsou jeho šance mnohem větší než u nemajetného. Jde ostatně o podobnou situaci jako s přáteli.

Peníze znamenají moc jejíž velikost je přímo úměrná jejich množství a pokud není spoutána stejně narůstajícím pocitem odpovědnosti pak také i svobodu.
Pokud se mohu v kterémkoli okamžiku svobodně rozhodnout které místo na této planetě navštívím, kde chci bydlet, jak naplním svůj volný čas a nejsem na nikom závislý v zajištění svých potřeb, pak jsem svoboden v té pro člověka nejvyšší možné míře. Všechny ostatní věci mohu zařadit do těch "poznaných nutností" jako že nemohu ovládat počasí, že mne někdo nebude mít rád ať dělám co dělám a podobně.
Každý jiný způsob dosažení svobody je postavený na selekci a redukci potřeb. Vůbec to neznamená že je kvůli tomu horší než ten přes peníze. Ale tématem článku byly peníze a svoboda nikoli duchovno (či magie) a svoboda.
Tak že já to vidím tak že peníze jsou nástroj u kterého záleží na tom komu se dostane do ruky. Tak jako se někdo nožem pořeže, jiný s jeho pomocí vytvoří hezké řezbářské dílo a další ho někomu zabodne do zad. Stejně tak peníze někoho osvobodí, jiného spoutají a další s jejich pomocí připraví o svobodu ty druhé.

Myslím, Tribune, že Erich From si tyhle věci také uvědomoval a proto byly ty jeho odpovědi "pohříchu poněkud rozpačité". A zdá se mi že Winter to cítí taky tak, jenom není takový grafoman jako já, aby se o tom tak sáhodlouze rozepisoval.

 
V 5/27/2007 1:48 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Kamil Mudra :
Vynikající analogie, to s tim nožem. Jestli pochází z vaší hlavy, klobouk dolů... Pěkně shrnuje celý problém. Co dodat víc... ?

Jen v otázce zdraví to přísloví (že si ho za peníze nekoupíš) z větší části platí stále. Jistě, vědecký pokrok je obrovský, nicméně zde má věda stále ještě značné rezervy. Co s tunami peněz, když člověk přijde třeba o zrak či je nějak odkázán na pomoc druhých ? Když si nemůže bez pomoci asistenta ani dojít na záchod, je pak svoboden ? Těžko... Tady nepomůže ani sebetučnější konto...

 
V 5/27/2007 2:27 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Jo jo, lepší je být bohatý a zdravý, než chudý a nemocný, nebo jak se to říká :)

 
V 5/28/2007 9:40 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

K těm veřejných záchodům. Ve vyspělých zemích(Kanada, Amerika, Austrálie, Nový Zéland, ale i některé další země jsou toalety ZDARMA!!! Nikde nemusíte platit ani dolar. To jen u nás ti zloději by nejradši, abysme platili i za vzduch, který dýcháme.
Taky všechny tyto země, co mají toalety zdarma, si více váží přírody, nechtějí aby lidé chodili za stromy, za auta atd. a aby to všude smrdělo.
Jestli vám to vadí, že to v ČR takhle špatně funguje, napište na vládu, poslancům, na zastupitelstva, Bémovi(ten prej pracuje 16-18 hodin denně 7 dní v týdnu-říkal dnes ve zprávách!), ať s tím koukají něco udělat.Vždyť je to pro ostudu aby si v metru brali 5 Kč a pak tam lidi za metrem chodili si chodili ulevovat. Nebo aby se platilo ve fast foodech typu Mc Donald, to se většinou nikde ve světě neplatí.A milostivě vám tu dají lísteček, že když si koupíte jídlo, tak si tam pak na lísteček můžete dojít.

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka