pondělí, srpna 06, 2007

Kandidáti

Na volbu prezidenta si počkáme ještě půl roku, ale první pokusy najít kandidáty pro naši nejvyšší ústavní funkci již začaly. ODS má samozřejmě jasno a nevidí nejmenší důvod, proč by ve funkci neměl zůstat jejich nejmoudřejší a nejdokonalejší čestný Vůdce. Ústy Petra Nečase dokonce připomenula ostatním stranám, jak je Klaus skvělý a jak ho všichni mají rádi, což by se mělo vzít v potaz - zda si to představuje třeba jako volbu aklamací a bez protikandidáta, již neupřesnil. Komunisté tiše sedí a vyčkávají, protože jim je nejspíš jasné, že každý koho navrhnou bude téměř se stoprocentní jistotou odepsaný, byť by to byl třeba František z Asissi. Zbývající strany se stále točí dokola, odkládají rozhodnutí, a ačkoliv nikomu příliš aktuální prezident nevoní, tak se zatím zřejmě snaží, aby vydržel i na další volební období. Jediné jméno, které má zatím jakous takous konzultační podporu je Jiří Dienstbier. Aktuálně vnímaný za jediného možného protikandidáta začal vzbuzovat zájem veřejnosti i médií.

Významnější výtky proti jeho kandidatuře vznášené převážně z okruhu ctitelů současného prezidenta jsou vlastně jen dvě: první je jeho neúspěch v politice a druhá členství v KSČ. Neúspěch v politice mu sice sílu nedodává, ale z druhé strany, kdyby politici po neúspěších mizeli z povrchu zemského, nemohl by Václav Klaus být po dvou volebních prohrách prezidentem a svět by během druhé světové války například neznal jméno Winstona Churchilla.

Členství v komunistické straně je věcí závažnější. Pokud by byl Jiří Dienstbier zvolen, bude tento fakt částí společnosti neustále opakován jako antidienstbierovský argument. Jeho disidentská činnost se pro některé nebude počítat vůbec, pro jiné bude s opovržením brána za frakční válku starých komunistů. Sám Dienstbier své členství v tehdejší době považuje za jediný možný způsob, jak se tenkrát dalo něco ve společnosti změnit. Jeho obecně známý pozdější životopis a realita konce padesátých let spíše jeho slova potvrzují, než vyvracejí: do KSČ vstoupil jako jednadvacetiletý v roce 1958. To byla doba, kdy komunistická strana váhavě začínala pracovat nad revizemi politických procesů ze začátku padesátých let a lidé měli ještě čerstvě v paměti polskou a maďarskou zkušenost. Maďarsko jasně ukázalo, že cesta samostatnosti a bez komunistické strany skončí krvavou lázní a Polsko zas naznačilo, že Sovětský Svaz je ochoten tolerovat jisté společenské změny a trochu samostatnější vnitřní i vnější politiku - byť pouze s komunistickým certifikátem. Nástup Brežněva a upevnění jeho pozice situaci změnily. Postupné uvolňování skončilo roku 1968 smutnou srpnovou okupací, kde se Jiří Dienstbier postavil naprosto jasně na stranu naší suverenity a svobody.

Paradoxní je, že Václav Klaus se svým životopisem tolik emocí nevzbuzuje. Přitom pokud ho člověk přečte okem Dienstbierových antikomunistických odpůrců, leccos by se v něm dalo najít. Například se stal basketbalovým reprezentantem Československa, což mu umožnilo reprezentovat i v zahraničí (Dienstbierovy výjezdy do zahraničí jsou samozřejmě důkazem jeho blízkého propojení s režimem). Do KSČ sice nevstoupil, ale v oslavném životopise se dá najít zajímavá informace, že student Klaus velmi do strany nechce, ač mu stále naznačují, že by to bylo vhodné. To rozhodně vzbuzuje podiv nad hrdinstvím budoucího prezidenta, jen mírně skřípe informace, že fakultní výbory KSČ si mezi sebou sdělují, že nepřipadá v úvahu, aby někdo takový jako Václav Klaus mohl být vzat do komunistické strany. Proč se tak často a na různých úrovních zabývaly přijímáním někoho, kdo o to vůbec neměl zájem? V roce 1966 liberální antimarxista odejel na jeden semestr do Itálie a po sovětské okupaci v roce 1969 si mohl vyrazit i na studijní pobyt do USA. Pokud rok 1968 byl pouhým mocenským bojem komunistů (což je častá teorie lidí, předhazujících Dienstbierovi členství v KSČ), jistě stojí za zmínku, že v té době Václav Klaus pracoval pro komunistickou vládu v reformním týmu místopředsedy vlády Oty Šika. V dobách tzv. komunismu navíc Václav Klaus dost často publikoval či spolupracoval na různých ekonomických publikacích. Samozřejmě ho pronásledovala i StB, která velkého buřiče a rebela… nechala údajně dál ničit politický systém…

Při dostatečně paranoidním přístupu, jenž lze cítit z antidienstbierovských komentářů, by bylo možné i z Václava Klause učinit vtěleného ďábla, vesele kolaborujícího se strašidelným systémem (nehledě na realitu různých období). Přitom životopisy obou pánů spíše ukazují na složitost a nejednoznačnost totality a nemístnost jednoduchého odsuzování a černobílých pohledů. Pro naši republiku je však mnohem důležitější, co kandidát nabízí, jaký vytváří obraz země v zahraničí, jak si dovede poradit s nestranností na politické scéně a jestli prezidentský úřad nepovažuje pouze za berličku k budování vlastní slávy a místa v učebnicích dějepisu.

Štítky: ,



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 54:

V 8/06/2007 6:08 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

http://www.levice.estranky.cz/fotoalbum/zajimavosti/klaus-a-ksc/90

 
V 8/06/2007 10:03 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Hezký článek, hlavně se mi líbí myšlenka neposuzovat bývalé členy KSČ paušálně, ale podle toho, kdy do strany vstoupili - kdo tam přišel v roce 1970 by mohl být asi povahově trochu jiný člověk než ten, kdo do ní vstoupil v roce třeba 1967, že ano....

 
V 8/06/2007 10:48 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

ano, v r. 1967 tam sli idealisti s moralnimi principy, v r. 1970 svine bez jakychkoliv skrupuli.

 
V 8/07/2007 9:18 odp. , Blogger Tribun řekl...

Klaus se jako prezident po celou dobu snažil řídi heslem „kdo nic nedělá, nic nezkazí.“ Nebo snad pamatujete na nějaký jeho zásadnější počin? Jedinou výjimkou je snad pouze jeho hrdlení se o právo na investituru soudců, a i to by byl celkem banální kompetenční spor, kdyby Klaus neokořenil notnou dávkou své ješitnosti a neudělal z toho spor o to, zda je přípustný názor odlišný od toho jeho. Což ostatně předvedl i v debatě o globálním oteplování, do které se vrhl se vší razancí a začal dokazovat jeho neexistenci tím, že je v rozporu s jeho názory jeho pojetím svobody, což je ovšem nepřípustné. Já osobně se tedy cítím zkrácen na své svobodě mnohem více Damoklovým mečem ekologického kolapsu, než ekologickými daněmi či regulací průmyslu. A pak je zde samozřejmě jeho zavilý odpor k Evropské unii, pramenící zřejmě z panické hrůzy z toho, že by i pro něj měla platit stejná pravidla jako pro ostatní, což v jeho očích znamená být ponížen. Ale vzato kolem a kolem, nebyl to zase tak špatný prezident, i když nebyl ani vyloženě dobrý. Ale přinejmenším nepřišel s takovým nesmyslem jako Havel se svým „humanitárním bombardováním.“ Popravdě, když se ujímal úřadu, měl jsem z něj větší obavy.

Jenže přišel čas nové volby a já jsem vyloženě zděšen přístupem mnoha svých spoluobčanů – Klaus je jediný, není nikdo lepší, musí být proto opět zvolen. Jak není nikdo lepší? Vždycky musí být nějaká alternativa! To už jsme tak zdegenerovaní, že se nikdo lepší nenajde? To bychom na tom byli vážně bídně.

Proč nezvolit někoho mladšího, a třeba i ženu? Nebo homosexuála, Slováka, co já vím, prostě kohokoliv, kdo by dokázal trochu rozčeřit ten zahnilý český rybníček. Proč neukázat, že se nebojíme sami sebe, že máme kuráž a nebojíme se změn? Paňáca na reprezentaci nestačí, chce to něco víc – někoho, kdo má elán a vizi, ale takovou, ve které je i budoucnost a ne pouze jeho, do které se vejde celá Evropa a ve které mají místo i lidé, kteří nežijí podle jeho víry, a přesto se nedá říct, že by to byli špatní lidé. Měl by to být někdo, kdo není zahleděný do sebe, ale myslím především na republiku. Někdo takový přece musí existovat – jinak by tahle republika snad ani neměla právo na existenci.

Bohužel, nevím kdo to je ani kde žije. Ano, mám pár tipů na vhodného kandidáta, ale moje podmínky nesplňuje. Je to muž, starý, žádný skoták, ale věřím alespoň tomu, že je moudrý a snaží si vidět pod povrch věcí, o čemž mne například Klaus nikdy nepřesvědčil. Jeho jméno? Vojtěch Cepl.

 
V 8/07/2007 9:45 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Vojtěch Cepl - to je skvělá volba.

 
V 8/07/2007 10:01 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Dienstbier na hrad - dost bylo KLause

 
V 8/08/2007 6:36 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

dost bylo ODS a veskereho jedu, ktery z ni pochazi.

 
V 8/08/2007 2:33 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Těší mě, že se zde objevil článek o Klausovi, zaslouží si to. I občana Klause by dozajista potěšilo, že o něm vznikl další článek, byť by se k němu po přečtení bezpochyby vyjádřil jako o falešném a prázdném. Mám totiž silné podezření, že Václav Klaus všechny články o sobě sbírá a archivuje. No, všechny asi ne. Jenom ty dobré, které mu lichotí a oslavují ho. A těch je většina. Druhou sbírku, kterou občan Klaus vlastní, je sbírka čestných doktorátů a universitních ocenění z celého světa. Možná, že si tou sbírkou kompenzuje skutečnost, že jeho vědecké práce, za které obdržel tituly CSc., docenta a později profesora a které by měly být na vysoké škole archivovány, odtamtud záhadně zmizely. Proč, to je asi myslím zřejmé: někdo by si je totiž mohl přečíst a zjistit, že pan profesor Klaus se nestal profesorem, za vědeckou práci světového významu, ale proto, že měl ctižádost dosáhnout titulu profesora a měl politickou moc své jmenování prosadit. Bližší informace např. na PROFESOR VÁCLAV KLAUS A BÍDA DUCHA nebo Re: Vaclav Klaus profesorissimus inzenyressimus

V souvislosti s občanem Klausem již delší dobu existuje fenomém, který plně nechápu. Je to vysoká míra jeho důvěryhodnosti, kterou již několik let zjišťují průzkumy veřejného mínění. Vždyť co Klaus za čtyři roky ve funkci presidenta udělal tak světoborného pro Českou republiku? Pro ODS, to ano. Jeho přispění na vytvoření vlády ODS je nepopiratelné. Stejně tak jako prosazování principů liberarismu pomocí mechanismu veta schválených zákonů. Jeho podíl na rozjezdu privatizací nemocnic je klíčový. Jinak je veškeré jednání pana Klause vedeno soběstředností a ješitností. Tento rys jeho povahy je myslím natolik výrazný, že spotřebovává jeho veškerou energii a potenciál a pro vykonání čehokoliv velikého pro stát mu už jaksi nestačí síly ani čas.

Abych ale občanu Klausovi nekřivdil:čas od času se projeví způsobem, se kterým souhlasím. Bylo to například v kauze nejmenování soudců. Ztotožňuji s jeho názorem na nutnost minimálního věku soudců. Soudcovská profese přece s sebou nese nejen právnické vzdělání a formální náležitosti pro jmenování soudcem, ale také nutnost potřebných životních zkušenností, které devětadvacetiletý klučina (s prominutím) prostě mít nemůže.

Druhý Klausův názor, se kterým souhlasím, je jeho nedávná kritika vlády za způsob, kterým obyvatele "přesvědčuje" o nutnosti amerického radaru a vystupuje vůči hlasům lidu jako protektor vůči nesvéprávnému. Jinou otázkou je, nakolik je kritika vlády a potažmo vládního koordinátora komunikace protiraketové obrany pana Klvaňi myšlena upřímně a zdali to ze strany Klause není jen další sofistikovaný krok, jak ovlivnit poslance, tedy své budoucí voliče, z politických stran, které za něj hledají alternativu.

Ale zpět k otázce vysoké popularity občana Klause. Domnívám se, že je způsobena vysokou prestiží úřadu presidenta, jako takového. Snad si respondenti průzkumu veřejného mínění ne vždy dostatečně uvědomují tyto dva aspekty: na jedné straně prestiž úřadu a na druhé straně osobní a profesní vlastnosti osoby, která jej zastává. A je tedy docela dobře možné, že i výsledky vysoké Klausovy popularity v průzkumech veřejného mínění jsou důsledkem toho, jak je dotaz na důvěru v presidenta Klause formulován.

 
V 8/08/2007 6:10 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Já tam vidím spisovatele Z.Mahlera.

 
V 8/09/2007 9:12 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Já osobně bych nejraději viděl na Hradě Jana Kellera. Má na to jak vzděláním, věkem i kultivovaným projevem. Navíc má jasnou představu o tom jak by měl stát fungovat i o tom jak toho dosáhnout a dovede své myšlenky sdělit tak aby byly srozumitelné pro každého. Jak politický tak morální profil také přijatelný pro věšinu národa i stran. Není takový seladon jako Klaus, ale s tím by si jistě poradil každý schopný vizážista. Potíž je v tom že by to asi nechtěl dělat (i když kdo ví) a že to není dostatečně známá osobnost.

 
V 8/09/2007 12:02 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Kamil Mudra : Přesně. Jan Keller by byl parádní. Takto smýšlející osobnost by ale byla v příliš velkém kontrastu k osobě stávajícího prezidenta - vlastně se tito dva pánové od sebe liší jako den a noc - a minimálně pro ODS tudíž neskousnutelná. Zelení by proň hlasovat MĚLI, ale u nich čert ví, obávám se, že by nakonec neriskovali rozpad vládní koalice. Vždyť setrvání ve vládě je naprostou prioritou.

Podobně názorově orientovanou osobností jako Jan Keller je ještě Erazim Kohák, který by se mi zamlouval ještě více. Je dobře znám ve světě (působil např. na katedře filosofie v Boston University), navíc na post ústavní funkce prezidenta republiky nepatří nikdo více než filosof, stejně jako do Senátu...

K Ceplovi - určitě je to dobrý člověk, ale vytkl bych mu velkou dávku naivity, se kterou např. tvořil českou Ústavu. Naprosto neodhadl, jak se budou 15 let po revoluci naši politici chovat a Ústava je tedy značně idealistická...

bobek : Samozřejmě... Všichni víme, že třeba pomocí dobře položené otázky není nejmenší problém dosáhnout požadovaného výsledku. Průzkumy veřejného mínění mají obrovskou moc...

 
V 8/09/2007 2:44 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Já osobně tam vidím Klause

 
V 8/09/2007 6:02 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

to čenda: Byl byste tak laskav a mohl mi odpovědět na dvě otázky?
1. Můžete vysvětlit jaké jsou vaše důvody, proč byste tam opět viděl Klause? Myslím konkrétní důvody - jaké jeho osobní vlastnosti, jeho schopnosti, jeho morálka, to co kdy pronesl a především jaké jeho činy vás přesvědčili o tom, že je to ten správný člověk na funkci presidenta?
2. Víte něco o pánech Kellerovi, Kohákovi, Mahlerovi, Ceplovi nebo třeba o Ivanu Wilhelmovi nebo o Heleně Illnerové a jestliže ano, proč považuje Klause za vhodnějšího kandidáta než jsou tito lidé?

 
V 8/09/2007 6:34 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

No vida! Pak ,že není z čeho vybírat. To je asi velké překvapení.

 
V 8/09/2007 7:26 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

To Vesemir:

Až budeme chtít potrestat nějakou kolonii, necháme tam vládnout filozofa.

Fridrich II

:)

 
V 8/09/2007 7:46 odp. , Blogger ods řekl...

Ahuro, nevím jestli se toto dá použít jako pravidlo, ale při doplnění jiných údajů, jako třeba pozdější činnost se asi dá i z doby vstupu leccos odvodit. Snad s výjimkou doby těsně následující po ruské okupaci, kde vstoupit mohl člověk jen s extrémně silným žaludkem každé období mělo své specifické znaky. A hlavně dnes vše posuzujeme na základě ohromného množství informací o době minulé a třeba v takových padesátých letech i v době politických procesů mohla část dosti naivních lidí, při čerpání informací pouze z tvrdě cenzurovaných zdrojů snad věřit i nějakému ohrožení ze strany strašlivých agentů imperialismu.

K vhodnému kandidátovi přistupuji pragmaticky, nejlepší bude to jméno, které bude schopno získat takovou podporu, aby bylo schopno porazit Václava Klause. A změnu považuji za nutnou, protože po relativně mírném nástupu aktuální prezident čím dále tím více začíná rozumět všemu, mluvit do všeho a jestli se tak chová dnes, kdy potřebuje ještě nějakou podporu pro další volební období, tak nedovedu si představit do jak egocentrických šíleností dojde, když už bude pracovat jen pro "dějiny". A navíc osobně vidím naši budoucnost pouze v silné Evropské Unii a proto prezident, který sní o jejím oslabování podle mne škodí tomuto státu.

 
V 8/09/2007 10:00 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

To Bobek:
1. Vypíchnu pouze jednu: Ač je se stranickou příslušností tak se chová více nestranně než jeho předchůdce, který nebyl se stranickou příslušností.
2. Ty osoby neznám a proto bych je nechtěl vidět na hradě.

 
V 8/09/2007 10:23 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Čenda : Ajvaj, to snad ne ?!? Takže kvalitní osobnost = mediálně protěžovaná osobnost ? Lidé, byť s jakkoli vysokým morálním kreditem, kteří nejsou dostatečně mediálně profláklí, nepatří na hrad ? Čendo, s trochou nadsázky, nechtěl byste vidět na hradě třeba vítěze reality show VyVolení ? Toho určitě většina lidí zná...

Winter : Tak pravil Bedřich. Dovoluji si však s tímto státníkem nesouhlasit a přikláním se ke koncepci Platónově - stát by měla řídit kasta filosofů - lidí morálně způsobilých, vzdělaných, s komplexním náhledem na svět, lidí schopných uvažovat v souvislostech , nepachtíce se za ziskem...

 
V 8/09/2007 10:27 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Čenda : Dodatek - k bodu 1 : Neplést nestrannost s prachsprostým pragmatickým předvolebním populismem...

 
V 8/09/2007 10:27 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Vesemíre, takové ubohosti snad nemáte zapotřebí.

 
V 8/09/2007 10:28 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Neplést nestrannost s prachsprostým pragmatickým předvolebním populismem... Po volbách?

 
V 8/09/2007 11:01 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

To Čenda
1. No moc jste toho svého favorita neobhájil. Takže říkáte nestranický. Po volbách byla situace levice sto na sto, takže Klaus pověřil sestavením Topolánka jako leadera strany, která získala největší počet hlasů. To je v pořádku. Ale nestranický president by poté, co vláda nezískala důvěru, pověřil v druhé kole sestavením vlády Paroubka. Nestalo se tak. Klaus zcela stranicky opět pověřil Topolánka. Dalším stranickým jednáním pana Klause je to, které zákony schvaluje nebo vetuje. Levici se podařilo ve sněmovně prosadit zákon zakazující privatizaci nemocnic. Klaus jej vetoval a to byl akt jednoznačně stranický, neboť provedení privatizace nemocnic prosazovala ze všech stran nejtvrději právě ODS.
2. Tuhle vaši odpověd jsem čekal. Myslím, že to je odpověď typického voliče ODS: Volím Klause, protože nikoho jiného za vhodného kandidáta neznám. Není to ale spíše tak, že nemáte všeobecný přehled o tom, co se u nás opravdu děje a kdo jsou současné osobnosti našeho národa? Myslím, že znáte jen to, čím nás všechny každodenně masírují média: že tady máme moudrého pana Klause, uvědomělého pana Topolánka, razantního pana Langera a v opozici Paroubka, který chce zvrátit náš skvělý volný trh a restaurovat socialismus? Když se zde hovoří o lidech, jejichž jména vám nic neříkají, proč se nepokusíte o nich něco dozvědět. Když se zde hovoří třeba o panu Kellerovi, proč si jeho jméno nezadáte do vyhledáváče a nepřečtete si o něm něco? Soudný člověk by to udělal. Zpracovanou loutku to nenapadne.

 
V 8/09/2007 11:03 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Čenda : Ad 1) Teď úplně nechápu, co máte na mysli... Jen vyvozuji z vašeho prohlášení (bod 2.), které mě docela zarazilo...
Ad 2) Jakpakto ? Vždyť volba presidenta je před námi... Už nyní je nejvyšší čas začít s bojem o hlasy...

 
V 8/10/2007 1:28 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

to Bobek

"Když se zde hovoří třeba o panu Kellerovi, proč si jeho jméno nezadáte do vyhledáváče ...."
Já myslím že je Čenda líný :-) V mém příspěvku stačí na toto jméno kliknout.
to: Vesemir

Pány Kellera a Koháka jsem měl tu čest poznat osobně. Obou si velice vážím ale domnívám se že Erazima Koháka by taková funkce přivedla předčasně do hrobu. Stáří je prevít a já bych rád aby nám zůstal zachován co nejdéle.

 
V 8/10/2007 10:47 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

to Vesemir

Friedrich = Bedřich

A s těmi filozofy a morálními autoritami: hádal byste Havla na takového blbečka v kontextu jeho grandiózních divadelních her? Podle mě na hrad patří nějaký někdejší politik, klidně filozof/politik, protože nikdo jiný by tam nic nezmohl. Protože člověka bez zkušeností v té špíně by brzo vyšachovali.

 
V 8/10/2007 11:17 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

To Bobek: Zajímalo by mne odkdy znamená více nestanický úplně nestranický? Chcete mi tvrdit, že V. Havel se choval nadstranicky nebo nestranně?

Pan Keller, děkuji nechci.

Ani tak nehledáte příštího prezidenta, jako spíše antiklause.

 
V 8/10/2007 2:01 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

to Čenda
Stranickost Klause nepovažuji za jeho největší nedostatek. Tím jsou myslím jeho osobní vlastnosti. Nedomnívám se, že by jeho opravdovou snahou bylo kdy učinit něco pozitivního pro stát. Veškerá jeho slova a činy jsou motivovány jeho soběstředností. Pokud ve vzácných případech jedná tak, že to lze hodnotit jako obecně prospěšné, pak vždy pod tenkou slupkou konaného dobra prosvítá jádro karierismu, populismu, pokrytectví, ukájení vlastní ctižádosti a touhy po osobní moci. Klaus mi těmito vlastnostmi velice připomíná Vladimíra Mečiara. Slováci si po několika letech jeho vlády prosadili své "Dost bylo Mečiara", lež v Česku je situace jiná. Vlastnosti, které na Klausovi tak odsuzuji, se u nás stály standardem jednání veřejných činitelů. Klausovo "neznám špinavé peníze" se stalo motivací pro všechny ty lidi s morálkou kupčíků a trhovců, kteří dnes ovládají radnice, ministerstva, parlament ... ať už jejich nositelé sedí vpravo nebo vlevo. A Klaus je pod tímto společenským marasmem podepsán.
Proto nechci, aby byl opět zvolen presidentem.

Vidím pro nás šanci právě v tom, že se presidentem stane někdo z akademické obce a ne nějaký profláknutý politik, kterého všichni známe už patnáct let a který, kdyby měl potenciál změnit současné poměry, pak by tak již dávno učinil.

 
V 8/10/2007 2:30 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Winter : Nějak nechápu... Friedrich je něco jiného než Fridrich ? Každopádně stále nemohu s Bedříškem souhlasit. Podle mého by v čele státu měla stát osoba apolitická, leč o to více morálně silná, tolik, aby se do těch žabomyších bojů o moc a jiné špíny nenechala zatáhnout . Přitom, jak jsem už napsal, musí chápat věci v souvislostech. Tedy filosof. Neříkejte, že takový člověk v této zemi není...
Jenže, znovu se vracím ke starému problému a slavnému Chandlerovu citátu, že "Politika si žádá těch nejlepších lidí, ale pravidelně se jí dostává těch nejhorších." Morální a charakterní člověk má málokdy dostatečnou motivaci, silný žaludek a hroší kůži... Vím, nic převratného, to víme všichni...

Čenda : Hledáme alternativu. Jinou možnost. A ať ji budete nazývat antiklausem nebo jakkoli jinak, je nám jí třeba jako soli...
BTW třeba s Kellerem jste se vypořádal velice rychle. My se snažíme předkládat nějaké argumenty (proč ten a ten ano či ne...)

 
V 8/10/2007 7:28 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

No chtěl jsem říct, že jsem se upsal, protože ne vždy Friedrich = Fridrich = Bedčich. Sám jsem rodu Fridrichů, kteří už nejsou Friedrichové, ale to je na delší rozepisování, které sem nepatří.

Jinak s Kellerem bych to neviděl tak růžově: jakože některé jeho práce jsou hezké, některé i trefné a některé sakra trefné, ale nevím nevím, jestli by se takový člověk hodil pro dráhu politika. To mi skutečně připadá jako lepší kanditát ten Diensbier (nebo jak se píše) protože ten má přesně ty skutšenosti, které by prezident (dle mě) měl mít a není ani tak konfiktní jako ten Keller, který se přece jen pohybuje v daleko víc abstraktní rovině.
Ale abych navázal na vašeho filozofa: sám jste si odpověděl :)

 
V 8/10/2007 7:34 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

To Bobek: To co píšete o Klausovi nejsou ani tak argumenty a fakta, jako spíše vaše slovní dojmy nebo spíše průjmy.

 
V 8/10/2007 8:21 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

to Čenda: Řekl bych, že jste na nesprávných stránkách. Doporučuji vám zúčastňovat se spíše diskusí na www.novinky.cz, tam najdete diskutující, kteří vám budou více vyhovovat.

 
V 8/10/2007 8:24 odp. , Blogger Tribun řekl...

Tento komentář byl odstraněn autorem.

 
V 8/10/2007 8:32 odp. , Blogger Tribun řekl...

Jářku, Čendu, s vámi je kříž. Jakmile s něčím nesouhlasíte, tak to hned nejsou fakta, argumenty, ale dojmy a slovní průjmy... My jsme na rozdíl od vás uvedli řadu důvodů, proč není další setrvání Klause na Hradě žádoucí. To že s nimi nesouhlasíte ještě neznamená, že jsou bezcenné. Vy snad chodíte do učení ke Klvaňovi...

Že hledáme Antiklause? Samozřejmě, protože Klaus je symbolem všech chyb a zločinů Nového režimu a jeho sesazení by bylo jasným signálem, že změna (k lepšímu) je možná a že nechceme stále opakovat stejné chyby.

Že vy "osobně tam vidíte Klause?" Ano, já také. A to je právě ta potíž, já ho tam vidět nechci. Jak jsem napsal, Klaus na hradě je pro mne urážlivá, protože to budí dojem, jako by tento národ byl tak ubohý, že nemá nikoho lepšího.

Dále: "Ty osoby neznám a proto bych je nechtěl vidět na hradě." To samozřejmě není ani "dojem" ani "průjem", ale perfektně vyargumentovaný důkaz toho, že ke Klausovi neexistuje alternativa. Ovšem pokud by tento váš postoj měl platit obecně, tak bychom museli rozpustit Senát i Sněmovnu, zrušit vojenské letectvo (nebo snad znáte jeho velitele?), propustit všechny hasiče a zakázat všechny knihy, rozhlas, televizi a fotbal, protože toho všeho se účastní lidé mediálně neznámí.

To snad i páter Halík by byl lepší prezident než Klaus, a že je to nějaký kus vola... Ale alespoň není tak sebestředný. I když v případě Klause zřejmě již dávno nejde o prostou ješitnost či narcismus, ale spíše o pokročilou formu solipcismu.

 
V 8/10/2007 9:33 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Tribune, nezklamal jste, vy by jste volil někoho o kom nevíte ani ň? Ty lidi prostě neznám a nijak po tom netoužím je znát. Pokud to vaši nabubřelosti vadí, tak je to váš problém a ne můj.
Za Klausem je spousta dobře odvedené práce, jak federálního ministra financí, tak premiéra a i prezidenta, což vy vzhledem ke své rudé nátuře nikdy nepřipustíte. Co je za vámi? Jste spíše urážka sám pro sebe.

To bobek: A já myslel, že jste přišel z diskuze na novinkách :oD

 
V 8/10/2007 10:17 odp. , Blogger Tribun řekl...

Čenda: "Ty lidi prostě neznám a nijak po tom netoužím je znát." Proč je nechcete znát, čeho se bojíte? Že byste se nakazil kacířskými myšlenkami, nebo že byste začal pochybovat?

Že je za Klausem spousta práce to je pravda, ale za Tvrdíkem v ČSA také byla spousta práce a že by si ho tam nějak považovali... Ale třeba byste mohl nějaké jeho úspěchy vyjmenovat, jenom nezapomeňte na to, že co je pro vás úspěch, to pro jiné může být bezvýznamné, nebo dokonce škodlivé. Jenže tolerovat jiné úhly pohledu znamená připustit možnost vlastního omylu, což je v Klausově světě zcela neznámý pojem. Řeknu to ještě jinak - vegeteriánovi může sebeprocítěněji básnit o tatarském bifteku, jeho tím stejně nedojmete. Dokážete vůbec připustit, že by se Klaus mohl mýlit?

Ptáte se co je za mnou? Možná mnoho a možná nic, na tom vůbec nezáleží, protože já nemám ambice stát se prezidentem. Proto se také nestarám o to, co je za vámi, protože pro diskusi je to zcela irelevantní - tedy pokud nejste jeden z těch, kteří věří, že sílá argumentů roste kvalitou obleku. Což jak se obávám asi budete, jak svědčí vaše poznámka o rudé nátuře.

Napadlo vás vůbec někdy, že co není modré nemusí ještě být rudé? A že modrý neznamená automaticky správný?

 
V 8/10/2007 10:43 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Tribune, nevím proč bych ty lidi měl znát, to je tak těžko pochopitelné? Neříkám o nich, že jsou takoví nebo makoví, říkám o nich, že je neznám.

Transformace ekonomiky z komunistického systému pro vás zcela jistě bude zvrácenost. Neříkám, že byla zcela bezchybná, ale především byla úspěšná.

To co Bobek napsal o Klausovi jsou skutečně dojmy a průjmy, vy jste tam nějaký argument našel? Já ne. Přispěvovatel novinek by napsal spíše s....y, což jsem neučinil.
Vaši rudou náturu jsem nebral jako urážku, nýbrž jako fakt, přečetl jsem dosti vašich článků.

 
V 8/10/2007 11:14 odp. , Blogger Tribun řekl...

Transformace ekonomiky z komunistického systému pro vás zcela jistě bude zvrácenost.

Proč zvrácenost? Stalo se stalo. To bych stejně dobře mohl tvrdit, že podle vás je zvrácenost, že někdo měl tu drzost provozovat alternativí systém k liberálnímu kapitalismu.

Neříkám, že byla zcela bezchybná, ale především byla úspěšná. To jako že chyby, které děláme dnes (a kterých jsme se mohli vyvarovat, protože už jsme je v minulosti jednou udělali) jsou zcela bezvýznamné a nemají žádný vliv na systém jako celek? Tak takový systém bych chtěl vidět... Tak jako v "komunimus" byla celá řada věcí dobrá a celá řada věcí špatná, tak je celá řada věcí dobrá a celá řada věcí špatná i dnes. Jenže já z vás (a vašich souvěrců) mám pocit, že zatímco chyby současného systému považujete za drobné kosmetické nedostatky, chyby systému minulého považujete za samotnou podstatu toho systému.

Dokážete sohlasit s tím, že dobro či zlo není v tom, kdo skutek koná, ale ve skutku samotném? Tedy že i komunista může konat dobro, a napak liberál může konat zlo? Že dobro zůstává dobrem a zlo zlem bez ohledu na to, kdo jej činí? Pokud nepřipustíte možnost omylu i ve vlastních řadách, pokud nepřipustíte, že i kapitalismus je možné revidovat, potom v podstatě zavíráte dveře jakémukoliv pokroku. Logicky potom skončíte v podobné situaci jako muslimové, kteří nesmějí revidovat fundamenty své víry, a tak na měnící se situaci reagují tím, že násilím udržují systém, který dávno pozbyl vztah k realitě, nedokáže ji reflektovat a nedokáže odpovídat na otázky, které klade změněná situace.

 
V 8/10/2007 11:17 odp. , Blogger Tribun řekl...

Mimochodem, ta "rudá nátura", to je nějaká podobná stigmatizující nálepka jako jezuita, socka, slovenský buržovazní nacionalista, revanšista, buržuj ... ? Pokud odpovíte, rád bych, kdybyste se trochu rozepsal, ať mám o čem přemýšlet. Jednoduchá hesla mne neuspokojují.

 
V 8/11/2007 12:11 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Tribune, proč nálepka? Je to jen fakt. Sám jste napsal fůru článků a příspěvků kde je jasně vidět kterým směrem jste politicky orientován.

 
V 8/11/2007 10:51 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Čendo, bez urážky, potom jste byl při čtení těch článků slepý, alespoň jste nepochopil (či nechtěl pochopit) jejich význam. Vlastně jde o jinou poruchu sítnice než o úplnou slepotu, nedokážete vnímat četné odstíny barev ve spektru, pouze černou a bílou.
Pakliže nejste schopen pochopit, že příkladně kritika laciného a pokryteckého antikomunismu ještě neznačí stesk po rudém praporu a zvěrstvech spáchaných za minulého režimu, jež zde nikdo nepopírá, pak asi další diskuse s Vámi pozbývá smyslu...
Ale to bych víceméně opakoval, co napsal Tribun (jehož - ani při nejlepší vůli - nelze spatřovat bolševikem či nepřítelem demokracie).

Tribun : Ovšem i vy jste mne, snad poprvé, velice nepříjemně zarazil - v souvislosti s Halíkem. Rozhodně nejsem žádný jeho oddaný fanda, ale to, co jste o něm napsal, je snad přecijen silná káva, to bych si opravdu říct netroufl. Byl bych rád, kdyby to šlo také trošku rozvést - opravdu mě váš postoj zajímá. O Halíkovi toho sám nevím tolik, o jeho díle už vůbec ne, ale někteří lidé z mého okolí, jejichž názoru si velmi vážím, považují - ač sami tvrdí ateisté - právě tohoto muže za obrovskou intelektuální kapacitu...
Předem avizuji, že jsem hotov změnit svůj názor na tuto osobu, budou-li za to argumenty stát, smazřejmě si jdu sám vyhledat nějaké podkladné informace...

 
V 8/11/2007 11:28 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Omlouvám se za porušení pravidel diskuze vložením delšího článku, ale nějak mi nefunguje vložení odkazu a myslím, že tento názor je pro tuto diskusi docela zajímavý, podnětný a možná určitým způsobem shrnující...

Prof.PhDr.Tomáš Halík Th.D. said...

...Ale já se ani tentokrát ke kandidatuře přemluvit nenechám. Jsem totiž přesvědčen, že tím, co teď dělám svými knihami, působením na mladou generaci na univerzitě i v univerzitním kostele, při častých besedách s občany po celé republice i reprezentací naší země na univerzitách a kongresech po světě jsem vlastně české společnosti mnohem užitečnější. Provokativně řečeno, myslím si, že by mě teď na prezidenta byla škoda. Prezident v současném pokleslém stavu naší politické scény toho moc změnit nemůže. To, co tato společnost nyní hlavně potřebuje, jsou spíše než šikovní politici morální autority, a ty budou věrohodnější, budou-li nezávislí na jakékoliv moci. A jestliže jsem řadou lidí jako duchovní autorita přijímán, pak – jakkoliv sám dobře vím o svých nedostatcích a sám sebe tak nevnímám a necením - mě to zavazuje pracovat stále na sobě a sloužit nejlépe, jak mohu a dovedu.

 
V 8/11/2007 12:30 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

to Vesemir: Vlastně jde o jinou poruchu sítnice než o úplnou slepotu, nedokážete vnímat četné odstíny barev ve spektru, pouze černou a bílou.

Takovým černobílým viděním se vyznačuje fanatismus. Ať už je to současný fanatismus islámský, fanatismus zmanipulovaných českých dělníků, kteří posílali Gottwaldovi petice, ve kterých požadovali popravu Horákové, nebo třeba fanatismus členů NSDAP. Je to naprostá ztráta soudnosti, která je nahražena vírou ve vůdce a jeho program. Fanatik nepoužívá vlastní úsudek, řídí se jen vírou. Ba co více každý samostatný úsudek, považuje za projev nepřátelství. Nepřáteli fanatika nejsou jen ti, proti kterým vůdcův program směřuje, ale i ti z jeho soukmenovců, kteří vysloví odlišný názor. Příkladem může být projev Reinharda Heydricha z něhož cituji:
"... Pak zůstávají špatně smýšlející lidé dobré rasy. Ti jsou nejnebezpečnější, poněvadž je to dobrá vůdcovská vrstva.
Musíme uvážit, co s nimi uděláme. ... nezbude nic jiného, než ...převychovat jejich smýšlení nebo, když to nepůjde, postavit je nakonec ke zdi."

A víra fanatikovi úplně postačuje. Fanatik nepotřebuje znát a také většinou nezná lidi opačných názorů. Nezajímá se o názory jiných lidí v tom smyslu, že by v nich nacházel pravdu a moudro, ale jenom proto, aby v nich hledal myšlenky, které se odchylují od smýšlení vůdce a mohl ho pak označit za nepřítele. Když se ho zeptáte na nejdůležitejší činy, které jeho vůdce vykonal, odpoví vám buďto naučenou frází nebo otázku přejde mlčením. Fanatik je ovce, jdoucí tupě za svým pastýřem a netušící, že je vedena k řezníkovi.

 
V 8/11/2007 12:48 odp. , Blogger Tribun řekl...

Odbočka vysvětlující, kterou ocení zejména Vesemir: s tím Halíkem to byla z mé strany zkratka, zjednodušující nálepka. Ale neřekl bych, že stigmatizující - být nazván volen může být jak výraz obdivu (což v tomto případě nebyla), stejně jako výraz nesouhlasu a nepochopení. Ale je to nálepka zavedená a lety prověřená a především - nezařazuje onálepkovaného do konkrézní škatulky, ze které není úniku, a která pro takto zaškatulkovaného znamená něco jako cejch řadící ho do kasty veřejného nepřítele a lovné zvěře.

Nyní k podstatě, tedy proč jsem to napsal. Halík je jeden z těch, kteří se hlásí ke koncepci křesťanské morální univerzality, či lépe řečeno totality. Tedy k přesvědčení, že křesťanská morálka je všem ostatním morálním systémům nadřazená a že je jediná správná a univerzální, z čehož plyne, že každý člověk, který se chová morálně, je ve své podstatě křesťan, i když o tom sám neví, nebo to dokonce odmítá. Na základě tohoto principu si potom církev usurpuje právo zasahovat do životů všech lidí a určovat jim pravidla, protože jsou-li všichni dobří lidé křesťané, potom samozřejmě k církvi patří.

 
V 8/11/2007 3:29 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

ALL: proc se Cendy nezeptate rovnou, misto tech putek o Klausovi a jeho protivnicich, kterym rika Cenda AntiKlausove. Udelam to za vas, uvidim, jestli mi odpovi.

Čenda: zkuste prosim tady vsem napsat, koho jineho byste si po uplynuti druheho mandatu, nebo ze by se nedej Boze sve volby nas pan prezident nedozil, pripadne pro nemoc vzdal, dokazal na jeho postu predstavit. Rad bych dopredu poznal jineho kandidata z pravicoveho tabora. Nebo ze by pravice chystala zmenu Ustavy a po opetovnem zvoleni Vaclava Klause prezidentem, by ho do tretice jmenovala dozivotnim prezidentem za zasluhy, protoze lepsiho prezidenta si na tomto postu neumi predstavit?

 
V 8/12/2007 10:18 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Škottová, Zvěřina, Sobotka, Zahradil, Bartoš, Tošenovský, Gandalovič...

 
V 8/13/2007 9:32 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Čenda: No koukam, ze uz i na pravici je bida ohledne osobnosti. Klaus a dlouho, predlouho nic. Zadnou na tolik vyznamnou a osobnost mezi temi vyjmenovanymi nevidim. Jedine jejich pojitko je stranicka legitimace, ne domaci a mezinarodni prestiz. Presto zkusim ty kandidaty probrat. Cim se treba Zverina, Zahradil, Bartos a Gandalovic zaslouzil, neboli v cem na tolik vynikaji, ze jsou znamymi osobnostmi i mezinarodne, abych je mohl brat na tolik vazne a nekoukal na jejich stranickou prislusnost? Skottovou neznam vubec. Ze by to byla jedina nestranicka kandidatka??? Sobotka je stejne provareny jako Tlusty, to jste mohl rovnou pridat i Macka, ten je aspon slavny svym nazapomenutelnym pohlavkem. ;o) Snad jedineho kandidata bych si na postu prezidenta dokazal predstavit, ac daleko vice bych si pral, kdyby byl predseda vlady, Tosenovskeho (prvne me musi presvedcit, ze na ten post je dostatecne vyzraly a ma na nej. Bude o nej stat a neutece z boje, tak jak uz to udelal, kdyz se uchazel o post predsedy ODS po Klausovi. Na lonskem kongresu vyhrozoval, ze to zkusi znovu. Jenze sliby a vyhruzky, jeste nikoho predsedu strany neudelaly.). No proste stranicka bida a zahledenost, jak na pravo, tak i na levo...

 
V 8/14/2007 7:37 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

tak to bylo skutečně "kvalitní" zhodnocení.

 
V 8/14/2007 8:59 odp. , Blogger Tribun řekl...

tak to bylo skutečně "kvalitní" zhodnocení.

A v čem se, Čendo, liší od těch vašich? Nebo od těch, které čteme dnes a denně v novinách? Naříklad dnes jsem na jakémsi portále sledoval on-line rozhovor s předsedou sněmovny Vlčkem. Otázka v podstatě žádná, ale nadávek nepočítaně. Ten chlap má svatou trpělivost, já na jeho místě bych nazvracel do klávesnice a odešel poustevničit, protože snažit se o něco v zemi, jejíž obyvatelé sice umějí používat internet, ale nedokáží napsat jedinou větu gramaticky správně a bez vulgarit, to bych snad radši hrách na stěnu házel, to je mnohem perspektivnější.

Proč máte na své oponenty jiná měřítka než na sebe a své favority? Oč je "Ty osoby neznám a proto bych je nechtěl vidět na hradě." o tolik fundovanější argument než "Skottovou neznam vubec. Ze by to byla jedina nestranicka kandidatka???", že vám dává právo Petruccianimu cokoliv vytýkat a stavět se k jeho příspěvku přezíravě?

Jsem zvědav na vaši odpověď, i když mi něco říká, že vůbec nevybočí z řady odpovědí pravicových "diskutérů" na levicových fórech, tedy že neodpovíte, ale převedete řeč jinam, jenom abyste o několik řádků dále tvrdil, že vy nikdy nic takového neděláte, obvinil z toho své oponenty a vyčítal všem okolo, že neodpovídají na vaše otázky.

Nuže - tužte se, můžete jenom mile překvapit.

 
V 8/14/2007 10:32 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Víte Tribune, dokud tady někdo napsal jméno (jiné než Klaus) tak bylo ticho po pěšině a nikdo nechtěl žádné argumenty. Napsal jsem, že tam vidím Klause a všichni se na mne slítli jako vosy, které jsem postříkal nejakým hmyzovrahem co mi vnutil ten všivák místní drogista, aby ten prevít prodal.

Když napíšu, že někoho neznám a proto jej nechci vidět na hradě, jsem špatný, když někdo napíše to samé o někom jiném tak to je v naprostém pořádku. :o)

P.S. Pánové, není vám těch akademiků ani trochu líto, že je chcete posílat mezi tu naši politickou sebranku?

 
V 8/15/2007 1:59 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Pánové, není vám těch akademiků ani trochu líto, že je chcete posílat mezi tu naši politickou sebranku?

Jinak řečeno: Osobu inteligentní, morální, která vidí smysl života v něčem úplně jiném než je mamon - ta by nám ve funkci presidenta skutečně mohla udělat vážné problémy. Přestože president má malou výkonnou moc, jako hlava státu by mohl mít velikou moc svoji neformální autoritou. Nějakého vědátora nebo dokonce filosofa - to je ta poslední věc, kterou bychom tady potřebovali. To by byl dokonce přijatelnější nějaký socanský politik, na kterého bychom mohli vytahovat špínu. Ale co můžeme kydat na akademika? Prznění nezletilých by nám voliči podruhé nesežrali.

 
V 8/15/2007 8:13 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Čenda: Když napíšu, že někoho neznám a proto jej nechci vidět na hradě, jsem špatný, když někdo napíše to samé o někom jiném tak to je v naprostém pořádku. :o)

Ma odpoved na Skottovou, ze ji neznam, kdo to je, ze by to byla jedina nestranicka kandidatka (ze by slo o kandidatku na ministryni kulutury v prvni vlade Topolanka, ktera ale rekla, ne???), jsem myslel vazne. Tim jsem nemel na mysli, ze bych ji jako budouci uchazecku o post prezidenta odmitnul. Jenze kdyz nevim kdo to je, tak se ptam, a nemuzu ted rict ani ANO ani NE. Spis jsem od vas ocekaval, ze mi nejake info o pani Skottove poskytnete.

Napsal jsem, že tam vidím Klause a všichni se na mne slítli jako vosy, které jsem postříkal nejakým hmyzovrahem co mi vnutil ten všivák místní drogista, aby ten prevít prodal. V jednom prispevku jste to jeste zdokonalil. ;o) Ani tak nehledáte příštího prezidenta, jako spíše antiklause.

To o necem vypovida, ze i kdyby se nasel sebelepsi protikandidat, tak nema sanci u pravice uspet, protoze to neni jejich clovek a kdyby to byl jejich clovek, tak by tuhle moznost prece odmitnul, ne? ;o)

 
V 8/15/2007 11:15 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

To o necem vypovida, ze i kdyby se nasel sebelepsi protikandidat, tak nema sanci u pravice uspet, protoze to neni jejich clovek a kdyby to byl jejich clovek, tak by tuhle moznost prece odmitnul, ne? ;o)

Jestli to nebude spíše tím, že pravice má svého kandidáta a není padlá na hlavu. Přeci svému kandidátovi nebudu stavět nebo podporovat protikandidáta.

 
V 8/16/2007 9:07 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Čenda: Pravice, a bud me konkretni, ze se tim mysli prevedsim ODS, kandidata nema. Klause na post prezidenta pred 4 a pul lety navrhla a prosazovala jako z nouze cnost jen proto, ze se chtela vymanit z jeho vlivu, ne proto, ze by to byla jeji srdecni zalezitost. ;o) Ted by ho mozna rada nekym nahradila, ale kym? Ten kdo by mel odvahu nekoho proti nemu postavit nebo sam na post kandidovat, by byl Klausem a ODS zatracen. Jde i o to, ze ODS potrebuje nadale otcovu naruc a vi, ze tatka je v nejtezsi situaci podrzi (nikdy nedovolim vladu zalozenou na korupci nebo prebehlicich). A pak, ODS ma zcela opravneny strach z jeho vlivu ve strane a navratu stare gardy, ktere se obtizne po jeho odchodu zbavuje jeste ted. Za 5 a pul roku, jestli ODS neprojde nejakou vyznamnou zmenou, a zcela se neodstrihne od zakladatele strany, tak bude tam, kde byla pred 4 a pul roky, kam s Klausem? ;o)

 
V 8/17/2007 10:57 odp. , Blogger Tribun řekl...

Dostal jsem se k velice zajímavému textu bývalého poslance za ODA Čestmíra Hofhanzla (http://www.svedomi.cz/svedomi/2006/hoc_dnesni_krize.htm), který je sice delší, ale rozhodně stojí za přečtení. Dovolím si z něj ocitovat jednu pasáž, věnouvanou Václavu Klausovi:

Václav Klaus je jako podle mustru vyrobený technokrat vládnoucí stranické nomenklatury /inner ring/ bájné Orwellovy Euroasie. V samém počátku naší demokratické tragikomedie byl do hry vložen se zadáním ovládnout a pacifikovat nově vzniklé "pravicové" s.r.a. - Občanskou demokratickou stranu. Podívejte se do minulosti toho "pravičáka a konzervativce". Kdo jej do Občanského fóra přivedl a koho i svou vizáží napodoboval. Václav Klaus byl hlavním garantem převedení majetku do rukou bývalé nomenklatury. Potenciálních oponentů se v samém,počátku zbavil odstraněním federálních poslanců z politiky. Ambiciosní narcis a slaboch, přebíjející svůj komplex arogantním výrazem a chováním. Mohl se stát postkomunistickou politickou jedničkou i díky tomu, že zde nebylo svéprávných a statečných osobností. Dnes, v roli prezidenta, je garantem nezpochybnitelnosti komunistické privatisace a nesvéprávnosti české zahraniční politiky.

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka