neděle, září 30, 2007

Svoboda modrého slova a média

Jistota Desetinásobku

Atmosféra v naší zemi houstne jak dlouho vařená kaše. A minulé pondělí se už začala připalovat. To, když premiér Topolánek novinářům vysvětlil, že jsou agenty přisluhovači jakéhosi Džordžína a když nám všem "slíbil" nový tiskový zákon. Takový tiskový zákon, aby se už nemohlo stát, že, novináři se budou zajímat o neprůhledné majetkové poměry pana Topolánka, jeho blízkých a hlavně jeho pravé ruky, která ačkoliv s ním nemá nic společného, tak čte poštu určenou jen pro oči pana premiéra. Pan Topolánek zároveň označil situaci v českých médiích za žumpu. Co jeho výroky znamenají, čím jsou výjimečné a mimořádné?

Za prvé svou drzou otevřeností, s jakou dopředu hlásá, že zatočí s médii, která jsou kritická k jeho nedemokratické vládě, která nenechají usnout korupční aféry, zásadní chyby vlády, přeběhlictví, všemocnost bormannů, majetkové nesrovnalosti a daší. Za druhé nehorázným pohrdáním jedním z principů demokracie, kterým svoboda slova a svoboda tisku bezesporu je. A za třetí arogancí prakticky ke všem. K těm, kteří ony noviny, co vedou válku proti Topolánkovi, vůbec čtou, k těm, co tiskový zákon v současné podobě připravili a schválili, a taky - a hlavně - vůči těm, co se nenechají zastrašit siláckými řečmi a dál dělají svou profesi, nerezignují na novinářské řemeslo.

Nemám pocit, že v českých médiích je úplně všechno v pořádku. Také se občas podivuji nad některými výtvory české žurnalistiky. Ale jsem absolutně přesvědčen, že jako občan mám ve svobodné zemi právo volby. Nelíbí se mi tyto noviny? Dobrá, budu číst jiné, vždyť informace jsou svého druhu zboží a já mám možnost si vybrat ten titul, který považuji prostě za nejlepší. Jsem přesvědčen, že politik, který takto přímočaře odmítne svobodný výběr informací a soutěž médií na trhu a jde cestou zcela opačnou, to jest: to, co se mi nelíbí, je třeba zakázat, je politik, který nepochopil podstatu demokracie, který uvažuje totalitně a který je nebezpečný pro svobodné občany své země.

Historické zkušenosti máme. Nejprve si opravíme tiskový zákon. Tak, aby nás média nemohla tolik kritizovat. Pak opravíme systém politických stran. Tak, aby to ty, které jdou proti nám, neměly tak jednoduché. Protože jen my nejlépe víme, co je pro občany dobré. A kdo jde proti společnosti, je zločinec a toho je potřeba potrestat, zavřít, popravit. Tyto děsivé vize mohou vypadat absurdně. Ale stejně absurdní před pár lety byla představa, že u nás někdo bude vládnout s pomocí přeběhlíků a volby vyhraje s pomocí policie a stejně absurdní pro nás až dosud byla představa, že někdo jen pro to, že je v médiích kritizován, se rozhodne měnit tiskový zákon.

Teď se tato představa zhmotnila do razantního projevu pana Topolánka. Zhmotnila se v uvažování muže, který kritiku médií bere jako útok na sebe a svou nedemokratickou stranu a vládu. Pan Topolánek nám svým pondělním vystoupením dal velmi silný signál. Dobré je to, co slouží mně a co je proti mně, je špatné. Ano, tato slova mohou být pravdivá z osobního pohledu, ale jsou neslučitelná s demokratickým zřízením. Zatím mohu na svém blogu psát svoje názory bez dohledu cenzorů. Tento blog si zatím mohou lidé každý den ráno přečíst. Věřím, že tomu tak bude i po delším období vlády ODS. Nenechme tu kaši naší žurnalistiky, někdy vtipnou, někdy hořkou a trpkou, ale pořád jedlou, úplně spálit.

------------------
Čekal jsem týden, abych viděl, jak náš nezávislý tisk a hlídací pes demokracie bude publikovat desítky komentářů o útoku na svobodu slova. Ale jak je vidět, když útočí pan Topolánek, tak je to vlastně správné. A protože co je modré, to je správné a nadčasové, tak jsem jen mírně přepracoval dva roky starý článek pana Přemysla Sobotky.

--------------
obrázky poslal Fudzijan

Kapitalismus s Lidskou Tváří

Štítky: , ,



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 10:

V 10/01/2007 12:36 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

vyborne :-).
Jsem pro predcasne volby, ASAP. Topolanek a jeho banda tam nemaji zadne moralni pravo byt any longer.

 
V 10/01/2007 12:37 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Topolanek=Calvera

 
V 10/01/2007 9:51 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Výborně - to se opravdu povedlo!
Přesně na to samé jsem myslel, když jsem si vzpomněl na ten řev, který se spustil když chtěl dělat nový tiskový zákon Paroubek - teď to tu máme(doslova) zase v bledě/sytě modrém.
Zvláštní, najednou to ticho po pěšině, co?

(zkuste to trochu rozšířit, poslat třeba do BL, to by určitě nemělo jen tak zapadnout)

 
V 10/01/2007 10:40 dop. , Blogger Tribun řekl...

Vy se bojíte zákona, který by zaváděl cenzuru? Tak toho se opravdu bát nemusíte. Takový zákon nikdy nebude – protože není potřeba. Efektivnější než cenzura je autocenzura, jak se ostatně můžeme dnes a denně přesvědčit. Oni si vydavatelé už ohlídají, aby redaktoři psali tím „správným“ způsobem. V dnešním světě, kde je každý mladý a úspěšný, a všichni do jednoho jsou pomocí bankovních účtů, hypoték a plejády statusových proměnných ovládáni spolehlivěji, než to dokáže tajná policie, je velice snadné postavit redaktora před jednoduchou svobodnou volbu: buď budeš psát korektně, nebo nebudeš psát vůbec. Nikdo není nenahraditelný a před branami redakcí čekají zástupy čerstvých pisálků, kteří se teší, až začnou plnit svaté poslání „hlídacího psa demokracie.“ Zástupy mladých, tvárných, bez rodin, odpovědných pouze za sebe.

Proč by se k něčemu takovému vydavatelé snížili? Protože jsou podnikatelé, jejich cílem je zisk. Protože patří ke té zájmové skupině, která má největší prospěch z vlády „modré pravdy.“ Samozřejmě, že občas udělají na Topolánka bububu, ale to jenom aby nesešel s pravé cesty, jinak ho budou chránit. Chrání tím totiž sebe.

Citelně se u nás projevuje absence tradice žurnalistické a občanské nezávislosti, tak silná například ve Spojených státech. (Vzpomeňte například aféru Watergate, či Edwarda R. Murrowa v 50. letech. Bohužel, i ve Spojených státech tato tradice pod náporem politické korektnosti a boje proti terorismu postupně eroduje.) Myslím, že v tomto případě hraje 40 let komunistického panství svoji zásadní a negativní roli. Dříve byly noviny „tiskovými orgány“ své strany a nezávislá alternativa neexistovala. Když po roce 1989 přešel tisk do soukromých rukou, myslelo se, že se tím problém vyřeší, protože se zpřetrhají vazby mezi tiskem a mocí. Bohužel, opak byl pravdou. V novém poměrech je totiž i moc jiná – již neleží v rukou stran, ale vrátila se do rukou kapitálu. Toho kapitálu, který vlastní i tisk. Opět tedy platí, že tisk je v rukou moci. To, co by ve starých poměrech mohlo zásadním způsobem zaručovat svobodu tisku, ji ve změněných poměrech naopak svazuje.

Svoboda slova je kontradikcí moci, a proto se ji každá moc snaží přivést do svých služeb. Tak funguje moc, to jsou její pravidla. To pouze my, zaslepení romantickým blouzněním o svobodě a demokracií, to nechceme vidět a stále si namlouváme, že pravidla moci platila pro svržené panstvo, ale pro to současné již neplatí. Platí, jinak by to nebylo panstvo. A nezáleží na tom, že to jsou často fyzicky stále a jedni a titíž lidé. Záleží jen na tom, jak funguje moc. Jak chutná moc.

 
V 10/01/2007 10:47 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Jak říká Tribun, další cenzury už netřeba, neboť (auto)cenzura už je - přesně z těch důvodů, které vypsal.

 
V 10/01/2007 1:57 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Opět výstižný článek, pod nějž se lze jedině podepsat. Selektivní přístup médií k informacím s politickým podtextem lze shrnout do parafráze okřídleného úsloví - "všichni jsme si rovni a někteří modřejší." A když si náhodou jednou za čas dovolí některé naše médium vybočit z obvyklého namodralého informačního stereotypu, tak jsou to podle našeho ministerského předsedy "peetchoviny." Těm, kdo snad ještě neviděli, připomínám:

http://www.youtube.com/watch?v=4C4pK-FwEbM

... no comment ...

 
V 10/02/2007 4:53 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Člověka až mrazí, jak to pasuje do sebe. Zřejmě do té šablony opravdu jen stačí vyměnit jména je hotovo... Dobrý postřeh!
(jen ten článek z ODS by možná bylo lepší někam zálohovat, aby se někam "neztratil"...)
A pro Tribuna velká pochvala, pěkně napsáno.

 
V 10/02/2007 5:39 odp. , Blogger Unknown řekl...

Zdravim, článek opět hezky napsaný a e tohle mi přijde hodně k smíchu, podle mě by se za uveřejnění topět výstižný a obrázky taky supr. Teď jsem zjistil, že Langer prý dostal pokutu za Kubiceho zprávu 9tis. Tak to nevim jak to mysleli, ale za únik tajných materiálu by se mělo zavírat. Ale v týhle zemi je možný všechno, tak mi zbývá těšit se z toho co mám a hlavně na další články od Vás =)

 
V 10/05/2007 11:13 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Zajímavé je,že po Topolánkově extempore novináři mluví o všech politicích,zatímco když Paroubek se ohradil proti vyloženě nepravdivým pomluvám vůči své osobě a v tomto směru zauvažoval o změně,byl pasován na cenzora,diktátora,ni by Stalinova pohrobka....Pravdou je že někteří novináři si pravici rozmazlili a pokud nebudou držet hubu a krok tak se můžou bát že s nima ti,kterým pomohli k moci pěkně zametou.

 
V 10/05/2007 3:57 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

poko: Těch 9 tisíc je výsměch demokracii.

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka