středa, listopadu 21, 2007

Ohlodaný medvěd

Sociální demokraté procitli z dlouhého spánku a konečně navrhli zastavení hloupého zvyku porcování rozpočtového medvěda. Jsou tak druhou partají, která tento zvyk odsuzuje. Komunisté, ačkoliv na začátku návrh také podpořili, tak nakonec neodolali a několik pomníčků si z našich peněz asi postaví také. I když nechali si otevřená vrátka, že sice do medvěda si kousli, ale při hlasování mohou sousto vyplivnout. Přístup sociálních demokratů mírně poškozuje jejich poslanec, který sice plánovaně vyjel do Mongolska, ale čirou náhodou se proti obecným zvyklostem zapomněl nechat vypárovat a dnešní radostné grilování tím umožnil. Zkušenosti z české kotliny velí v budoucnu pro jistotu prozkoumat, jestli za onou ztrátou paměti nestál nějaký hezký osobní bonus nebo zajímavá dotace na Praze 10, která je volebním obvodem sklerotického sociálního demokrata.

Od lidovců se zamítnutí poslaneckých pomníčků čekat nedalo a asi nedá ani v budoucnu, i kdyby ministr Kalousek hřímal ve sněmovně proti zadlužování od rána do večera. Je to strana, jejíž existence se opírá o silné regiony a ty bez peněz by ztratily další důvod podporovat stranu na hranici volitelnosti. Sociálně citlivější křesťané by se asi přesunuli k sociálním demokratům a Kalouskovi technokrati by asi našli teplý domov u těch občanských. Proto vždy něčím jiným budou výstupy ministrů a politiků určené pouze pro veřejnost a něčím jiným bude skutečná politika strany křesťansko lidové.

ODS již před nějakým časem dala vědět, že podle ní na stavění pomníčků není nic špatného. Přece nevyhrává volby proto, aby se její poslanci omezovali. Argumentace občanských demokratů se de facto opírá na třech bodech. První je klasická omletá písnička o tom, že oškliví socani zadlužili zem, proto nemají co mluvit do toho když ji radostně zadlužuje ODS. Takové detaily, že předvolebního zatínání sekery do rozpočtu se radostně účastnili i modří poslanci či, že zadlužování je důsledkem otřesných vlád ODS v 90. letech, důležité nejsou. Druhý je ten, že je to natolik směšná částka z hlediska celého rozpočtu, že není důvod panikařit. To, že například pastelkovné, díky kterému se soudě podle projevů ODS hroutil náš rozpočet, bylo stejně nesystémové a částka na ně určená byla mnohonásobně menší asi vůbec nevadí. A třetí důvod je ten, že naši čestní a odvážní reformátoři nějak nejsou schopni tuto divnou praxi zlomit.

Osud medvěda teď záleží od přístupu zelených, jestli si jen tak neumyjí ruce a pro vyšší ideál například nezvednou ruku pro těch pár korun. Záleží od komunistů, jestli se nerozhodnou v úspěšné spolupráci s ODS a lidovci pokračovat. A samozřejmě záleží také od sociálních demokratů, jestli náhodou nevyjede více nevypárovaných poslanců na nečekané cesty. Zásadová pravice a pravý střed už ví, že před zásadami dá přednost hodování.

Štítky:



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 18:

V 11/22/2007 10:29 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Pokrytectví napříč stranami, nic jiného. Ale fak je, že včera ve zprávách ta písnička o "zadlužení země na milióny let dopředu" zněla obzvláště vtipně.

 
V 11/22/2007 2:42 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Česko rok 2008 - buď volit nohama nebo dragunovem, i když výsledek je asi naprosto identický...

 
V 11/23/2007 10:05 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Ono porcování medvěda je naprosto nepodstatnou záležitostí, a ono být důsledný je těžké, i ten komunista vyměkne, když přijede domů a dostane nadáno, že nezajistil peníze na tu tolik potřebnou kanalizační čističku.

 
V 11/23/2007 9:14 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Problém je v tom, jak to při akcích pořizovaných za peníze z porcování medvěda chodí. Většinou je předem určeno, která firma danou akci bude realizovat, a je pouze čirou náhodou, že kupodivu bývá spřízněná se stranou pana poslance a nebo dokonce s panem poslancem osobně. A navíc se za tyto peníze pořídí i věci naprosto nesmyslné, jako například umělá ledová plocha v Táboře, na které nikdo nejezdí, protože to drhne jako jezdit na pískem posypaném kluzišti a brusle se na tom tupí stejně tak. Kdyby se celý medvěd rozdělil do rozpočtu obcí rovným dílem podle stávajících kritérií byl by efekt mnohonásobně vyšší alespoň co se týče užitečnosti.

 
V 11/24/2007 6:52 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Toom - Spoluobčan z Tábora?:-) Já na té dráze nikdy nebyl a jak vás tak čtu, tak asi ani nepůjdu...Takže je vidět, že tahle část mědveda opravdu "shnila"....

 
V 11/24/2007 7:29 odp. , Blogger Tribun řekl...

Cituji z blogu Bohuslava Sobotky: "Následující text obsahuje doslovný seznam více než 400 akcí za téměř 2 miliardy korun, jež na včerejším jednání rozpočtového výboru vybralo a schválilo jedním hlasováním 9 poslanců ODS a 2 poslanci KDU-ČSL z více než 1500 žádostí, zaslaných na adresu výboru do Poslanecké sněmovny."

Jak může někdo vybrat 400 z 1500 možností jinak, než losováním? Není přece v lidských silách tolik možností porovnat a nezaujatě posoudit, pak z nich vybrat ty nejlepší, a to vše vedle jiných poviností v čase několika měsíců, spíše ale týdnů. Mnohem pravděpodobnější je, že poslanci nic neposuzují ani nehodnotní, ale prostě se snaží prosadit ty návrhy, které jim buď byly někým doporučeny, nebo ke kterým mají z nějakých důvodů osobní vztah. Čili živná půda pro korupci a klientelismus.

Nebylo by lepší o ty dvě miliardy snížit daně, nebo jimi podělit kraje, ať si sami určí, jak peníze použijí? Mají přece mnohem blíže ke konkrétnímu příjemci, měli by být schopny rozhodnot kvalifikovaněji, než poslanci z centra.

 
V 11/25/2007 10:04 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Tak to je taky dobrý, Topolánek zakázal účast novinářů na partajním sletu ODS.

...Byl to preventivní zásah proti očekávaným kritikům z médií. Poprvé po deseti letech zakázala nějaká politická strana novinářům vstup na sjezd.
Topolánek to doplnil slovním útokem, když oznámil, že média slouží organizovanému zločinu a odmítají demokratické zřízení. Novináři podle něho jen "špatně skrývají nenávist k představitelům demokratické politické moci jako celku." ... už aby tady byli soudruzi od žluté řeky a amíci zhasli jak starej Řím. ..

 
V 11/25/2007 11:06 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Dobrý den anonyme, děkuji za informaci. Můžete prosím uvést zdroj, na Novinkách ani iDnesu jsem to neobjevil? Jestli je to pravda, tak má snad poprvé budu s panem Topolánkem souhlasit. Protože média skutečně slouží organizovanému zločinu a odmítají demokratické zřízení. Protože kdyby například pan Paroubek pronesl tuto větu: "Špatně skrývají nenávist k představitelům demokratické politické moci jako celku." a zároveň zakázal účast novinářů na sjezdu, tak celý týden čteme jako hlavní zprávu že ČSSD zavadí novou totalitu a stěžuje si na ty chudáčky hlídací psy demokracie. Jen to podtrhuje smutnou realitu v naší zemi, ale já se s tím již smířil. Chodím jen na stránky, které mě vyhovují, kde vím že se lidé nebudou bát vyjádřit svůj názor, kde se slušně diskutuje, kde se jedná o lidi vzdělané, s rozhledem, nad věcí a ač s jejich názory mnohdy nesouhlasím, je to jen na mě co si z toho vezmu. Nicméně věřím že už bude jen líp, jak zde již bylo mnohokrát napsáno, potřebujem taky jednou zarýt "držku" do země, spousta lidí už ví že udělala při volbách chybu. Já osobně bych tedy dnes nevolil nikoho, protože se mi zdá že opozice spí tvrdým zimním spánkem a to poněkud dýl. Proto bych byl pro radikální změnu - přímou demokracii, abych byl přesný tak polopřímou.

http://www.pdemokracie.ecn.cz/cs/index.php?pg=uvod

Zatímco jsem jen bláhově přemýšlel nad toutou myšlenkou, tak pár chytrých lidí dalo dávno hlavy dohromady a vše je vyřešeno. Teď jde jen o to to dostat mezi lidi. zkuste také vy nad tím uvažovat a diskutovat o tom s přátely, šiřte tuto "kacířskou" myšlenku, ničeho jiného se tak politik nebojí jako toho že by měl přijít o moc, následně s tím i peníze. Při nejhorším je to přinutí k nějaké aktivitě, tím větší čím naplnění této myšlenky bude reálnější.

 
V 11/26/2007 7:30 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

to jaromír eybl

... zdravím, bylo to na Aktualitách, přímá citace Topolánka. To, že Topolánek zakázal přístup novinářům na svůj sjezd, raději hlavní zpravodajské agentury nekomentovaly. Podle některých straníků ODS předseda partaje neudělal dobře, prý takhle mohli mít media pod krkem a nebyl by problém diktovat jim své oslavné články a né jenom čekat, co o nich tisk napíše. Jako by zapomněli, že česká media už dávno postihla autocenzůra ve vztahu k modré partaji, která jim nedovolí psát ani holá fakta, natož nějaké konstruktívní kritické články. Jak to vypadalo na sletu modráků docela trefně popisuje začátek článku v HN s výstižným nadpisem - Topolánek zvítězil nad svojí ODS. ..

 
V 11/26/2007 11:41 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

A to by taky nemělo zapadnout.

http://ekonomika.idnes.cz/komu-da-vlada-nase-penize-to-je-tajne-db8-/ekonomika.asp?c=A071125_201836_ekonomika_zra

 
V 11/26/2007 12:35 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Přesto se na onen sjezd modroptactva pisálkové cpali, na
http://www.el2congress.eu/
zase nebyla ani noha (mimo Blistů) -
a že šlo o sešlost lidí jako je Oskar Lafontaine, Fausto Bertinottini, Lothar Bisky, Hans Modrow a Helmut Scholz, Graziella Mascia a další pro ně nic neznamená.

 
V 11/26/2007 3:56 odp. , Blogger Tribun řekl...

ODS se holt nezapře.

ODS se chová jako strana, která:
1. Nechce uspět v příštích volbách.
2. Chce uspět v příštích volbách, ale nedokáže se ovládat.
3. Spoléhá i pro příští volby na PR, pomlouvačné kampaně, faktor Kubice a sklony elektorátu chovat se jako stádo ovcí a zapomenout a odpustit svým favoritům cokoliv.
4. Počítá s tím, že příští volby budou ve stylu Národní fronty.
5. Se o příští volby nestará, protože je dávno rozhodnuta, že žádné další volby nepřipustí.
6. Spoléhá na bratrskou pomoc spřátelené americké armády, která zde toho času již bude dočasně pobývat, a žádný jiný než svobodný a demokratický výsledek voleb nepřipustí.

Ať tak či tak, ODS se chová jako strana, která nemá na demokratické politické scéně co pohledávat. Což bohužel jaksi nevylučuje, že funguje v ČR, protože češi si před bezmála dvaceti lety nechali namluvit, že demokracie = kapitalismus, a podle toho také naše politická scéna vypadá. A vypadat bude, dokud se tohoto ideologického viru nezbavíme. Je to smutné, ale ODS je podle všeho přesvědčena, že demokracie je totéž, co diktatura buržoazie.

 
V 11/26/2007 6:11 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

...pak je dobré zjištění, že podle prognozy Allianz Češi koncem tohoto století už nebudou. Chce to od Evropské Únie jenom trpělivost a vyčkat času, místní domorodci se zde podle všech poznatků umlátí sami. ..

 
V 11/26/2007 6:39 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Právě jsem na Novinkách pročítal "diskusi" o tom, že Troška chce kandidovat za ČSSD. Z voličů a příznivců ODS mi je opravdu na blití. Pro tyto "lidi" každý, kdo nekope za STRANU je hned soudruh, socka, sockomouš apod. Kdyby kandidoval za ptákostranu soudruhem by určitě nebyl. Už jenom kvůli těmto "lidem" ODS nikdy volit nebudu a radši dám hlas SNK-ED.
P.S. Nenapsal tady už někdo nějakej článek o voličích a příznivcích ODS?

 
V 11/26/2007 8:30 odp. , Blogger ods řekl...

Tribune, díky za seznam. Porocování medvěda od začátku bylo záležitostí "kdo je silnější nebo lepší lobbyista, tak ten má pravdu", proto konečně snaha ho zrušit má smysl. Bohužel představa, když bylo špatně za Vás, tak za nás bude ještě hůř ODS ovládá s plnou silou.

Jaromíre link na článek z aktuálně http://aktualne.centrum.cz/domaci/politika/clanek.phtml?id=514901&tro5662_1_0, kde je mimochodem o tom vyhození novinářů. Ale co ODS činí dobře činí. To, že za rok zvládla už naprosto vše, co se vytýkalo sociálním demokratům jako totalitní choutky a ještě mnoho autorského přidala je jasné, ale teď to činí ta hodná partaj. Také jsem se už setkal s rozhovorem v stylu. "Za totality bylo to či tamto." "Za které totality ? Dnešní či komunistické." Ještě je to mírně přehnané, ale vývoj jde bohužel jasným směrem.

 
V 11/27/2007 7:41 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

...Mělo by se začít vážně uvažovat jestli tento národ vůbec má potenciál žít svobodně, bez těch normalizačně-diktátorských berliček, jestli je vůbec schopen unést vlastní svobodu. Krom pár let objektivně sporné samostatné existence, ale uznávané i vlastním obyvatelstvem, Češi vždycky rádi žili v závětří mocností, které jim poskytovaly materiální blahobyt zbavený svépravností vlastního rozhodování...a to místním naprosto vyhovovalo. Dnešní doba vlastního uvědomění a existence teda i zodpovědnosti, v kontextu Evropského i světového fungování, je de fakto jenom tristní demoralizující poznání o jistém civilizačním stropu, který bohužel nedokáže překročit stín vlastní minulosti. ..

 
V 11/29/2007 10:38 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Komunisté podpořili ODS při porcování medvěda...to až zase budou ty slavné demogratické volby, aby se vědělo, že v národní frontě dokáží držet basu a hubu, když jde o rabování státní kasy...

 
V 11/29/2007 1:05 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

http://zpravy.idnes.cz/langerovo-sdruzeni-odkrylo-darce-prispel-i-chrenek-fxt-/domaci.asp?c=A071126_210556_domaci_zra

Modrý VUML má štědré sponzory, prý pochopili podstatu a filozofii školy a moc se jim nápad s celoživotním vzděláním geneticky vyvolených ( přímá Langerova citace) líbí.:o))...a to bylo keců ohledně nadace Paroubkové a mecenášů, kteří přispěli na postižené děti. Mladá fronta to pojmenovala jako nehoráznost, druhotné rozhazování peněz daňových poplatníků a vyzvala mocné tohoto státu, aby se na dárce zaměřili přes nástroje finanční politiky a represe...

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka