úterý, října 30, 2007

Tlučhubování

Tak se mi zase udělalo blivno, člověk již neví komu věřit, komu nevěřit, v co věřit v co nevěřit… „ha, a nyní dosadí univerzální dvojku ODS/Topolánek,“ říkáte si patrně. Avšak omyl. Dosadím slova zde poněkud nezvyklá a to: ČSSD/Paroubek. Na jednu stranu preference strany sice rostou, ale stejně tak zvedá se i exponenciála faux pas jejího předsedy. Obzvláště, mluvíme-li v souvislosti s takzvanou modernizací, snad možným rebrandingem.

Když nám pan Paroubek v polovině říjně představil svůj plán, mohli jsme ho vidět v sympatické kožené bundě. Přislíbil tehdy, že zbaví ČSSD nálepky kryptokomunistická, že zláká nové voliče, obzvláště ty z řad takzvané inteligence, že se mladý volič může těšit na nové tváře blízké mu věkem. O pár dnů později také spiklenecky zamrkal a zašeptl nám cosi o tajemném antiklausovi. Dnes z toho všeho zůstala jen ta kožená bunda. Tajemný kandidát se rozplynul; to jen pan Dienstbier musel běhat od domu k domu, aby se na něj náhodou nezapomnělo, což se kvůli jakýmsi chimérám, málem skutečně stalo. Ze severu přišla žlutá karta a na pohodě teamu rozhodně nepřidala. Nové tváře, které by nesmrděly odmala pěstovanými funkcionáři, nikde, o ČSSD se stále mluví jako o žlutou zředěných komunistech a k tomu všemu se v soukromí pan Paroubek nechal slyšet, že „reforma lidi tak moc bolet nebude“.

Jen ty preference povyskočily. Člověk by ale skoro řekl, že tak jaksi od sebe; jako by se určitá část voličů po profackování stran ODS a jejich takřečené reformy dochucené buranstvím nejtěžšího kalibru konečně probudila. O povzbudivé roli pana Paroubka tedy raději nemluvit. Dokonce i ta část inteligence, která se vždy dala označit co levicová (a věru ji přes všechna zdání nikdy nebylo málo) jaksi levicovou zůstala, zatímco její kolegové zprava pořád stejně pořvávají. Namísto agitace či jinak aktivního postoje se tak dočkáváme jen nervózního postávání opodál a několika mála prostých „Ne“, kterými pan Paroubek nálepkuje cokoliv vládního. Jistě většina vládního šuntu si o své „ne“ říká, ale člověk se obzvláště ve světle na konci druhého odstavce uvedené citace ptá, nakolik zde máme co dočinění s názorem a kolik zase s obyčejným negováním. Teprve až jde, lidově řečeno, o kejhák, dokáže zas pro jednou řečeno zvrátit všechny fámy.

Přitom stále soc. dem. jednodušší roli ani mít nemůže. Stačí ji toliko se trochu snažit, ovšem cíleně. Neboť i ona navrhovaná novela snížení daně u potravin zavání spíše rychlokvaškou a hlavně přichází pozdě. Činy vedou, příklady táhnou, říká se, a straně se tak otevírá nesložitá cesta, jak šáhnout do bezedného rezervoáru znechucených nevoličů, jimž jen stačí ukázat, kde je urna a proč by k ní měli jít. Pořádat mítinky, srazy, debaty, klidně demonstrace. Zaštiťovat debaty se spřízněnými dušemi ze zahraničí i z domácí scény a hlavně, hlavně dát o tom vědět. Jenže jako by se dotyční báli, že za jakoukoliv aktivitu se na ně snese vlna kritiky. To ona se snese, což o to, ale to pořád není důvod kynout na jednom místě. Ale to asi stranickému vedení vyhovuje: jen tak si sedět v křesle; jen jednou za čas přisunout se k počítači a skrze internet poskytnout rozhovor takzvaným voličům; samozřejmě, že v době, kdy každý potenciální volič pracuje.

poslal Winter

Štítky: ,



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 38:

V 10/30/2007 5:28 odp. , Blogger ods řekl...

Pozice sociálních demokratů je složitá. Na jednu stranu je naprosto jasné, že každá opoziční strana má jednoduchou práci jen vypichovat chyby vládnoucích (co aktuálně je opravdu až banálně jednoduché) a tím krásně získávat body, protože novináři ji v tom de facto podporují. U nás je to ale trochu jinak, protože novináři naprosto stejnou a občas i větší pozornost věnují chybám či pseudochybám opozice, jako vládě. A jakýkoliv tah co by ČSSD učinila například v modernizaci je okamžitě obsypán desítkami komentářů, jaké se to zase chystá zločinné spiknutí.

Přitom tato novinářská pozornost je věnována pouze krokům kontroverzním a týkajícím se buď jen osobního života nebo vnitrostranických hádek. Naprosto se mlčí nebo zmiňuje jen krátkou poznámkou reálné návrhy opozice, za to každý návrh vládních partají je rozpitváván do detailu a vždy najde nějakého obránce. Nejkrásnějším příkladem byla reforma veřejných financí. Nejdříve ji zveřejnil Mirek Topolánek a pak souběžně své kontrverze sociální demokraté a Vlastimil Tlustý. O sociálně demokratické verzi reformy proběhla jen jednodenní zmínka v tisku a zprávách (a to více méně s formulací, oni něco navrhují, co to je nám novinářům jedno protože je to určitě špatne), ale Tlustého návrhy se rozebíraly téměř denně až do schválení Topolánkovy verze. Jaký z této situace může mít dojem veřejnost ? Jen ve vládní koalici jsou zodpovědní lidé s nápady, opozice jen prázdně kritizuje a při tom vůbec nemá nápad na vládnutí. A při tom tady jasně a prokazatelně je vidět, že je to virtuální novinářská realita a ne skutečnost. A tento případ a střípky informací co se ke člověku přeci jen občas dostanou (a to i například při četbě blogů či oněch chatů) naznačují, že opozice snad i dělá něco více než jen sedí a dloube do vlády. Jen se o tom moc nedočteme.

 
V 10/30/2007 6:36 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

To je pravda: novináři na návrhy opozice kašlou, schválně si zkuste zajít na blog p. Petržílka, kdy opozice předložila návrh na závazné snižování emisí oxidů uhlíku o 50= do roku 2050 a hle, kdo byl proti - Bursík. Při tom je to bod z jeho volebního programu. Jenže nepodpořil ji, protože ho má Topolánek na vodítku, nebo proto, že v navrhovaném zákoně byli chyby? Novináří nepoví, beztak ani neví.

Proto si myslím, že soc. dem. by se měla více soustředit na lidi, právě tím zaštiťováním přednášek, akcí atd. Od novinářů nic čekat nemůže.

Hodně zajímavý článěk taky najdete zde a nutno říct, že i mě přestřelka v Právu k inspirovala:
http://www.literarky.cz/?p=clanek&id=4470

 
V 10/30/2007 8:21 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Bursík to je kapitola sama o sobě.
Už dlouho jsem nečetl přízpěvek od pana "zelená politika" myslím, že jse jmenoval Martin Tesař. Zajímal by mě jeho komentář o činech jeho zelených oblíbenců. Nárážím na jejich program (jednotlivé body)o referendu jak k raketám tak k všeobecnýmu. A upřímě nevěřím, že by podpořili daňové přiznání kdyby s ním přišel někdo jiný (v neděli o něm mluvil Bursík v otázkách V Moravce). Nevím proč se báli jít do opozice možná by udělali vic práce.

 
V 10/30/2007 9:22 odp. , Blogger Tribun řekl...

ČSSD to má skutečně těžké, protože ji nikdo neposlouchá, každému je jedno co říká. ČSSD je instanční padouch pro ty, kteří nechtějí či neumějí myslet. V diskusi s ČSSD se neargumentuje, v té se nadává.

Například na Aktuálně.cz je řada blogů (možná přesnější označení by bylo „PR okénko“) českých politiků. Nejpočetněji zastoupeni a nejaktivnější jsou politici ČSSD. Dělají přesně to, co je jejich práce, a co bych rád viděl i od exponentů ostatních stran – seznamují veřejnost s názory svými a své strany na aktuální (třebas bulvární) témata. Jaká je reakce čtenářů, jaké jsou komentáře? Skoro nikoho nezajímá věcná stránka problému, zato se všichni pohoršují nad tím, kde bere ČSSD tu drzost mít vlastní názor, a ještě jej veřejně prezentovat. Namísto, aby se ptali svých politiků, proč i oni nejdou „s kůží na trh,“ vysmívají se těm od ČSSD že psaní blogů mají za domácí úkol od Paroubka. Pro většinu čtenářů jsou to všechno jen bláboly, či nesmysly a beze vší pochybnosti vědí, že autor se mýlí. A nejčastější argument?: Napsal to Paroubek (Sobotka, Zaorálek, Havel). Žádné zamyšlení se nad meritem věci, jenom nadávka.

Možná řeknete: to je Aktuálně, to jsou Novinky, to je iDnes. Každý přece ví, že to je žumpa a tamní diskuse nemají ani cenu, ani úroveň. Ale ti diskutují se přece někde musí brát! Žijí mezi námi, chodí k volbám, potkáváme je na našich silnicích, zaměstnáváme je, nebo oni zaměstnávají nás. A s takovým materiálem máme budovat demokracii. S lidmi, pro které demokracie znamená, že jejich oponenti byli umlčeni.¨

Pokud sledujete internet a diskuse, nemohli jste nezaznamenat, že modré bojůvky poněkud ochabli a mnohem více jsou slyšet hlasy proti vládě; dokonce i v médiích už dochází i na kauzy spojené s Modrými. Jenže ČSSD jako jediná relevantní opoziční strany jako by nedovedla tento potenciál využít. Zbytečně přenechává aktivitu vládě. Proč například není více slyšet doc. Havel? Mluví věcně, vtipně a vždy dodá dost argumentů k polemice, a navíc k tématu. Ale co má s osudem České republiky společného debata o tom, jak se říká ženě v intimně přátelském vztahu s mužem, to vážně netuším.

 
V 10/30/2007 9:33 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Grimmovi. Po komentáři Wintra jsem si vzpoměl na taky na ten bod programu zelených a taky na Martina Tesaře že se tu dlouho neukázal. A pak sjedu o kousek níž a vy jste se vyjádřil za mě :) Komentáře pana Tesaře by mě vážně zajímaly, protože se stranou zeleých to vážně jde z kopce a je to přesný případ kdy moc dokáže zkorumpovat dříve čistou stranu. Bursík překonává všechny meze. četl jsem rozhovory s panem Strponickým juniorem a tvrdil jak pan Bursík musí akceptovat usnesení rady strany. No a když rada prosadila svého kandáta na uvolňené místo, tak místo aby položily vládu tak radši obětujou usnesení rady, která je jen pro smích. Strana zelených se jen ztrapňuje, dělá ostudu všem zeleným po celé evropě, kde ji chtějí rovněž vyloučit z uskupení zelených. Přiznávám se že bych tuto stranu volil, ale nejde to. Ono vážně není volit koho, ale přesto odevzdám svůj hlas ČSSD, byť si myslím že změna předsedy by jí pomohla u mladších voličů. U všech kamarádů co znám má pověst diktátora, což se médiím dokonale povedlo. Dokonce i novinky ač se považují za levicové jsou poplatné vyšší moci(hlavně co se týče zahraničních věcí, třeba Irán tak píše na ruku vládě USA nebo na diskuzích maže nepohodlné příspěvky, ač neporušují pravdila jen vyslovují "nevhodný názor"). Navíc mě dnes dorazily článkem o operaci jedné dívky. Samozřejmě když je to unikátní operace že o tom může být článek ale zveřejnit fotky postižené, která má zdeformovaný obličej a navíc zavést pod článek dikusi je nanejvýš ohavné a úplně to vystihuje situaci v našich médiích. Pod názvem seriózní se jen ukrývá tuna bulváru a propagandy. Po této menší odbočce se vrátím k tomu, že kdyby Paroubek rezignoval, tak zkrátka média by to vzala jako fakt jeho porážky a brala by to jako důkaz špatně nastolené cesty. Jak nás učí ODS, neustále se utvrzovat o správnosti nastolené cesty, výjimky nechat opozici. Vždyť vzpoměnte na Kubiceho zprávu, dve přeběhlíky, Langerovu vědmu, jeho bezpečnostní prověrku, kauzu pana Čunka, státní reformu a hlavně radarovou základnu. Stačí čas a trvat na svém, o ničem nediskutovat, odvádět řeč a jak vidět, funguje to. Na problém je zaděláno do budoucna. Celá generace mých vrstevníků volí jako jeden muž ODS a hlásí se hrdě k tomu. Problém není že volí ODS, ale co volí, jaké mají hodnoty které se jim podsouvaj. Možná by pomhlo zakázat KSČM, ik dyž paradoxně zůstaly jen ti kterým šlo o lidi, ne kariéru, ti co si zachovali tvář. Chovají se nejslušnějš, mluví k věci ale jsou zdiskreditováni na mnoho let dopředu a postupně zaniknou. Já jsem pro model vlády odborníků, kde by lidé nevolily strany, ty by byli rozpuštěny ale volily by jednotlivé lidi na jednotlivá ministerstva a ti lidé by ve volbách prezentovali své plány a podle toho by se lidé rozhodly. K volbám by jen přinesly kus papíru kde by bylo zaškrnuto 20 lidí nebo třeba jen 10 kdyby se necítily kompetentní k volbě ministra daného resortu. Volby by se opakovaly jednou ročně. Jako reprezentace státu by sloužil prezident volený lidem. Existoval by i senát kde by byly zastoupeni rektoři vysokých škol a měly by možnost vetovat zákony. Sdružovat ministry pod jednotlivé strany by bylo vyloučeno. Pod tyto jednoroční volby by šly integrovat různé jiné volby a referenda. Určitě by to byl zajímavý nápad ale zase by to šlo nějak obejít a nastrčit tam své lidi. Hlavní úskalí vidím v tom že by bylo třeba tisíc adeptů na na misnistra a nebylo by dostatečně možné presentovat návrhy každého z nich i když zae by nebylo špatné třeba udělat z 5ti nejnavrhovanjších lidí na jedno ministrestvo nějakou radu kde by muselo dojít ke kompromisu. Chtělo by to hodně doladit ale k zahození to není.

 
V 10/30/2007 10:25 odp. , Blogger Tribun řekl...

Jaromíre, ten váš plán má jedinou slabinu, a tou jsou - lidé. Jakékoliv volby totiž předpokládají zájem o dění kolem sebe a o souvislosti, jinak zdegenrují na poslušné opakování toho, co zaznělo z "kazatelny." Opakovat takovou šaškárnu každý rok je k ničemu, byla by to jenom inflace "demokracie" (na těch uvozovkách trvám). Osobně se vážně zabývám koncepcí parlamentu, ve kterém by se část mandátů nerozdělovala volbami, ale na základě pravidla (podobně, jako to myslíte vy s těmi rektory). Bohužel jsem zatím k ničemu kloudnému nedošel, a to nad tím hloubám snad přes rok :-(

K Zeleným jen jedna věta: nový styl, který vnesli do české politiky, je vskutku revoluční, vedle něj i lidovecká promiskuita vypadá jako zásadové jednání bez kompromisů.

 
V 10/30/2007 11:41 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Tribune ale výhoda je největší v tom, že za každý resort by byl někdo zodpovědný a ministři by byli zároveň odborníci v daném oboru, ne jako teď kde se s ministreskými křesly handluje. Ale bál bych se že by třeba lidé volily ministra financí a jeden by slíbil každému kdo mu dá hlas že dostane milión korun a docházelo by k nesmyslným návrhům, ale tomu by měla zabrnánit právě ta rada. Mnohem horší by jěště bylo kdy silné skupiny dosadily svého kandidáta, třeba do zdravotnictví na privatizaci nemocnic, udělaly velkou mediální kampaň a to by byla teprv pohroma. Všechno je totiž zneužitelné a vychází z nějakých předpokladů.

 
V 10/31/2007 9:46 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Nejvetsim nestestim pro Ceskou republiku neni ODS, ale prave neschopna CSSD.
Zatimco ODS presne plni zadani sveho typickeho volice (a krupansky Topolanek a spol. takoveho volice v mnohem ztelesnuji), neschopna ceska socialni demokracie, vedena pupkatymi stryci, nedokaze k tomu vytvorit kvalitni alternativu. A tak spousta volicu voli ODS vlastne i proti svym zajmum vicemene proto, ze ODS pres vsechno sve krupanstvi dokaze alespon navenek budit zdani toho, ze je aspon trochu "cool" a "IN". V dnesni povrchni dobe jsou tyto veci pro uspech dulezite.
Co se tyce ceske socialni demokracie - ma tezky deficit skutecnych osobnosti a bohuzel nevidim zadnou velkou perspektivu ani do budoucna. Jeji pripadny uspech bude zalozen pouze a jedine na tom, ze se mlaskani ODS a jejich kamaradu bude ozyvat nesnesitelne hlasite a ze ta jejich plna pandera vedle strednich vrstev, propadajicich se do nejistoty, uz nepujdou prehlednout. Jenze takove volebni vitezstvi neni kvalitni alternativou a volicska zakladna bude i nadale velmi nestabilni.
Paroubek a jeho boys jsou pro soc. dem. nestestim. Bohuzel nevidim nikoho, kdo by je v te strane mohl nahradit.
Milosi Zemane, vrat se. Sice jsi se obcas choval jako hulvat (coz by se dnes vedle Topolanka ztracelo), ale byl jsi inteligentni a melo to porad nejakou uroven.

 
V 10/31/2007 10:26 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Klokane nesouhlasím, problem v pupkáčích rozhodně není, (A vrácením Miloše Zemane byste tomu tak pomoh :) ), ale že zkrátka nikdo mladší se do ČSSD nehrne, protož je hned označen za komunistu, socku, atd. Naopak si myslím že kdyby se ČSSD přiblížila stylu ODS taky by to byla cesta do pekel, vždyť ČSSD vnáší do politiky nová jména, navrhuje odborníky do ministerstev místo nějakých loutek. Když si vzpomenu na předvolební diskuze tak snad kromě Škromacha který mi není vůbec sympatický všichni z ČSSD mluvily slušně a věcně. Snížit se k vulgarismům a napadání soka nikam nevede. Bohužel právě toto arogantní chování lidem vyhovuje a jen jsem kroutil hlavou když jsem ve třídě slyšel jak to topolánek Paroubkovi natřel i když jsem si myslel že mnohem lépe hovořil Paroubek. Zkrátka situace se lepšit nebude, jen prostě budem jednou za 4 roky svědky agresivní vyhrocené kampaně kde lidé radši než by byly socky nebo nedejbože komunisti tak odevzdají svůj hlas pravici a jejím přívěskům, pak budou 4 roky nadávat ale ve výsledku za roky roky budou volit stejně.

 
V 10/31/2007 11:03 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Nesouhlasim a nikde netvrdim, ze je nutne se snizovat k vulgarismum a napadani.
Tvar CSSD je proste priserne nemoderni (take mne ta povrchnost vadi, ale nic s tim nenadelate) a navic mnohdy opravdu odpudiva i pro premyslive lidi. Z takove situace samozrejme ODS a jeji pohunkove dokazi efektivne tezit - prinasi jim to minimalne cca 5% preferenci.
Ve chvili, kdy se CSSD zacne chovat jako moderni evropska strana a skutecne se posune trochu ke stredu, uvidi ji dost potencialnich volicu v jinem svetle a vubec jim nebudou vadit kampane ve zmanipulovanych mediich typu MF Heute. To, ze vasi spoluzaci (nebo zaci?) jednoduse opakuji zvasty o sockach, ktere ctou ve forech na idnes ci je vnimaji mezi radky ODSackych medii neznamena, ze by nebyli schopni vnimat jinou alternativu - POKUD BY EXISTOVALA TAKOVA, KTERA JE DOKAZE ZAUJMOUT. Lide nejsou zas tak uplne hloupi, jen obcas potrebuji trochu popostrcit, aby si uvedomili, jake jsou jejich skutecne zajmy. A to se svym naprosto neschopnym vedenim CSSD nedokaze.

 
V 10/31/2007 2:08 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

No jako ten Miloš Zeman, no, no, nevím, podle mě se zase tak od Paroubka neliší, jedině tím, že daleko účiněji dokázal potírat "revolucionáře" ve straně.

A vidím to přesně jako Klokan: největší pohromou není ODS, ale liknavost soc. dem. "Pupkáči" mi ani tak nevadí, ale spíš absolutní nefunkčnost na městské a obecní úrovni. Jak jsem říkal, dobře to podle mě vystihuje ten článek z Literárek.

Stejně jako ty rozhovory on-line: každý na ně nadává, i články se na to psaly, ale ne, ony jsou sterjně furt v deset hodin dopledne.

 
V 10/31/2007 10:59 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

No to jsou moji bejvalý a zároveň současní spolužáci. Hloupý rozhodně nejsou, jen se jim politika vyhýbá obrovským obloukem a zachytí vždy jen sřípky toho co se kolem nich děje. Nedávají si věci do souvislotí protože je to nezajímá. Rozhodně zlý nejsou jen zkrátka podvědomě nechtěj dát hlas levici zaprvé kvůli míňění ostatních a zadruhé protože si ji spojují s komunismem. Navíc je zažité schéma pravici volí inteligence a lidé schopní. Oni chytří a schopní jsou, bohužel je to k ničemu když jsou "slepý".

 
V 11/01/2007 11:47 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

K celé diskusi:
- Pravici, nebo to co jako pravici chápeme jde o maximalizaci zisku a tedy o úplnou likvidaci jakéhokoliv přerozdělování - to je výhodné pro tak 10% maximálně, na ty se nabaluje vrstva těch, co myslí, že se mezi ně dostanou. Jakákoliv redistribuce zisku je tedy chápána jako smrtelné nebezpečí, proto útoky proti levici jako takové budou - z podstaty věci. Antikomunismus je jednou z metod tohoto boje, problém se nevyřeší tím, že se levice bude distancovat a odtahovat se od KS, pokud ho programově neodmítne, tak se ho nezbaví, nepomohl by ani zákaz, tenhle klacek by se používal pořád, i kdyby se objevila nová strana, v okamžiku, kdy bude pro přerozdělování, tak bude obviněna z komunismu.
Pro celou levici je jediným možným východiskem útěk dopředu - tj. plně akceptovat komunistickou nálepku a dát jí plný rozměr, nejen ten negativní, ale i ten sociální.

 
V 11/01/2007 1:17 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

2anonymni

Jedinou sanci (alespon tady u nas) pro levici (neni nutne to tak ani nazyvat - staci, kdyz si predstavime lidi, kteri nemaji jako zivotni kredo pouze kratkodoby osobni prospech a pravicove ideologicke poucky) je eliminovat vliv komunistu. Komuniste tady maji bohuzel porad velky vliv a siri kolem sebe odporny smrad. Defakto funguji jako zbran v rukou ODS. Kdyby je ODS nemela, musela by si je vymyslet. No a na druhe strane samozrejme musi ta nase levice (ci jak to budeme nazyvat) byt zajimava i pro stredni vrstvy.
Ovsem jak to udelat, na to recept nemam. Vim pouze jiste, ze s Paroubkem a spol. k tomu nikdy nedojdeme.
Akceptovat komunistickou nalepku - tedy prominte - s tim bych ja nechtel mit nic spolecneho.

 
V 11/01/2007 3:12 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Přečetla jsem si clelý tento blog a mám chuť shrnout co jsem z něho já pochopila. Všichni diskutující, mám pocit, hledají řešení politické a potažmo mravní situace v ČR. Všechna řešení vychází z myšlenky, že je potřeba najít SYSTÉM, podle kterého když se bude postupovat, napraví se současná neutěšená situace v "našem státě Dánském". Moje babička říkala s prominutím "z hovna bič neupleteš" Pán Ježíš než ho pověsili říkal "království boží není z tohoto světa, je mezi vámi"
Nebude li mravnost pochopena jako změna postojů jedinců ale očekávána jako nalezení zázračného SYSTÉMU jsme na tom jako v komunismu, katolicismu, fašismu. Naše jedinečná osobní zodpovědnost se bagatelizuje a a ze Systému se stane zachránce.
Vládne nám Bulvár?
Co to je Bulvár? OPAK snahy a OPAK práce na vybřednutí z nejhoršího mravního marastu. Abychom chápali titulky Blesku nemusíme rozumět naprosto ničemu, stačí přisvšdčit, plivnout, kopnout, nemusíme se o nic snažit, ani nic umět. Nemusíme mít ani základní čest ani slušnost. Ti kteří rozkrádají státní - naše peníze milují bulvár a rádi na něm profitují a jsou jeho součástí, nepřipadají si vůbec špinaví. Stejně ti, kteří nechtějí přemýšlet milují bulvár, on je k přemýšlení nenutí.
Co tím myslel, když řekl zapři sám sebe a nes můj kříž? Co tím chtěl říct, nevydáš křivé svědectví, nebudeš dychtit po cizích věcech?
Zmršená společnost po lidech nechce žádnou snahu, kvalitní společnost chce cítící, myslící, pracovité, pro druhé se obětující lidi.
Navrhované řešení je tedy Masarykovské, Ježíš né César. Otrokář je sám uvnitř otrokem, ve svobodné společnosti nejsou sluhové a páni, ale rovnoprávní občané a to stojí mnoho námahy každého zvlášť.

 
V 11/01/2007 3:40 odp. , Blogger Tribun řekl...

"Otrokář je sám uvnitř otrokem, ve svobodné společnosti nejsou sluhové a páni, ale rovnoprávní občané a to stojí mnoho námahy každého zvlášť." - to je, Mirko, velmi dobře řečeno. Asi zde nenajde nikdo, kdo by s vámi nesouhlasil, vždyť mnozí zde již podobné myšlenky přinášeli.

Jenže to je pořád dokola co dělat. My ale potřebujeme najít odpověď na otázku jak to udělat, nebo alespoň kde začít.

Já jeden takový nápad mám, poprvé jsem s ním vyšel před nějakou dobou v diskusi pod článkem na Lávce, kde se také objevily nějaké reakce. Snad neuhnu příliš od tématu, když jej zveřejním i zde:

Cituji sám sebe: Už delší dobu se zaobírám jednou myšlenkou, a myslím, že tato diskuse je tím správným místem, kde ji vypustit do světa: podle mne na levici chybí obdoba pravicových think-tanků. Pravice má Liberální institut, e-Stát a kdo ví co ještě. Nejsou to žádné továrny na pravdu, ale jsou slyšet a dostávají pravicové koncepce do povědomí veřejnosti. Vyjadřují se k aktuálním tématům, přicházejí s návrhy. Vzniká tak falešný dojem, že zatímco pravice ví co dělat, levice se nezmůže na víc než na věčný negativismus.

Byl by takový problém to změnit? Proč nevybudovat levicový think-tank? Samostatný, nesvázaný s žádnou stranou, aby nemusel být poplatný voličským preferencím, stranickým sekretariátům, ani volebnímu marketingu. Jeho úkolem by bylo zaujímat jasná a „autoritativní“ stanoviska k aktuálním tématům, hledání levicových řešení pro existující problémy; stejně dobře by mohl integrovat a podporovat zatím roztříštěnou internetovou scénu. Nebylo by to lepší řešení, než vydávat vlastní tiskovinu, kterou nakonec nemusí ani nikdo kupovat?

Být pravičák je dnes módní, je to „in“, je to jednoduché a pohodlné. Jako pravičák nemusíte obhajovat své názory, nemusíte od sebe neustále odhánět odér závisti a neúspěchu, kterým levici tak umně obestřela pravice. Ostatně i proto je dnes pravice synonymem hulvátství – nabalili se na ni všichni ti, kteří neradi myslí, za to si s chutí zakřičí a vybijí si vztek na těch, kteří se nemohu opřít o autoritu vládnoucí pravdy.

I zde se otevírá prostor pro zmiňovaný think-tank: mohl by ukázat, že levice není synonymem pro neúspěch, ale naopak – že pouze úspěšný člověk má oč se podělit, že levice nechce rozdávat z cizího, ale ze svého, a že levicové myšlení není méněcenné, ale naopak náročnější než pravicové, protože si nevystačí s nazíráním světa prizmatem ekonomie, ale musí brát v úvahu i mnohá další hlediska, jako je kultura, zodpovědnost, ekologie, solidarity, humanita.

 
V 11/01/2007 4:51 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Asi bych neuměla formulovat a ani argumentovat tak zeširoka to co mám na mysli, ale dobré články jsrm našla na stránkách Literáry v síti od Tomáše Tožičky a Ivana Hofmana. veliký význam přikládám vyvěšení odkazů na jiné "myslící" stránky. Všem doporučuji četbu Masaryka, a taky bible, podle které si myslím že nejlepší pomoc je dát příležitost pomoci si sám, neponižovat druhé a nenechat ponižovat sebe, ochraňovat slabé, harmonizovat kvality vnitřního bohatství a fyzické pohody. Pro mě osobně je stěžejní víra ve stvořitele jemuž jsem zodpovědna.

 
V 11/01/2007 8:26 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

tak a teď jste mi Klokane a anonyme nasadili brouka do hlavy: teď nevím, co z toho.

Ale v zásadě se mi líbi Tribunova definice z posledního odsatavce: "že pouze úspěšný člověk má oč se podělit, že levice nechce rozdávat z cizího, ale ze svého". Tohle by vážně mohlo zabrat.

 
V 11/02/2007 12:12 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Tak zase jsme té západní vyspělé evropě o něco blíž. Asi před měsícem jsem si koupil dva rohlíky v pekárně a divil jsem se že chtějí 2Kč za jeden. S překvapením jsme zjistil že je to celopolšné, dnes jsme se dočetl že máslo má stát po novém roce i přes 60Kč. Tudíž když jsme před rokem koupil k snídani 10 rohlíků a čtvrtku másla tak jsme zaplatil 40Kč (10*1+30), podle nových cen by to bylo již 80Kč (10*2+60) což je nárůst o 100%. A položím-li otázku o kolik se za stejné období navýšily platy? O 10%? Nevím, ale hádám že o víc ne. Chápu že ceny surovin rostou, proč ale čtu o tom jak máslo se nevejde ani do mrazících boxů mlíkáren a musí se vyhazovat nebo o pšenici které je moc a musí se spalovat v elektrárnách? To je na hlavu a nikdy to nepochopím. Zato ale může hodně EU, která podporuje nesmyslné převážení potravin skrz celou unii. Zavedl bych tvrdá cla alespoň na právě ty potraviny nebo bych zvýhodnil místí výrobce. Co mě štve jěšte víc je podpora biopaliv rádobyekology. Místo aby se jídlo jedlo tak se radši spálí v motorech. Když to malinko přeženu tak musí lidé umírat hlady aby jiní mohli jezdit auty. Mnohem horší je to však v latinské americe kde kvůli tomu kácejí deštné pralesy a v podstatě zoročují místní obyvatele na výrobu biopaliv por USA. Ale co já vím, třeba ty biopaliva podporujou záměrně aby lidé zemřeli hlady a nebyla přelidněná planeta. Přesto svět konzumu má své hranice a taky na ně jednou dojde a skončí sami na pusté zdevastované planetě.

 
V 11/02/2007 12:16 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Jo a mám jěště takový návrh. Nevíte někdo něco blíž o té demostraci proti radaru naplánované na 17.11.2007 v Praze? Ja bych navrhnul, že bysme mohli k této příležitosti udělat sraz lidí z tohoto blogu, kdo by chtěl tak by přijel. Zakončení demostrace v nějaké hospůdce by taky nebylo marné :)

 
V 11/02/2007 8:07 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

O tom pálení žita zpívali už v Osvobozeném WV.

 
V 11/02/2007 9:29 dop. , Blogger Tribun řekl...

Nejen na potraviny, ale obecně na všechno zboží, bych zavedl clo podle vzdálenosti, kteoru dělí výrobek od místa výroby k místu spotřeby. Ať je v západním pohraničí německý jogurt klidně levnější, než olomoucký, který musel cestovat x stovek km, zatímco ten německý jenom třeba třicet. Nemám ovšem představu, jak to vyřešit po technické stránce.

A k tomu Jaromírovu nápadu: na demonstraci samozřejmě půjdu, nejsem si ovšem jistý, že se mi chce opustit "splendid isolation" svého inkognita :-)

 
V 11/02/2007 9:48 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Jo sraz je dobre. Sezenu si nejakou peknou uniformu NSDAP, abyste vedeli kterou stranu zastupuju. :)

No panove, CSSD smrdi a smrdi proto, ze vas predseda klidanko prohlasi ze co chce si prohlasuje s komunistama a basta. A tim dostanete nalepku bolsevici jen to fikne a uz s tim nic neudelate.

Dale mate par lidi, co povesti CSSD moc neprospeli. Ivo Svoboda, starosta Peta, Dolezal, Kakao Kraus, Standa Miliadrda Gross.

Tyhle prusery mate z jedineho duvodu. 8 let u vlady. Dost dlouha doba, aby se individua prisaly na stranu a doufali v lehce vydelane penize. To bohuzel neni otazka jen CSSD ale vsech stran. Tam proste musi mit strana vnitrni mechanismy, ktere tohle eliminuji.

Levicovy think tank si klidne udelejte, ale pokud z toho budou lezt napady, jako u clanku o prednasce Kellera, kdy napad obehnat EU clama je z rise pohadek ci spise horroru, tak vas nikdo nebude brat vazne.

Problem EU. Sorry panove, ale ty zdrazene potraviny a hlavne palene potraviny jsou bohuzel dusledek dotaci do zemedelstvi. A to je vyplod levicove casti EU. Tohle je presne, kam to vede.
Nemuzete rozdelovat a podporovat. Diky stedremu systemu se farmari nemusi bat, muzou pestovat pod cenou a pak se i vyplati to prevazet pres kontinent. To je presne proc me se otevira kudla v kapse. Protoze dotace ano, ale zkuste dotovane potraviny udrzet na mistnim trhu a zemedelci se pominou, ze co si to jako dovolujete. Tak proc dotace? Bez dotaci je udrzite v zemi puvodu celkem obstojne.

Ono toho je vice.

Podivejte se na zdaneni za Rakouska-Uherska http://www.ardor.info/dane.html

A to neexistovala defacto nezamestnanost. Je samozrejme potreba videt, ze tenkrat nebyl duchodovy system (ktery ted trochu kulha na obe nohy), nebylo zdravotni pojisteni (coz je otazka, dneska stejne nedostane peci jako potrebujete, ale jaka je k dispozici. A je daleko rozumnejsi spolehat na prevenci nez doufat v peci, kterou si bez tak platite). A nejezdilo se na dovolene tak jako ted.

Zase urednik mohl jit domu na obed. Zena nemusela pracovat, mohli drzet sluzebnou. Vetsinou lide bydleli nedaleko mista kde pracovali.

Kdo si dokazal predstavit, ze bude existovat neco jako white-trash, tj lide zijici jen z davek.

 
V 11/02/2007 10:25 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Tribune, tak si vemte kuklu přes hlavu a můžem vás pořád oslovovat Tribun :)

 
V 11/02/2007 11:11 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Honzo, uniforma zybtečná, my jsme přeci ty socky a komunisti, příjdeme v roztrahných věcech zatímco vy budete mladý úspěšný inteligetní muž v moderních šatech. Nevím co strašíte KSČM, je to legitimní strana, už takhle spolu s ČSSD jeden rok defakto vládly a necítil jsem že by prosazovaly něco nedemokratického. Možná máte lepší paměť. Hádat se jaká strana má více zkorumpovaných politiků nemá smysl, kdyby se udělala prověrka tak by se sněmovní lavice pěkně vyprázdnily. Já osobně jsme přesvědčen že pan Topolánek nebo pan Tlustý nemají čisté svědomí. Pozná se to když se hlasuje o zákonu na povinné majetkové přiznání politiků a ejhle, najednou jsou pro ti zlý komunisté zatímco Tlustý svým projvem o nedemokratičnosti toho kroku jakoby řiká: Jsem v tom až po uši, jestli to projde tak půjdu sedět. Zkrátka nejde si dělat iluze o politicích. Proto taky volím podle programu strany, ne osobností, to si nechte na senátní a zastupitelské volby. To že se vyjádříme o tom že se nám něco v EU nelíbí je normální, mě tam vadí víc věcí, buďte rád že se shodnem a najdete v tom podporu. To je normální že se lidé dokáží shodnout a zapomenout na nějaké nesmyslné dělení lidí. Není to náhoda když s politikou nulové tolerance přisla ODS a jediné co tehdy ČSSD zbývalo byla KSČM, jediná strana která se chovala normálně a nevydírala, ostatně co jsou KDU-ČSL a pokračovatel US zelení zač víme sami. Srovnávat RU s námi je malinko mimo mísu, nemyslíte Honzo. Zkuste se zeptat v Anglii, Německu nebo Francii proč tam tehdy před sto lety nic z toho co jset vyjmenoval nebylo. Mohl bych řict jako vy že to že si nemůže úředník zajít domů na oběd je pravičácký výmysl, nevím kdo bojoval za kratší pracovní dobu a pauzy na oběd, že by ta levičácká lůza? To s tou služebnou si děláte srandu? Zkuste dneska s průměrným platem utáhnout manželku, dítě a navíc služku a to průměrného platu a víc dosahuje jen třetina obyvatel. Nadáváte na lidi že nepracujou a na druhé straně podporujete matky v domácnosti, nejsou to pro vás náhodou líné socky? Lidé žijící jen z dávek, by taky pracovaly kdyby měly kde. Motivovat je má větší rozdíl mezi dávkou a minimální mzdou, kterou všude se svojí kvalifikací dostanou. ODS to yvřešila originálně, že ten rozdíl zvětšila snížením dávek, k tomu zdražila jídlo, energie, léky. No a přežít už je slušná motivace. V některých regionech zkrátka není toli míst aby všechny lidi uživily. Teď když budou muset lidi pracovat za každou cenu aby přežily si bude výrobce v nějaké továrně mnout ruce. Může zaměstnance zredukovat na pouhé otroky. Chceš pauzu na oběd, chceš jít na záchod, cheš zaplatit přesčas? Máš smůlu, stěžuj si a vyhodím tě, mám tu 100 zájemců na tvé místo, jo a dneska si vem noční, pojedeš 16ku. Továrna pojede na 200%, až lidé skončí totálním včerpáním tak se najdou nový. A pak přijdete k těm lidem vy a řeknete jim že jsou socky, když se jim tam nelíbí ať nejí, měli se líp učit nebo můžou začít podnikat nebo ať se přestěhujou někam kde jim dají větší plat. A co to vzít jinak, zvýšit minimální mzdu, proč tohle se neděje? Tohle je cesta zpátky o dvě staletí na počátek průmylsové revoluce.

 
V 11/02/2007 8:44 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

2jaromir : Jsem si rikal jak, jsem mirny ze neutocim a koukam ze jsem se prepocital.

Tak s tou uniformou to byl zert. Nerikam povedeny.

EU nechme stranou.

Ad CSSD a KSCM, to jsem jen chtel vysvetlit jak to vidi nekteri lide a proc se CSSD nadava do komousu. A hned za to dostanu vynadano. Nu nic.

A ted k tomu prikladu z minulosti. Nikde jsem nerekl, ze se to ma vratit. Jen jsem srovnal dane driv a ted.

Nepopiram ze prumyslova revoluce byl prusvih pro delniky. A taky nerikam vratme se do te doby. A nikomu jsem nerekl, ze jsou socky. Ten vyraz white-trash se normalne pouziva, jen jsem poukazal na to, ze ani pri nejlepsi vuli nevite kam to povede. Kdyz zakladali socialni stat nenapadlo nikoho, ze se utvori takovahle vrstva lidi.

Kdyz uz tedy jste vytahl tu minimalni mzdu, vysvetlete mi prosim, jak to pomuze? Ano zamestnanec bude mit vyssi plat a zamestnavatel na nej bude mit vyssi naklady. V konecnem dusledku asi budete kupovat drazsi zbozi a zase si budete za svoji vyssi mzdu moci koupit stejne omezeny pocet zbozi.

Chtel jsem sem poslat jeden ne tolik konfrontacni prispevek. A dobra vule nebyla korunovana uspechem :) stane se.

 
V 11/03/2007 12:08 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Klid Honzo, já jsme pochopil že to nemyslíte vážně, já to taky nemyslel vážně :) Jestli to na vás působilo jako vynadání tak se omlouvám, vy jste nám chtěl jen pomoct říct proč lidem tolik vadí ČSSD. To srovnání s RU jsem pochopil, ale zkrátka to srovnávat vůbec nejde. A navíc pokud umim dobře anglicky a nepletu se, tak white-trash znamená bílý odpad, lůza, šmejd atd. to už bych byl radši vážne oslovován socka :) Navíc to zavání rasismem, nemyslíte? :) Nám rovněž vadí lidé co zneužívají dávkový systém, ale je nutné vědět jaká část z lidí co bere dávky je opravdu zneužívá. Mám právě takový dojem že se nadává do socek i těm kteří vážně nemůžou sehnat práci. To že by větší diference mezi minimální mzdou a dávkou pomohla si vážne myslím, protože je lidi nutné motivovat. A cesta zvýšení mezd je podle mě tou správnou. Ty nárůsty cen by byly minimální. Jestli chcete Honzo projevit dobrou vůli, tak konečně uvěďte 10 důvodů proč radar, čekám na to od vás již dlouho :)

 
V 11/03/2007 11:32 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Honzo, prostuduj si Marxův kapitál - až ti bude něco říkat pojem míra nadhodnoty, tak vykládej o nákladech a daních.

 
V 11/03/2007 12:12 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Souhlasím s vámi, pane Eyble ale obávám se, že promlouváte k člověku, který nechce slyšet žádné argumenty ani fakta, nechce je porovnávat a analyzovat, chce od všech pouze odkývat své názory(nebo spíše učení svých guru). Co se minimální mzdy týče, domnívám se, že alespoň v Čechách rozhodně není určujícím faktorem pro ceny zboží na pultu, ale z tohoto hlediska má vliv pouze na zisk firem. Mám osobní zkušenost s prací v zahraničí a mohu odpřisáhnout, že se tam také vyrábí zboží jako u nás a přestože mzdy dělníků jsou několikanásobně vyšší než v ČR, tak ceny oscilují jen nepatrně výše. Vysvětlovat to vyšší produktivitou a pracovním nasazením pracujících obecně můžou naši pravičáci tak své zabedněné věrné, kteří nikdy nepřekročili hranici.
Jediní, komu by prospělo snížení, nebo zrušení minimální mzdy, jsou všemožní taképodnikatelé, provozující různé herny, hospody, aj., kteří svým zaměstnancům vyplácejí minimální mzdu a zbytek na přežití jim doplácejí načerno bokem a nezdaněné. A to se ještě nestydí měnit je každých pár měsíců za nové adepty z Úřadu práce, aby na ně dostali příspěvky od státu.

 
V 11/03/2007 9:10 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Ja reknu jen proc souhlasim.

Jde o pomoc spojencum. Jde o pomoc, kterou poskytneme sami za sebe, jako suvereni zeme druhe.

Uzemi na kterem to bude zustane ceske.Zadna obdoba velvyslanectvi.

Vic nepotrebuji vedet. Berte to jako delsi vojenske cviceni.

Ad.min.mzda
No to mate pravdu s tou cenou. A taky nerikam (doufam), ze by zvyseni minimalni mzdy nejak poskodilo zamestnance s kvalifikaci.

Jen bych chtel videt srovnani, ceske a nemecke pokladni. Napriklad. To jsou lide aspirujici na minimalni mzdu.

Problem nastava u fabrik, ktere nepotrebuji lidi s vysokou kvalifikaci. Tam opravdu i vyse mzdy muze hrat roli, vzhledem k cene delnika v cine.


Ostatne, kdesi jsem cetl stiznosti francouzkeho pekare, ktery rikal, ze si proste nemuze dovolit najmout dalsiho cloveka do kramu, protoze nevi zda se mu bude darit i dalsi rok. A kdyby se mu nedarilo, tak se toho zamestnance nemuze zbavit ale musel by ho dale vyplacet. Takhle tedy dela vsechno sam. Vazne chcete az takhle ochranarsky system?

Ad nadhodnota - http://en.wikipedia.org/wiki/Surplus_value
To jste snad nemyslel vazne?

 
V 11/03/2007 9:26 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Jeste dodatek k minimalni mzde.

Minimalni mzda by nemela suplovat rekvalifikacni kurzy. Tyto kurzy by lide meli mit k dispozici vzdy kdyz jejich obor skonci.
Proste kdyz je nekdo linej tak je nekdo linej a je zbytecne mu zajistovat pohodovej zivot minimalni mzdou.

White-trash je oznaceni skupiny od sociologu. Proste si chteli nejak oznackovat skupinu lidi dlouhodobe nepracujicich. Ja to nevymyslel.

 
V 11/03/2007 9:48 odp. , Blogger Tribun řekl...

To jste se z toho radaru pěkně vylhal, Honzo jen co je pravda. Raději žádný argument, aby snad nebylo s čím polemizovat a co zpochybnit, že? Podle vaší logiky se dá zdůvodnit libovolná míra kolaborace, stejně jako spojenectví kde s kým, třeba s ďáblem. Nic nechci vědět, nic mě nezajímá. Programová ignorance a rezignace na tu nejzákladnější lidskou svobodu – používání vlastního rozumu. Jestli jsme kdy měli nějaké problémy, tak to vždy bylo kvůli lidem, kteří nic nevěděli a nic vědět nechtěli, zato věrně a oddaně sloužili. Už vás napadlo, že mnohem lepší spojenec je Evropa, která s námi nevyhnutelně sdílí náš osud a nemůže být lhostejná k tomu, co se s námi děje, protože se to vždy děje i jí? (Což samozřejmě platí i naopak.)

Ale dále: protože Martin Tesař se nám někam ztratil, tak si ho dovolím zastoupit, a zopakuji jednu jeho myšlenku (nebo svoji, která je tou jeho jen inspirovaná? už je to dlouho…). Státem zajištěný příjem, jako jsou sociální dávky, či minimální mzda, vytváří na trhu práce konkurenci, se kterou musejí zaměstnavatelé soupeřit o pracovní sílu. Chtějí-li získat pracovníky, musejí nabídnou více, než nabízí stát. Stát tak vlastně určuje minimální mzdovou úroveň. Minimální mzda jako institut je tedy víceméně zbytečná, a stát ji může určovat nepřímo pomocí výše sociálních dávek.

S tím souvisí i ochrana zaměstnanců, eufemicky nazývaný flexibilita pracovního trhu. Pokud by stát nechránil zaměstnance tím, že komplikuje jejich propouštění, došlo by nezbytně k tomu, že by firmy přenášely svá podnikatelská rizika na zaměstnance. Pokud by totiž mohly firmy počítat s tím, že mohou kdykoliv kohokoliv po libosti propustit, nabíraly by zaměstnance neuváženě a více riskovaly. Spoléhaly by totiž na to, že v případě neúspěchu podnikatelského plánu mohou nejprve přenést dopady svého špatného rozhodnutí na zaměstnance a propustit je, a teprve až v druhé řadě se jim vystavit sami. Jenže zaměstnanci nejsou zpravidla ti, kteří mají na obchodním neúspěchu firmy vinu. Co když pracovali tvrdě a bezchybně, jenže vyráběli nesmyslné zboží, protože firma špatně odhadla trh? To je odpověď i na ten příklad s pekařem. Byl to pekař, kdo začal podnikat. On by proto měl nést podnikatelské riziko. Strategie naberu pár lidí, uvidíme co to udělá, když tak je vyhodím, je podle mne dost pochybná. A nic na tom nemění ani ten fakt, že pekař je díky své bezvýznamnosti a neschopnosti zmanipulovat trh podobně bezmocná oběť, jako ten zaměstnanec.

 
V 11/03/2007 10:05 odp. , Blogger Tribun řekl...

A mimochodem – co říkáte na (poměrně pravděpodobnou) kandidaturu Jana Švejnara na úřad prezidenta? Zasloužilo by to samostatný článek, ale sem toto téma hodí též. První, co mne napadlo, když jsem slyšel, že jej podporuje (podmínečně) i ČSSD totiž bylo – a jak dlouho? Když vzpomenu na ty kotrmelce kolem Dienstbiera… A pak ti Bursíkovi Zelení. Ani to chlapec moc nevyhrál. Tady si pro změnu vybavuji, jakých kompromisů je Bursík schopen pro udržení se ve vládě, jak potopil Lužného, kolik měl v létě silných řečí kolem Čunka a jak nakonec zatnul zuby a zachoval se flexibilně a konstruktivně. Až je mi toho Švejnara trochu líto a bojím se, že z toho bude zase ostuda. A hned mezinárodní.

Co je vůbec ten Švejnar zač? Zná ho někdo, ví někdo, jaké má názory? Já vím jedině, že je víc Američan, než Čech (což by zase až tak nevadilo), a že je to ekonom (což mne děsí, protože Václav, z boží vůle Klaus, je odstrašující příklad kupčíka na trůně). A dnes jsem jej slyšel na ČT, jak přes moderátorovy sugestivní otázky jako: „Budete jednat i s komunisty, přestože jste kvůli nim kdysi emigroval?“ říká, že ano, a že se jim půjde příští týden představit. A vůbec nevypadl, že by mu to činilo problémy, až jsem dostal strach o krevní tlak u Mejstříků, Štětinů a Šináglů :-)

Trochu mne mrzí, že je podle všeho ze hry Dienstbier, ale musím přiznat, že ten Švejnar zatím opravdu nevypadá zle. Dokonce když mluví, tak to na rozdíl od Klause zní jako lidská řeč :-)

 
V 11/04/2007 9:13 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Taky z toho mála na mě zapůsobil docela dobře. To s těmi komunisty mě taky pobavilo: když řekl, že jsou demokraticky zvolený subjekt a že už je dvacet let po listopadu (tedy dvě věci, které se v ČR říkat nesmí) rozpomněl jsem si na Vámi výše uvedené pány.

 
V 11/04/2007 9:17 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Navíc původně jsem skutečně uvažoval sepsat článeček s názvem: "Jak Václav Klaus zachránil sociální demokracii a rozkýval své křeslo", kde by jistě bylo zajímavé rozebrat to štěstí, že soc. dem. neměla druhý pokus, takže se nedala do vlády s Čunkem a jak tento Čunek, který odstupuje již nemůže, přes všechny signály, podpořit V. Klause v hradním panování. Jsou to docela zajímavé okolnosti. Ale pak přišel Švejnar a téma je již poněkud neaktuální.

 
V 11/04/2007 3:23 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Vůbec mě nepřekvapuje,že Jan Švejnar,žijící mnoho let v USA,se vyjadřuje o možnosti seriozního jednání s komunisty.Kdo byl na Západě tak ví,jak zcela nepochopitelná je ostrakyzace a neustálé obviňování komunistů ze strany pravice,které se to náramně hodí do mlýna.Po 18 letech od t.zv. sametové revoluce je neustálé omílání nebezpečí komunismu ze strany pravičáků naprosto hloupé.Jen se divím,že ještě existuje spousta lidí,kteří jim na tuto rétoriku vždy před volbami skáčou.Přece každý ví,že v Itálii nebo ve Francii byli svého času komunističtí ministři. A co se stalo? Vůbec nic.Republika je v EU a v NATO.To ovšem vůbec nebrání pravičákům v České republice,aby, když se jim to hodí,vytáhli na křižáckou výpravu proti nebezpečí retardace komunismu.Jak je to směšné a hloupé!Ještě je nutno dodat,že Klaus,když mu šlo o zvolení prezidentem,jednal s komunisty za zavřenými dveřmi!Jan Švejnar je podle mě natolik seriozní,že tenhle argument nevytáhl,když se ho pravicový redaktor ČT vyptával.

 
V 11/05/2007 1:42 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Svejnara pozoruji (v ramci svych moznosti) jiz dlouha leta a musim rici, ze je to velmi dobra volba.
Presne ten typ cloveka, ktery mne je sympaticky - zadny fanaticky ideolog zleva ci zprava, racionalni clovek.
A je k nemu jeden pomerne vyznamny bonus: narozdil od samozvaneho klimatologa by nedelal ve svete ostudu.

 
V 11/05/2007 8:26 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Tady bych si dovolil citovat prezidentské kandidáta Švejnara ....existují jen dvě země, které během 20. století změnily statut z vyspělé země na nevyspělou: ČR a Argentina.

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka