neděle, června 22, 2008

Pastýři pomýlených

Motto: „Tito lidé sami sebe považovali a považují i dnes za natolik neomylnou a historií posvěcenou a vyvolenou avantgardu, že jsou si jisti, že smí vést pomýlené (ne-li přímo bezradné) zástupy obyčejných lidí, kteří – bez nich – sami nevědí, co je pro ně dobré." (Václav Klaus)

Krátce poté kdy bylo jasné, že Irové řekli v referendu „ne" Lisabonské smlouvě, začali čeští politici (nikoliv náhodou všichni z ODS) vydávat razantní prohlášení v tom smyslu, že Lisabonská smlouva je mrtva, a že není možno pokračovat v její ratifikaci, protože by to bylo pohrdání vůlí irských občanů. Irové byli pochváleni za odvahu, s níž se postavili evropským byrokratům, kteří se cestou ratifikace v parlamentu pokusili zákeřně obejít občany a prosadit za jejich zády smlouvu, na níž nemá zájem nikdo jiný, než oni sami.

Ale stačí, aby došlo na americký radar v Brdech, a situace je rázem opačná. Najednou to nejsou občané, kdo by měl rozhodnout, ale parlament, který je jediný způsobilý k takovému náročnému rozhodnutí, a je výrazem odpovědnosti a moudrosti poslanců, ne-li přímo jejich osobní oběti, že za zády občanů prosadí smlouvu, na níž nemá zájem nikdo jiný, než oni sami.

Přitom se v obou případech jedná o smlouvu zásadního významu, dalece přesahující hranice té které země. V případě Lisabonské smlouvy se navíc rozhodovalo o textu, který je pro naprostou většinu lidí objektivně nečitelný a nepochopitelný. Přesto je irské „ne" prezentováno jako poučené a moudré rozhodnutí, zatímco referendum o radaru je odmítáno s tím, že lidé nejsou schopni pochopit, o čem by vlastně hlasovali.

Tak jak to tedy je? Jsou občané poslední pojistkou proti zvůli samozvaných politiků a jejich vůle je relevantní a závazná pro konání jimi volených zástupců, nebo jsou naopak občané ve své většině nesvéprávní a nezpůsobilí rozhodovat sami o sobě, a obětaví politici se o ně musí starat a pečovat o jejich dobro i proti jejich vůli?

A pak je zde ještě třetí možnost, totiž že referendum je závazné a vůle lidu nedotknutelná pouze tehdy, pokud lid směřuje k rozhodnutí, které politikům konvenuje, ale v případě, že se vůle lidu liší od zájmu politiků, stává se referendum nevhodným a vůle lidu podružnou.

Někdo si tu ze mě, z nás, dělá dobrý den a ještě se nám u toho směje do obličeje. Arogance jako princip, flexibilita dovedená ad absurdum jako metoda a naprostá absence sebereflexe. To je dnešní politická realita. Vítejte v demokracii.

napsal Tribun
původně publikováno na http://tribun.bloguje.cz/

Štítky: ,



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 230:

V 6/22/2008 1:28 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

ODS si nevidi do huby. Tohle neni demokracie, ale snaha delat z lidi idioty.

 
V 6/22/2008 5:47 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Srovnávat Lisabonskou smlouvu s umístěním systémů protiraketové obrany na našem území nelze hned z několika důvodů.

Kolik z těch bytostných odpůrců protiraketového systému ví, že hned u Brna stojí ne zaměřovací, ale přehledový radar s dalekým dosahem a nonstop provozem zapojeným do výstražného systému NATO? Kolik z těchto odpůrců varuje před tím, že tento radar bude v případě konfliktu NATO jako první na ráně a Brno se sveze s ním? Kolik z nich ví, že Brněnský radar vysílá naproti tomu americkému všesměrově o vysokém výkonu a stojí na necitlivě na pietním místě, kde padly desítky tisíc vojáků (zejména Rusů)? Přitom Brněnský radar Italské výroby byl zakoupen a instalován ve vší tichosti za vlády ČSSD. Americký radar je zadarmo. Zřejmě ten Italský vysílá hodné, spřátelené vlny a ten americký zlé, imperialistické.

Kolik z vás demonstrovalo proti záměru ČSSD zakoupit a instalovat Italský radar u Brna bez referenda? Kolik z vás demonstrovalo proti jednání ČSSD s americkou stranou o umístění radarové základny na našem území? Kolik z vás ví, že Američané u nás původně chtěli instalovat i interceptory, ale byl to právě Paroubek, kdo rozhodl, že raději nabídneme naše území Američanům jen pro jejich radarový systém? Kolik z vás ví, že to byl právě Paroubek, kdo na začátku prohlašoval, že referendum v otázce radarové základny je jít jako s kladivem na komára?

Ať zde již radar bude nebo nebude, život obyvatel ČR to nijak nezmění. Jediný pozorovatelný rozdíl bude růst HDP, který instalaci americké vojenské základny v cizí zemi vždy doprovází. Jelikož je většina relevantních aspektů mezinárodní obrany hodnocena jako důvěrný materiál, není možné považovat výsledek případného plebiscitu o umístění protiraketového systému na našem území za směrodatný.

V případě Lisabonské smlouvy je situace radikálně odlišná. Euroústava měnící zásadním způsobem fungování států Evropské unie již byla jednou občany Nizozemska a Francie odmítnuta. Nyní se snažili Evropští politici sebrat členským státům jejich suverenitu v prospěch Evropské unie podruhé. Irové však i tento pokus zmařili. Jakmile je v jednom z členských států smlouva odmítnuta, je podle regulí považována za neplatnou. Přesto se někteří nevzdávají, pohrdají projevenou vůlí občanů a přes evidentní prohru Lisabonské smlouvy usilují o pokračování ratifikačního procesu i v naší zemi, jak se vyslovili představitelé ČSSD. Prostě tomu hloupému lidu tu starou Euroústavu vnutíme, ať se jim to líbí nebo ne. A dokud ji nebudou chtít přijmout v referendu, tak budeme referenda opakovat, až konečně dostanou lidé rozum. A pokud jej nedostanou, tak se ustanoví, že stačí rozhodnutí parlamentu. Politici přece vždycky vědí lépe než lidi, co je pro ně dobré. Situaci tedy Václav Klaus citovaným výrokem vystihl.

A teď si teprve položme otázku, kdo se nám to směje do obličeje.

 
V 6/22/2008 7:28 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

jak muze myt ten maly uplne bezvyznamny radarek na par metrech kde skoro nikdo nebude mit vliv na rust hdp ?

radar u brna neni radarem, kteri patri usa, radar u brna je radarem nato a jeho existence byla dusledkem ucasti v paktu. ale do paktu jsme jen pro tento radar nevstoupili. porovnavat tyto dve veci muze jen nekdo kdo cele veci nerozumi. a hlavne zdravotni hlediska jsou jen zalezitosti doplnkovou. zastanci radaru radi baziruji na par technologickych detailech, pri tom otazka je jasna, potrebujeme jednu smlouvu jen extra s usa a potrebujeme ciste americkou zakladnu u nas nebo ne. to jestli to bude hampejz nebo radar je jen dalsi zalezitosti.

a ano politici vzdycky vedi lepe nez lidi co je pro ne dobre, trebas takovy radar. cela vec kolem radaru je mnohem jednodussi nez zlomek lisabonske smlouvy ale na to jsou lidi moc hloupi. na velmi slozity pravni akt jsou velmi moudri, kazdy je pravnikem a maji o tom rozhodnout.

 
V 6/22/2008 11:21 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Vím o tom radaru u Brna. A vím, že starostové okolních obcí protestovali. A vím, že jim to bylo houby platné... Jenže je to úplně jiný radar, než budovaný v Brdech. KVŮLI TOMUTO SE PROTESTOVALO Z DŮVODŮ, ŽE POŠKODÍ PANORAMA SLAVKOVSKÉHO BOJIŠTĚ!
A pozor. Policejní auta mají taky radary. :-)))

 
V 6/23/2008 2:57 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Na sile vyzarovaneho vykonu zalezi. Takze nejenom, ze prevezou XBR z Kwajaleinu, ale jeste mu zvysi vykon o desitky %, mozna i o 100%. (viz atm.cz)

A rakety do Litvy...inu, nekdo je asi uplny blbec, ze si mysli, ze to Rusum a nejen jim po tomhle uz uplne nedocvakne. Cili ten, kdo srovnava Topolanka, Vondru a Spiciho knizete s Husakem, Bilakem a podobnou verbezi, ma naprostou pravdu. Je to vsechno jedna prodejna spina a je uplne jedno, jakou ideologii nebo spojenectvim s jakou zemi se ohaneji.

 
V 6/23/2008 3:34 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

presne tak, NATO je stale jeste multilateralni organizace, hajici spolecne zajmy a o techto zajmech se dohadujici. Bush junior po prepadeni Iraku zjistil, ze velka cast zemi NATO mu nadsene jeho pohadky zfetovaneho maniaka nezere a proto zacal davat najevo, ze NATO ho nezajima. USA se vydaly na cestu autoritativniho militarismu a civilizovany Zapad na to zira v nemem uzasu...

 
V 6/23/2008 3:56 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Anonym 6/22/2008 5:47 odp.

ahoj, Nejedly, ty jsi dostal za ukol i propagaci US RADARU? :-)))

"růst HDP, který instalaci americké vojenské základny v cizí zemi vždy doprovází"

malem jsem se umlatil smichy.

 
V 6/23/2008 3:58 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

"Americký radar je zadarmo"

neni, blbecku. Zvysi moznost americkeho vojenskeho natlaku na vybrane zeme. A my za to zaplatime zvysenym rizikem, navic ten radar nechrani nas, ale jen jine US vojenske zakladny. Cili zisky jsou na strane USA, na nasi strane jsou jen ztraty. V Polsku i jinde to uz pochopili.

 
V 6/23/2008 4:01 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

"Politici přece vždycky vědí lépe než lidi, co je pro ně dobré"

ano, politici jako Topolanek, Vondra a Klaus si to urcite mysli...

 
V 6/23/2008 9:13 dop. , Blogger Tribun řekl...

Anonyme z 6/22/2008 5:47 odp., nemohu mluvit za ostatní odpůrce radaru v Brdech, ale já osobně o radaru u Brna vím, a vím o něm již velmi dlouho. Vím o něm i to, že stojí u obce Nepolisy, vím o něm, že nebyl instalován pokoutně, ale za poměrně hlasitých protestů lidí z okolí. A vím o něm i to, že není schopen monitorovat území Ruska a není schopen navádět řízené střely. Kdyby byl, nebylo by radaru v Brdech třeba. (Leda že by USA nechtěly používat radar NATO, protože USA považují za své svaté právo a civilizační povinnost jednat unilaterálně, kdykoliv a kdekoliv se jim zamane.)

Ať zde již radar bude nebo nebude, život obyvatel ČR to nijak nezmění. Ale změní. Naprosto stejně, jako jejich život změnila dislokace sovětské OTR 22 v Hranicích na Moravě.

Jediný pozorovatelný rozdíl bude růst HDP, který instalaci americké vojenské základny v cizí zemi vždy doprovází. Nesmysl, který opakovaně vyvracela nejenom naše vláda, ale i sami Američané. Základna velikosti té v Brdech nemůže mít zásadnější vliv na výši HDP. Pokud by snad přece nějaký pozitivní vliv v tomto směru nastal, bude více než převážen riziky, která jsou s existencí takové základny spojena. Pokud ovšem nemáte na mysli růst HDP v důsledku eskalace napětí a stupňujícího se zbrojení. Děkuji pěkně, za takovou cenu si ten váš růst HDP můžete strčit však vy víte kam.

Jelikož je většina relevantních aspektů mezinárodní obrany hodnocena jako důvěrný materiál, není možné považovat výsledek případného plebiscitu o umístění protiraketového systému na našem území za směrodatný. Ovšem, starý trik, používaný celými generacemi kněží již od dob starého Egypta: my vám nemůžeme říct, jak to je, protože je to tajné, a stejně byste tomu nerozuměli, a protože vy tím pádem nevíte, jak to je, tak se nemůžete plnohodnotně účastnit hovoru, a musíte důvěřovat nám, protože my chceme jen vaše dobro. Výše uvedené je univerzální argument, kterým lze kdykoliv obhájit cokoliv, či naopak kdykoliv odmítnout cokoliv, jak se to právě hodí.

Co se Lisabonské smlouvy týče, tak ta – alespoň nakolik je mi známo – mění zásadním způsobem fungování Evropské unie a to v tom smyslu, že přenáší další kompetence na Brusel, odstraňuje princip konsenzu a mění podíl jednotlivých států na rozhodovacím procesu; případě České republiky se by se tento podíl efektivně zmenšil. Přesto zůstává podíl České republiky na rozhodování EU zachován. Rozhodnutí může být přijato proti nám, ale nikoliv bez nás, bez toho, abychom k tomu mohli říct svoje. V případě radaru je situace diametrálně odlišná, protože Česká republika nebude mít na rozhodování USA žádnou účast. Staneme se pouhým pasivním nástrojem americké zahraniční politiky. A nesmíme zapomínat na to, že jak praví Clausewitz: „válka je pokračováním politiky jinými prostředky.“ Radar představuje mnohem fatálnější a absolutnější zásah do naší suverenity, než Lisabonská smlouva.

Nicméně musím ocenit, Anonyme, že jste se velmi těsně přiblížil příslovečnému jádru pudla. S dovolením si jednu vaši větu vypůjčím a drobně ji upravím tak, abychom se dostali do jádra samého: Prostě tomu hloupému lidu ten radar vnutíme, ať se jim to líbí nebo ne.

 
V 6/23/2008 11:05 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

ČSSD na jedné straně prosazuje referendum k americkému radaru a také zákon o obecném referendu (ač příznivec radaru, jsem pro!), ale když Irští voliči v REFERENDU odmítli Lisabonskou smlouvu, tak chtějí (ČSSD) pokračovat v její ratifikaci jako by se nic nestalo! Může mi tu někdo vysvětlit ten rozpor aniž by do toho zamotal ODS (modré straky,... vyberte si)?

 
V 6/23/2008 2:55 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

gedeon řekl(a)...: To je problem Irska, ne EU. Samotna Irska vlada by se mela rozhodnout jak dal, jakou cestu si v EU vybere. Nekdo v tom muze videt vydirani a nekdo spochybneni irskeho referenda. Jenze si uvedomme, ze souhlas by treba mohlo dat XY clenu a cekalo by se na souhlas posledniho clena a ten by rekl ne, tak jak Irove a na zaklade toho, by anuloval souhlas vetsiny. Podle me ma pravo ta vetsina se k tomu vyjadrit, jestli souhlasi se zamitnutim nebo ne. Jestli nesouhlasi, tak se popravu Iru muze ptat, jestli budou stat na svem a nerozmysli si to. Kdyz si stat na svem budou, tak at prijdou se svymi navrhy jak dal vidi svou situaci v EU a jak to chce resit. Mezi navrhy muze byt i ukonceni clenstvi v EU. Pokud Irove nezmeni svuj nazor na irske NE a prijdou se svym navrhem jak to resit, pak zalezi na vetsine, jestli s tim bude souhlasit. Jestli neprijdou s zadnym navrhem, anebo s takovym, s kterym souhlasit vetsina nebude, tak jim navrh predlozi ta vetsina, kdyz se rozhodne, ze sve ANO nerusi. Bohuzel, navrh vetsiny bude muset Irsko akceptovat, anebo z EU vystoupit. Myslim, ze to je fer a nikdo tim nespochybnuje plesbicit Iru, ani ANO vetsiny clenu.

 
V 6/23/2008 2:56 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Jen krátce:
1. Srovnávat útočný systém OTR-22 instalovaný proti naší vůli s obranným protiraketovým systémem, jež nám nabídli Američané, není z principu možné.
2. Růst HDP po instalaci americké vojenské základny je ve světě skutečností. Kromě jiného poskytuje USA výměnou vojenskou techniku pro zabezpečení území, na kterém se základna nabízí.
3. Strategické vojenské otázky (a pouze tyto otázky) jsou všude ve světě ze zřejmých důvodů tajné. Proto všude ve světě rozhoduje o strategických otázkách parlament. Tento argument nelze vyvrátit přesunutím důvodu utajení na jiné než strategické oblasti, protože jiné oblasti tajné nejsou.
4. Spojenci USA nejsou nikdy žádným pasivním nástrojem americké zahraniční politiky, ale jsou spojenci, kteří jsou přednostně chráněni, což je v zájmu i samotných USA - ochránit území, na kterém leží vlastní vojenská základna.
5. Jeden dobrovolně instalovaný radar do naší suverenity nijak nezasahuje. Ne víc než jiné radary.
6. Lidé, kteří potřebují stát k tomu, aby jim říkal, která kultura je kvalitní a kterou budou nedobrovolně sponzorovat ze své mzdy, se nemohou divit, když jim stát nevěří v tak složitější a zásadnější otázce jako je budování protiraketové obrany státu a zahraniční vojenská politika.

 
V 6/23/2008 3:03 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Petrucciani: Jde o to, že z plebiscitu se místo nástroje na vyjádření zájmu lidu stává nástroj na legalizaci integračních nálad evropských byrokratů. Irské NE by mělo být chápáno jako vyjádření názoru lidu a mělo by být tak respektováno. Ve skutečnosti se ale Irské NE chápe jako zrada Evropské unie, která se musí nějak řešit. Proto se hledají řešení, jak Iry nakonec dotlačit k tomu, aby řekli ANO. Prostě jim stále budeme tu starou Evropskou ústavu předhazovat, dokud s ní nebudou souhlasit, neboť my víme lépe než oni, co je pro ně dobré...

Jistě uznáte, že plebiscit tak ztácí svůj původní význam...

 
V 6/23/2008 3:11 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Nejedlý:
1. v moderni valce neni jasne, co je mec a co stit.
2.utopicky blabol
3.lide jsou posledni instanci moci ve state
4.utopicky blabol. soucasnym USA uz ve svete skoro nikdo neveri ani dve slova, natoz nejakou ochranu
5. bludy, zrejme toho nevis moc o technice ani o strategii
6. demagogie a sofistika. Tak veris lidem nebo ne?

shrnuto - kolik ti platej za den za tyhle propagandisticke zvasty? A jde to z nasich dani?

 
V 6/23/2008 3:49 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

http://www.rozhlas.cz/radionaprani/archiv/?p_dat_from=3.06.2008&p_gt=1&p_po=3169&p_kat=-1&p_st=-1&dni=1&p_sort=A

 
V 6/23/2008 4:44 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

neni pravda, ze vsude na svete rozhoduje o obrannych vecech parlament. tato lez byla jiz mnohokrat vyvracena ale nekdo ji bude tady tisickrat opakovat a doufat ze z ni udela pravdu. a nekdo kdo si jednou vytira hubu vuli lidu a po druhe lid povazuje za idioty kteri nemaj pravo rozhodovat by si mohl uvedomit ze sam pusobi jako idiot.

 
V 6/23/2008 5:00 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

ruzni nejedli opakovali dalsi lzi jak system je skvely a jak nas zabezpecuje a co najednou rikaji americani ?

Experti z ministerstva podle AP dospěli k názoru, že systém není dostatečně vyzkoušený. Původně Pentagon ujišťoval americké kongresmany, že protiraketová obrana bude účinná.

http://aktualne.centrum.cz/zahranici/amerika/clanek.phtml?id=608892

kdyz tohle opakovali lide co s radarem nesouhlasi, tak se z nich delalo hlupaky co nicemu nerozumi, najednou se ukazuje, ze hlupakem tu bude kdosi jiny vondrou pocinaje a nejedlym konce.

 
V 6/23/2008 5:06 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Demokraté pochybují o tom, že Írán, proti jehož arzenálu se systém buduje, má skutečně reálnou možnost ohrozit evropské země. Hlavně si nejsou jisti účinností systému. Podle nich se testy neprováděly v podmínkách přibližujícím se reálným.

Dopředu byl známa trajektorie sestřelované rakety, ta se navíc pohybovala v nižších výškách než operační nepřátelské střely. Podle interní zprávy navíc výsledky dosud provedených testů nelze jednoduše přenést na evropský systém, kde se mají používat jen dvoustupňové nosiče místo třístupňových zavedených v USA.

http://www.novinky.cz/clanek/143195-rozmisteni-antiraket-v-evrope-by-se-mohlo-kvuli-dalsim-testum-zpozdit.html

to vse se clovek mohl docist uz davno na www.nezakladnam.cz to vse bylo kdysi oznacovano jako nesmysly. stale budou nasi nejedli a vondrove chytrejsi nez americani ?

 
V 6/23/2008 6:25 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Ti, kdož nestojí o diskuzi a jsou o své pravdě přesvědčeni tak pevně, že všechny jiné názory odmítají a vysmívají se jejich zastáncům, bývají ti, kdo se pak nejvíce diví, když zjistí, že se věci mají jinak, než čemu oni dosud skálopevně věřili.

 
V 6/23/2008 6:26 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Nejedly je splachovaci. Vyhodis ho dverma a vleze oknem na hajzlu. :-)

 
V 6/23/2008 6:37 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Srovnejme přístup dvou nejsilnějších stran k referendu:

Postoj ODS:
Stát by měl být co nejmenší, aby občané sami rozhodovali o věcech, které se jich týkají (jako je např. vzdělání, kultura). Lidé jsou svéprávní a poznají lépe než nějaký úředník na magistrátu nebo v Bruselu, co je pro ně dobré. O strategických otázkách, jež podléhají utajení, nechť rozhodují ti, kteří danou problematiku studovali a jsou obeznámeni se všemi relevantními faktory.

Postoj ČSSD:
Lidé jsou hloupí, stát musí za ně ve všem rozhodovat. Na jakou školu může dítě podat přihlášku, jaká kultura se má lidem líbit, jaký radar má stát na našem území. Když začnou lidé křičet, že chtějí referendum, tak jim ho slíbíme, přestože jsme zprvu zastávali názor, že je to zbytečné. A pokud se ten hloupý národ rozhodne v tom referendu špatně, tak ho stejně jako Evropskou ústavu ten hloupý národ bude opakovat tak dlouho, dokud nedostane rozum. A pokud se provalí, že jsme umístění radaru na našem území domluvili s Američany sami, tak prohlásíme, že my jsme s Američany o radaru nejednali, ale pouze "diskutovali". Naši voliči na to skočí...

 
V 6/23/2008 6:48 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

postoj ods
stat jsme my politici obcan je blba ovce ktera ma jednou za ctyry roky chodit k volbam, ktere pripadne zmanipulujeme pomoci mafianskych metod a do vladnuti nam nesmi mluvit. to co rekneme my je pravda a my jsme odbornici na vsechno. vladnuti si predstavujeme tak ze si rozkrademe co se da a pak prohlasime ze sluzby statu jsou zbytecne protoze je vam poskytne soukromnik dalik s langerem.

 
V 6/23/2008 7:16 odp. , Blogger ods řekl...

Gedeone, ono je to velmi jednoduché. My jsme se zavázali k tomu, že se pokusíme ratifikovat Lisabonskou smlouvu. Nezavázali jsme se k tomu, že ji budeme ratifikovat, pouze pokud ji přijmou všichni a nebo, že zastavíme tento proces pokud někdo řekne ne, o něčem takovém opravdu v celém dokumentu není ani slovo.

Vždyť jde o náš názor na Lisabonský projekt a ne o názor Dublinu.

 
V 6/23/2008 8:02 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

ods řekl(a): "My jsme se zavázali k tomu, že se pokusíme ratifikovat Lisabonskou smlouvu...." pozastavuji se nad postojem ČSSD - referendum (obecné či k radaru) ANO, ale referendum k Lisabonské smlouvě NE. Můžeme se přece pokusit ratifikovat smlouvu v referendu - pokud lidé řeknou NE tak je to dané (a politici nedokázali lidi o smlouvě přesvědčit, což je chyba politiků).


Pokud ji Irové odmítli, tak s ní nesouhlasí a politici kdekoliv v EU to musí repektovat (mohou pokračovat v ratifikaci a vyjadřit svůj názor, ale ani náznakem nemají jakkoliv tlačit na Iry k opakování referenda).

 
V 6/23/2008 8:27 odp. , Blogger ods řekl...

Gedeone, můžete mne odkázat na nějaký oficiální názor ČSSD, který říká, že o Lisabonské smlouvě nemůže být referendum ? Já nic takového neslyšel, ale netvrdím, že to někdo neříkal. Jinak osobně jsem pro referendum při každé možné příležitosti (a je mi celkem jedno jestli ČSSD nebo ODS nebo jiná strana má jiný přístup), mezinárodní smlouvy dlouhodobného dosahu, jako radar nebo Lisabon mám navíc na prvním místě.

Jinak souhlasím s Vámi, že názor Irů se musí respektovat, ale Irové budou muset respektovat, pokud jiní se rozhodnou celou Unii zreformovat bez nich a vytvořit ji třeba dvojrychlostní.

 
V 6/23/2008 9:35 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

rudý posuv řekl...
Jde o to, že z plebiscitu se místo nástroje na vyjádření zájmu lidu stává nástroj na legalizaci integračních nálad evropských byrokratů. Irské NE by mělo být chápáno jako vyjádření názoru lidu a mělo by být tak respektováno.
Kdo spochybnuje, ze tomu tak neni. Irske NE ma stejnou vahu, jako ANO jinych clenu EU kteri si to odhlasovali parlamentni cestou. Ja to teda nespochybnuji, vy snad taky ne.

Ve skutečnosti se ale Irské NE chápe jako zrada Evropské unie, která se musí nějak řešit.
A na to jste prisel sam nebo se snazite aby ten pocit jsme takovy meli, protoze je podle vas ta EU zla a neda se ji verit. Nevsimnul jsem si, ze by se tak delo a nekdo Iry tlacit k novemu referendu. To je veci zvolenych politku Irska, jak si to vyresi. Jedinou veci, na ktere se vetsina clenu EU shodla je, aby Irove prisli s nejakym svym resenim a dali jim na to termin do kdy ho chteji znat. Tot vse. Kdyz se clenum EU, kteri souhlasili s LS, reseni libit nebude nebo nebudou s nim spokojeni, tak tentokrat je rada na nich, jak se k Irum zachovaji. Tim ale porad nikdo nespochybnuje Irsky plesbicit, ac je to vase velke prani.

Proto se hledají řešení, jak Iry nakonec dotlačit k tomu, aby řekli ANO. Prostě jim stále budeme tu starou Evropskou ústavu předhazovat, dokud s ní nebudou souhlasit, neboť my víme lépe než oni, co je pro ně dobré...
Momentalne reseni hledaji Irove, az pak, kdyz s nim nebudou ostatni spokojeni, nebo Irove zadne nenajdou, budou hledat ostatni. Ale tim zase nikdo nespochybnuje Irske NE. Bude jim podle me predlozena nabidka nejakeho volneho clenstvi, ale nikdo jim nebrani, aby z EU treba i vystoupili, kdyby vsechny nabidky odmitli nebo byly pro ne nevyhodne nebo neprijatelne. Pochop, ze nejde kvuli jednomu tvrdohlavci cely projekt hodit do kose.

 
V 6/23/2008 9:44 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Je naivní domnívat se, že by se občané ostatních států vyjádřili pro Lisabonskou smlouvu. Osud Euroústavy dává tušit, jak dopadne referendum o Lisabonské smlouvě v ostatních evropských státech.

Referendum si nelze plést s výzkumy veřejného mínění. Referenda neslouží pro "zjišťování názoru", ale přímo pro rozhodování. Lisabonská smlouva je podle platných regulí po Irském NE mrtvá. Jakékoliv další referendum je jen plýtváním veřejných prostředků a pohrdáním Irským referendem.

 
V 6/23/2008 9:59 odp. , Blogger ods řekl...

Tato smlouva vstupuje v platnost dnem 1. ledna 2009 za předpokladu, že budou uloženy
všechny ratifikační listiny, nebo nestane-li se tak, prvním dnem měsíce následujícího po uložení
ratifikační listiny tím signatářským státem, který tak učiní jako poslední.


Čili mrtvá není, jestli si například Irové v dalších volbách vyberou stranu (bude to svobodná vůle stejných občanů, kterou teď odpůrci smlouvy tak vychvalují, tak doufám, že ji budou respektovat stále), která bude prosazovat buď nové referendum nebo rovnou schválení smlouvy, tak stále může stále vstoupit v platnost. To co Irové udělají nevíme a je to jejich rozhodnutí.

 
V 6/24/2008 8:13 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

...to je všechno hezký, ale co s tím?! Přirozená zpětná vazba mezi politkem a jeho voličem neexistuje a tak se v technologii moci dostal na úroveň plnohodnotného dobyvačného feudála, kterého mlha mediálního šumu děla naprosto neviditelného, absolutně nezodpovědného a vražedně chamtivého. Spoléhat na nějaké samočisticí mechanismy dnešního kapitalistického systému, to je jako kdyby židé v Auschwitzu věřili, že jednou gestapáci dostanou rozum...

 
V 6/24/2008 8:20 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Pan profesor Smotlacha kdysi řekl:
Rudý posuv (é rudý satan) je nejedlý.

 
V 6/24/2008 9:04 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/langerovi-sponzori-chrenek-kellner-komarek_32272.htmlhttp://www.blisty.cz/aut/2270/art.htmlhttp://www.ods.cz/akce/kongresy/17.kongres/projev.php?ID=583&page=440

 
V 6/24/2008 9:09 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

VUML pardon CEVRO boduje,
Kdyby za těmi bláboly nebyly sponzorské dary, nikdo by jim nevěmoval pozornost.
Nařízenou ideologii nahradila zaplacená ideologie.

 
V 6/24/2008 9:19 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

http://www.umlaufoviny.com/www/res_pu
blica/Redakcni_system/index.php?clanek=448

 
V 6/24/2008 10:40 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

http://www.rozhlas.cz/komentare/portal/_zprava/468100

 
V 6/24/2008 12:36 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

http://www.infofila.cz/TGM/

 
V 6/24/2008 4:55 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Ratifikační proces by měl pokračovat. Už jenom proto aby byl viditelný konečný výsledek.

Mimochodem dneska se všude píše o probíhající stávce - kromě jiného odbrových pracovníků ve zdravotnictví. Neví někdo jak (a jestli vůbec) se dá zjistit jestli stávkovali i ti kteří patří pod skupinu Agel (nebo jak se to píše) ?

 
V 6/24/2008 9:21 odp. , Blogger Tribun řekl...

Brečíte dobře, Gedeone, ale na špatném hrobě. Ta vaše otázka by měla mířit na ČSSD a ne na nás. My nejsme ČSSD a nic na tom nezmění ani někteří zlí jazykové, kteří nás s ní ztotožňují, zpravidla když jim dojdou argumenty.

Já osobně bych referendum o Lisabonské smlouvě jenom přivítal. Pokud ČSSD v tomto případě po referendu nevolá, vzbuzuje to určité pochybnosti, ale nijak to neubírá na legitimitě požadavku na referendum o radaru. V tomto případě podle ani náhodou neplatí všechno, nebo nic. Tedy referendum buď na všechno, nebo nikdy. Buďme rádi, že chce ČSSD referendum alespoň o radaru.

Co se pokračování ratifikace týče, tak irské „ne“ znamená pouze tolik, že smlouva nevstoupí v platnost, nikoliv okamžité ukončení ratifikačního procesu. Proč? Ať ratifikace doběhne a ukáže se, jsou-li Irové se svým „ne“ jediní, nebo mají i jiný výhrady. Pokud zůstanou jediní, tak je zcela na místě, aby dostali možnost ratifikaci zopakovat (myslím ovšem, že by to mělo být opět referendum, jinak by to bylo velmi nedůvěryhodné), nebo by měli mít možnost unii opustit. V případě irského „ne“ se totiž dostáváme k velmi citlivé otázce, zda může menšina diktovat svoji vůli většině (Irů je asi 6 mil., v celé EU žije asi 497 mil. obyvatel).

Nic to však nemění na tom, že by politici měli být schopni občanům vysvětlit, co svými jednáními sledují, a získat občany na svoji stranu.

 
V 6/24/2008 9:50 odp. , Blogger Tribun řekl...

Už jsem u váš, rudý posuve. Uvidíme, zdali se někam posuneme.

1. Srovnávat útočný systém OTR-22 instalovaný proti naší vůli s obranným protiraketovým systémem, jež nám nabídli Američané, není z principu možné.
OTR-22 nebyl žádný útočný systém, ale označení vojenské jednotky, která měla ve své výzbroji zbraňový systém SS-23, schopný nést jaderné hlavice. Ty byly podle některých hodnověrných spekulací na našem území skutečně umístěny. V kontextu sovětské reakce na tzv. „dvojí rozhodnutí NATO“ by to bylo logické a pochopitelné.

Srovnávat sovětské rakety a americkým radarem lze docela dobře, protože v obou případech jde sice o legální (schváleno někým, kdo je formálně nadám příslušnými pravomocemi), ale naprosto nelegitimní – protože proti vůli občanů – předání území českého státu do rukou cizí mocnosti (která se nikterak nezodpovídá českému lidu ani jeho zástupcům) k libovolnému využití pro vlastní potřeby.

Blábol o „obranném zařízení“ snad už nemá ani cenu vyvracet. Pokud nechcete vzít na vědomí některá fakta, tak vás k tomu nemohu nikterak donutit. Na tom, jak se věci mají, vaše přání nic nezmění.

2. Růst HDP po instalaci americké vojenské základny je ve světě skutečností. Kromě jiného poskytuje USA výměnou vojenskou techniku pro zabezpečení území, na kterém se základna nabízí.
Významný dopad na HDP může mít základna velikost té v Ramsteinu, na které slouží přes 16000 vojáků. Základna s dvousethlavou posádkou, která si bude vše dovážet vlastního, bude mít na HDP zanedbatelný dopad. Dále: USA nám žádnou vojenskou techniku neposkytnout, už proto, že uvědoměle žádnou nechceme Konečně, nedali ji ani Polákům. Za zabezpečení základny v Brdech má být zodpovědná česká strana, takže ani tento „přínos“ se nekoná. Napadlo vás někdy, abyste si o problematice něco zjistil, když o ní tak vehementně diskutujete?

3. Strategické vojenské otázky (a pouze tyto otázky) jsou všude ve světě ze zřejmých důvodů tajné. Proto všude ve světě rozhoduje o strategických otázkách parlament. Tento argument nelze vyvrátit přesunutím důvodu utajení na jiné než strategické oblasti, protože jiné oblasti tajné nejsou.
To jsou z mého pohledu jen výmluvy. Takovými důvody lze obhájit kdykoliv cokoliv. Lidé mají právo na to rozhodovat sami o sobě, a to včetně té možnosti, že rozhodnout špatně. Mesianistické tendence „neomylné a historií posvěcené a vyvolené avantgardy“ jsou skutečně velmi nebezpečné.

Říká se co je šeptem, to je čertem. Rozhodovat na základě tajných informací (proč jsou tajné? kdo je utajil? existují vůbec?) je nezodpovědné a nedemokratické.

4. Spojenci USA nejsou nikdy žádným pasivním nástrojem americké zahraniční politiky, ale jsou spojenci, kteří jsou přednostně chráněni, což je v zájmu i samotných USA - ochránit území, na kterém leží vlastní vojenská základna.
Myslíte jako třeba ta „nepotopitelná letadlová loď“ na Blízkém Východě? Opravdu bych nerad, aby se ČR dostala do podobné situace. Ostatně, Němci nás za války také chránili, přednostně, a dokonce, asi aby o tom nikdo nepochyboval, nám to dali do jména – Protektorát.

5. Jeden dobrovolně instalovaný radar do naší suverenity nijak nezasahuje. Ne víc než jiné radary.
Ten radar nebude instalovaný dobrovolně, ale proti vůli většiny národa, svévolně, s použitím principielně nedemokratických prostředků ze strany „české“ vlády. Aby se dalo mluvit o dobrovolnosti, muselo by být minimálně referendum, které by navíc nebylo ovlivňováno žádným „teroristickým“ útokem.

A potom, vy nevíte, že existují výhodné nabídky, které se nedají odmítnout? Zejména mafie je jimi pověstná. Mluvit dobrovolnosti v situaci, kdy jde dohodu mezi dvěma asymetrickými stranami, to je přinejmenším zavádějící.

6. Lidé, kteří potřebují stát k tomu, aby jim říkal, která kultura je kvalitní a kterou budou nedobrovolně sponzorovat ze své mzdy, se nemohou divit, když jim stát nevěří v tak složitější a zásadnější otázce jako je budování protiraketové obrany státu a zahraniční vojenská politika.
Čistá demagogie. Zdánlivě logický závěr, vyplývají ze zcela chybné premisy. Navíc v kontextu debaty poněkud irelevantní.

Ke všemu, pokud byste chtěl být se sebou konzistentní (kteroužto ambici u vás, upřímně, neočekávám), potom byste musel radar naoktrojovaný kvazilegitimní vládou odmítnou jako nepřípustný zásah státu do práv a svobod občanů. Zamyslel jste se například nad tím, co se stane s cenou nemovitostí v okolí radaru?

 
V 6/24/2008 9:51 odp. , Blogger ods řekl...

Brtníku, podařilo se mi najít jen toto: Podpisovou akcí se k protestu připojí i pracovníci Slezské nemocnice v Opavě. Obdobně bude stávka vypadat například v novojičínské nemocnici a nemocnici ve Vítkově na Opavsku. Stejná bude i situace v regionálních soukromých zdravotnických zařízeních skupiny Agel.

 
V 6/25/2008 2:16 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Nečas v Událostech a komentářích byl tragický arogant a moderátor Veselovský mu poněkud přihrával.

Míl ze Svazu průmyslu a ten pseudoexpert z banky mne zklamali. Pohybovat se v ekonomickych a financnich trzich zrejme implikuje trvalou povahovou deformaci cloveka. Ale co, odkopali se jako exponenti spekulativniho velkokapitalu.

Skutečně se blíží chvíle "kdo, když ne my, kdy, když ne teď"...

 
V 6/25/2008 2:16 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

v ekonomickych a financnich kruzich

 
V 6/25/2008 10:03 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

To ODS - Oni je v těch zařízeních berou pořádně "u huby" - maně ale přemýšlím čím jsem vyprovokoval ono hledání.

 
V 6/25/2008 10:25 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

drahy Tribune tak to zkusime hezke bod po bodu...

Srozumitelnost Lisabonu - ta kupa slov je srozumitelna az jednoducha - prevadi proste rozhodovaci pravomoci ze statni na nadnarodni uroven. Zaroven upira statu pravo veta - takze maly stat jako Irsko by se stal jen "prijemcem" direktiv, bez ohledu na to, co si jeho obyvatelstvo preje ci nepreje.

A ted porovnani Lisabon -radar

Lisabon -
predmet: - obecna zalezitost tykajici se vsech = chcet aby CR ztratila suverenitu o sobe rozhodovat?
vstupni informace: vsem snadno dostupne
rozsah: tyka se celeho uzemi statu a vsech obyvatel - v tomto rozsahu by totiz prestali platit zakony CR a zacali platit direktivy EU.
casovy horizont: neomezeny
vypoveditelnost: zadna

Radar
predmet: zalezitost bezpecnosti statu
vstupni informace: vetsinou tajne
rozsah: cca tyka se asi 10ti hektaru, ceske zakony mozna nebudou platit v plnem rozsahu pro 200 americanu, americke zakony nebudou platit nikde jinde a nad obcany CR
casovy horizont: dle smlouvy
vypoveditelnost: 1 rok

 
V 6/25/2008 11:47 dop. , Blogger ods řekl...

Anonymní (Jasane ?)

k radaru
předmět: týká se nás všech, stát to jsme my občané. A máte pravdu, že se týká bezpečnosti, zvětšuje rizika pro naší republiku. Odkazuji Vás na polské prohlášení, že účast na systému zatím přináší více problémů než jich řeší.

vstupní informace: všem snadno dostupné, protože při otázce jestli zde má nebo nemá být americká základna se nebavíme o technických parametrech nebo informacích tajných služeb (a to druhé po irácké věrohodnosti má minimální hodnotu).

rozsah: týká se celého území státu. Konec konců, sám to přiznáváte, má se to prý týkat bezpečnosti státu, tudíž ne bezpečnosti pár hektarů.

časový horizont: neomezený, neboť libovolně prodlužovatelný i pokud bude stanoveno nějaké datum. Naprostá většina smluv o umístění základen se neustále prodlužuje.

vypověditelnost: 1 rok

A k EU, to nás někdo nutí tam být ? Pokud budeme chtít odejít, tak nám nikdo nezabrání.

 
V 6/25/2008 11:53 dop. , Blogger ods řekl...

Ještě Vám doporučím Lisabonskou smlouvu, článek 49a.

1. Každý členský stát se v souladu se svými ústavními předpisy může rozhodnout z Unie vystoupit.

a další upřesňující body

Takže časový horizont u EU je dokud my budeme chtít.

 
V 6/25/2008 12:31 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

jasan

ale kdez... pokuste se alespon korektne pouzivat terminy a nedelat v nich hokej.......

Takze znovu - omezeni suverenity se
v pripade LS tyka celeho statu a vsech obcanu (protoze nebudou platit nase zakony ale zakony EU, na jejich prijimani budeme mit vliv 2% takze fakticky zadny)
Smlouva neni vypoveditelna (Vy to zcela umyslne michate s moznosti vystoupeni z EU, coz je neco uplne jineho)

v pripade radaru o omezeni suverenity nejde - pokud budeme velice korektni tak nanejvys v tom smyslu, ze se nase zakony nebudou vztahovat na personal na uzemi o plose cca 10ha. Zakony USA na ostatnim uzemi CR a na obcany CR platit nebudou.
Smlouva je vypoveditelna.

 
V 6/25/2008 12:33 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

jasan
a jeste drobne pokracovani - tento zasadni rozdil se odrazi i ve schvalovaci procedure dle ustavy -pro radar staci vetsina prosta, pro LS je potreba nazavisla 3/5 vetsina v obou komorach...

 
V 6/25/2008 12:45 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

jasan
uplne naposled definice suverenity... jen tak aby bylo jasno

Sverenitou je
a) výhradní a neomezena pravomoc státu vydávat a vymáhat zákony na stanoveném území a uzavírat mezinárodní smlouvy;

 
V 6/25/2008 3:10 odp. , Blogger ods řekl...

Jasane (mimochodem pro podpis stačí překliknout při komentování o políčko výše než je anonymní), myslím, že v pojmech nemám hokej, jen se zabývám důsledky. Radar se týká nás všech, konec konců tím, že používáte slovo stát, tak to přiznáváte sám. Celý váš přístup vychází z toho, že velmi široký pojem, jakým je suverenita zužujete pouze do krátké definice, aby pasovala na EU. S tím nesouhlasím. Naše suverenita, čili možnost rozhodovat o sobě jen na základě vlastní vůle bude základnou omezena. Budeme muset reagovat na zahraniční politiku Spojených států.

Vystoupením z EU, co Lisabonská smlouva umožňuje ji přece logicky vypovídáme.

 
V 6/25/2008 3:13 odp. , Blogger ods řekl...

Aby nedošlo k nedorozumění, schválením v EU Lisabonské smlouvy (v aktuální verzi) se Lisabonská smlouva stane EU. Tudíž vypovězení této smlouvy bude zároveň vystoupením.

 
V 6/25/2008 3:56 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

jasan

pouzivam platnou definici - muze se Vam nelibit, ale je proste v tuto chvili standardni.

EU neni LS - my jsme clenove na zaklade pristupove smlouvy, ktera je platna....

Pokud je Vase predstava takova, ze clenstvi v EU je zalozeno na automatickem souhlasu se vsim, jaky je pak rozdil mezi EU a "taborem miru a socialismu"?

 
V 6/25/2008 4:48 odp. , Blogger ods řekl...

Jasane, ona Vaše definice není jediná, definování suverenity je mnohem širší, proto se nemůžete odvolávat na Váš přístup jako na absolut.

Psal jsem, že pokud LS bude schválena, tak se stane EU, to je prostě fakt. Trochu se mi zdá, že je to jako byste sugeroval, že když se schválí nový zákon, tak stále my fungujeme podle starého.

Vůbec nechápu proč sem mícháte tábor míru a socialismu, stejně tak se o radaru můžeme bavit na úrovni okupace sovětskými vojsky. Jestli jste si nevšiml, tak do EU jsme vstoupili dobrovolně a tato organizace funguje na domluvě mezi státy, ne na diktátu jednoho státu jako to bylo v dobách SSSR.

 
V 6/25/2008 5:24 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Soudruzi z ODS zrusili sve vlastni mistni sdruzeni
http://www.novinky.cz/clanek/143354-spory-ods-v-roznove-zasahly-i-necase.html

cili demokraticky centralizmus v praxi.
At zije modry bolsevismus strany soudruha Tupolanka! :-))

 
V 6/25/2008 9:08 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Stávku podporuje 62% lidí
http://www.ct24.cz/ekonomika/19836-stavku-podporuje-62-procent-lidi-jeji-ekonomicke-dopady-jsou-minimalni/

 
V 6/25/2008 9:31 odp. , Blogger Tribun řekl...

Tak jinak, Anonyme/Jasane. Myslíte si, že v případě, že zde radar bude, USA dovolí, aby ČR přijala takové zákony, který by fungování radaru omezily či ohrozily, natožpak aby je uvedla v život?

S Evropou máme společná zájem, s Amerikou se stejně často setkáváme, jako střetáváme. Je to již 2500 let, co spartský král Leonidas řekl: "Střez se Danajců, kteří přinášejí dary." Američané k nám přicházejí s nabídkou, nabízejí dar. Zlo nebývá v činu, ale ve volbě. Nezapomínejme na to.

 
V 6/26/2008 8:47 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

jasan

proto se strezim EU

jinak Vy hovorite o vecech, ktere podle Vas mozna budou...

ja kritizuji to co existuje cerne na bilem - LS

 
V 6/26/2008 11:37 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Jenze LS a EU zatim existuji jen na papire. Takze i vy, Jasane, kritizujete to, co mozna bude :)

 
V 6/26/2008 11:40 dop. , Blogger ods řekl...

Vidím Amenre, že jste byl rychlejší. Jen bych doplnil, že totéž se týká radaru. Pokud nemáme hovořit o něčem co možná bude, tak od začátku to nemělo smysl, ale přišel jste s tím sám. :)

 
V 6/26/2008 1:35 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

To o těch Danajcích, co přinášejí dary, řekl trojský kněz Laokón. Leonidas by to neřekl mimo jiné proto, že byl taky Danajec...

 
V 6/26/2008 2:41 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Jak to, že Jasan zapomněl, jak vložit že je Jasan, nebo že by nebyl Jasan?

 
V 6/26/2008 4:23 odp. , Blogger Tribun řekl...

Přestaňte kličkovat jako zajíc, Anonymní jasane, a odpovězte přímo: dovolí USA České republice přijmout a uvést v život takový zákon, který by ohrozil provoz radaru? Dovolí USA České republice nabídnout jiný pozemek (třeba v Jeseníkách) pro vybudování vojenské základny jiné velmoci, kupříkladu Rusku? Upozorňuji, že žádná mezinárodní smlouva, dokonce ani NATO, nám nic takového nezakazuje, alespoň pokud je mi známo. Zapovídá nám to zdravý rozum, jenže ten náš byl podle posledních zpráv viděn s baťůžkem kdesi u Mikulova a říkal něco o Rakousku.

Máte pravdu, Anonyme 6/26/2008 1:35 odp., byl to Láokoón a vyjádřil se tak o dřevěném koni, kterého Řekové postavili před brány Tróje; dál to všichni známe. Láokoón tehdy doslova řekl: "Ať je to cokoli, bojím se Danaů, i když přinášejí dary.".

To sice nevylučuje, že by to Leonidas, který žil dlouho po Láokoónovi, nemohl říct také, ale upřímně, takovou sečtělost bych u toho válečníka snad ani nehledal; krom toho, opravdu by to nedávalo smysl. Zato v naší situaci to smysl dává až příliš dobře. Bohužel.

Jinak, za tu mystifikaci se omlouvám.

 
V 6/26/2008 5:31 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

6/25/2008 5:24 odp.: Pochopitelně... ve stranách typu ODS je nepřípustné, aby se někdo odchýlil od navržené linie.

 
V 6/26/2008 9:50 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Snad nařízené linie.

 
V 6/26/2008 10:28 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Brtníku, jak se to vezme:) Chtěl jsem vylepšit pohled na ODS a díval se na "vůdce" jako na "architekty"... ale máte vlastně pravdu:)

 
V 6/27/2008 10:23 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

jasan

ale tribune - to je porad dokola...

VIM co je v LS - takze vim co se stane po jejim podpisu.

pokud jde o radar, vim ze se smlouva tyka radaru v brdech... a pokud vim netyka se jinych radaru ani jinych prostor...

a take vim ze nam USA nemaji co narizovat - na rozdil od EU, ktera nam uz dnes narizuje kde co

 
V 6/27/2008 2:16 odp. , Blogger ods řekl...

Jasane, USA nám zatím nemá co nařizovat (jen tak něžně sugeruje), když ale náš stát bude součástí jejich armády, tak se situace změní. Myslíte si, že budeme mít úplnou svobodu rozhodování, když se Spojené státy rozhodnou na nějaký svůj vlastní konfliktík, třeba zas někde v naftovém rájí ?

A v EU si ve skutečnosti vše nařizujeme sami. To naši politici vyjednávají podmínky co, kdy a kde bude zavedeno. Například teď se schválila směrnice o odpadu, kde naši politici, spolu s několika dalšími státy prosadili možnost dovážení odpadu do naší země omezit. EU je o domluvě zúčastněných zemí, neprojde to, na čem se zastupitelé členských států nedomluví. Proto jsem i dost alergický na neustálé křičení, Brusel nám nutí to nebo Brusel nám nutí tamto, my to nechtěli, ale oni nás trápí. Protože není pravdivé. Podívejte se například, jak Polsko blokovalo jednání z Ruskem, protože považovalo některé ruské kroky za špatné a do jejich vyřešení vůbec nebylo ochotné ustoupit. A ta diktátorská EU naprosto nic s tím nemohla udělat, protože i Polsko je EU.

 
V 6/27/2008 10:12 odp. , Blogger Tribun řekl...

Nedávno jsem se dozvěděl o existenci docela zajíkavého fenoménu, popsaného například v článku Hyperbolic discount functions, který by mohl vysvětlovat, proč někteří lidé přeceňují sice reálná, ale marginální rizika EU, a podceńují zcela fatální rizika spojená s US radarem. Stručně shrnuto: člověk má (dlužno dodat, že evolučně podmíněnou) tendenci reagovat intenzivně na bezprostřední situaci a ignorovat a bagatelizovat situace, které teprve nastanou a k jejichž zhodnocení je nezbytná jistá schopnost abstrakce a projekce.

 
V 6/29/2008 3:13 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Nové pokuty proti psum od ODS. Copak voditko, ale ten nahubek pro male neskodne a krotke psy...to mi hlava nebere: ODS vlastne zavedla nove dane "z psiho ocasu".

Jinak je mi Pospíšil odporný,nikdy mi neseděl,ale teď,když někde říkal,že dle jeho nového zákona je pes brán už jako živá bytost narozdíl od minulého,tak zapomněl dodat,že je brán jak živá bytost v koncetračním táboře Korey aneb není to nic jiného,jak majiteli i psovi,co nejvíc znepříjemnit život,tyhle zákony nechápu,resp. nechápu ten cíl vymýšlet zákony,jejichž hlavním cílem je buzerace...


Jestli někdo čekal na zákony 50 000 pokuty,když pes bude bez vodítka(resp. pes má téměř zákázano se volně pohybovat)nebo 30 000 pokuta,že nemá náhubek,pes má vlastně zakázáno chodit bez náhubku, k tomu vodítku musí být max. 1,2takže musí pes jít u nohy(jinak odhadem pokuta další Kč 30 000). Spíš myslím,že se čekalo na zákon na ochranu psů, ale stejně jako při Protikuřáckém zákonu,kde se nakonec z toho stává prokuřácký zákon(chybí už jen uzákonit povolení kouření u benzínových pump),tak i tady se nakonec staly zákony,jejichž cílem je týrat psy, buzerovat majitele apod. Stejně tak teď Bursík chystá ty své půl milionové pokuty,když se správně neodtřídí odpad. Škoda jen,že nevzniknou takové zákony,které by skutečně mohli nějak pomoci a neměli jen buzerativní charakter.


Celkově na tomhle mě štve hlavně to jak to prezentují, tyhle nové zákony,kde říkají,že má být na psa díváno jako na živou bytost defacto není nic jiného než týraní zvířat, jak jsem řekl protikářcký zákon není nic jiného než prokuřácký zákon, a silniční zákon není nic jiného než další buzerace lidí,kteří překročí rychlost o 10 kilometrů,ale lidi,co jezdí opilý za volantem(či tak někoho zabili) tak u nich se nic nezpřísnilo(pokuď nezlepšilo), takhle si člověk říká,že 100:100 jak ve volbách dopadlo je skutečně přání voličů nic neměnit.(protože všechny nové zákony jdou jen k horšímu)

Uz jsem i slysel nazor, ze za tech "krutych" komunistu bylo mozno si normalne na Karlove moste o Silvestra cvaknout sampanskym (a je to pravda, dosvedcuji), za chvili vas tamtez za totez sebere policajt a napari vam pokutu ve vysi 2 mesicnich platu.

Dejte mi do ruky bejkovec a hura na Jansky vrsek. Je to vlada nesvepravnych silencu podporovanych zfanatizovanymi hlupaky.

 
V 6/29/2008 6:45 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

vite ODS
to proto, ze dosud existuje pravo veta. PO podpisu LS se bude vetsinove rozhodovat - a co si myslite ze vyjedname s 2% HLASU?
JASAN

 
V 6/30/2008 2:48 dop. , Blogger ods řekl...

Jasane, tak se rozhodněte buď se máme bavit o tom co možná bude nebo ne. Jinak Lisabonská smlouva zachovává veto v daních, zahraniční a sociální politice a v obraně. A vyjednáme toho dost, protože i států v EU je dost a je nutno najít dostatečnou většinu. Navíc na plno má systém fungovat až téměř za deset let. Jinak já se systémem hlasování problém nemám ani v Čechách jedna strana nemůže vetovat všechno. Pokud systém má být funkční, tak musí být usnášeníschopný. A pokud nám "vnutí" trochu západoevropských standardů tak to myslím nebude naší zemi na škodu.

 
V 6/30/2008 6:46 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

"pokud nám "vnutí" trochu západoevropských standardů tak to myslím nebude naší zemi na škodu"

castecne a v rade oblasti urcite, ale v nekterych oblastech to muze byt naopak zcela zhoubne, viz problem Sudetskych Nemcu, Benesovych dekretu a LS, jak je to diskutovano napr. na Blistech.

 
V 6/30/2008 8:29 dop. , Blogger Tribun řekl...

Ale to je naprosto v pořádku, Jasane/Anonyme. Prostě budeme muset hledat spojence a nalézat shodu s ostatními, budeme-li chtít něco prosadit. Nebo vy jste si to snad představoval tak, že 500 mil. Evropanů bude tancovat podle toho, jak bude 10 mil. Čechů pískat? Copak Irsko, Kypr, Malta, Bulharsko, Litva, Estonsko na tom budou nějak zásadně jinak? V Čechách je sice možná geografický střed Evropy, ale rozhodně ne její pupek.

A jak napsal „ods“, určitě nám neuškodí, když našemu panstvu někdo trochu přistřihne křidélka. Proč myslíte, že tak rozčilují?

Obchodníku, problém (nebo raději „problém“?) se Sudetskými Němci sice opravdu existuje, otázka však je, zda je natolik závažný, abychom pro něj přestali myslet na vše ostatní a vše podřizovali jeho „řešení“. Osobně jsem si myslel hned po vstupu do EU, že se tato věc vyřeší tak nějak sama od sebe tím, že si to všechno Sudeťáci koupí od Čechů za hubičku zpátky, protože Češi, jak známo, by prodali i vlastní babičku, tím spíš, když by to bylo za devizy. Pokud jde o vracení majetků Sudetským Němcům, je zde podle mého soudu mnohem závažnější okolnost, která může fungovat jako precedent, než je EU i s LS – církevní restituce. Pokud dojde k naprosto nesmyslnému, nemravnému a monstróznímu „navracení“ (spíš rozdávání) majetků církvím, potom budou moci Sudeťáci právem říkat: „My chceme taky. Jsme snad horší?“ Církevní restituce – to je ten kardinální průlom, nikoliv nějaká smlouva.

A perlička na závěr: vláda ODS se pro potřeby řízení před Ústavním soudem, který na základě žádosti senátu ODS posuzuje slučitelnost Lisabonské smlouvy s Ústavou, vyjádřila v tom smyslu, že LS je v souladu s Ústavou. V zemích na západ od nás by měl Topolánek hodně co vysvětlovat, u nás tak akorát ukáže na všechny „jedničku“ a pojede se dál, močálem černým, kol bílých skal…

 
V 6/30/2008 8:39 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Onu pandořinu skříňku otevřely už restituce jako takové a pak jiné různé odškodňování po 50 a více letech. Jedna věc je morální ospravedlnění - uznání, že se děly nepravosti a zvěrstva, ale jakékoliv finanční odškodňování a restituce po tolika letech jednak nejsou nikdy plně spravedlivé a tvoří nové křivdy, jednak vedou k nakapsování "některých".
A že jde o majetek některých a vyvolávání dojmu získání majetku vím, sám jsem Němec a moje rodina byla postižená jak konfiskacemi, ale i perzekucí ze strany tzv. třetí říše.

 
V 7/01/2008 8:04 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Jistě, EU využije výhod statistické domokracie - prostě udělají našemu panstvu tu samou raubiřinu, kterou oni praktikují na zdejším lidu.

Němci se nechali slyšet, že koncem století sudety budou jejich - sami češi jim je přenechají, protože tady už nebudou...

 
V 7/01/2008 10:17 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Ad absurdum, Nemci jiz nepotrebuji vracet nejaky majetek nebo Sudety. Po revoluci jsme jim to vsechno radi prodali presne podle natury, jak napsal Tribun (Češi, jak známo, by prodali i vlastní babičku, tím spíš, když by to bylo za devizy.). Staci zavzpominat, co vsechno behem 1-2 let Nemci u nas vlastnili - doly, lomy, tovarny ...
Po revoluci jsem zaslechl jeden
( tenkrat )usmevny nazor jednoho anonymniho cestujiciho ve vlaku -> Ve treti svetove valce nas jiz Nemci neobsadi, protoze si nas uz koupili.

 
V 7/01/2008 6:52 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Mně se strašně líbí, jak se tu donekonečna hádáte o nějakých smlouvách, trhu, obchodu atd. a nevidíte si ani na špičku nosu.

Země je přelidněná, energetická situace začíná být kritická, Evropa leze do zadku muslimům, se kterými předtím 1000 let bojovala, dochází pitná voda, probíhají změny v klimatu....

Už docela brzo bude na světě hodně válek o strategické suroviny a hlavně území, na kterém půjde žít. A potom se ukáže, že organizace jako OSN, NATO, EU apod. jsou jen papírové bláboly, každý půjde jenom tak, jak se to zrovna jemu bude hodit.

Osobně bych se velice bál incidentů na OH v Číně, to může být spoušť spirály událostí, které nás uvrhnou do globálního konfliktu. Navíc, když vidím, jak se chová čím dál víc lidí....No, shrnu to takto - osobně si plánuji ve velice brzké době koupit katanu a pistoli ráže .45, protože mám dojem, že se také ve velice brzké době budou obě tyto věci hodit. Lidi, kteří jsou fyzicky slabí, nemají zbraně a neumí s nimi zacházet, upřímně lituji....

 
V 7/01/2008 8:10 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

jj, ahuro, a proto lidé, kteří myslí na budoucnost "nakupují" do foroty zlato, lidi a zbraně - doporučuji to samé...

 
V 7/02/2008 8:26 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Chytri, slabi vyjednavaji, obchoduji, zatimco tupi, silni chresti zbranema. Tak to vzdy bylo a asi bude.

Proti pripadnym musimskym bombam, AK47 nebo zatim neobjevenych "ZHN" bude katana a 0.45 vyborna obrana :))

 
V 7/02/2008 4:56 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Nejde mi do hlavy, co je za odchodem tolika poslanců z klubu ČSSD. Kdyby odešel jeden, tak se to dá pochopit. Ještě dva by byli docela v normě. Tři by už byli vážně podezřelí. Ale pět? To už není jen tak samo sebou. Je to podle vás způsobeno korupcí, se kterou se vytasila bez jediného důkazu ČSSD (a nikdo se tomu již ani nediví - na obviňování bez důkazu jsme již zvyklí), nebo je odchod poslanců způsoben autoritářskými praktikami vedení strany, které nutí v rozporu s Ústavou ČR hlasovat poslance proti jejich vlastnímu vědomí a svědomí? Tedy je příčina odchodu poslanců z klubu ČSSD způsobena zkorumpovaností poslanců za ČSSD, nebo autoritářským přístupem vedení ČSSD? A to se v kuloárech mluví o dalších deseti poslancích, kteří mohou opustit klub ČSSD. Kde se asi inspirovali soudruzi z ČSSD, že každého poslance za neposlušnost trestají vyloučením ze strany, pokud tak její vůdce nařídí?

 
V 7/02/2008 7:54 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Janku45: stěžujete si, že ČSSD nemá důkazy o tom, že poslance někdo zkorumpoval. Máte pravdu. Ale hned vzápětí obviňujete ČSSD z totalitních praktik. Máte důkaz? Nebo jen pocit? Přitom určitě nevíte, jak to chodí ve všech patrech ČSSD a ostatních politických stran. A k těm poslancům. Nezdá se spíše Vám divné, že odcházejí vždy v době, kdy má koalice problém s většinou? Když krásně obviňujete ČSSD, dovolím si obvinit koalici. Ta měla 100 hlasů, takže přišel Pohanka. Aniž by o tom někdo veřejně věděl, začíná mírně nesouhlasit Hovorka s různými zákony. Takže nastupuje Melčák. Pak tu máme rok klid a prezidentská volba. Všichni koukáme a přepočítáváme hlasy a najednou nám odpadne Snítilý. No a když koalice nemá většinu pro prohlasování radaru, objeví se Wolf. Ten pak vytasí s tím, že ho Paroubek vydíral kauzou, která ale byla už veřejnosti známa! (Nakonec stejně nehlasuje, protože se vymluví na problémy se srdcem a na Vysoké škole báňské pak obhajuje práci.) Ale kdo si dnes tu kauzu pamatuje, když mají skoro všechny parlamentní strany lidi s kauzami o divných transakcích a odepisováních, že. A pak ten hovor Dalíka, kdy říká, že dokáže přetáhnout až 10 poslanců. A teď mi řekněte, kdyby byli všichni ti přeběhlíci nespokojení, proč podporují program koalice bez námitek? Přece jim vadilo, že se sociální demokracie odvrací od svého programu, tak by logicky měli podporovat více socdem program. Proč je Topolánek už rovnou počítá? Proč když Pohanka hlasoval jinak, tak hned za ním přišel Langer a divil se?
Autoritářské vedení strany? Ano, možná máte pravdu, ale lepší by bylo napsání slova stran. Před rokem si stěžoval senátor za ODS, že se mu nelíbí, co prohlasovává, ale je loajální straně. Ve straně zelených je, dá se říci, dusno, někteří poslanci vyhrožují, ale stejně zůstanou. Tady to má ODS a koaliční strany lepší. Má loajálnější straníky, na které se může spolehnout (tedy kromě Tlustého a spol., kde se to vymklo z rukou, ale Tlustý má jednu výhodu: stojí za ním ještě Středočeský kraj, takže se nemusí bát, že se do sněmovny příště nedostane (tedy pokud se do té doby něco nezmění)). Jestli si myslíte, že v ostatních stranách je vše o.k. a v ČSSD je ta nejhorší, tak se učte. Začněte číst knihy týkající se politiky a politiků (např. kniha o Republikánech je úžasná, zde se popisují praktiky, které užívají asi i ostatní strany, ale v poněkud uhlazenější formě), choďte na různá zasedání ap., najděte si jména všech důležitých lobbistů a zjistěte si, pro koho všeho pracovali, kdo přišel s jakým návrhem (např. když Klausovi přinesli návrh na kupónovou privatizaci, tak se zděsil). Jo a taky si zjistěte něco i o organizacích mladých, např. MSD či MK. Například u MK proběhl tvrdý boj o moc, až se rozpadli na asi sedm organizací. Člověk jménem Klindera si dokonce vymohl několikrát hlasování a veřejné, aby si zajistil výhru (potom proběhl ten rozpad). A Klinderu přitom podporují Bém a Topolánek a proto uznali za svojí frakci mladých MK a ne Mladé občanské demokraty. Klinderu můžeme v budoucnu očekávat ve vysoké politice.

Přistoupil jsem na taktiku, že nejlepší je hledat si všechno ne shora, ale spíše zdola. Mapovat si situace ve školkách vysokých politiků a očekávat, jaká bude budoucnost. Třeba se toho chopí někdo z blogerů a začne si věci hledat a informovat, protože tyto "školky" pozornosti médií docela slušně unikají. Ale to již nechám na vás všech.

 
V 7/02/2008 8:24 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

"Chytri, slabi vyjednavaji, obchoduji, zatimco tupi, silni chresti zbranema. Tak to vzdy bylo a asi bude.

Proti pripadnym musimskym bombam, AK47 nebo zatim neobjevenych "ZHN" bude katana a 0.45 vyborna obrana :))"

Neříkám, že máme chřestit zbraněmi, ale Evropa si moc zahrává s ohněm, když sem pouštíme bez omezení imigranty, kteří se nechtějí adaptovat na Evropský styl života. Zapalováním čtvrtí Paříže to začíná, jak to asi bude pokračovat?

Přečtěte si prosím přesně, co píšu. Proti bombám a komandu bojovníků jsou samozřejmě osobní zbraně k ničemu, ale pokud se podíváte na to, co se děje okolo vás, tak ten meč (pokud s ním umíte zacházet) a pistole má své opodstatnění. Jeden můj kamarád se stal obětí brutálního útoku mladých opilých Angličanů, večer okolo 22:00 v Praze na Petříně. Velice nerad bych se něčeho takového dožil na svou kůži. A mimochodem známého to, že u sebe měl sečnou zbraň (jel na šermířský festival) zachránilo od loupežného přepadení. Přeci jenom, když vás chce někdo s dýkou v ruce okrást, tasená katana ho většinou odradí, bez nějaké prolité krve...

 
V 7/03/2008 10:19 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Tak to jiste mate Ahuro Mazdo pravdu - kdyz si pujdu do vecerky pro lahvace a prepadne me cikorka, tak je neco po ruce velice vhodne.

Jenze vy jste zacal svuj prispevek srovnanim Evropa vs. muslimove, valkama o strategicke suroviny a kdovi co se stane na OH v Cine - to jsou veci globalniho charakteru a proto vase reseni pistole a mece mi osobne pripadalo zcela nedostacujici. A proto jsem reagoval, jak jsem reagoval :)

 
V 7/03/2008 11:16 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

to Janek45:
Myslet si,že ČSSD za současné politické konstelace v parlamentu útočí nevybíravými prostředky na své poslance,jak tvrdí poslanec Wolf,si může myslet buď pomatený člověk nebo někdo,kdo zcela úmyslně zamlžuje pravý stav věcí tak,jak to dělají naše média (na př. Česká TV).Každý rozumně uvažující člověk v tomto státě ví,že poslanci Melčák,Pohanka,Snítilý a Wolf,politicky zkorumpovaní ODS,mají ve své minulosti na svědomí takové finanční defraudace a rozkrádání veřejných finančních prostředků,že v kterémkoliv právním státě by se museli ocitnout v kriminále.Pohanka jako bývalý ředitel nemocnice Sv. Anny v Brně,Melčákův syn a jeho zkrachovalá firma,Snítilý s obrovskými dluhy a Wolf s defraudovanými miliony ze státních peněz ve své firmě.Scénář ze strany ODS je pak vždy stejný.Pánové Langer a jemu podobní potřebují jen trochu času,aby prolustrovali tyto černé ovce z poslaneckého klubu ČSSD.A protože personální politika ČSSD je achilovou patou ČSSD,vždycky někoho objeví.Poté už je to pro Dalíka a jemu podobné obyčejná rutina.Janku45,pokud jste myslel svůj příspěvek vážně,děláte opravdu čest svému jménu.

 
V 7/03/2008 1:32 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Jankovi zjevne unikla tato zprava
http://www.novinky.cz/clanek/141430-otevrena-valka-topolanek-nepoklada-tlusteho-za-poslance-ods.html

 
V 7/03/2008 3:20 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Vidím, že tu ne všichni porozuměli správně mému předešlému příspěvku. Pokud si jej znovu přečtete, tak zjistíte, že v něm nikoho neobviňuji. Pouze jsem uvažoval nad tím, jestli za odchodem tolika poslanců z poslaneckého klubu ČSSD (a následně trestem za neposlušnost i ze strany) stojí zkorumpovatelnost poslanců za ČSSD nebo autoritářské praktiky vedení této strany. Jistě, mohli bychom se ptát, proč tito poslanci nehlasují při důležitých hlasováních s vládou, když byli koupeni, ale to není důležité. Důležité je, jak z toho zkorumpovaného prostředí ven. Koho volit? Jaká strana má na rozdíl od ČSSD nezkorumpovatelné poslance? Já nevidím jinou možnost než u neparlamentních stran i s tím rizikem, že hlas malé straně propadne.

 
V 7/03/2008 7:52 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

v mimoparlamentnich stranach jsou stejni zkorumpovatelni lidi jako v parlamentnich. takze krome toho ze takovym hlasem podporim jen ods a komance tak nic nezmenim kdyby se nahodou dostali do parlamentu. nemam zadny iluze ze by v neparlamentnich stranach byli jen strasne hodny lidicky a hlavne ze by se na ne po uspechu nenabalil stejnej odpad jako na kazdou parlamentni stranu.

 
V 7/03/2008 8:22 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Pak tedy nezbývá než minimalizovat pravomoce a kompetence státu na tu nejmenší nezbytnou úroveň, aby si lidé sami rozhodovali o svých záležitostech a o prostředcích, které získali svou pílí, a omezit tak možnost korupce státu na minimum. Nejlépe dát lidem možnost odmítnout otroctví v plesnivém a korupcí prolezlém státě, jehož představitelé myslí vždy jen na své vlastní dobro.

 
V 7/03/2008 10:00 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

nejedly a jeho mantra, volte neparlamentni strany a kdyz teda ne tak omezte stat. a furt a vsude a do kolecka. to je jako komunisti neumime neco udelat lepsim tak to co je uplne cele zkritizujeme zblbneme lidi aby nam uverili pak to zrusime protze jsme nejchytrejsi a pak budeme vrazdit lidi protoze nam to nefunguje.

 
V 7/03/2008 10:06 odp. , Blogger Tribun řekl...

Janku45, pokud chcete vést řeč o tom, jak je možné, že tolik poslanců ČSSD je náchylných ke korupci a vydírání, a zda je to důsledek špatné personální politiky, či záměr, který se vymkl kontrole (chtěli někoho, na koho by mohli tlačit, jenže ODS spolu s tím, jak ovládla policii, získala silnější páky), prosím, jen do toho, rád se k vám přidám. Ale nemá absolutně žádný smysl bavit se o tom, zda jsou za tím „autoritářské praktiky vedení této strany,“ protože vezmeme-li v úvahu, jak se kupříkladu Topolánek vyjadřuje na adresu Hovorky či Tlustého, potom nemůžeme přehlédnout, že autoritářské a diktátorské praktiky nejsou ničím specifickým pro ČSSD, ale že jsou naopak vlastní celému českému politickému spektru (což může být dědictví KSČ; ostatně bolševické manýry ODS, ve které se většina aparátčíků a kariéristů uchytila, jsou více než zjevné).

Anonyme 7/03/2008 7:52 odp., odstrašující příklad Zelených, kteří ukázali, jak to také může (nikoliv musí!) dopadnout, když se mimoparlamentní strana rázem stane stranou parlamentní, je více než výmluvný. Sexappeal, který má pro všelijaké šelmy a prospěcháře každá strana, která má volné posty a smrdí úspěchem, je prostě skutečnost, kterou je třeba vzít na vědomí.

Anonyme 7/03/2008 8:22 odp.., vaše obscedantní představa státu jako Molocha je značně paralyzující. Mohu pouze zopakovat své mínění: demontáž státu nic neřeší, protože izolovaní jedinci, bez ohledu na svoji píli, nikdy nemohou přežít, obzvláště jedná-li se o jedince takového druhu, jako je homo sapiens sapiens (krutý žert od taxologů, to dvojité sapines, není-liž pravda?). I kdyby se vám to povedlo, budou se poměrně záhy konstituovat jiné organizace, které budou fungovat jako stát a plnit jeho role a od státu se budou lišit především v tom, že budou postrádat demokratickou fundaci. Čili nikoliv demontáž, ale rekonstrukce státu je řešením. Třeba i na nadnárodní úrovni. Zde se v našem kontextu logicky nabízí EU, nikoliv však Klausovsky impotentní, ale spíše Německy odhodlaná.

 
V 7/03/2008 11:19 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Tribune, pokud vám s vaším historickým nadhledem dosud nedošlo, že korupce je průvodním jevem každého státu (a zejména toho demokratického), tak je to smutné. Vy si tedy zkoušejte ty své pjerestrojky a pokoušejte si zvolit do čela organizace, které se budete slepě podřizovat, koho chcete, ale laskavě nechte na mě, jak já se svým životem naložím, neboť podle mých zkušeností je korupce důsledkem lidské přirozenosti a tudíž je od státu neoddělitelná. Bylo tomu tak vždy a všude. Vaše Don Quijotské snažení by mělo být po všech sametových revolucí pro ostatní varováním, že stát tu nikdy nebude pro lidi, ale jen pro politiky, ať se již hlásí k levé či pravé části spektra.

Naopak zkušenosti z historie nám dávají příklad, že lidé dokáží přežít bez státu. Že trh dokáže substituovat stát ve většině jeho rolí a že to udělá vždy nesrovnatelně efektivněji, je dnes již teoreticky i prakticky prokázáno. Tedy pokud je stát nutným zlem, tak ať je co nejmenší a řeší jen ty nejnutnější případy solidarity. Cokoliv víc, co stát udělá, je špatně, protože náklady na takový stát jsou neúměrné zisku společnosti. Stát totiž žádný zisk negeneruje. Stát jenom přerozděluje. Od těch pilnějších a úspěšnějších k těm línějším a méně úspěšným. Za toto přerozdělení si nechá královsky zaplatit a přitom nezapomene při výběrových řízeních na všechny "spřátelené" podnikatele.

Tedy pokud se vy sám bez teoretických či praktických důvodů bojíte neexistence státu, tak si v něm žijte. Volte si své ideální politiky, kteří budou myslet jen na vaše dobro a budete šťastný. Nikdo, a to si prosím již jednou uvědomte - nikdo vám váš stát brát nebude. Ale dokud neodpovíte na mou otázku, nemáte žádný nárok nutit ostatní podřídit se vaší představě rekonstruovaného monstrózního státu, jež sleduje a ovládá každý váš krok a bez jehož dobrodiní byste nepřežil.

Má otázka zůstává stejná:
Proč se musím proti své vůli účastnit té vaší představy spravedlivého státu? Tedy jinými slovy - z jakého důvodu potřebujete pro ochranu jakých svých práv zbavit mě mé svobody a obrat mě o polovinu mého výdělku? A tedy ještě jinak - jaká vaše práva a z jakého důvodu nadřazujete nad práva má?

Znáte na tuto otázku odpověď, pane Tribune?

 
V 7/04/2008 1:28 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

dokud nejedly nepochopis ze existuje neco jako spolecnost, tak nemas zadny narok tady neco kricet o svych pravech. bez statu by tady vladlo pravo dzungle a quasistat by si vytvorili nejsilnejsi jedinci a nikdo by jim v tom nemohl zabranit. lide bez statu dokazali prezit ani v praveku protoze jejich kmeny a svazky byly predchudcem prave toho statu. ti jedinci kteri se spolehli na volny trh padli obeti jinych silnejsich jedincu kteri se dokazali nejak zorganizovat. k tomu trh je vzdy resenim nejdrazsim a ne nejefektivnejsim protoze v dobe nedostatku vede ke spekulaci a v dusledku k drahote, hladomorum a valkam.

 
V 7/04/2008 9:03 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Rudý posuve - uč se dějepis, máš nedostatečnou. Nebo že by uzavřenost mysli?

Jde opravdu o příkladnou ukázku tristní podoby současného myšlení některých lidí!

Nikdy v dějinách neexistovala společnost, kde by neexistoval stát nebo jiná organizační forma která by ho nahrazovala, pravda občas i v podobě mafie.

Musím si ulevit, i když už to anonym řekl přede mnou!

 
V 7/04/2008 12:09 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Nikdy jsem si nevsiml, jaky je Tribun "hajzl", ktery me nuti zit ve state a tim me obira o polovinu meho vydelku. Ooo, jak jsem byl nevedomy. Ale ted jsem diky Rudemu Posuvu prozrel. Ooo, Hosana. Ted mam konecne jasno. At vam Tribune chcipne krava a zkysne mliko :))


Vy, Rudy posuve, zijete posunut v jine realite a asi i na jine planete.
Proc si na planete Zemi, kde mame rok 2008, nezalozite nejake svoje spolecensti? Ohanite se tu pravama - mate pravo opustit CR a zrict se jejiho obcanstvi. Najdete si kus zeme a zkuste to. Ze to nejde, protoze vsechny zeme patri nejakemu statu? Urcite se dle predchozich prispevku povazujete za toho pilnejsiho, uspesnejsiho a silnejsiho - vyhlaste nejakemu statu valku a az ho porazite, tak mate zeme pro svoje spolecensti dost. Pokud se vam to nepodari, tak asi budete ten mene uspesny, linejsi a slabsi - proste ten, do kterych si tu rad s oblibou ve vasich clancich kopete ( vite koho myslim, vy je oznacujete jako komunisty, socky atd. ).

Pri svem vzdelani, kterym se tu stale ohanite, byste se jiz mohl smirit s faktem, ze se nasi primitivnejsi predci na nasi planete ( napr. opice, praclovek,.. ) shluknuli do tlup za ucelem lepsi moznosti uloveni potravy a i lepsi obrany. A aby se clenove tlupy nehadali a nekdo nezil na ukor jineho, tak se stvorili nejaka pravidla a zakony. A z tlup jsme dospeli az k takovym spolecenstvim, jako jsou staty. Ve sve podstate se nic nezmenilo - jsme ve spolecnem state, ktery se nam snazi svoji vnitrni i zahranicni politikou sehnat obzivu a a chrani nas pred jinymi staty.

Ted jiste namitenete, ze nemam pravdu a to bude jiste poprve a asi naposledy co se shodneme. Opravdu nemam v pripade naseho statu zcela pravdu. Ale berte v uvazu, ze nas prezentuji, zakony vymysleji a na jejich dodrzovani hledi lide, kteri si napr. k nam pred 40 lety pozvali velkeho bratra z Vychodu a ted si zvou velkeho bratra ze Zapadu nebo rozprodavaji nase narodni bohatstvi pod cenou komukoliv, kdo jim da tucne "vsimne". Ale slysel jsem, ze existuji staty, kteri se snazi dodrzovat to, co jsem napsal v posledni vete minuleho odstavce. Pry jsou nekde v Evrope, kterou jiz 19 let "dohanime".

 
V 7/04/2008 3:25 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Historie se tradičně opakuje. Všichni socialisté jsou neomylně přesvědčeni o své pravdě a odmítají pochopit, že otázky, které si kladou, již byly před více než sto lety zodpovězeny. Jako pokaždé se tu dozvíme historií vyvrácené názory, že všichni potřebujeme stát ke svému životu a bez státu bychom všichni vymřeli, aniž by si šiřitelé těchto názorů uvědomili, že jim jejich představu jejich státu nikdo nebere.

Dokonce se tu dozvíme, že zvýšení ceny nedostatkového zboží je způsobeno špatným trhem. Zřejmě je to hodný stát, kdo dokáže, aby si všichni měli možnost koupit nedostatkové zboží za nízké ceny. Neznalost skutečnosti, že je to logicky nemožné a že každý zásah státu do trhu způsobil v historii ještě větší nedostatek daného zboží, protože se s násilným omezením jeho ceny méně vyplatilo jeho poskytovatelům jej poskytovat a že se zásahem státu pokaždé vzniká černý trh s daným zbožím a jeho distribuce mezi privilegované (viz distribuce drahých léků mezi komunistické pohlaváry v dobách budování komunismu) omlouvá jen neznalost šiřitelů těchto utopií. Naštěstí alespoň ten Tribun, který má určitý historický nadhled, mlčí, když neumí odpovědět.

Jako by tito jedinci nevěděli, že to byly vždy státy, které vedly války a nutily své občany umírat v zájmu mocenských choutek politiků, jež si tito občané většinou sami demokraticky zvolili. Jako by ani nevěděli, že to byli ti největší podnikatelé, kteří se vždy snažili všemi dostupnými způsoby válkám zabránit, protože věděli, že z války nemá prospěch nikdo kromě politiků. Jako by to nebyly právě státy, kdo omezením volného trhu způsobuje na celém světě hladomory. Krásný příklad může podat stav ekonomie Zimbabwe, kterou dostal Mugabe z prosperující země do hyperinflace, občanské války a strašlivé bídy po zahájení populistického útoku na podnikatele a rozdáním jejich majetku mezi chudé obyvatelstvo.

Neznalost historických faktů je zde již tradičně vydávána za neexistenci daného jevu. Island, americký západ, Antarktida a mnohé další učebnicové příklady jsou dnes již nevyvratitelným důkazem toho, že nejen že lidé bez zotročování státem žít mohou, ale dokonce jejich svoboda a životní úroveň je mnohem vyšší.

A opět tradičně tu padne ten nejhorší argument - když se ti nelíbí naše násilí, tak se odstěhuj jinam. Že to nejde? Tak vyhlas válku. Jak duchaplné… Asi tak, jako zaměňování úspěšnosti podnikatele na trhu nabízející své služby či zboží za úspěšnost státu podrobit si pod hrozbou násilí své obyvatele.

Že je mi tu nepravdivě podsouváno, že někoho označuji za „socku“, nechávám bez komentáře. Je vidět, že podsouvání nepravdivých výroků je nejsilnějším nástrojem lidí, kteří jiné argumenty nemají.

Podvacáté a nejspíš i podvacáté marně tedy znovu opakuji, že vám, pánové, nikdo vaše názory nebere. Postavte si ten váš demokratický stát, zvolte si své politiky, plaťte si v něm daně. Ale dokud nezodpovíte na mou otázku z předešlého příspěvku, nemáte žádný nárok po mně chtít, abych se dobrovolně podrobil násilí, jež na mě uplatňuje ten váš stát, s jehož důvody existence nesouhlasím a dokonce dokáži teoreticky i experimentálně jeho nesmyslnost prokázat.

 
V 7/04/2008 3:35 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Pokud nedokážete na mou otázku odpovědět, tak se alespoň pokusme bavit věcně. Například by mě zajímal váš komentář na tento článek:

http://www.mises.org/reasonpapers/pdf/27/rp_27_1.pdf

 
V 7/04/2008 4:04 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

nejedly ty nedovedes pochopit, ze to prave tvoje nazory historie uz mnohokrat vyvratila, vyvraci je soucasnost a vyvrati i budoucnost. za zvyseni cen nedostatkoveho zbozi samozrejme muze trh jen stat byl schopen zajistit ze zivotne nutne zbozi se dostalo k vetsimu poctu lidi a ne jen k tem co maji penize. tam kde stat nezasahl lide umirali hladem protoze spekulanti nemeli duvod napriklad obili prodat chudakovi. nauc se historii je to uz od dob egypta kdy stat musel zasahovat protoze trh chtel lidi zabit jen aby se par jedincu napakovalo.

z valek nejvetsi prospech maji podnikatele, kdo myslite ze dodava zbrane, vybavu pro armadu, cerpa zisky z nedostatku. na valkach se vytvorili statisice multimilionaru ale ne mezi podnikateli. konec koncu klasickym prikladem je hitler ktereho k moci dostal velky prumysl. nejvyznamnejsi politici se stali nejvyznamnejsimi protoze dokazali se postavit podnikatelskym lobby, kterym se valky vzdy vyplaci.

island mel vzdy statni strukturu, divoky zapad si vytvarel quasistatni struktury tech kdo meli nejvic koltu, trh tam znamenalo vrazdy, nasili a hlavne totalni okradeni tech nejslabsich kterymi byli indiani. a na antarktide s vyjimkou vedeckych stanic nikdo nezije. ale antarktida je skvely priklad takhle bude vypadat cely svet kdyz ho dame do rukou liberalum, mrtva pustina.

ty nemas zadny narok po nas cokoliv chtit dokud se nedoucis historii a nezjistis ze existuje neco jako spolecnost. jedine co dokazes prokazat je tvoje asocialnost a elementarni neznalost lidske historie.

 
V 7/04/2008 4:15 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Bla bla bla. Stále ty samé stokrát vyvrácené nesmysly dokola. Jako by se stokrát opakovaná lež stala pravdou. Tohle je snad ta vaše odpověď na článek, který jsem linkoval? To je skutečně smutné. Nic víc jsem nicméně nečekal.

Principem státu je, že práva menšiny jsou upírána ve prospěch většiny. Ve skutečnosti ale funguje stát přesně naopak. Pokud vy potřebujete ke svému životu ten váš stát a tu vaši společnost, která vás ochrání před těmi hrozně zlými podnikateli, kteří vykořisťují dělnický lid, tak si prosím po dvacáte prvé uvědomte, že vám nikdo bránit nebude. Ale dokud neodpovíte na mou základní otázku, nemáte nejmenší právo po mě chtít, abych se účastnil té vaší utopistické představy.

 
V 7/04/2008 4:25 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

A pokud zde chtějí další anonymní šiřitelé nesmrtelné komunistické propagandy exhibovat svá moudra o tom, kterak by bez státu v případě nouze byly distribuovány potraviny jen těm nejbohatším, měli by zodpovědět na otázku, proč potřebujeme k tomuto procesu, stát, jež zotročuje své obyvatele ve prospěch politiků, tedy proč by tuto činnost nemohly zastat dobrovlné komunitní celky.

Ono vypadá vše tím jednodušeji, čím méně toho člověk o daném problému ví. Jakmile však začne studovat autory jako byli Mises, Bastiat, Rothbard, Buchanan, Tullock a jiní, zjistí, že vše může být jinak. Tedy anonyme, nebojte se pravdy a přečtěte si literaturu těchto autorů, abyste měl alespoň tušení, o čem píšete. Dokud budete vědění odmítat a vyhýbat se mým otázkám, bude jakákoliv další diskuze bezpředmětná. Nebo si snad myslíte, že již všemu rozumíte, že další názory znát již nemusíte?

 
V 7/04/2008 5:09 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Bla,bla,bla zas ty tisickrat opakovane lzi nejedleho a zas chudacka vsichni krivdej. On snad doufa, ze kdyz bude tisickrat lhat tak se to stane pravdou ? Dokud nepochopis nejedly, ze existuje neco jako spolecnost nemas nejmensi pravo se kohokoliv na cokoliv ptat.

Stacilo kdyby se doucil aspon veci ze zakladni skoly ohledne historie, pak se nekde naucil zaklady ekonomie a ne jen blaboli veci vytrzene z kontextu. Dokud nebude mit nejedly aspon zakladni vzdelani, tak je s nim jakakoliv diskuse zbytecna. Stejne se na konec nejdirv pochvali jak to vsem natrel a pak si postezuje ze ho nejmoudrejsi osobu co rozumi vsemu nikdo nechape a mu ublizuje.

 
V 7/04/2008 6:32 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Anonym, 7/04/2008 5:09 odp.:

http://en.wikipedia.org/wiki/Straw_man

 
V 7/04/2008 7:01 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

jiste nejedly hezky se popisujes. je dobry ze sis aspon nastudoval svoji vlastni definici.

proc bych mel reagovat na tvy blablabla a tisickrat vyvraceny lzi ? diskutuju s tebou stejne jako ty diskutujes s jinejma, co ze ti to tak vadi drobecku. navic nekdo kdo jako priklad uspechu neexistence statu poda neobydlenou argentinu by mel opravdu jit zpatky do zakladni skoly a tam si nastudovat aspon dejepis trebas ohledne panu na islandu kteri stat nezrusili ale decentralizovali - najdi si co znamena to slovo, a v dusledku jednou ze zakladnich pravnich metod pouzivanych v tomto decentralizovanem state byla trzni vrazda a nasledna krevni msta. stejne tak jako by sis mohl zjistit neco vic o tom divokym zapade kam lide prichazeli na statem urcene pozemky ty rozsirovali trzne kradezi na ukor indianu nebo slabsich sousedu a vsechno to tak skvele fungovalo ze bleskurychle zacali vytvaret pravni struktury a zadat washington o pomoc.

 
V 7/04/2008 7:25 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

jde o neobydlenou antarktidu chybka se vloudi

 
V 7/04/2008 8:30 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

http://zpravy.idnes.cz/slusny-clovek-byl-a-je-za-hlupaka-rika-investigativni-novinarka-jana-lorencova-19o-/kavarna.asp?c=A080523_153646_kavarna_bos
To je maso

 
V 7/04/2008 11:28 odp. , Blogger Tribun řekl...

Rudý posuve, ptáte se stále na totéž: Proč se musím proti své vůli účastnit té vaší představy spravedlivého státu? Tedy jinými slovy - z jakého důvodu potřebujete pro ochranu jakých svých práv zbavit mě mé svobody a obrat mě o polovinu mého výdělku? A tedy ještě jinak - jaká vaše práva a z jakého důvodu nadřazujete nad práva má? a já vám stále stejně odpovídám. Takže naposledy.

Protože nejste na světě sám, protože nemůžete jenom brát a nic nedávat. Protože jako izolovaný jedinec nemůžete přežít, ale přežíváte pouze díky společensktví, jako jeho člen. Protože se této vazby nemůžete nijak zbavit. Ať půjdete kamkoliv, kde si budete myslet, že jste sám a že za vše vděčíte jen sám sobě a nikdo po vás nemůže nic žádat, stejně nikdy sám nebudete - vždy s vámi budou zkušenosti předchozích generací, vždy budete těžit z toho, co jíní vykonali, vymysleli a nám předali. Tak proto.

Nikdy nepřežívá jedinec, vždy přežívá pouze druh. Pokud by se lidští jedinci přiblížili vašemu ideálu, potom by druh zahynul. Proto je třeba chování některých jedinců korigovat, i za cenu násilí a omezení jejich práv, protože svoboda obce je víc, než svoboda jednotlivce. Protože není svobody v nesvobodné obci, protože svobodní jsou buď všichni, nebo někdo. Kdo si uzurpuje svobodu jen pro sebe a plete si ji se svévolí, ten musí být umravněn. I proti jeho vůli, protože neplní-li svoji funkci v rámci společenského systému, je zbytečný, ba co víc - je nebezpečný.

Kdo rozhodne, zda jedinec plní svoji roli a neomezuje ostatní? Ani já, ani vy, ale pouze obec, která se musí na tom, co je správné, shodnout. Ani v Bibli, ani v Kapitálu, ani v Hayekovi se to nedočtete.

 
V 7/04/2008 11:43 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Rudý posuve beru Vás za slovo a rád se chopím nabídky, která má "vyhecovat" či "vyprovokovat" občany k tvůrčí činnosti: Budování nového státu... byť byl apel míněn jakkoliv jedno je zřejmé, že je možné, aby stát ztratil absolutní vliv a moc nad občany. Moc může nadále uplatňovat skrytou represivní politiku, dokonce jí zatleskám za podepsání smlouvy o radaru, ale to je asi tak vše, co "významného" stihne udělat. Radar už neřešme - soustřeďme se na budoucnost. Pochopil jsem. A vsadím se s Váma, že Vy budete mezi prvními, kdo bude prosit, aby mohl vstoupit do toho nového státu. Nikoliv násilí, ale myšlenka dokáže pohnout světem.

 
V 7/04/2008 11:58 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Tribune, to je pravda, ale co když se i obec zmýlí? I v obci jsou lidé, kteří nemusí spravedlivě rozhodnout. Myslím, že si mnozí z nás chybně interpretují získané zkušenosti předchozích generací, protože to co vidíme kolem nás tu již bylo... jen je to každou novou generací znásobené. Větší bída, hlad, nedostatek vody... Kdo umravní vládce, kdo je označí za nebezpečné a navždy vytěsní ze společenství?

 
V 7/05/2008 12:45 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

tribun, i kdyz mu odpovite stokrat tak to stejne nepochopi a bude si mlit svou a mit se za nejchytrejsiho. jako to dela do tedka. je to hluchej slepej fanatik kterej jen papouskuje polopravdy liberalu. jako priklad podam trebas ten island vim vytecne z ceho vychazi je to takovej clanek co zamlcuje dost veci a diky tomu netusi napriklad ze tam ze zakona meli bohati povinnost zivit sirotky a chude. cim bohatsi tim vice musel na jejich fungovani prispivat. povinne, ze zakona a ne jako charita muzu nebo nemusim dat podle toho jak se mne jedinci chce. i toto na tehdejsi dobu demokraticke zrizeni melo silne socialni citeni a bylo mu jasne ze dulezita je spolecnost a to jak slabi tak silni a ne jen jednotlivec. taky netusi ze rozpad toho systemu zpusobil prave trh kdy komunitni vztahy kde se menilo hlavne podle potreb spolecenstvi a ne podle nabidky a poptavky zacala nahrazovat volna ruka zacaly se hromadit majetky z lidi svobodnych s vlastnim majetkem se stali lide zavisli na nekolika bohatych rodech a tak dal a tak dal. precet si clanecek pokud vubec pokud jen neopakuje jak opice neco co nekde zaslechl, kde se vypichuje bez kontextu par pravnich reseni a o celku nema ani sajn. tak je to u nej se vsim a kdyz se pokusi pouzit nejakou vlastni tvorbu misto opakovani zaslechnutych polopravd tak dopadne jako hlupak s tou antarktidou.

 
V 7/05/2008 8:58 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Anonymní... lidé doufám začnou procitat a také si uvědomí, že je pro zachováni rovnováhy potřeba návrat k sociálnější společnosti. Rychlá adaptace na kapitalistickou společnost, která trvá necelých 20 let přinesla takový morální úpadek o kterém se nám ani nesnilo... proto Vás někteří lidé nebudou chtít pochopit, přestože napíšete úplně jasné věci.

 
V 7/05/2008 9:39 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

To fudzijan - omyl obce - většiny je nutné zlo, které je ale nesrovnatelně menší než neexistence obce, je nutné je přijmout a zároveň hledat cesty na jeho minimalizování. K poslednímu příspěvku - je mi upřímně líto současné generace do 35 let, bude je to strašně bolet až na ně spadne obloha a zjistí, že naletěli asociálním psychopatům.

Ke knize Krvavé oleje - její nedostupnost a neexistence v obchodech je příkladem existence cenzury, podobných titulů je spousta stejně jako indexovaných autorů, mohou si sice vydat co chtějí, ale nikdo jim to nevezme do prodeje.

 
V 7/05/2008 11:37 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Rudy posuv alias Nejedly zrejme schvaluje tohle - vysavani statu
http://www.ct24.cz/domaci/20410-spolecnost-kterou-zalozil-ministr-dopravy-se-uchazi-o-miliardove-statni-zakazky/

zakázat ODS , stranu zločinců, volených hlupáky.

 
V 7/05/2008 12:21 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Anonymní, ono by úplně stačilo přijmout taková pravidla a takový řád, který by znemožňoval těmto firmám se ucházet o státní zakázky. Je zcela běžné u soutěží (nikoliv však státem vypisovaných), že se jí nemohou účastnit lidé přímo spojení s firmou, která soutěž vypisuje, řadoví zaměstnanci, rodiny a příbuzní zaměstnanců... bývalá firma je vlastně také druh rodiny. Když jsme u toho - politikům by bylo dobré zrušit možnost základat Nadace, které jsou příležitostí ke praní špinavých peněz a legalizování přijímaných úplatků.

 
V 7/05/2008 1:18 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Jakákoliv ekonomika ci spolecnost funguji jenom potud, pokud funguje tzv. spolecenska smlouva (Adam Smith, tusim). Tudiz penize na mem konte vlastne tak zcela uplne nepatri mne, nejsou JEN produktem me prace, ale jsou produktem spolecenske smlouvy, ktera je za tim vsim, na pozadi.

A ekonomika absolutne svobodnych jedincu mimo spolecnost je nonsens. Pokud jsem zahrnut v jakychkoliv ekonomickych vztazich, nemohu byt 100 % svobodny ci nezavisly, to je blabol. Stat je regulatorem ekonomickych transakci v pozadi, zadny trh neexistuje sam o sobe.
Teprve kdyz si to uvedomim, mohu se snazit zvetsovat svoji miru svobody, kdyz si uvedomim, co je nutne a co ne a jak to zmenit.

Na Islandu vznikl Althing - nejstarsi parlament sveta, trvajici dodnes.
Stat primo zisk negeneruje, ale umoznuje vznik podminek, bez nichz by jakykoliv zisk byl nemozny, protoze by nebyl zadny ramec, kde by se dalo bezpecne tvorit a smenovat hodnoty, snad krome loupeni a koristeni (Divoky Zapad, Vodni svet).

Nejedleho (anti)utopickou vizi jsou zrejme orwellovske globalni megakorporace a megakartely, ktere "starostlive prosazuji volny trh". Trh pro asi 10-20 nejsilnejsich na svete, ktere maji valecne a vyderacske praktiky japonske Yakuzy. Tak dekuji pekne, ale tuto kyberpunkovou vizi "svobody" odmitam.

Doporucuji Nejedlemu, at se skutecne odstehuje do te sve "volne trzni" Antarktidy a at tam vyklada sve libertarianske tresteni o zruseni statu tamnim tucnakum :-)). Bude to nejlepsi jak pro nej, tak pro nas. Zaradi se tak k dalsim exotum, kteri chteli znicit stat (Lenin, Bakunin, Vaclav Klaus, Topolanek, ruzni velkozlocinci... :-) )

 
V 7/05/2008 1:21 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

ODS samozrejme celou spolecenskou smlouvu strcila do kose, protoze jejim stylem vlady je : rychle nakrast a pak rychle od valu a dalsich 10 let zvanit v opozici, jak je ten socialni stat spatny (zapomenou ovsem dodat, ze ten nenavideny socialni stat je jaksi stabilnejsi a funkcnejsi nez jejich plenive najezdy, protoze zvysuje HDP, dokonce i tehdy, kdyz uz vladnou lupici, jako ted).

Spolecnost se musi proste proti takovym loupezivym rytirum a jejich stylu spalene zeme branit.

 
V 7/05/2008 2:22 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Naprostá většina z vás se tu pořád motá kolem jedné zásadní otázky na kterou ještě nikdo nedokázal uspokojivě odpovědět:

"Kdo ohlídá hlídače ?"

Většina (včetně mně) si myslí že zatím nejlepší co bylo vymyšleno je demokracie kde jsou hlídači pravidelně měněni a kontrolováni lidem (při volbách). Samozřejmě to není dokonalé.
Jiní si myslí že nejlepší pro všechny ostatní bude když se hlídači stanou oni sami protože oni přece mají patent na rozum.
Jiní si myslí že nejlepším hlídačem je každý sám za sebe (bez toho aniž by si uvědomili jak fyzické tak psychické rozdíly mezi lidmi - pro tyto typy lidí jdou všichni stejní - utopistické ideály).

 
V 7/05/2008 2:24 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Dokud se anonymové, jež umí jen urážet, nevzdělají v příslušné oblasti a nenastudují uvedenou literaturu a dále nám tu budou podsouvat, že to snad byl stát, kdo zabránil krádežím pozemků indiánům, přičemž je známo, že to bylo právě naopak, považuji veškerou následující diskuzi s nimi za bezpředmětnou.

Jakmile si zdejší anonymové i kdokoliv jiný přečte nabízenou literaturu, okamžitě pochopí, proč pouze ve státě je možné takové bezpráví jako vyvlastnění majetku či půdy a proč k by k tomu v ancapu nikdy nemohlo dojít. Dále pochopí, proč státy vedou války, nutí své občany pokládat životy v zájmu politiků, a proč jen díky státu může nějaká společnost profitovat na válce. Kdo myslíte, že platí miliardy dolarů zbrojařským firmám? Ano, jsou to ty vaše demokratické státy. Právě ty státy, které jste si ustanovili, aby vás (většinu) chránily před vykořisťováním (menšiny). Jak je možné, že nevidíte, že státy fungují právě naopak?

Literatury je k dispozici velká spousta. Stačí jen chtít a otevřít ji. Anebo dále trvat na své neomylné pravdě, ignorovat skutečnost, odmítat odpovědi na položené otázky a dále šířit komunistickou propagandu o zlých imperialistech vykořisťující dělnickou třídu…

Ano, ODS a zlí kapitalisté, kteří vykořisťují dělnickou třídu a stojí za všemi válkami, jsou největší zlo a my proti němu musíme bojovat… Jak smutné to čtení.

Pokud se snad nějaký anonym naivně domnívá, že bez státu by nebyl ani zisk, pak jej musím jednak po dvacáté druhé upozornit, že mu nikdo nebere právo založit si vlastní stát a dobrovolně pro něj získat kolik občanů jen bude chtít, ale nijak jej to neopravňuje ostatní nutit násilím účastnit se jeho státotvorných idejí a jednak na to, že v ancapu by existovaly dobrovolné komunity, jež by plnily všechny funkce, jež dnes plní stát. Pokud tedy nějaký anonym odmítá mou vizi svobody, já jej nebudu nijak nutit se jí účastnit. Ale stejně tak on nemůže po ostatních chtít, aby se oni účastnili té jeho utopistické vize.

 
V 7/05/2008 2:25 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Tribune, odpovídáte sice hezky, ale na něco úplně jiného, než jsem se vás ptal.

Protože nejste na světě sám, protože nemůžete jenom brát a nic nedávat.

Protože nejsem na světě sám, tak se musím nechat okrádat vaší představou spravedlivého státu? To bohužel nedává smysl. Navíc je to právě stát, kdo pouze lidem bere a sám nic nevytváří. Já svou prací na rozdíl od státu přispívám k růstu životní úrovně všech ostatních. Stát ale celou polovinu mého výdělku sebere a utopí ji. Takže nejen, že tato věta nedává smysl, opírá se nespecifikované "nemůžete", ale obsahuje i nepravdivý předpoklad toho, že nám stát něco dá. Je známo, že čím větší státní přerozdělení, tím větší chudoba a tím více živořících lidí. Stát umí jediné - zařídit, aby všichni měli stejně - tedy aby nikdo neměl nic.

Protože jako izolovaný jedinec nemůžete přežít, ale přežíváte pouze díky společenství, jako jeho člen.

To je pouze váš názor, se kterým je možné polemizovat a na příkladech ukázat, že člověk k přežití to vaše společenství nepotřebuje. V každém případě vaše starost o mé přežití vás nijak neopravňuje mě pod hrozbou násilí nutit účastnit se toho vašeho státu. Nemějte laskavě o mě péči a starejte se raději o sebe. Věřte tomu nebo ne, ale já si dokážu postavit společenství své, které se dokonce postará i o ty, jež se o sebe postarat nedokážou, ale na rozdíl od toho vašeho státu, bude účast v mém společenství dobrovolná, protože mé společenství nebude zasahovat do práv žádného člověka. Věřte, že bez toho vašeho společenství bych nejen že přežil, ale díky dvojnásobné mzdě bych žil mnohem zdravěji, ekologičtěji, radostněji, svobodněji a déle.

Ať půjdete kamkoliv, kde si budete myslet, že jste sám a že za vše vděčíte jen sám sobě a nikdo po vás nemůže nic žádat, stejně nikdy sám nebudete - vždy s vámi budou zkušenosti předchozích generací, vždy budete těžit z toho, co jíní vykonali, vymysleli a nám předali. Tak proto.

Rozumím. Tedy jako otrok jsem se narodil, a proto také jako otrok zemřu. Jednou někdo něco vymyslel a předal mi to, a to nyní opravňuje stát, aby mi sebral polovinu mé mzdy, zakazoval mi říkat, že holocaust je podvod, zakazoval mi nosit svastiku, když je to pro mou víru symbol štěstí a nutil mě pod hrozbou násilí se podřídit každému nesmyslnému nařízení, které si vymyslí vámi zvolení zástupci. Nezlobte se na mě, Tribune, ale takhle se tímto se odůvodňovalo otrokům, proč jsou a zůstanou otroky. Proto věřím, že jste to nemyslel zcela vážně a že si konečně uvědomíte, že nikdo nemá žádné právo nutit pod hrozbou násilí ostatní, aby se účastnili vaší vlastní idey dokonalého státu.

Pokud by se lidští jedinci přiblížili vašemu ideálu, potom by druh zahynul.

Co víte, Tribune, o ancapu, když tvrdíte, že by v něm lidé vyhynuli? Pokud je podle vás kapitalismus jen obohacování jedněch na úkor druhých a bojíte se vykořisťování skrze monopolní kartel kapitalistů, pak jste ještě nečetl Bastiatovu knihu Co je co není vidět a dosud vám nejsou tržní principy zřejmé, což znamená, že o podstatě fungování ancapu nemáte ani ponětí. Pak je troufalé odsuzovat něco, o čem téměř nic nevíte.

Proto je třeba chování některých jedinců korigovat, i za cenu násilí a omezení jejich práv, protože svoboda obce je víc, než svoboda jednotlivce.

Svoboda obce? Kde jste to vyčetl? Jak může mít nějaká obec nějakou svobodu a jak tuto svobodu můžete nadřazovat nad svobodu jednotlivce? Pro vás je snad ideálem svobodná obec nesvobodných jedinců? Dosud jste nedodal jediný konkrétní příklad, proč je nutné chování některých jedinců korigovat, takže se dosud jedná jen o vaše vlastní představy, že to tak musí být, protože jste si to u Marxe přečetl, ale sám nevíte proč.

Protože není svobody v nesvobodné obci, protože svobodní jsou buď všichni, nebo někdo.

Právě. Jakmile začnete omezovat svobodu jednoho a nutit pod hrozbou násilí ostatní, aby se tohoto omezení účastnili (byť by si mohli demokraticky jednou za 4 roky zvolit, kdo tomuto omezení bude velet), pak nebude svobodný nikdo.

Kdo si uzurpuje svobodu jen pro sebe a plete si ji se svévolí, ten musí být umravněn.

Nechť tedy mají svobodu všichni, nechť mají všichni stejná práva - právo na život, na svobodu a na majetek a nechť si nikdo neopovažujte sáhnout na cizí majetek, protože by se tím dopustil svévole.

I proti jeho vůli, protože neplní-li svoji funkci v rámci společenského systému, je zbytečný, ba co víc - je nebezpečný.

Co prosím? Vy budete lidem říkat, jakou funkci mají plnit ve společenském systému, a pokud to odmítnou, tak je označíte za zbytečné a nebezpečné? To už je solidní ukázka diktatury.

Kdo rozhodne, zda jedinec plní svoji roli a neomezuje ostatní?

A co takhle nechat na jedincích, aby si sami zvolili, jaká je jejich role ve společnosti, pokud nebudou omezovat ničí práva? Omezení svobody ostatních není tak těžké poznat - porušení cizí svobody nebo cizího práva na majetek je jednoznačné omezení ostatních, kterého se ten váš stát dopouští dennodenně.

Ani já, ani vy, ale pouze obec, která se musí na tom, co je správné, shodnout.

Obec musí, stát musí, jedinec musí… Ne, Tribune, děkuji. Ale já se této vaší představě, kde každý něco musí v zájmu ostatních prostě, prostě odmítám účastnit a vy jste tímto svým příspěvkem dokázal, že nedokážete nijak obhájit, proč bych se této vaší idey měl proti své vůli účastnit. Tedy alespoň ne lépe, než prázdnými výrazy jako že někdo někoho musí zbavit svobody, protože bychom jinak všichni vymřeli.

Doufám, že si uvědomujete, že jste dosud neodpověděl na mou otázku, z jakého důvodu potřebujete pro ochranu jakých svých práv zbavit mě mé svobody a obrat mě o polovinu mého výdělku a jaká vaše práva a z jakého důvodu nadřazujete nad práva má.

 
V 7/05/2008 2:26 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

fudzijan: A vsadím se s Váma, že Vy budete mezi prvními, kdo bude prosit, aby mohl vstoupit do toho nového státu.

Fudzijane, asi vás to překvapí, ale víte, že je to docela dost možné! Jakmile budu vědět, že účast v nějakém novém státě je dobrovolná a že z něj mohu kdykoliv vystoupit, pokud mi už korupce a plýtvání svěřených prostředků přijde neúnosná, tak opravdu budu mezi prvními, kdo bude chtít do takového státu vstoupit.

I v obci jsou lidé, kteří nemusí spravedlivě rozhodnout. Myslím, že si mnozí z nás chybně interpretují získané zkušenosti předchozích generací, protože to co vidíme kolem nás tu již bylo...

Fudzijane, pro socialisty je "obec" neomylná. Ti si špatné rozhodnutí "obce" nikdy nepřipustí. Tihle lidé nikdy nepochopí, že každý samosprávný celek, pokud jsou jeho občané proti své vůli nuceni být jeho součástí, nakonec jen jednotlivce zneužívá ku prospěchu vedení této "obce". Každý samosprávný celek, jež má své občany jako rukojmí, se začne velmi brzy chovat jako monopolní kapitalista a začne své občany skutečně vykořisťovat. Tohle si ale socialisté jako Tribun nikdy nepřipustí. Na rozdíl od ancapu, nejen že musejí pro své vůli platit své "obci" výpalné, ale proti zlovůli "obce" se ani na rozdíl od ancapu nemohou nijak bránit u soudu.

Větší bída, hlad, nedostatek vody... Kdo umravní vládce, kdo je označí za nebezpečné a navždy vytěsní ze společenství?

Na to už Tribun odpovídal. Stát je třeba "transformovat"... Takových transformátorů ale historie zná bezpočet a výsledek je přitom vždy stejný. Přesto vždy povstanou noví transformátoři, aby zas a znova lidem odůvodnili, proč jim musejí sebrat jejich prosperitu a svobodu v zájmu společnosti.

 
V 7/05/2008 2:35 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Brumlo, tá otázka zní úplně jinak - proč by vůbec měl někdo někoho hlídat? Proč prostě ostatní nenecháte žít tak, jak sami uznají za vhodné, pokud vám oni sami stejně tak nebudou omezovat vaše práva? Jakmile začnete vy někoho hlídat, stanete se sám hlídaným. A čím více budete hlídat ostatní, tím více budou hlídat vás a tím méně svobody a prosperity budete mít.

Pokud přesto toužíte žít ve společenství hlídačů, kde všichni hlídají všechny nebo kde všechno patří všem nebo kde se všichni modlí k jednomu demokraticky zvolenému zástupci, tak na to máte právo a nikdo vám ho nemůže upřít. Ale vy nemáte žádné právo nutit násilím ostatní, aby se na této vaší šílenosti proti své vůli účastnili.

 
V 7/05/2008 2:40 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Pokud se týká onoho ohlídání, tak to bylo už věcí diskuse v předlistopadovém režimu, mluvilo se o tzv. rotaci kádrů, čili časově omezeném působení ve vrcholových funkcích. Ztroskotalo to právě na nechuti opouštět pašaliky u dostatečně mocných, aby své posty uhájili. Důsledkem pak byla ona gerontokracie, která nedokázala reagovat na nutné změny a snažila se zakonzervovat daný stav. Ve své podstatě se pak stala vlastním hrobařem, protože blokovala dějinný pohyb. Rostoucí neřešené rozpory pak přivodily její pád.

Problém naprosto neřeší současný systém, protože dovoluje přes politické strany volbu různých (víte koho), to už je daleko demokratičtější Kubánský systém, kde základní buňkou výběru je buňka, kde se všichni navzájem znají (alespoň formálně).

 
V 7/05/2008 2:41 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Rudý posuve posuň se jinam - není o tebe zájem.

 
V 7/05/2008 2:48 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

nejedly precti si ten odkaz sam o sobe http://en.wikipedia.org/wiki/Straw_man znova

nikde jsem netvrdil ze stat zabranil loupezim indianskeho majetku ale ze lide rizeni hlavne volnym trhem kradli indianum a slabsim. kdo se postavil na odpor byl trzne zavrazden. jakakoliv diskuse s tebou je bezpredmetna, protoze nereagujes na to co nekdo napise ale vymyslis si nejaky nesmysl se kterym bojujes. a pak jen opakujes tisickrat lzi o tom jak by hodny trh s valkami nic spolecneho nemel mohli za to jen politici. to ze tyto politiky k prosazovani svych ekonomickych zajmu valkou dosadil trh ignorujes kdyby nebyli politici tak valky vede primo. to ze napriklad ta tvoje vychvalovana spolecnost divokeho zapadu se zivila prolevanim krve ignorujes taky. i kdyz tu nebyli jacikoliv politici tak valka byla vzdy co dokazuje jak nesmyslne blabolis o politicich silnejsi se trzne snazil okrast slabsiho. proto zacaly vznikat ruzne organizovane jednotky ktery se prerodily na staty.

a pritom staci jen ze si nastudujes aspon ucebnice dejepisu a pokud mozno i zemepisu s antarktidou pro zakladni skolu. pak pochopis jaky nesmysly tu furt vykrikujes. dokud budes trvat jen na tom ze jsi neomylny a tve tvrzeni je jedine spravne co delas furt vykriky jak to co ty hlasas je uz davno dokazano tak budes pripominat bolsevika. ti taky rikali ze argumentovat neni nutno marx uz vse dokazal tys jen pro listopadu prohodil jmena. a az zase zmenis nazor tak budes stejne demagogicky a bez naslouchani protiargumentum chvalit nekoho dalsiho.

dokaz ze umis sam fungovat vyjed si na tu svoji antarktidu a zij radostne a vesele dal trebas si s topolankem tam muzete na zaklade domluvy postavit snehulaka.

 
V 7/05/2008 2:50 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

pro socialisty je "obec" neomylná. Ti si špatné rozhodnutí "obce" nikdy nepřipustí.

http://en.wikipedia.org/wiki/Straw_man

 
V 7/05/2008 2:52 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Je známo, že čím větší státní přerozdělení, tím větší chudoba a tím více živořících lidí.

ve skandinavii je velke prerozdelovani a ty staty patri k nejbohatsim na svete do kapsy strkaji naprostou vetsinu zemi s mensim prerozdelovanim

 
V 7/05/2008 2:53 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

proč pouze ve státě je možné takové bezpráví jako vyvlastnění majetku či půdy a proč k by k tomu v ancapu nikdy nemohlo dojít

bez statu se puda zas jen krade a majitel vrazdi. dam prednost vyvlastneni za nahradou u zleho statu

 
V 7/05/2008 3:05 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

janek45 anonym a rudy posuv neboli nejedly o moralce a anonymite kaze

 
V 7/05/2008 3:12 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

lidstvo od zacatku sve existence vytvarelo quasistatni a pak statni utvary ted prisel genialni nejedly a rika ze on ma recept ze to muze fungovat uplne jinak a lepe. takhle prisel i marx se svoji teorii.

 
V 7/05/2008 3:14 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

pokus o aplikaci marxe se skoncil nejakymi sto miliony mrtvych. a to mel aspon nejaky moralni zaklad pokus o amoralni egoistickou vizi nejedleho by se skoncil zanikem celeho lidstva a to asi ne za desitky let ale mnohem rychleji.

 
V 7/05/2008 3:16 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Nejedly, nikdo ti nechce nutit ten nas hrozny lidsky stat a proto se prosim presun na nejake misto, kde stat neni.

namatkou
-Antarktida (muzes obchodovat s tucnaky a jiste je ohromis vysi sveho konta)
-morske dno (platyzi jsou jeste trzne nevyuzita komodita)
-Mesic (vzduch a voda tam sice maji cenu zlata, ale to pro svobodneho obrkapitalistu tveho formatu jiste nebude zadny problem)

HAHAHAHA

 
V 7/05/2008 3:17 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Brumlo, Kdo ohlídá hlídače? Dokážu si představit, že by to byl Senát... Senát, který by měl jinou definici. Měl by nikoliv politický, ale občanský podtext což by znamenalo, že o místa do něj mohou soupeřit jen občané, kteří by získali určitý počet nominačních podpisů.. Nikoliv zástupci stran a strany. Jen tak je možné vyvážit moc a proměnit Senát ve skutečnou pojistku. Lid by vyslal přímo své moudré zástupce do Senátu. Vycházím z předpokladu, že čím hůře se lidem bude žít tím více se budou chtít aktivně zapojit do politiky a snažit se o zvrácení tohoto stavu. Mocní samozřejmě předpokládají pravý opak - čím hůře se bude lidem žít tím budou mít prostí občané větší starosti sami se sebou a neomezené vládnutí nechají na nich (ze skepse, smutku, rezignace na změnu).... Do politiky mohou v budoucnu vstupovat lidé netoužící po moci, ale řádu a pořádku.

 
V 7/05/2008 3:21 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Presne tak, ve Skandinavii vedi o co kraci, protoze dovedli statni moloch zvladnout a zmenit k takove podobe, aby jim slouzil. Nejedly je zrejme nejaky extremisticky a anarchisticky buzerant, kterych je tady ted u nas po restitucich jak na*rano.

 
V 7/05/2008 3:36 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Vaclav Klaus pochopil, ze z pozice prezidenta muze stat a obcanskou spolecnost demontovat nejlepe. Kozel zahradnikem, ktery nam uz radu let dokazuje, ze kdyz on je v cele, tak stat je skutecne to nejhorsi, co lze vymyslet.

 
V 7/05/2008 5:05 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Nejedly je trapny parazit a nekam mimo stat a spolecnost se mu ve skutecnosti nechce, protoze by chcipl hlady :-))))

 
V 7/05/2008 5:28 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Nechť tedy mají svobodu všichni, nechť mají všichni stejná práva - právo na život, na svobodu a na majetek a nechť si nikdo neopovažujte sáhnout na cizí majetek, protože by se tím dopustil svévole.

a ted tu o snehurce a sedmi trpaslicich. lidi jsou ve sve prirozenosti hodni nebudou chtit zit na ukor jinych protoze to nikdy v historii nedelali krasne se domluvi a vsechno bude dokonaly. stejne funkcni model je i ten ze vsichni budou poctive pracovat a pak kazdy dostane podle potreb.

 
V 7/05/2008 5:29 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Anonyme, na vás platí citát:
Kdybys byl býval mlčel, tak bys býval filozofem.

Ale teď vážně - existuje nějaký jiný důvod, proč neodpovídáte na mé otázky, než ten, že na ně neznáte odpověď?

Dávat dohromady bohatství Švédska s velikostí přerozdělení může jen někdo bez základních historických znalostí:
http://www.project-syndicate.org/commentary/lindbeck2/Czech
http://www.namyth.com/SocialismWORKS!/index.php?sw=Sweden
http://libinst.cz/etexts/norberg_svedsko.pdf

Pokud vy dáte přednost "vyvlastneni za nahradou u zleho statu", ať už to znamená cokoliv, tak po dvacáté čtvrté opakuji, že vám tuto vaši volbu nikdo neodepírá, ale stejně tak vy nemáte právo pod hrozbou násilí nutit ostatní, aby se této vaší utopie účastnili. Kolikrát to asi ještě budu muset opakovat, než to pochopíte? Třicetkrát? Padesátkrát?

Anonyme, od začátku lidstva byla účast v jakémkoliv samosprávném celku dobrovolná (kromě otroctví). Nikdy v historii ne nestalo, aby byli svobodní občané nuceni odevzdávat tak velkou část své mzdy "pánům", jak je tomu dnes. Nikdy nebyly lidská prává pošlapávána tak, jako je tomu dnes.

Stateless neznamená, že žádná samosprávná komunita nebude existovat, ale že její členové nebudou nuceni se pod hrozbou násilí její činnosti účastnit. Tak, jak tomu bylo i dříve a kupodivu lidstvo nevymřelo.

Marxovo učení není ničím jiným než pokračováním současného socialistického trendu, ke kterému dnešní společnost konverguje. Hayek to hezky vysvětluje, pokud byste měl zájem se vzdělávat.

Nikdo mi nechce nic nutit, a proto bych se měl přesunout? A tohle snad není nucení? Pokud se nepřesunu, tak na mě bude vyvinuto násilí. Ale to jistě žádné nucení není, že anonyme?!?

Stát získal území tak, že je lidem vyvlastnil, nebo jeho majitele vyvraždil ve válkách. A tento stát si nyní nárokuje právo na můj pozemek (přestože sám uznává, že jsem já jeho vlastníkem)? Zřejmě i vám by se, pane anonyme, líbilo, kdyby vás někdo jiný vyhnal pod hrozbou násilí z vašeho pozemku a ještě vám tvrdil, že když se vám to nelíbí, tak se můžete odstěhovat jinam. Ale to vám zřejmě nedošlo, jako většina toho, co zde píši...

Nejvíce mě těší urážky od anonymních sprosťáků. Nic jiného totiž člověku nedokáže lépe, že se nemylí, když jsou ostatní ochotni bez argumentů klesnout na tu nejnižší úroveň. Zajímavé je, že přes desítky diskuzních fór, které jsem prolezl, jsem našel nadávky jen u šiřitelů neomylné komunistické propagandy. Jak se říká - svůj k svému.

Dokud nebude zodpovězena má otázka, nemá smysl v diskuzi pokračovat, neboť monologické urážky nelze nazvat diskuzí:

Z jakého důvodu potřebujete pro ochranu jakých svých práv zbavit mě mé svobody a obrat mě o polovinu mého výdělku? Tedy jinak - jaká vaše práva a z jakého důvodu nadřazujete nad práva má?

Literatury ke studiu jsem nabídl dost. Kdo chce vědět, studuje. Kdo nechce, nadává a uráží.

 
V 7/05/2008 5:33 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

lidi jsou ve sve prirozenosti hodni nebudou chtit zit na ukor jinych protoze to nikdy v historii nedelali krasne se domluvi a vsechno bude dokonaly.

http://en.wikipedia.org/wiki/Straw_man

Už zase?!

http://en.wikipedia.org/wiki/Anarcho-capitalism
http://billstclair.com/cgi-bin/wiki.pl?Utilitarianism_And_Private_Property

 
V 7/05/2008 5:42 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

a nejedly zase cituje clanky ktere jsou plne polopravd. pravdou je jedna vec skandinavie jako celek je jeden z nejzamoznejsich regionu na svete a stoji na prerozdelovani. pred nastupem levice ktera tam zacala stavet socialni stat bylo svedsko jednou z nejchudsich zemi evropy ze ktere lide utikali do spojenych statu. dnes je jednou z nejbohatsich zemi sveta. podobne je to u cele skandinavie. ale prerozdelovani vede k chudobe prece to dokazuje par linku a ne logika ta musi jit spat.

jestli nejedly nechapes ze dam prednost vyvlastneni pred zavrazdenim a ukradenim jake by bylo resenim bez statu ktery ty prosazujes, tak jsi blbejsi nez vypadas. zjisti si konecne neco o historii a zjisti si ze lidi ze sve prirozenosti nejsou hodni a mili.

dobrovolnost spocivala v tom ze clovek mohl mimo uskupeni svobodne zemrit a nebo si vytvorit podobne silne uskupeni. zase dokazujes svoji elementarni neznalost historie. nikdy v historii nebyla alternativa ze se svobodne muzu odpojit od komunity a pritom si udrzet vse co mam. mel jsem na vyber bud jsem v komunite cili quasistatu nebo ne, pokud ne tak musim tahnout a ne ze si vevnitr komunity vytvorim svoji vlastni.

marxovo uceni je timtez co haykove a jini podobni utopii ktera vede ke krveproliti.

nikdo ti nic nenuti kdybys mel aspon trochu poneti o tech komunitach na ktere se odvolavas ze to pry fungovalo, tak tam tato zasada presne byla. nelibi se ti tady tak tahni. bud uznas ze to nefungovalo a nebo se chovej podle toho jak v tech tvych quasistatech to bylo, cili odtahni do antarktidy a vem si celou svoji ods s sebou.

stat uzemi ziskal ? vzdyt v ty americe na kterou ses odvolaval pry stat nebyl. tak kdo to uzemi ukradl indianum, snehurka a sedm trpasliku ? navic kdyz nebyl stat ale ty ruzny kmenovy spolecenstvi ktery se ti tak strasne libej tak lidi podle tebe prisli popovidali si a usadili se ke svym novym sousedum ? ty jsi fakt blbej jako troky a z nulovou znalosti historie.

anonymni sprostaku proc by tebe nemel nekdo urazet kdyz ty pravidelne urazis jiny lidi ? prece je tu uplna svoboda. odkazu kde se mas doucit je dost, dokud nezvladnes aspon ucivo zakladni skoly, tak budes vzdycky jen nedoucenym hlupackem ktery opakuje nesmysly. a pri dovzdelavani se taky zamer na ucivo prvni tridy jakym je cteni, protoze jsi nepochopil ze na tvoji otazku ti zde bylo odpovezeno jiz stokrat. to ze budes tvrdit ze ti nikdo neodpovedel zas jen dokazuje tvuj velmi omezenej intelekt.

 
V 7/05/2008 5:43 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

fakt se nejedly nauc cist oba priklady jak s islandem tak s divokym zapadem jsou nesmysl. duvody byly zmineny vyse to ze to nekdo napise do wikipedie jeste z toho skutecnost nedela. jo a jsem rad ze sis znova precetl svoji definici k tvemu asistovanemu monologu se hodi.

 
V 7/05/2008 6:30 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Rudy posuve, pokud navrh na to, aby sis splnil ten svuj sen a prestehoval se mezi tucnaky a lil jim do hlavy do nekonecna ty svoje blaboly z Libinstu, povazujes za urazku, tak je mi lito, ale fakt jsi idiot (teprve ted prisla urazka).

 
V 7/05/2008 6:35 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Zajimalo by mne, na cem Nejedly asi tak vydelava, ze se tak boji , aby si na to nekdo posvitil :-). Ja vam Nejedly nic neberu, ale vy sam jste rikal, ze tady vam nekdo chce neco brat. Kdo a co? Jste blazen? Klidne si vezmete vsechno co mate a fakt jdete radsi nekam mimo tuhle hruznou spolecnost, ktera aspon nejak funguje. Ulevi se vam. Jenze vy jste jenom zvanil. Reci o kradezi jak od Harpagona :-).

 
V 7/05/2008 6:38 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

nejedly mluvi jako spousta volicu ods. ti taky furt krici jak je stat obira pritom maj prumerne vydelky. ti co vydelavaji skutecne penize nenarikaji furt na osklivy stat ale umi si to tak zaridit aby jejich prijmy a ucetnictvi byly zoptimalizovane.

 
V 7/05/2008 6:39 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

jo a Nejedly neni o nic min anonymni nez my vsichni. Hlavne ze uz tady vystridal asi 20 prezdivek. Ostatne k vecnemu dialogu znalost osoby netreba, ze, pane Nejedly - to potrebuje jen byvaly (?) fizl a estebak...

 
V 7/05/2008 6:54 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

libi se mi, jak tady Nejedly kecal, ze neni libertarian. Pritom to, co tady linkuje, nic jineho nez vicemene tato doktrina neni. A veri tomu tak hodne, ze uz tuto ideologii povazuje za 100% pravdu, je to pro nej skoro jako nabozenstvi.

 
V 7/05/2008 7:42 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

S tím senátem jako pojistkou "moudrých" hlídačů bych to tak žhavě neviděl. Vidíte přece jak senát funguje teď. A zvolit někoho koho známe, obdivujeme, nebo kdo má zásluhy a pověst ? Vždyť přece víte jak dneska funguje mediální obraz osobnosti (třeba pan zelený ministr zahraničí).

Ta základní otázka neustále přetrvává. Tím že se přidá další stupeň se nic neřeší, protože kdo ohlídá ten přidaný stupeň ?

Jedním z možných řešení je uzavření do kruhu. Což by právě "mělo fungovat" v demokracii.

Ano, přečetl jsem si (bohužel) i reakci nejedlého krtka a vidím že opět vůbec nepochopil otázku. Pouze si z ní vyzobnul co potřeboval aby mohl dokázat svoji pravdu a provést kázání o neomylnosti své "hypotézy" :)

 
V 7/05/2008 10:26 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Ale Boží Království není z tohoto Světa

 
V 7/05/2008 10:59 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Brumlo, ještě k těm pojistkám, čekal jsem, že na to někdo přijde, ale jsou dány stanovenými pravidly hry v podobě zákonů a etických - morálních norem. Podle toho jací jsou u moci, také tato pravidla jsou, posledních 20 let jsou naprosto rozvolněná tak aby to vyhovovalo Koukolíkovským deprivantům (nejedlým a jim podobným).

S tím naprosto souvisí i taková "maličkost" jako je vymahatelnost práva tehdy pokud toto ochraňuje celou společnost ve srovnání s pilností, kdy jde o ochranu mocných.

Nejedlý - umíš se vypařit?

 
V 7/05/2008 11:09 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Brumlo, nenabízel jsem konečné řešení jen začátek úvah jestli jsou formy, které známe správné. Jsem přesvědčený, že je vždy co vylepšovat... Nikde není pevně dané, že Senát musí i do budoucna fungovat tak jak jej vidíme dnes. Jsme ve zdánlivě slepé uličce... jestli zvolí občané senátory přímo měli by mít z nové Ústavy i právo jim odejmout senátorská křesla. Předpokládám však, že moudré a vyzrálé zástupce netřeba hlídat zřizováním dalšího nadorgánu.

Mediální obraz... práce marketingových a reklamních agentur - těžká otázka pro společnost, které vládne kapitál.

 
V 7/05/2008 11:12 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

http://www.ekumakad.cz/clanky-a-publikace.shtml?x=2102399

 
V 7/05/2008 11:24 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Ještě se nabízí jiné řešení... přestože jde o vrcholové funkce měl by být jasně definován pracovně právní vztah a jeho ukončení (zánik) tak jako je to v běžném pracovním vztahu tzn. absence, porušení pracovní kázně, trestní stíhání, podezření z korupce atd. Přísná pravidla bod po bodu, aby byla nemožná diskuze. Pracovní povinnosti musíme plnit každý, proto by je měli plnit i oni...

 
V 7/06/2008 12:55 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Pod článkem Přehlídka neumětelství je jedno video s Tomášem Chalupou s ODS a jeho projev na 17 sjezdu ODS. Informace o CEVRU, je také dobrý studijní materiál. Dá se z nich pochopit, jak se cíleně z politické strany stane sekta.
Nejedlý alias Rudý posuv je dle mého názoru student Vysoké školy CEVRO jako apn Calupa. Také je jedním z věřících ve Svatý Kapitalismus. Je těžké se vzepřít autorityě viz kauza Kuřim.
Zmanipulovaný člověk je "naprogramován" aby opakoval PRAVDY své sekty, je mu cileně vymýván mozek, až je ochoten za svou pravdu a Vůdce položit život. (1500 nacistických ideologů bylo po válce odvezeno do USA a zařazeno do struktur CIA. Blog Jany Ridvanové z Blistů.)
Tak například Komunistická ideologie se po prvních revolučních letech v Rusku se zbavila Viry v Komunizmus a zaštiťoval se vědeckostí.
Hitler pochopil, jak lidé touží věřit a víru jim nabídl v ideologii své strany.

 
V 7/06/2008 7:14 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Ano.

Motáme se v tom že cítíme že čím více je na planetě Zemi lidí tím snadnější je pro skupinku chtivých je ovládat. A i když se vytvářejí další a další pojistky tak "oni" jsou vždy o krok napřed.

Četl jsem také jednu hezkou větu: "Vy dobří jste dobří v tom svrhnout špatné lidi. V tom jste opravdu dobří. Ale hned druhý den si stěžujete že nikdo neuklidil ten bordel který tu po nich zůstal. Jenže my zlí jsme dobří v tom že máme přepravené plány co dál. Vždycky máme připravené nějaké plány jak ovládnout svět."

Skutečně moc alternativ nám do budoucna nezbývá. Buď se dokážeme rozptýlit po vesmíru a každá samostatná kolonie se stane jedinečnou svou změnou fyzické i psychické podstaty (vyvineme se v něco dalšího), nebo zůstaneme na zemi a pak se obávám že dospějeme pouze do stádia "matrix" nebo "terminátor".... (či jejich alternativ)

Je tady ještě 4 cesta: Zásah z venčí. A to buď formou nějakého typu bohyně (teda pro toho kdo na ně věří) nebo mimozemšťanů (což je přibližně stejně malá pravděpodobnost :) )

Ale to je pohled na příliš daleko do budoucnosti. Většina lidí uvažujete tak nanejvíš v horizontu 100 let. A v tomhle horizontu můžeme udělat jenom dvě věci. Buď co nejlépe "flikovat" stávající systémy nebo provést "revoluční" změnu od začátku. Příkladů v historii máme dost. Jak těch dobrých tak těch špatných.

 
V 7/06/2008 8:51 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Kdekdo se zaklíná komunistickou ideologií, která od ďábla jest, ale co to vlastně je - to jsem se do této chvíle nedověděl, hlavně jsem se nedověděl co je podstatou toho ďábelského.

 
V 7/06/2008 11:24 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

"podstatou toho ďábelského" je podle vseho jednak to, ze komunismus nepreje lidem jejich vlastni majetek s jeho vyhradnim a svobodnym pouzivanim a jednak omezuje i svobodu lidi samotnych, v praxi ovsem velmi podstatnym a sirokym zpusobem. Jiste to ma spoustu nuanci a leckdy se to i prekryva...v praxi ovsem neni nic cernobile a vse ma mnoho mezistupnu ci hybridnich stavu. I tzv. volny trh v sobe obsahuje diktatorsky potencial. Komunismus je proste jiny nez kapitalismus, ma jine zakladni paradigma, ze ktereho vychazi a proto je s nim v konfliktu. Historicky je ovsem po ekonomicke strance komunisticke paradigma mene uspesne a mene stabilni, jak se ukazalo.

 
V 7/06/2008 2:45 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

http://pikant.centrum.cz/celebrity/162456-cesi-uz-maji-karlovarskeho-filmoveho-festivalu-plne-zuby.aspx

orgie odsacke nenazranosti a opilosti, Polivka v deliriu :-))

 
V 7/06/2008 4:46 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Langromatrix
http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/langer-chce-zavest-obcanky-s-cipem-i-pro-deti_69176.html

 
V 7/06/2008 5:38 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Odmítám dále číst urážky anonymů, kteří se ani neumějí vyjádřit v jednom příspěvku, dokud se neseznámí se skutečnostmi, na které jsem odkázal, nevzdělají se v oblasti, kterou sami hodnotí a nenaučí se základům slušnosti a diskuze, tedy odpovídat na položené otázky a reagovat bez vulgarizmů.

Do té doby doporučuji se zamyslet, proč tisíce Kubánců riskují svůj život a život své rodiny, aby utekli z Castrova komunistického ostrova svobody do té kapitalistické ameriky, kde je pracující lid vykořisťován monopolními imperialistickými kartely, do země, která mučí válečné zajatce, vymýšlí si lživé důvody pro napadení suverénního státu, omezuje každým dnem lidská práva a rozsévá základny zla po celém okolním světě. Jak hloupí a naivní to ti Kubánci jsou! Nebylo by lepší jet na Kubu a vysvětlit jim, jak se v té své komunistické Kubě mají dobře, jak se ten jejich komunistický stát o ně hezky stará, že jim nyní i dovolil vlastnit mobilní telefon, neboť do té doby je chránil před útlakem monopolního kartelu telekomunikačích operátorů?

Pojďme raději přesvědčit američany, aby se vydali na správnou cestu - do komunistické Kuby - ostrova svobody - pryč od útlaku zlých kapitalistů.

Občané socialisté, anonymové. Všechny vaše otázky na stát i na bezstátní komunity již byly v minulosti nespočetněkrát zodpovězeny. Mnohem větší kapacity se snažili s liberály rozporovat, ale neuspěli. Vy můžete buď vyrazitr cestou fanatismu a slepě plivat na všechno, co není komunistické, kde je náznak svobody či prosperity, anebo se můžete začít vzdělávat a vydat se na cestu úcty, pokory a poznání. Volba je jen na vás.

"Každý polovzdělanec může použít bič a přinutit ostatní lidi k poslušnosti. Ale sloužit veřejnosti vyžaduje inteligenci a pečlivost. Jen několika lidem se podaří vyrábět boty lépe a levněji než jejich konkurentům. Cílem neefektivního odborníka bude vždy domáhat se nadřazeného postavení byrokracie. Je mu úplně jasné, že v tržním hospodářství nemůže uspět. Pro něj je všeobjímající byrokracie útočištěm. Obdařen úřednickou mocí bude za pomoci policie prosazovat svá nařízení"
- Ludwig von Mises

Nevěřte politikům, že jim jde o vaše dobro. Nikdy v historii tomu tak nebylo a nikdy nebude. Po každé společenské revoluci se obmění kapitán lodi, ale jeho motivace zůstanou stejné. Politik, jemuž jde dobro národa, je utopií. Nechte proto lidi, aby se sami rozhodovali, co je pro ně dobré. Nikdo neví lépe než vy sami, co je pro vás dobré.

"Došel jsem pomalu a s maximální nechutí k názoru, že Rakouská škola má pravdu a my všichni jsme se mýlili".
- celoživotní nepřítel librálů Mark Blaugh.

Dále doporučuji Člověk proti sociálnímu státu na:
http://sumavak.bloguje.cz/tema-3-ekonomika.php

 
V 7/06/2008 6:05 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

http://en.wikipedia.org/wiki/Straw_man

ble ble ble ble, zase zvasty o kube. jeste by mohl pridat severni koreu. pritom tady nikdo nikdy kubu nechvalil natoz severni koreu.

nejedly je jen fanatik ktery umi kopirovat odkazy. bohuzel sam tem odkazum nerozumi, protoze mu chybi zakladni vzdelani. jakakoliv diskuse s nim bude mit smysl az pochopi ze stejne jako komunismus nebyl neomylny a tak neomylny neni ani liberalismus. taky mu bude muset dojit ze jeho marxove hayekove a missesove engelsove nejsou jedini ekonomove na svete. jeho milovani neomylni neoliberalove stanovi hlasitou podporovanou silnymi podnikatelskymi lobby skupinu ale stale reprezentuji jen mensinovy nazor mezi ekonomy. neni nejmensi duvod proc by teorie mensiny meli prijimat vsichni jako bibli svatou. to muze vazne brat jen par fanatiku jako nejedly kteri se nicim nelisej od fanatiku komunistickych. ti taky rikali jak vsechno uz bylo davno dokazano a do kolecka neposlouchajice nazory druhych blabolili marx uz to vysvetlil, precti si kapital a budes vsemu rozumet. Obcane, nejedly, bolseviku, lide uz v historii tisickrat resili ruzne neomylne teorie, vedlo to ke krveprolevani a nepredstavitelnym tragediim. Zakladem je abys liberalni komunisto konecne pochopil, ze nazory tebou prosazovane nejsou pravdou ale pouze nazory urcite skupiny lidi. Dokud to nepochopis budes jen zapsklym bolsevickym fanatikem co nenavidi vse s cim nesouhlasi a vubec neni ochoten poslouchat jine nazory.

 
V 7/06/2008 6:25 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

nejedly, kdyz kopirujes z libinstu ruzne polopravdy tak si aspon zjisti jak se jaky ekonom jmenuje. kdo to je mark blaugh ?

Ale pokud mame mluvit o ekonomovi Blaugovi a jeho konverzi k rakouske skole, tak tady mas doplnujici citat, popros nekoho at ti ho prelozi:
His current attitude is summed up as capitalism tempered by Keynesian demand management and quasi-socialist welfarism.

 
V 7/06/2008 8:42 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Nejedly se zrejme potrebuje vyrovnat se svoji komunistickou minulosti, takze si ani nevsiml, ze tady neni na komunistickem blogu.
Doporucuji , aby si Nejedly zjistil, kolikze lidi prcha pred "hruzami" Skandinavskych statu a jak tam lidi se*ou strachy, kdyz slysi statni hymnu :-).

A taky coze vlastne ministr udajne proliberalne orientovane vlady Langer dela na svem ministerstvu za orwellovske projekty. ODS se lidu sve zeme boji jako cert krize, a ma proc.

 
V 7/06/2008 9:29 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

"Jen několika lidem se podaří vyrábět boty lépe a levněji než jejich konkurentům"

pak mi Nejedly rekni, proc Batovy nekvalitni seriove boty prevalcovaly mnohem kvalitnejsi a ne o tolik drazsi rucne delane boty, ktere vydrzely mnohem dele. A neni to jediny pripad, kdy horsi vyrobky ci standardy prevalcovaly vyrobky lepsi. (napr. pripad videosystemu VHS)

 
V 7/06/2008 9:31 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

a anonyme Rudy posuve / Nejedly / krtku / janku45, bez uz k certu.

 
V 7/06/2008 10:33 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

http://www.krvaveoleje.cz/index.php?page=interview

 
V 7/06/2008 11:55 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Jak vidno, schopnost vyjadřovat se jedním příspěvkem a nespamovat tak diskuzi svými nadávkami zřejmě zůstane některým lidem navždy zapovězena.

Omezím se jen na jednoduchou otázku:
Jaký je váš názor na knihu Člověk proti sociálním státu od Henryho Hazlitta? A nebo se domníváte, že již vše víte a další znalosti by vaše obzory již nijak nerozšířily?

 
V 7/07/2008 12:10 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

http://video.google.com/videoplay?docid=4554948078128880143

 
V 7/07/2008 12:35 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Opak slova sociální je asociállní, tak tohle si myslím

 
V 7/07/2008 12:54 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

nejedly tak za pul roku se te zeptam jaky je tvuj nazor na ucebnici dejepisu a ucebnici zemepisu pro prvni rocnik. dokud tyto dve pozice nezvladnes tak jakakoliv diskuse s tebou je zbytecna.

 
V 7/07/2008 8:13 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Takže anonyme - prostě komunismus neumožňuje silnějšímu okrádat slabšího že jo?

 
V 7/07/2008 9:28 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Marx: teoreticky ano, v praxi je to horsi. Absolutni nerovnost je zlo, absolutni rovnostarstvi ale taky. Je to vsechno slozitejsi nez nam rikaji ti vsichni ruzni Marxove, Leninove, ale i Klausove, Topolankove, Misesove, Hayekove a Nejedli .. :-). Ruzne excesy muze vychytat nejaky hybridni system, kteremu se nekdy rika treti cesta a je to v podstate kapitalismus, regulovany tak, aby k tem nejhorsim antihumannim excesum nedochazelo a aby jednotlivec nezapominal na to, ze zije ve spolecnosti. Cili utlumeni tridniho boje a to z obou stran.

 
V 7/07/2008 9:31 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

ovsem valecnou sekeru tridniho boje ted vykopala znovu ODS.

 
V 7/07/2008 9:33 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Nejedleho povedomost o Islandu a Antarktide je vskutku mizerna :-)

 
V 7/07/2008 1:50 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

uz vidim jak zas napise ze nechapeme jak je strasne chytrej a ze si mame predcitat jeho pohadky na dobrou noc abychom to konecne pochopili. ten clovek by se mel lecit.

 
V 7/07/2008 3:54 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Já jsem již řekl vše. Někteří jedinci mají to nadání se znemožnit úplně sami, aniž bych pro to musel hnout prstem :).

 
V 7/07/2008 4:31 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Rudy posuv:

ja ti sem ted nahazim 100 nejakych linku na knihy a clanky proti libertarianstvi a kdyz si je do zitrka neprectes, tak jsi pod moji uroven, chapes, ty troubo? :-))))

 
V 7/07/2008 4:33 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

oprava:

a kdyz si je do zitrka neprectes a nebudes s nima 100% souhlasit,...

 
V 7/07/2008 4:49 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Dobře, já budu vděčný za odkaz na jakoukoliv literaturu a rád si ji přečtu, neboť na rozdíl od vás vím, že se mohu mýlit a svůj názor adaptuji podle poznaných skutečností.

Přečtěte si tedy odkazy, které jsem linkoval a sám sem vložte odkazy na literaturu, ze které vychází váš názor, ať jej můžeme hezky v klidu bez nadávek logicky rozebrat. Třeba dojdeme k nějakému jinému závěru, než k tomu, kdo je tu "trouba".

 
V 7/07/2008 7:01 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

nejedly nema smysl cist cokoliv co predkladas protoze to neustale prezentujes jako pravdu a dukaz. kdyz ti nekdo cokoliv namitne tak odpovidas ze uz to bylo davno dokazano a odkazes na jiny nazor se kterym ty souhlasis. a cokoliv s cim nesouhlasis je nepravda protoze tvuj guru rika neco jineho. s takovym fanatikem jako ty diskutovat smysl nema protoze ti ani o diskusi nejde. az se odnaucis rikat jak ekonomove jiz prokazali, muj guru rekl slovo svate nebo uz sto let je jasne ze libertariani jsou bohove, tak mozna bude mit nekdy smysl se s tebou bavit driv ne.

 
V 7/07/2008 8:14 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Tak abychom si to ujasnili. Jako pravdu zde prezentuji pouze závěry, které jejich autoři logicky zdůvodnili a jejichž pravdivost byla prokázána v praxi. Literatury obhajující závěry, ke kterým jsem došel, zde nabízím každému k přečtení bezpočet. Každý má tedy možnost zjistit, jestli mají uvedení autoři pravdu, nebo se pokusit jejich závěry logickou úvahou vyvrátit.

Místo toho se ale pokaždé dočkám jen nadávek na adresu mou, liberálního institutu, ODS, Topolánka, všech liberálů a vůbec všech ekonomů. Ekonomové jsou zde chápáni ne jako vědci, ale jako imperialisté snažící se vykořistit pracující lid a hlásající jen mamon na úkor lidskosti a soucitu. Místo toho, aby si ostatní byť jen přečetli knihy, které zde linkuji, je mi přislíbena nějaká literatura, ale přes můj požadavek zde není žádná uvedena. Přes to, že odpovídám na všechny vznesené otázky, na mé otázky se pokouší podpovídat pouze Tribun a ještě odpovídá na něco úplně jiného, než na co byl tázán. Tedy nejsem to já, kdo fanaticky stojí na svém stanovisku, odmítá se byť jen seznámit s názory druhé strany a místo dialogu a diskuze používá nadávky.

Nikdy jsem neřekl, že něco není pravda jen proto, že někdo řekl něco jiného, tak mi to prosím nepodsouvejte.

Znovu vás tedy vyzývám, abyste odmítl fanatické lpění na jedné pravdě a seznámil se i názory druhé strany. Pochopíte Adama Smithe, když zjistíte, že to, že se můžete naobědvat, není dáno obětavostí provozovatelů restaurací, ale jen jejich sobeckou touhou po maximalizaci vlastního zisku. Když pochopíte i absurditu Bastiatovi petice výrobců svíček, seznámíte se s tím, proč nefungují socialistické pravdy na příkladu rozbitého okna, a proč mnoho lidí uvažuje jen nad tím, co je vidět a zapomíjají na to, co vidět není. Odtud vede již cesta k Misesovi, který všemu dá smysl.

Naopak celý socialismus je založen na předpokladu, že lidé nevědí, co je pro ně dobré, že potřebují ke svému životu stát, který se o lidi postará a bez kterého by lidé vymřeli. Socialisté dělají z lidí nemyslící stádo, které se neumí o sebe postarat, které neví, jaká kultura se mu má líbit, a které je tak nuceno proti své vůli účastnit se megalomanského státu, jehož politikům jde o dobro všeho lidu. Je s podivem, že této představě ještě v dnešní době je někdo schopen naletět.

Ale třeba se mýlím a je všechno jinak a třeba bych opravdu bez státu, který by mě nenutil pod hrozbou násilí být jeho součástí, nepřežil. Budu rád, pokud mi předložíte literaturu, která vyvrací názory současných ekonomů, budu rád, pokud mi začnete odpovídat na mé otázky a pokud možno si uvědomíte, jak snižujete svými nadávkami úroveň svých jinak výborných příspěvků.

 
V 7/07/2008 8:56 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Mily Nejedly, tvuj zasadni omyl je v tomto - pokladas se za apostola kapitalismu a free market economy a potiratele komunismu. Nicmene jsi pouze dogmatickym libertarianem, coz je jen jeden z mnoha smeru, navic jeden z tech nejextremnejsich. Kazdou kritiku libertarianstvi povazujes za sireni komunismu. Co k tomu dodat. Snad jen to, ze by ses mel trochu procvicit v elementarni logice. Volny trh nema jen jedno jedine reseni, navic s nulovym statem, ktere tady predvadis. Na to neni treba studovat prilis literatury, to je zrejme i selskym rozumem.

 
V 7/07/2008 9:03 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Nikoliv, prave ODS a fundamentalisticti ekonomisti se snazi udelat z lidi nemyslící stádo, jakysi soubor molekul lidskeho plynu, kde zakladni jednotku lze nazvat "homo economicus", clovek plne vysvetlitelny a popsatelny ekonomickymi zakony, navic pouze zakony te uplne nejprimitivnejsi a cernobile ekonomie.

 
V 7/07/2008 9:29 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Rudý posuve, ale stát je zde od toho, že určí pravidla fungování a v rámci mantinelů určité věci toleruje nebo je zakazuje. Na státu je závislý ve větší či menší míře každý... i ve státě se socialistickým či kapitalistickým zaměřením. Rudý posuve, platíte daně? Komu je platíte? Trhu nebo státu? Stát je závislý na Vaší míře zisku... a za to, že vytvořil podmínky - Vaší ochranu (závislý jste Vy) mu část Vaší vykonané práce vracíte ve formě peněz.

 
V 7/07/2008 10:10 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

1. Nejsem libertarián.
2. Nikdo neříká, že řešením volného trhu je nulový stát. Naopak tu v každém svém druhém příspěvku mluvím o polostátních dobrovolných komunitách.

Fudzijane, já s Vámi ve všem, co jste napsal, souhlasím! Jen nevěřím, že aby stát (obec, komunita nebo jak tomu budeme říkat) poskytoval všechny tyto služby, tak musí být tak monstrózní, jako dnes, ale především nevěřím tomu, že účast v tomto státě musí být pod hrozbou násilí povinná. Vy myslíte, že lidé by se bez státu dobrovolně sami nesloučili do větších celků, které by si sami dobrovolně platili, aby zajišťovaly jejich práva? Vždyť zde neustále opakuji, že v ancapu Vám nikdo nebude zakazovat si vybudovat jaký stát jen budete chtít a platit mu daně, jaké si ten stát určí. Ale proč chce násilím nutit ostatní, aby se účastnili toho Vašeho státu, když jejich představa o nezbytně velkém státu je od té Vaší diametrálně odlišná?

 
V 7/07/2008 10:29 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Pokud nejsi libertarian, proc tady neustale linkujes anarchokapitalisticke zdroje? :-))))

 
V 7/07/2008 10:32 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

vyborne, rozbijme Cechy na stovky "dobrovolne vzniklych" mikrostatu.. to je opravdu smesna predstava a navic naprosto bludna. To je navrat do Nemecka 18 stoleti. Znal jsem jednoho libertariana, ktery prosazoval zcela vazne dokonce vznik tisicu soukromych men a soukrome soudy...Nejedly, ty si vubec nevidis do ust.

 
V 7/07/2008 11:04 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

nejedly svym pristupem jsi znova dokazal, ze diskuse schopen nejsi. to s cim souhlasis povazujes za fakt tudiz kdyz uslysis jiny nazor vzdy vykriknes to jiz bylo prokazano kdo se mnou nesouhlasi je nevzdelany hlupak. nevzdelanym hlupakem jsi ale ty, protoze ani mezi ekonomy neexistuje jeden jediny vyklad ani smithe ani zadne dalsi libovolne jmeno nikdo normalni nebere jako pana boha co by byl neomylny. proto jakekoliv tve tvrzeni ze neco bylo dokazano a tvuj guru rekl toto je v diskusi naprosto nepouzitelne. a takovyto pristup mas velmi casto tak neutikej, kdykoliv kdy slysis neco s cim nesouhlasis tak opakujes mantru ekonomove to jiz sto let dokazali a ty si precti to a to. to ze to je nazor skupinky ekonomu se kterymi akorat souhlasis ignorujes a budes ignorovat protoze se ti to nehodi do kramu. stejne jako kdyz slysis odpoved na svoji otazku, nesouhlasis s ni, tak do kolecka omilas tvoji otazku protoze si myslis ze ti tim ze nekdo neodkyval jak jsi moudry tak zaroven neodpovedel. pochop, pokud s necim nesouhlasis tak to jeste neznamena ze mas ty pravdu, jen a jen s tim nesouhlasis a nic jsi svym nesouhlasem nedokazal. dojde ti to ? dost pochybuji.

 
V 7/07/2008 11:09 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

naprosto jasne to dokazuji tve ble,ble,ble do kolecka, ze kdyz se staneme tebou budeme mit stejne nazory a tebou milovane neomylne ekonomy budeme brat jako pismo svate tak dozname osviceni.

predstav si ze na cokoliv co napises odpovim marx napsal to a to precti si toto. ty namitnes ruzne vecne pripominky ale ja ti na to odpovim dokud si neprectes marxe tak jsi neochoten se vzdelavat a marx uz davno dokazal to a to a to. ty na to zas namitnes vecnou pripominku ale ja odpovim ale marx uz dokazal to, to a to a ty si precti dalsi spam.

takhle totiz vypada diskuse s tebou. naprosto ignorujes co ti kdo pise, vyberes si jen par bodu vytrzenych z kontextu vlozis druhe strane do ust nazory a postoje ktere nezastava a pak jeste pridas nejaky neomylny clanecek ktery kdyz s nim nesouhlasime tak jsme hlupaci nevzdelani.

 
V 7/07/2008 11:33 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Občianska vláda, pokiaľ vzniká na zaistenie bezpečnosti majetku, je v skutočnosti určená na obranu bohatých proti chudobným, čiže na obranu tých, ktorý nejaký majetok majú, proti tým, ktorí nemajú žiadny.

(Adam Smith)

 
V 7/07/2008 11:34 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

a nejedly taky takhle se na to podivej, nelibi se ti nas godar nebo serif ? seber svych pet svestek a najdi si jineho nebo se pokus zvolit toho sveho. v tom ti nikdo nebrani, ale nech nam naseho serifa i nas godar a tuplem uz nam nech nas socialni hreppar kde majetkove clenstvi a solidarita je komunitne povinne. zustala ti fakt jen ta antarktida s tucnaky.

 
V 7/07/2008 11:36 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

O čo bezpečnejšie je byť nástrojom utláčateľov, než obhajcom utláčaných.

(William Hazlitt)

 
V 7/07/2008 11:39 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

dam ti taky jeden domaci ukol, popremyslej proc friedman citovany libinstem na tema jak to island byl dokonalym ancapovym zrizenim temer naprosto ignoruje existenci hrepparu. takhle to mas totiz se vsim u liberalu svym fanatickym oveckam ukazuji jen kus pravdy protoze komplet znalosti by nepasoval do predem vytyceneho ideologickeho ramce. vis ze island povazuji za svuj vzor i nektery anarchokomunisti ? to by jen potvrzovalo tezi ze mezi bolsevikem a ultraliberalem moc rozdilu neni :)

 
V 7/07/2008 11:39 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Ak vám niekto povie, že zbohatol vďaka tvrdej práci, spýtajte sa ho, čia práca to bola.

(Don Marquis)

 
V 7/07/2008 11:40 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Som zradca svojej triedy. Myslím si totiž, že znižovanie daní bohatých darebákov, ako som ja, hraničí so zločinnosťou.

(herec Paul Newman)

 
V 7/07/2008 11:41 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Prišiel som do Ameriky, pretože som počul, že v tejto krajine panuje veľká, obrovská sloboda. Keď som si však vybral Ameriku ako krajinu slobody, urobil som chybu, ktorú sa mi už do konca života nepodarí napraviť.

(Albert Einstein, 1947)

 
V 7/07/2008 11:44 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Genialita každého otrokárskeho systému spočíva v dynamike, ktorá otrokov navzájom izoluje, skrýva pred nimi skutočnosť ich rovnakého položenia a zabraňuje im čo len uvažovať o možnosti spoločného povstania proti utláčateľovi.

(Andrea Dworkinová)

 
V 7/07/2008 11:45 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Nikdy sa nebudem ospravedlňovať za Spojené štáty americké. Je mi jedno, aké sú fakty.

(Prezident George Bush st. po tom, čo americká bojová loď zostrelila v r. 1988 iránske civilné lietadlo s 290 pasažiermi na palube)

 
V 7/07/2008 11:46 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

eď sa z nespravodlivosti stane zákon, z odporu sa stáva povinnosť.

(anonym)

 
V 7/07/2008 11:57 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Keď rozdávam chudobným jedlo, hovoria o mne, že som svätec. Keď sa pýtam, prečo chudobní nemajú čo jesť, hovoria o mne, že som komunista.

(Dom Helder Camara
arcibiskup brazílskeho Recife)

 
V 7/08/2008 12:03 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Kapitalizmus je založený na ohromujúcej viere, že keď sa tí najskazenejší ľudia budú čo najodpornejšie správať, bude to všetkým na ten najväčší prospech.

(John Maynard Keynes)

 
V 7/08/2008 12:05 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Stúpenci kapitalizmu sa často odvolávajú na posvätné princípy slobody. Tie možno zhrnúť do jedinej poučky: šťastlivcov neslobodno obmedzovať v ich tyranii nad nešťastníkmi.

(Bertrand Russell)

 
V 7/08/2008 12:08 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Keď rozdávam chudobným jedlo, hovoria o mne, že som svätec. Keď sa pýtam, prečo chudobní nemajú čo jesť, hovoria o mne, že som komunista.

jo jo a o tom to cele je. kdyz clovek klade nepohodlne otazky tak se ma jit podivat na kubu nebo ke korejcum

 
V 7/08/2008 12:11 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Práca predchádza kapitálu a je od neho nezávislá. Kapitál je len plodom práce a ak by najprv neexistovala práca, neexistoval by ani on. Práca je kapitálu nadradená a zasluhuje si oveľa väčšiu vážnosť.

(Abraham Lincoln)

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka