pátek, srpna 08, 2008

Kosovsko-tibetská škytavka

Naše načalstvo s tibetskými vlaječkami na klopě dnes sleduje zahájení olympiády v Číně a proto si asi nějak výrazněji nevšimlo, že v nepříliš vzdálené Gruzii vybuchl plnou silou válečný konflikt. Přitom podle jejich posledních výroků a činů by to měla být i pro nás politicky velmi důležitá záležitost. Podívejme se na ni pohledem, který v podobných situacích předváděli naši milostivě vládnoucí a solidní části českých médií.

Krvavý diktátor Saakašvilli nejenom pronásleduje opozici, ale rozhodl se i pro genocidu nevinných Osetinců. Osetinci jsou národ, který nemá vlastní stát, žijí utlačováni Gruzínci a proto se jim automaticky náleží nezávislost (podobná situace je i u sousedních Abchazů, taktéž pronásledovaných Gruzií). Bohužel mezinárodní společnost si jejich krutého osudu vůbec nevšímá, protože Osetinci pravděpodobně nemají dostatek financí na reklamu a přesvědčování nerozhodných politiků z pašování heroinu a prostituce. V této situaci, kdy všichni ignorují tragédii vyvražďovaného osetinského národa muselo zasáhnout Rusko.

Ve chvíli kdy gruzinská armáda porušila příměří a rozhodla se bombardovat civilní obyvatelstvo, do akce vstoupily ruské ozbrojené síly a zahájily humanitární bombardování pečlivě vybraných vojenských cílů na území Gruzie. Pozemní mírové jednotky vjely do hlavního města Osetie a ochraňují místní civilní obyvatelstvo. Taková reakce je plně oprávněná, neboť podle informací poskytnutých osetinským ministrem Kasajevem, jen tuto noc Gruzinci vyvraždili více než tisíc nevinných civilů. Navíc podle velení mírových sil v regionu, gruzinští vojáci ignorujíce všechny mezinárodní pravidla dobíjejí raněné ruské vojáky a nedovolují na odvoz lidí z nemocnice v Cchinvali.

Naše vláda by na nejbližším zasedání měla jasně vystoupit proti zločinecké vládě v Tbilisi, uznat nezávislost Jižní Osetie a případně schválit vyslání jednoho či dvou vrtulníků na pomoc při humanitárním bombardování (o polní nemocnici a skupince chemiků ani nemluvě). Toto by bylo chování vlády s gulema, která si stojí za svými zásadami a neměří každému jiným metrem (vlajka Jižní Osetie na saku našeho premiéra je snad naprostou samozřejmostí). A v Haagu by se měla začít sepisovat nová žaloba proti masovému vrahovi Saakašvillimu.

----------------

Je téměř jisté, že tento konflikt bude prezentován jinak. Možná se použijí příklady z roku 1968 a určitě Rusko bude označeno za jasného agresora. Proto zde je zde seznam asi nejvýznamnějších událostí od půlnoci až do ruského "ničím nevyprovokovaného" útoku.

00:00 Gruzie začíná operaci, která má přivrátit "ústavní pořádek v Osetii"
01:38 Gruzínské síly obklíčily Osetinské hlavní město. Informaci podal gruzinský ministr Jakobasvili
03:16 Pokračuje gruzínská ofensiva v Cchinvali
05:25 Gruzínská letadla bombardují vesnici Tkverneti
08:14 Gruzinské síly ostřelují štáb ruských mírových sil v Cchinvali, 3 ranění
08:36 Ruská letadla zaútočila na gruzínské cíle
13:47 Saakašvili informuje, že do Jižní Osetie vjela kolona 150 obrněných vozidel z Ruska. Ruská strana to potvrzuje, jejich cílem má být zabránění dalšímu krveprolití.

Později si gruzínský prezident uvědomil, že válku musí vést hlavně na poli propagandy a pro CNN prohlásil "přijíždějí ruské tanky, od čtvrtka nás neustále bombardují." Stylizuje se do role nevinné oběti, porovnává se s Finskem a Československem, jen nikde nevysvětlil, proč o těch neustálých (teoreticky celonočních) bombardováních nikomu až do dnešního rána neřekl. A potom svět najednou zahrnoval velmi podrobnými informacemi každou chvíli. První informace gruzínské strany o útoku ruských letadel je až z pátečního rána.

Štítky:



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 23:

V 8/08/2008 8:58 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Jj, velice slusne receno. Ja bych rekl, aby si uz nasi politici vytahly hlavy z prdele (at uz svoji nebo te americke) a zacali se chovat jako lidi a dustojne reprezentovali nas narod. Ne aby si brali jen do pusy hesla demokracie a pritom tise cenzurovali hlas sveho lidu. Hamba Topolankovi - loutka zapadni globalizace. Ve stari si bude rvat vlasy, co ze to vsechno napachal... Take nechapu, proc nase armada neposle uz konecne ty vrtulniky tam, kde jsou potreba. Ze by to zase byla nevule nasich letcu jit do akce?

 
V 8/08/2008 9:45 odp. , Blogger Tribun řekl...

Jsme v NATO. NATO je zcela ovládáno USA. USA je spojenec Gruzie. Gruzie požádala USA o pomoc. (A je určitě pouhá náhoda, že konflikt eskaloval jen pár dní poté, co byla na návštěvě Gruzie americká ministryně zahraniční). Kde budou naší vojáci šířit svobodu a demokracii za pár týdnů? A pro koho? Nechme se "překvapit".

Už se také "těším" na tu brutální protiruskou propagandu, která bude určitě následovat. Bude přeci nutné nám vysvětlit, že nejsme agresoři, ale že se jen bráníme, že bojujeme za vyšší cíle, za svobodu, a že právě tím se lišíme od Rusů.

Jak jsem to dnes sledoval, tak gruzínský prezident poté, co gruzínská armáda ostřelovala hlavní město Jižní Osetie, prohlásil něco v tom smylu, že svobodomyslný gruzínský národ se brání ruské agresi. Až poté (sic!) ruské tanky překročili gruzínskou hranici.

Korunu tomu Saakašvili nasadil, když prohlásil, že Gruzínci nyní bojují za Američany a jejich svobodu (sic!). Bojím se domyslet, co vše to může znamenat.

Myslím, že se dnes stalo něco, co se nikdy nemělo stát. A co by se nikdy nestalo, kdyby Američané Gruzínce nepovzbuzovali a nedávali jim naději, že jim přijdou na pomoc.

Hodně se mluvilo o tom, že rok 2008 bude zlomový. Možná se to začalo lámat právě dnes.

P.S. Úkol pro bystré čtenáře: najděte 10 rozdílů mezi Jižní Osetií a Kosovem. Dám vám svůj tip na ten nejdůležitější: Kosovo je spojenec USA a chtělo se odtrhnout, Jižní Osetii se chce odtrhnou od spojence USA. Jestli dáte dohroma 9 dalších, na kterých záleží, budete mít můj obdiv.

 
V 8/09/2008 12:48 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Z chatu s ruskou kamaradkou:

(14:08:23) Robert:  ja smotrju vojnu v Gruzii
(14:08:50) Xenja:  Где смотришь?
(14:09:02) Robert:  na netu :-|
(14:09:21) Xenja:  Корни этой войны в Америке
(14:10:01) Xenja:  Грузию очень сильно Америка поддерживает
(14:10:14) Robert:  daaa.... neft
(14:10:32) Robert:  kosovo tozhe
(14:12:20) Xenja:  Америку надо взорвать. Буша убить. Кондализе Райс дать мужика, чтобы он из нее сделал женщину. Она сразу подобреет :-D
(14:12:44) Robert:  :-D
(14:13:37) Xenja:  Как говорят у нас,все это от недоеба :-D
(14:13:53) Robert:  sto takoe "недоеба"?
(14:14:14) Xenja:  Это нецензура
(14:14:43) Robert:  daaa, eto ot slova "jebat" ... no v kakom smysle?....
(14:15:38) Xenja:  Да это слово,но только когда этого нет
(14:15:51) Robert:  a!
(14:16:00) Xenja:  :-P
(14:16:06) Robert:  kak net sexa
(14:16:15) Xenja:  Дааа
(14:16:17) Robert:  :-D
(14:17:30) Xenja:  Откуда ты знаешь русский мат?
(14:18:00) Robert:  on ravnyi s ceskim , polskim, slovenskim, yugoslavskim :-P
(14:18:33) Xenja:  Ааa

 
V 8/09/2008 9:20 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Díky Roberte - je to hezky řečeno, škoda, že skoro všichni mladší 40 ti let si to neumějí přečíst neb neznají azbuku a tedy i ruštinu.

 
V 8/09/2008 4:07 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Tohle je hodně zajímavá situace, protože paralela s Kosovem jistě nebude náhodná. Nejvíc ale podle mě prodělá Gruzie sama, protože přiznejme si to, Rusko nikdo bombardovat nebude. Dá se předpokládat, že případná americká pomoc se omezí na "afgánský způsob", zatímco EU bude přicmrndávat na obě strany, což ale v nastalé situaci a prostoru (většina Osetinců je silně proruská) nemůže nikdy vést k americkému úspěchu. Docel bych to viděl na rusko-americký kšeft: my se stáhneme a vy zapomenete na radar/Kosovo nebo něco podobného. Protože - a to si uvědomme hned na začátku - tady o žádné Osetijce nejde. Stejně jako WWII byla prvním bojištěm studené války, Osetije může být prvním bojištěm CWII.

 
V 8/10/2008 1:22 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

"my se stáhneme a vy zapomenete na radar/Kosovo"

Kéž by to tak dopadlo, ale bohužel je to jen zbožné přání. Podle mého názoru je jediný realistický výsledek ten, že bude pokračovat zostřování napětí a upevňování pozic obou stran. Tj. USA v Evropě a Ruska v Zakavkazských republikách.

 
V 8/10/2008 1:30 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Z tohoto válečného konfliktu je mi opravdu smutno. Už třeba proto, že před několika lety jsem v Gruzii a Jižní Osetii byl a je mi moc líto těch lidí na obou stranách, kteří teď přicházejí o své domovy a životy.

Rozumím na jedné straně Gruzíncům, že nemohou uznat samostatnost Jižní Osetije, protože už třeba z geografického hlediska je plná samostatnost Jižní Osetije nesmysl. Na rozdíl například od Abcházie, kde by se územní celistvost dala mnohem snáz udržet. Na druhé straně je totální idiocie, že se pokusili ovládnout ji silou.

Kdyby nebyl Saakashvili pitomec, věděl by, že jedině v případě, že by se stal dobrým spojencem Ruska, měl by šanci s Jižní Osetií něco dělat.

Opravdu to vypadá tak, že poradci Saakashviliho z USA ho do toho konfliktu vmanipulovali, aby vyzkoušeli, kam až Rusko bude ochotné dojít v obraně svých zájmů.

 
V 8/10/2008 8:55 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Saakashvili je pro US uzitecny idiot. Asi jako Havel, Vondra, Topolanek...

 
V 8/11/2008 12:04 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Sakašvili se zřejmě dnes pokusil o sebevraždu:
http://news.mail.ru/politics/1936745/

 
V 8/12/2008 1:51 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

To, že si vzal do huby československo 68 mu poradila Lízinka??...sice možná studovala historii zdejšího státečku ( asi jako langr práva), ale jaksi nepochopila souvislosti a tehdejší mocenskou realitu, poradit svému slouhovi, aby v projevu ke svému národu, který mimochodem vedl v angličtině a né v rodné řeči, aby ještě přirovnával celý jim vyhrocený konflikt k situaci v 68 zde vypadlo ve finále jako opravdu velmi nepovedená groteska...teda nebýt těch tisíce mrtvých civilistů, kteří opět lemují říšskou politiku jirky křováka...

 
V 8/12/2008 1:54 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

...že by i zděs praizašla cenzůra o))

 
V 8/12/2008 9:32 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Tak jsem zvědavý,jak bude reagovat na krizi v Gruzii chlap s gulama,Mirek Shit Topolánek,až se vrátí z dovolené.Určitě začne blekotat něco o boji za svobodu gruzínského národa a šíření demokracie.Zcela nedávno jeho vláda uznala právo Kosova na vlastní stát.A co Abcházie a Jižní Osetie,kde žije 80% Rusů?Měřeno stejným metrem i tyto národy by měly mít právo na vlastní stát.To se ale vůbec nehodí Spojeným státům,v jejichž službách je gruzínský Sakashvili. Takže chlap s gulama bude tentokrát opatrný.Nelze podpořit něco,co by se nelíbilo Georgu Walterovi Bushovi,jak s oblibou jmenuje amerického prezidenta.Tedy svoboda a demokracie pouze v americkém vydání.A proč mlčí jako vždy velký humanista Havel,když jsou vražděni tisíce osetinských občanů gruzínskými šiřiteli svobody a demokracie?Nebo zase čeká,až přijede dalajláma,aby podpořil Tibet?Tibet ano,ale Abcházii a Osetii ne?Spojené státy prostřednictvím svých vojenských poradců umístěných na základnách v Gruzii dráždí ruského medvěda rovnou na jeho podbřišku.Vidím v tom velké farizejství Bushe a jeho administrativy.Tento prezident je schopen ještě než odejde dostat svět do velmi obtížné situace!

 
V 8/13/2008 6:47 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Legolas: kdyz se mu libej Masini, jiste se mu bude libit i gruzinsky masakr v Jizni Osetii...

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a9/Saakashvili_n_bush.jpg
http://www.whitehouse.gov/news/releases/2005/05/images/20050510_p44834-067jpg-515h.jpg

tak velke "pratelstvi", haha.

 
V 8/16/2008 9:48 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Se zbraněmi všeho druhu se dá kšeftovat jen když existuje nebezpečí války, češi jsou idioti ale taky zbabělci a tak se zde nedaří válečné histerii, gruzínci jsou stateční tam to půjde líp a americké zbrojovky si příjdou na své.

 
V 8/18/2008 3:53 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Četli jste Oskara Krejčího na BL?
http://blisty.cz/2008/8/18/art42192.html

 
V 8/19/2008 6:47 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Krejčí je tradičně dobrej. Jinak Nejedlý se odstěhoval na Tribunův blog a říká si tam Jasan :-))

 
V 8/20/2008 1:50 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

A ted jsem vycenichal, jak se tohle prezentuje v USA mediich:

video:
http://cosmos.bcst.yahoo.com/up/player/popup/?rn=3906861&cl=9346112&ch=4226714&src=news

clanek:
http://news.yahoo.com/s/ap/20080819/ap_on_re_eu/un_russia_georgia

Boze, jak jsou ti Rusi zli a agresivni, a je treba je znicit.....

 
V 8/20/2008 2:23 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

to Brtnik:
Precetl se zajmem, a dava to smysl ;)

 
V 8/20/2008 4:14 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Milý daňový poplatníku. Tak jsme z vašich daní dali Gruzii 15O milionů za neůspěšnou agresi. Dali jsme jim je proto protože brzo budou potřebovat Spojené státy v této zemi vojenskou základnu.Doufám že to pochopíš. Ať žije USA! Vaše oblíbená ODS.

 
V 8/20/2008 5:27 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Nechtěl by někdo přeložit ten Robertův příspěvek z Ruštiny?

 
V 8/21/2008 6:07 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Překlad z ruštiny z chatu s ruskou kamarádkou:

(14:08:23) Robert: Dívám se na válku v Gruzii
(14:08:50) Xenja: Kde se díváš?
(14:09:02) Robert: na netu :-|
(14:09:21) Xenja: Kořeny této války jsou v Americe
(14:10:01) Xenja: Amerika velmi podporuje Gruzii
(14:10:14) Robert: ano... nafta
(14:10:32) Robert: Kosovo taky
(14:12:20) Xenja: Ameriku je třeba vyhodit do povětří, Buhse zabít, Condalise Rice dát chlapa, aby z ní udělal ženskou. Ona pak najednou ?procitne? :-D
(14:12:44) Robert: :-D
(14:13:37) Xenja: U nás se říká, že to je vše od nedojebu :-D
(14:13:53) Robert: Co to je "nedojebu"?
(14:14:14) Xenja: Slovo, které neprojde cenzurou
(14:14:43) Robert: Ano, to je od slova "jebat", ale v jakem smyslu?
(14:15:38) Xenja: To je od toho slova, ale když toho není
(14:15:51) Robert: a!
(14:16:00) Xenja: :-P
(14:16:06) Robert: když chybí sex
(14:16:15) Xenja: Ano
(14:16:17) Robert: :-D
(14:17:30) Xenja: Odkud znáš ruský sprostý slovník?
(14:18:00) Robert: on je stejný s českým , polským, slovenským, Jugoslávským :-P
(14:18:33) Xenja: Ааa

 
V 8/21/2008 6:06 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Díky moc za překlad

 
V 8/22/2008 9:30 dop. , Blogger Tribun řekl...

Cituji z BL, Saakašvili pokazil Američanům plány útoku na Írán:
Saakašvili, který uvěřil ve vlastní nepostradatelnost pro USA, si představoval, že prokáže takové služby při úderu na Írán, a proto se rozhodl využít situaci k tomu, aby si vyřešil svoje vnitřní problémy jednou ranou. Úvaha to v podstatě nebyla špatná – výměnou za poskytnutí základen pro údery na Írán, bude Washington nucen prominout mu agresi proti Jižní Osetii a Abcházii a dokonce ho v tom může i podpořit. Přitom jakoukoli formou včetně vojenské pomoci. Je očividné, že Saakašvili počítal s okamžitým úspěchem, s tím, že to zvládne za den či dva. Byla tam i jednoduchá taktická úvaha.

Reakce ruské strany se opozdí a úder raketomety na Cchinvali vyvolá masový útěk obyvatelstva, které se v tisících vydá po jediné cestě směrem k Rokskému tunelu a zablokuje ho. Pak ruská armáda nebude moci tento tunel použít a to dá gruzínské straně dostatek času k dobytí Cchinvali, ke vztyčení gruzínské vlajky nad zničenou budovou místní vlády a současně dojde k nastolení vlády gruzínské loutky Sanakojeva a prohlásí se, že území přechází pod kontrolu gruzínské vlády. Pak začnou působit mezinárodní mechanismy a USA už zařídí, že všichni budou mlčet a zavřou oči nad genocidou a válečnými zločiny gruzínského režimu.

Jenomže ruská reakce byla daleko rychlejší a efektivnější, než počítal Saakašvili a – pravděpodobně - i jeho američtí instruktoři. Přitom to taky byla dostatečně gramotná akce – nedošlo jen k vytěsnění gruzínských jednotek, které zaútočily na Cchinvali, ale k úderům na tu vojenskou a dopravní infrastrukturu, kterou využívala gruzínská armáda nebo jí mohla použít i při útoky na ruská vojska, které vstoupila do Osetie. Proto směřovaly letecké údery na letiště, kde byly přesnými údery zničeny přistávací dráhy. Byly obsazeny všechny důležité komunikační křižovatky, na nichž se dal kontrolovat provoz a tak se znemožnily přesuny vojsk do oblasti konfliktu a znemožnila se účinná obrana a přísun rezerv pro gruzínské jednotky.

Právě proto Američané tak bouřlivě reagují na vstup ruských vojsk – reakce Washingtonu nemají daleko k hysterii. Saakašvili totiž oklamal nejen sám sebe, on svými akcemi znemožnil i americký úder na Írán. A Teherán, jak se zdá, již plně „plně přečetl“ celý scénář, zorientoval se a pochopil – to je ideální chvíle k tomu vypustit raketu – a to dokonce i bez družice. V tyto dny Američané nebyli schopni tvrdě reagovat na íránskou zkoušku rakety a provést úder na Írán z území Gruzie. Tím spíše, že pokusy přemístit americké vojenské jednotky do Gruzie by mohly být ruskou stranou chápány jako začátek agrese proti Rusku a setkaly by se s odpovídající reakcí ruských jednotek. Dokonce ani v situaci takové hysterie si Amerika nemohla dovolit jít na přímou konfrontaci s Ruskem.

Nakonec stojí za zmínku i přímé angažmá Condoleezy Riceové. Nejedenou ujišťovala všechny, že „plně kontroluje“ Saakašviliho. Ovšem ten „požírač kravat“ teď ukázal něco úplně jiného. Vždyť její sázka na Saakašviliho to byl víc, než jenom pokus pomoci republikánům vyhrát podzimní volby. Ona se již viděla, jak za čtyři roky se může posadit do křesla viceprezidenta. A možná, že nejen jako „vice“. Nynější neúspěch Riceové v Evropě, která není ochotna bezpodmínečně a bezmyšlenkovitě souhlasit s pozicí USA v tomto konfliktu , což byle dokumentováno i na zasedání NATO, může vést ke konci její politické kariéry. Proto ty sotva rozumné řeči a hysterie.

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka