pátek, července 11, 2008

Nezbedný Irán s Photoshopem



V posledních dnech Irán vyzkoušel svá raketová vojska a protože se to seběhlo v čase spolu s podpisem smlouvy o umístění radaru Spojených států v České republice, tak tématu byl věnován docela velký prostor. Samozřejmě, že s mediální sugescí, že to je prý ten důkaz na potřebnost radaru, pracujícího pro systém, který zatím nefunguje a o jeho budoucích možnostech pochybují i sami američané - Barack Obama, kandidát na prezidenta slibuje drasticky omezit financování tohoto neúspěšného programu. Dokonce i velečestný konstruktivní poslanec Wolf se probudil, a začal mávat iránskou kartou, která ho prý tlačí k podpoře radaru. Takže sečteno a podtrženo, bylo by dobré zmínit i to, co se v našich novinách příliš nepíše:

1. Jak někteří novináři, tak i poslanec Wolf asi posledních pár let spali. Irán totiž neotestoval nic nového, o jeho raketách krátkého i středního doletu se ví dostatečně dlouho, rakety Shahab byly zmiňovány velmi často právě i v diskusích kolem umístění radaru v Česku. Otestována byla aktuálně jedna, která ale navíc podle amerických analytiků není schopna létat ony deklarované 2 000 kilometrů, se základní tunovou náloží uletí jen něco více než tisíc kilometrů. Teoreticky svůj maximální dosah má až někde v Turecku, ale pouze za předpokladu, že letí s minimální hlavicí, co ji činí de facto nepoužitelnou.

2. AFP citovala úředníka Pentagonu, který prohlásil, že podle zpráv americké rozvědky, Irán nevystřelil ve středu devět raket, ale sedm a ve čtvrtek místo série raket se mu podařilo dostat do vzduchu pouze jednu.

3. A poslední hřebíček do rakve teorie o velkém ohrožení ze strany Iránu je photoshopová akce Iránských Revolučních Gard, které ony velenebezpečné testy prováděly. Jejich tisková agentura Sepah do světa vypustila fotografii, která ukazuje stoprocentní úspěšnost při odpalování raket. Bohužel o nějaký čas později stejná tisková agentura poslala AFP asi omylem i skutečnou fotografii, která jasně dokazuje, že ze čtyř odpalovaných raket vyletěly tři a jedna se nezvedla ze země (a to šlo o mnohem jednodušší v konstrukci rakety krátkého doletu).

Co si myslet o rizicích ze strany Iránu, když i při takovéto propagandové akci "dokazující" sílu jejich armády, se musí uchylovat k nejprimitivnějším pokusům o manipulaci ?

Štítky: ,



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 18:

V 7/12/2008 1:38 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Radar je úplná zbytečnost. Já to tvrdím pořád. Článek to říká přesně:

1. Íránskými raketami Shahab nás už strašili mockrát, takže nic nového pod sluncem.
2. Íránské rakety nemají stoprocentní účinnost, takže nám od nich nic nehrozí.
3. Írán dokonce falšuje obrázky vystřelovaných raket ve Photoshopu, což je "nejprimitivnější pokus o manipulaci" a tudíž je radar úplně zbytečný.

Hlavní je, že se článek vůbec nezmiňuje o tom, kolik miliard investuje Írán, ta mírumilovná země, kde ještě dnes popravují i vlastní děti za homosexualitu, do vývoje balistických raket. Raději zamlčuje Íránský vývoj ICBM/IRBM střel Ghadr-110 s doletem 3000 km a program ICBM střel Shahab-5 s doletem přes 5000 km (vzdálenost Teherán-Praha je 3400 km).

Ale co. Jak říká Paroubek: Dnes nám žádné riziko nehrozí, tak je zbytečné budovat protiraketovou obranu. Až Írán a ostatní státy dokončí vývoj balistických střel, tak pak teprve bude důvod začít budovat protiraketovou obranu. Všichni vlastníci balistických střel budou určitě tak hodní, že na nás počkají, dokud si protiraketovou obranu nepostavíme.

Účinnost systému protiraketové obrany je mizerná. Tedy za podmínek, že:
1. budeme mezi neúspěšné pokusy počítat i ty, při kterých selhal cvičný terč,
2. budeme neustále upozorňovat, že při prvním testu systému byly předávány informace o pozici cíle skrze systém GPS, a zamlčíme, že při ostatních testech již panovaly ostré bojové podmínky,
3. zamlčíme, že posledních 9 ze 13 testů systému bylo úspěšných, tedy za posledních 9 pokusů se jedná o 100% úspěšnost.

Hlavní věcí je se v článku ani slovem nezmínit o tom, kdo nám s Američany celou otázku ohledně umístění radaru dojednal, tedy o ČSSD. Málo kdo ví, že to byl právě Paroubek, kdo rozhodl, že u nás bude stát jen radar a ne i protiraketové střely. Málo kdo také na věc podal tolik protichůdných názorů jako Paroubek. Jednou byl pro radar, pak o žádných jednáních o radaru nevěděl, pak podmínil svůj souhlas velikostí kontingentu, potom zase byl proti referendu, pak pro referendum, pak byl proti radaru jen proto, že se vedení strany rozhodlo vystupovat proti radaru, pak svůj souhlas podmínil integrací radaru do struktur NATO a dnes je proti radaru, protože neexistuje žádná akutní hrozba napadení našeho státu balistickou střelou. Jinými slovy názor tohoto politika se odvíjí od průzkumů veřejného mínění. A to je smutné.

Jen si připomeňme, co prohlásil Jiří Paroubek o radaru v lednu 2007:

"Pokud se bude jednat o malé zařízení, které nenaruší život občanů, které nenaruší například letový provoz, tak si umím představit, že bychom o tom mohli jednat s kladným výsledkem,"
"Pokud to bude nějaké menší zařízení, tak si myslím, že hlasovat o tom formou referenda by bylo jako jít s kanonem na vrabce,"


A srovnejte to s tím, co říká o radaru dnes, když je znám názor veřejnosti na radarovou základnu. V tomto kontextu až směšně paradoxně působí Paroubkovo vyhrožování, že každého poslance, který bude hlasovat podle Ústavy ČR podle "svého nejlepšího svědomí a vědomí" a zvedne ruku pro radar, vyloučí z kandidátky příštích voleb.

Poslední známá fakta vyvracejí do posledního všechny argumenty proti radaru. Již víme, že radar XBR nevidí za horizont, takže ke špionáži pozemních jednotek Ruska je nepoužitelný. Víme, že špionáž Ruských střel Topol odvedou mnohem lépe vojenské satelity, které na rozdíl od radaru pokryjí celé území Ruska a navíc dokážou změřit manévrovací schopnosti střel a čas a délku zážehu motoru. Navíc známá skutečnost, že Američané nabízejí Ruské straně inspekce a dokonce i nepřetržitý signál z radaru musí být i pro ty největší zapřísáhlé nepřátele USA důkazem, že o špionážní zařízení se skutečně nejedná. 10 interceptorů navíc nemůže žádným způsobem ohrozit strategický potenciál Ruska čítající tisíce raket. Ze své konstrukce radar ani nemůže být použit na navádění útočných střel, stejně tak, jako by bylo nesmírně náročné přestavět interceptory na nosiče bojových hlavic. To je rozdíl oproti ruskému systému S-400, jež může sloužit i k odpalování střel s bojovými hlavicemi. Systém S-400 přitom v těchto dnech instalují Rusové kolem svých hranic a hodlají jej exportovat do ostatních zemí.

Co se týče rizik vyplývající z vyzářeného výkonu radaru, tak je třeba si uvědomit, že radar bude zapnut jen v okamžiku kalibrace nebo aktuální hrozby.

Jak ukazuje tento článek, tak odpůrci radarové základny musejí běsnit z podepsání česko-americké dohody o zřízení radarové základny v Česku, protože závazky, ke kterým se v této dohodě americká strana zavázala, vyvracejí všechny jejich argumenty, kterými byli na poplach při svých demonstracích.

Z této dohody totiž vyplývá, že:
1. Američané začlení radar do systému Severoatlantické aliance. Ono není divu, když téměř celá Severoatlantické aliance stojí jen na vojenské síle USA.
"Spojené státy mají plně v úmyslu, aby systém protiraketové obrany Spojených států byl schopný operační součinnosti s rozvíjejícími se schopnostmi protiraketové obrany NATO a aby byl jejich nedílnou součástí," píše se doslova ve smlouvě.

2. Česká republika si na základě dohody ponechává plnou suverenitu nad radarovou stanicí. Takže se o žádné nabízení našeho území Američanům, kterým nás komunisté v posledních měsících strašili, nejedná.

3. Celá radarová stanice včetně všech dalších objektů, které na základně vzniknou, budou převedeny do majetku České republiky. Spojené státy dostanou pouze svolení k jejímu užívání.

4. Posádka základny nepřesáhne 250 členů (většinou techniků, opravářů, kuchařů apod.).

5. Čeští představitelé mají kdykoliv zajištěn okamžitý přístup na radarovou stanici.

6. Na základně bude neustále přítomen český velitel, který bude mít k dispozici veškeré informace o tom, co zkoumá a co zjistil americký radar.

7. Dohoda byla sjednána na dobu neurčitou. Vypovědět ji může jedna ze stran písemně. V takovém případě pozbude smlouva platnosti rok od doručení výpovědi diplomatickou cestou. Od té chvíle budou mít Američané rok na to, aby základnu vyklidili.

O tom, jací jsou ti arabové mírumilovný národ se můžete přesvědčit v tomto krátkém snímku:
http://www.eurabia.cz/Articles/1779-liveleak-film-wilderse-odstranil-eurabia-cz-ho-ma-i-s-ceskymi-titulky.aspx

Další nezaujatá fakta o radaru naleznete na těchto stránkách:
http://cover72.wz.cz/cz/others/radar.htm
http://cover72.wz.cz/cz/others/vrtetiradarem.htm
http://cover72.wz.cz/cz/others/ABM.htm

A zajímavé postřehy:
http://rexistens.blogy.novinky.cz/0803/radar-nebo-paroubek
http://joch.blog.idnes.cz/c/11344/Socialni-demokracie-versus-Ceska-republika.html
http://joch.blog.idnes.cz/c/11344/Socialni-demokracie-versus-Ceska-republika.html
http://aktualne.centrum.cz/clanek.phtml?id=336310
http://www.nekorektne.com/

 
V 7/12/2008 6:59 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

opět Nejedlý nebo sionistický fanatik Roman Joch osobně? :-)

 
V 7/12/2008 8:12 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

nejedly jak muzes rikat co bude nebo nebude radar delat kdyz jeho technicke parametry nezna ani nase vlada ? takze svy nezaujaty fakta si muzes strcit nekam a svy tisickrat opakovany lzi taky. Ja si radej poctu co napsal predstavitel vlady Martin Bursik pred mesicem "... Vzhledem k tomu, že nejsou dosud známé konkrétní technické údaje, je uvedená studie zpracována velmi obecně a její použitelnost je pouze orientační..." Hlavne se nepokousej pouzit mozek radej jeste nekolikrat napis neco o Paroubkovi aby ti bylo dobre.

 
V 7/12/2008 8:32 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

antirakety pro evropu nebyly testovany ani jednou ma se to stat az pristi rok, rekl to obering a ten bude asi chytrejsi nez nejedly. navic antirakety nebyly testovany proti strele ktera ma protiopatreni pro zmateni obrany takze o bojovych podminkach nemuze byt rec.

 
V 7/12/2008 8:48 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Nejedlý, k čemu bude 10 interceptorů proti tisícům raket z Iránu ?

 
V 7/12/2008 9:07 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Pánové - lepší čtení je na dnešních (včerejších) blistech, je tam taky zajímavá myšlenky, že se strejček sam totálně uzbrojí - při ubývajících zdrojích to bude opravdu brzo a nezachrání jej a tím i sebe ani naši vlezdo.....níci.

 
V 7/12/2008 1:22 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

zase to je taka americka manipulacia ako v pripade iraku

 
V 7/12/2008 6:41 odp. , Blogger Tribun řekl...

Íránské testy jako důvod pro radar... stejně dobře může být radar důvodem pro akceleraci íránského zbrojního programu. Prostě budou chtít mít něco dřív (a třeba to i použít - viz WWI), než TO bude Američanům fungovat. Je ovšem zajímavé, jak výkonná je íránská tajná služba, že dokázala zjistit datum podpisu smlouvy dřív, než ho znalo samo americké Ministerstvo zahraničí, aby podle něj mohli naplánovat demonstrativní testy raket. Nebo že by to bylo naopak? Určitě ne! To by Američané nikdy neudělali, ti přece nikdy nelžou, nikdy se neuchylují k propagandě, ale vždy mluví přímo a otevřeně.

 
V 7/12/2008 8:14 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Brtníku 9:07, máte na mysli tenhle článek http://www.blisty.cz/2008/7/11/art41604.html ? To je mooc pěkný...

 
V 7/13/2008 8:12 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Už nevzpomínám, jestli ta věta o uzbrojení byla v tohle článku, ale taky jsem ho měl na mysli. O tom, že se američani sami uzbrojí se mluví už od převratu. Ostatně zprávičky, že za Kosovské akce bombardovali většinou překližku prosakovali už během bombardování.

Je skutečností, že asymetrická reakce je možná a využívá se. Stejně bylo obecně známé, že ruská technika byla a zřejmě je podstatně jednodušší než americká, ale podstatně míň náchylná na poruchy a často v podstatě nerozbitná (kalašnikov).

 
V 7/13/2008 8:13 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Pardon prosakovaly - ty zprávy.

 
V 7/13/2008 9:11 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Nejedly umis cist o zacleneni systemu do NATO. Amerika nikde nerika, ze system bude obranou NATO, ale jen ze mozna!!! - pochop diplomaticky jazyk - bude se systemem NATO plne spolupracovat. Ale zustane americky. Kdyby meli zamer ho prsunout do NATO, tak nepouziji krasne vymluvne situace ze pry maj plne v umyslu. Tahle veta je krasnej chytak na uzitecny idioty, ktery nechapou, ze co neni v politice jasne deklarovano, to je jen vejickou por verejnost.

 
V 7/13/2008 6:38 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Ano, děkuji libertariánům, ODS a vrchnímu klimatologovi na Hradě, že jediným šmahem ruší několik tisíc let vývoje kultury, vzdělanosti a morálky, když postuluje, že jediným dějinným faktorem bude pro příště hrubá síla, bezohlednost, velké prachy, kterým je dovoleno vše apod.

 
V 7/16/2008 10:23 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

...aneb socialista se čertí za to, že za něj stát rozhodl...

Jak příznačné.

 
V 7/17/2008 12:05 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

nejedlý je najednou šťastný jak blecha, že stát za něj rozhoduje

jak příznačné, všechno co říká jsou prostě jen kydy, svý výroky mění podle aktuálních potřeb a všechny nesmysly hájí stejně zarputile. najednou úplně vymizí bláboly o založení si vlastního státu, teď je to ovce, která ničemu nerozumí a proto nutně potřebuje ten ošklivý stát co ho pořád tak omezuje ...

 
V 7/17/2008 1:41 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Anarchokapitaliste jako Nejedly jsou ve skutecnosti pro tu nejtuzsi diktaturu, ktera nema s liberalismem nic spolecneho...jenom to nepriznaji. Ano, jsou to chameleoni.

 
V 7/17/2008 6:10 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

:)))

Tak skvěle jsem se už dlouho nezasmál.

 
V 7/18/2008 1:41 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

smej se, Nejedly, ale znam jednoho anarchokapitalistu, ktery je zcela vazne zaroven jak pro anarchii bohatcu, tak i pro autoritativni monarchii s Pinochetovskym rezimem proti chudsim :-). Ty budes podobnej ptacek, ty hovadko.

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka