úterý, srpna 26, 2008

Co jste si nadrobili

Modrá vládní elita v posledních dnech řeší svůj klasický problém. To, co dříve bylo naprosto správné, pokud se to týkalo aktuální opozice, dnes jí nějak nevoní. A důvod je prostý. Sama se ocitla v podobné situaci a najednou neví kudy kam.

Na konci minulého týdne pět poslanců Občanské a prý demokratické strany hlasovalo v rozporu s vládním návrhem pro to, aby rodiče dětí s postižením dostávali státní příspěvek až do patnáctého roku života dítěte. Dočkali se snad vzbouřenci pochvaly, za tak žádoucí hlasování proti vůli vlastní strany, ale v souladu s vlastním vědomím a svědomím ? V žádném případě. Okamžitě se na ně snesla vlna kritiky z vlastních řad, jak si mohou dovolit hlasovat jinak než matička strana při tak křehké vládní většině a vysvětlení, že lidskost není v souladu s pravicovou ideologií. Výkonná rada občanských demokratů nakonec vyzvala regiony, aby rebely zpacifikovaly, protože hlasování melčákovským stylem je u ODS naprosto nepřijatelné.

Další spor, který má také kořeny v pokrytectví modré strany, se točí kolem rozdílných přístupů vlády a prezidenta ke gruzínskému konfliktu. Mirek Topolánek má dnes jasno, za zahraniční politiku odpovídá vláda a její ministr zahraničí, prezident podle premiéra z ústavy není odpovědný a jeho rozdílný názor je pro Českou republiku komplikace směrem k dalším zemím. Ale ještě před třemi lety všechno bylo jinak. Tehdy dokonce ODS vydala během konfliktu prezidenta s premiérem jasné prohlášení. "Prezident podle ústavy zastupuje stát navenek a je spolutvůrcem zahraniční politiky."

Takže milí občanští nedemokraté, co jste si nadrobili, také si snězte.

Štítky:



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 18:

V 8/27/2008 12:42 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Stejně mám pocit, že si to vyžerem jen my .)

 
V 8/27/2008 1:56 odp. , Blogger Tribun řekl...

Vždyť je to jednoduché. Přesně jak to (prý) kdysi napsal Kipling: "Kalímu ukrást krávu - hnusný zločin. Kalí ukrást krávu - hrdinský čin."

Politici jsou stejná pakáž, jako zbytek populace. Ovšem neustálé zdůrazňování, že se jedná o elitu, která je schopna pochopit a posoudit to, co běžní občané pochopit nikdy nebudou schopni nejsou, zřejmě vykováná své, a tak nějak očekáváme, že politici budou lepší, než my. V podstatě tuto víru nezbytně nutně potřebujeme, abychom byli ochotni alespoň rámcově respektovat pravidla, která politici určí, a to je zase nezbytný předpoklad toho, aby se společnost nepropadla v chaos.

Bohužel, nechali jsme si též namluvit, že respektovat znamená totéž, co nepochybnovat, takže nejsme schopni se ozvat, dát účinným způsobem najevo nesouhlas a říct jasně, že takhle ne, a jestli se něco nezmění, tak je s poslušností konec.

Jinak v článku zmiňovaná "schizofrenie" krásně ukazuje selhání údajně nezávislých médií: pokud by totiž média měřila všem stejným metrem, nezústala by sa současné kroky na ODS nit suchá. Jenže naše angažovaná média nám nepochybně vysvětlí, že když dva dělají totéž, není to totéž.

Nejednoznačnost v mediální prezentaci analogických situací pak v důsledku vede k tomu, že se žádná občanská a demokratická společnost nemůže zformovat, prož nic z toho nemůže být bez respektu k obecně sdíleným normám a hodnotám. Jenže poselství médií je právě opačné: žádné obecně sdílené normy a hodnoty (též morálka zvané) neexistují, existuje momentální soukromý zájem, který se řídí jediným pravidlem: když to vyhovuje mně, je to dobré, když to vyhovuje konkurenci, je to zlé.

 
V 8/27/2008 3:02 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Tribune: presne a kdyz se nekdo snazi nejaka pravidla obecne slusnosti zavest, je napaden z nejhorsiho zlocinu - zlocinu tzv. levicoveho socialniho inzenyrstvi a intelektualismu a je utlucen Paulem Johnsonem (coz je mimochodem, pekny svinak). Jenze nepritomnost pravidel hry treba ve sportu by z hokeje udelala krvava jatka, na to uz se nemysli. Cesti hyperliberalove jsou nevzdelana skodna bez zlomku kinderstube a ja bych je pro nastoleni miru ve spolecnosti klidne nechal penalizovat az kriminalizovat, protoze jejich eliminaci by celkova svoboda lidi jenom stoupla... :-)

 
V 8/27/2008 3:07 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Napriklad v dnesni spolecnosti je naprosto legalni dluzit nekomu desetitisice az statisice a nikdo na dluznika v praxi nemuze, zvlast, je-li dotycny SRO...smeje se vam do ksichtu, pokud si za tezke penize nenajmete drsnou vymahacskou firmu. Mne takhle jeden zmrd dluzi 35000, podobne dluzi i 20 dalsim lidem. Jednomu kamaradovi za vykonanou praci dluzej dokonce 200000!. To je vsechno produkt modrobolsevicke dravci pseudomoralky, ze zakon neznamena nic a ze jen hloupi a socky plati svoje dluhy. Chce to prevrat, defenestraci, revoluci, nic jineho k tomu nemohu rict...

 
V 8/28/2008 10:38 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

kolem Topolánka je čím dál víc nechutných a chtivých individuí...
http://www.novinky.cz/clanek/148271-stefka-bude-po-ostude-s-fondy-radit-premierovu-uradu.html

 
V 8/28/2008 9:28 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Mám takový dojem a denní skutečnost mě o tom přesvědčuje,že na všech úrovních včetně té místní co ódésák,to prohnané a prolhané individuum,které má jediný cíl: pořádně si nahrabat a potom může přijít třeba i potopa.

 
V 8/28/2008 10:14 odp. , Blogger Tribun řekl...

Dovolím si nabídnout něco čtení k tématu: Zpověď typického voliče ODS a Co jsou zač členové ODS?

 
V 8/30/2008 10:43 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Tak nám to začíná předvolebně modrat, dá že říkat, že už začátek předvolební agitace je pro silné žaludky a jako voliče mne přímo uráží.

 
V 8/31/2008 1:31 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Nu Tribune, ta Kaliho citace velice výstižně charakterizuje uvažování (a nebo alespoň vystupování) naší současné vlády. Jen pro upřesnění: Kali je postava z knihy od Henryka Sienkiewicze "Pouští a pralesem". Jde o černošského otroka, kterého třináctiletý polský chlapec Stašek osvobodil od tyranského pána a po návratu do své rodné obce se Kali stal králem. Jemu však stačilo "vysvětlit" jak je to s dobrým a zlým "Mzimu" a už se jeho myšlení ubíralo tím správným směrem. Ze Staškovy kamarádky Nely se rázem stala Kalim uctívaná bohyně a vše bylo OK. Naše média ovšem raději vysvětlují občanům že názor Kaliho je ten správný, dobré Mzimu je Bush & spol. a polští chlapci už mají na vše také poněkud jiná měřítka. Inu svět se mění a pro toho kdo ty změny vnímá už nenabízí mnoho překvapení alespoň v oblasti jakéhosi selského rozumu, který by měl být většině lidí vlastní. Také jsem byl se byl "řetězit" proti radaru (i když mi tato forma není moc příjemná, protože se nerad vodím za ruce s cizími lidmi - byť mám s nimi totožný názor) a mlčení médií o tomto protestu mi úplně řvalo do uší. Jaká však chcete mít média, ve státě kde se najde jen 500 lidí kteří jsou ochotni vyjádřit veřejně názor 70% obyvatel? Jakou byste chtěl mít za takových podmínek vládu? Před kým si má hrát "na slušňáky"? A proč by se vládnoucí strana měla za těchto okolností chovat jinak?
Cítím se, spolu s Brtníkem, jako volič uražen a jako občan téhle země už ani nadokážu najít slova ke komentování, nejen toho co se tu děje, ale především toho co se neděje - ale mělo by.

 
V 9/01/2008 9:53 dop. , Blogger Tribun řekl...

Těší mne, Kamile, že jste opět (stále?) zde. Ale poněkud mne leká ten náznak rezignace ve vašem komentáři. Možná, že naše diskuse nic nezmění, ale to ještě neznamená, že jsou bezvýznamné - pomáhají nám totiž udržet si duševní rovnováhu a schopnost kritického myšlení. A to není málo! Až o toto přijdeme - a to není možné jinak, než že se toho sami vzdáme, že na to sami rezignujeme - potom budeme definitivně poraženi a vše, co jsme mysleli a zde řekli, se ukáže jen jako nezávazná dětská hra.

Myslím, že politka a veřejná diskuse v té podobě, jíž jsme dnes svědky, musí být urážlivá pro každého inteligentního člověka bez ohledu na jeho politickou orientaci. Samozřejmě za předpokladu, že inteligencí nemyslíme jen schopnost přechytračit ostatní.

Nevzádvejte to, Kamile. Nenechte se znechutit tím, že si připadáte jako "hlas volajícího na poušti." Neděláte to pro jiné, děláte to pro sebe. A ovšem - tím i pro mne a některé další. Doufám, že to platí i naopak.

 
V 9/01/2008 10:32 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Nelekejte se Tribune. Rezignace není moje parketa. Ale jsem pořádně nasr..., no řečeno slušně - naštvaný.

 
V 9/01/2008 12:24 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Tak to nejsi Kamile sám...

 
V 9/01/2008 6:06 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Dobrá stránka pro referenci
http://www.antiods.webnode.cz/
+ hlasování

 
V 9/02/2008 10:22 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

A promluvil bolševik Pehe... Obchodníku!

 
V 9/02/2008 5:47 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Brtnik: tam jde hlavne o ten seznam zalinkovanych materialu. Peheho taky nemusim :-)

 
V 9/03/2008 12:28 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Tak se vymáčknu hned srozumitelně, von jeden v kapíku zase nemá tolik času ve všem brouzdat.

 
V 9/03/2008 8:46 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Koukám stará parta se tu sešla, tak se také připojím. Českou politiku už moc nesleduji, nemá to cenu a člověk by se jen navztekal. Na mezinárodní scéně sleduji spíš počáteční energetickou krizi, ostatně Tribuna tam často zahlédnu. Tam člověj alespoň získá nějaké podstatné informace.

Jinak co jsem letom zahlédl, tak Zelení volí nového předsedu a Bursíkovi hraje vše do karet. Použil i oblíbený trik z Jistě pane ministře, že přijde nějaký zásadní úspěch. A taky přišel, ukázal těm z ODS, jak je nekopromisní a prosadil si svou. Na oko nepřátelé, ale jde o jasné předsjezdové gesto, které Topolánek posvětil, protože tento ústupek je jen malý ve srovnání s rozpadem vlády. Po úspěšném zvolení Bursík zase stáhne ocas, ale to už je předem domluveno. Ti naši politici jsou tak průhlední, že je jim vidět až do žaludku. Při válce v Gruzii zase naše média "nezklamala", hlavně pan Štetina či pan Havel, to bylo něco. První byl na místě konfliktu, čerpal z nezávislých zdrojů, z kterých si vyklubaly stránky ministerstva zahraničí Gruzie. Pan Havel zase obohatil newspeak novým spojením - hlavní agresor. A co mě dorazilo bylo, že bombardování Cchinvali nazval pouze"chybným krokem". Radši si to přečtěte celé pěkně pohromadě: "Že trpaslík provedl různé chybné kroky, může být pravda, má to být předmětem studia historického, politologického, musí se to vědět, ale vždycky je třeba říct, kdo je ten hlavní agresor a kdo je ta oběť přece."

A když už jsme u té naší vlády, viděl jsem nedávno v Uvolněte se proím pana Julínka. Na politické disksue jsou politici připraveni, ale v zábavných pořadech řeknou víc než zamýšlejí. Posuďte sami, je docela smutné vidět toho psychopata, když si uvědomím, že řídí naše zdravotnictví.

http://www.ceskatelevize.cz/program/detail.php?idp=10169170641&day=1220565600&time=21:35&ch=1&vso=video&opidec=205562222000038&rok=2005

 
V 9/04/2008 12:19 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Hmm tak to je docela sila, to co tam julinek placa je neskutecne.

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka