středa, července 09, 2008

10 bodů o radaru

Na TYDEN.CZ byla 8.7.2008 uveřejněna redakční úvaha o brdském radaru ve formě 10 bodů. Úvaha však pomíjí řadu souvislostí a skutečností. V následujícím textu je uvedena většina konstatování ze serveru tyden.cz s doplněním o opomenuté skutečnosti.

1/ Co to je protiraketový deštník a k čemu je dobrý?

Má ochránit USA a některé její spojence před raketami nepřátelských států či teroristů. USA tvrdí, že radar v Česku a raketová základna v Polsku by měly zabránit především potenciálním útokům Íránu.

Jedním problémem je ovšem spolehlivost antiraket, která zatím není doložitelná. Druhým problémem je strategická úvaha o síle možného potenciálního útoku Iránu. Zatím nelze vyvrátit konstatování, že Irán teprve (možná) mezikontinentální raketu vyvíjí a ještě dlouho jich nebude mít takové množství, aby USA (a jeho spojence) vojensky eliminoval. Vypuštění iránské rakety proto bude znamenat možná její zničení zrovna fungující antiraketou, ale určitě zničení Iránu mohutnou odvetnou sílou.
Je tedy útok Iránu pravděpodobný? Není, ale radar s antiraketami by mohl mít smysl jako prevence škod v důsledku vypuštění ojedinělé iránské rakety po preventivním útoku USA na Irán.

Kromě toho může mít radar smysl jako špionážní zařízení, doplňkové k družicovému průzkumu v oblasti jeho dosahu (od severovýchodní po jihovýchodní směr vůči jeho stanovišti v Brdech s udávaným dosahem 6 000 km).


2/ Proč chtějí Američané radar postavit právě v Česku? Co radar umí?

Speciální radar ve spolupráci s družicí - stručně řečeno - zjistí, že na USA či Evropu letí balistická střela, armáda proto vystřelí ze sila obrannou raketu. Američtí experti vyhodnotili, že umístění ve střední Evropě je pro monitorování útoků z oblasti Blízkého Východu ideální. Argument, že stanice může sledovat i blízké Rusko, Washington odmítá.

Umístění ve střední Evropě skutečně poskytuje pro území USA velikou výhodu včasného varování, pokud ovšem bude raketa letět po balisticky nevýhodné dráze z východu na západ proti směru otáčení zeměkoule. Tento fakt poněkud výběr umístěn radaru zpochybňuje a spíše dává plusové body výše zmíněnému monitorování oblasti jeho dosahu.

3/ Je radar zdraví nebezpečný?

Spojené státy tvrdí, že ne, totéž říká i český premiér Mirek Topolánek (ODS). Českou veřejnost o tom letos přesvědčoval například Henry Obering, šéf americké Agentury pro protiraketovou obranu. Odpůrce vojenské základny v Brdech zatím ale nikdo nepřesvědčil, naopak jim pomohl bývalý náměstek ministra obrany USA Philip Coyle, který během návštěvy v Praze uvedl, že radar považuje za nebezpečný. Nejasnostem aktuálně nahrál také ministr životního prostředí Martin Bursík (zelení). Jak upozornil on-line deník TÝDEN.CZ, vicepremiér před měsícem v dopise šéfovi sněmovního kontrolního výboru Vladimíru Koníčkovi (KSČM) připustil, že informace o stanici jsou povšechné a nepřesné.

Nikdo z vládních kruhů si zatím netroufl polemizovat s fakty, na které upozornili kritici, tj. že umístění údajně shodného radaru na atolu Kwajalein není srovnatelné s umístěním v hustě zabydleném středoevropském prostoru (včetně provozu v prostoru vzdušném). Pomíjeny byly rovněž i upozornění, že nejde jen o vládními kruhy garantované omezení vyzařovacího pole dostatečně nad brdský terén, pokud se rádiové vlny odrážejí o nehomogenity v atmosféře, o bouřkové mraky a p. Při vyzářeném výkonu radaru (MegaW) by stálo za úvahu se zamyslet, že na stejných kmitočtem dosahují radioamatéři ve stejném středoevropském prostoru spojení na vzdálenost stovky km při vyzářeném výkonu stovek miliW (!).

4/ Ochrání deštník i Česko? Staneme se terčem útoků?

Deštník ochrání většinu evropských spojenců USA z NATO a EU, tedy i Česko. Nedosáhne ale na jih Evropy, neskryjí se pod něj Turecko, Bulharsko, Řecko nebo Rumunsko. Hrozba teroristické či vojenské akce proti základně je jedním z hlavních argumentů odpůrců stavby. Znamenalo by to ale automaticky počátek mezinárodního konfliktu, který by se nás vzhledem ke spojeneckým smlouvám dotkl, i kdyby zde radar nestál.

Tato úvaha nebere v úvahu připomínku k bodu 1), kdy raketový útok „Iránu“ nebude počátkem útoku, ale důsledkem útoku. Jde dále o těšínské jablíčko, protože na likvidaci rakety, mířící na střední Evropu, je mnohem méně času a mnohem méně dat o dráze letu, než v případě rakety, pokračující směrem na USA na více než dvojnásobnou vzdálenost. Ochrana Evropy bude tedy mnohem méně spolehlivá.

Preventivní „teroristická“ akce vůči radarové základně je naopak nutnou úvahou pro Iránskou vládu v případě, že se Irán bude obávat „preventivního“ napadení ze strany USA.


5/ Kolik tu bude amerických vojáků?

Na stanici by mělo sloužit maximálně 250 amerických vojáků. Rusové by chtěli, aby radar hlídali také jejich inspektoři, ale to se jim zřejmě nepodaří prosadit. Podmínky pobytu Američanů v Česku řeší mezinárodní smlouva SOFA, o níž se Češi s Američany stále dohadují. Řeší se například právní postavení vojáků, daňové otázky či možnosti kontrol českých úřadů na zařízení.

To, že na stanici bude trvale sloužit jen 250 vojáků, nedává odpověď na otázku rotace obsluhy (částečná obměna po kolika měsících?; setrvání obsluhy po výměně na českém území atd.)

6/ Kdy vláda odtajní detaily smlouvy, kterou dnes podepíše s vládou USA?

Smlouva, kterou dnes česká a americká strana podepisují, bude zveřejněna až po jejím podpisu. Bude to trvat několik dní či týdnů. Vláda zatím poskytla jen výtah z této smlouvy, z něj se dá vyčíst, že text má osmnáct článků nebo že amerických vojáků bude na našem území maximálně dvě stě padesát.

Už přípravu smlouvy provázely mimořádné tajnosti. Jak zjistil TÝDEN.CZ, s určitým nepochopením ba roztrpčením se na přípravu smlouvy dívá část českých diplomatů. "V Černínském paláci o ní téměř nikdo nic nevěděl. S jejím obsahem byla fakticky seznámena jen úzká skupina kolem náměstka ministra zahraničí Tomáše Pojara," řekl jeden z českých diplomatů, který si nepřál být jmenován. Podle něj se k dokumentu nevedla z tohoto důvodu ani žádná odborná diskuse, vyjma několikačlenného kruhu nemohl nikdo vznést žádné připomínky.

Zvláště v pozici, kdy vláda je koaliční (se zjevnými problémy koaliční spolupráce), kdy nemá oficiální parlamentní většinu a spoléhá na přeběhlíky (může jistě vědět své o spolehnutí se na ně), je popisovaný postup ve světové politice neobvyklý (právě v USA jsou takové strategické smlouvy vždy diskutovány s opozicí v Kongresu).

7/ Komu radar vadí?

Nejviditelnějším odpůrcem radaru je iniciativa Ne základnám. Připojili se k ní někteří starostové obcí sousedících s kótou 718, kde má radar stát, či osobnosti společenského života. Proti radaru vystoupil například Erazim Kohák, Petr Uhl, Věra Chytilová, Zdeněk Troška či Martin Kraus. Proti jsou také poslanci ČSSD a KSČM a zelené poslankyně Olga Zubová a Věra Jakubková. Příznivcům radaru nenahrávají ani průzkumy veřejného mínění, proti jich je podle odpůrců více než šedesát procent.

Pokud by vláda byla schopna diskutovat a vyvrátit výše uvedené zpochybňující argumenty, pak by radar vadil mnohem méně. Vláda se o to ale nepokusila a dává tak oponentům do ruky argument, že to vyvrátit ani nelze. Proto radar vadí většině našeho obyvatelstva.

8/ Druhá část systému - základna s antiraketami - měla vyrůst v Polsku. Jednání s Poláky jsou však zablokována. Co se stane, když se s nimi Američané nedohodnou? Vznikne vůbec radar v Česku?

Poté, co se v Polsku ujal vlády Donald Tusk, země změnila přístup ke štítu na svém území. Za umístění desítky raket na svém území chce velkou finanční injekci do své armády. Spekuluje se nejen o miliardách dolarů, ale i o pořízení střel Patriot. Američané kvůli polským tanečkům začali zkoumat možnosti umístění raket v Litvě. A ministryně zahraničí Condoleezza Riceová nemá v plánu odjet z nynější návštěvy Česka do Polska.

Tady je další faux-pas naší vlády, paní ministryně Parkanová totiž před časem při diskusi jednoznačně spojila existenci radaru u nás s existencí antiraketové základy v Polsku. Teď, kdy Polsko má evidentně mnohem vyšší obavy o svou bezpečnost v případě vybudování zmíněné základny než máme my s radarem, se ze strany naší vlády o tomto provázání mlčí. Pokud USA pokračuje v sjednávání výstavby radaru i při nejasnosti, zda vůbec bude možno základnu s antiraketami vybudovat, nahrává to úvaze k bodu 1) – co je cílem vybudování radaru – pochybná protiraketová obrana nebo radarový průzkum území východně od radaru?

9/ Co vlastně Česku Američané za radar nabízejí, když Poláci chtějí posílit armádu?

Česká vláda nevznesla vůči Američanům žádné konkrétní požadavky odměnou za umístění radaru. Premiér Topolánek hovořil spíše o všeobecných věcech, jako o využití know-how českých vědců. Česko má být také prioritně chráněno při případném napadení nepřátelskou raketou.

Prioritní ochrana před napadením nepřátelskou raketou je problémem (viz výše úvaha o ochraně evropského prostoru v omezeném čase). To je tedy první „bezelstné“ zanedbání odpovědnosti vůči bezpečnosti ČR naší vládou. To, že na rozdíl od Polska, nepožaduje naše vláda ne jen záruky, ale konkrétní zajištění naší bezpečnosti při zvýšeném riziku po aktivaci radarové základy, je velice špatnou známkou pro strategické politické uvažování naší vlády.


10/ Radar vadí hlavně opoziční ČSSD. Může ho po vyhraných volbách „zrušit"?

Sám Jiří Paroubek připustil, že po vyhraných volbách sociální demokraté s radarem nic nezmůžou. Snaží se proto všechny síly napřít na to, aby ve sněmovně neprošel. Americká strana na to sází. Česko požádala o zapojení se do protiraketové obrany zhruba dvě hodiny poté, co Topolánkův kabinet dostal důvěru sněmovny.

Toto je příliš akademické uvažování. Může se stát i to, že nová vláda USA po letošních presidentských volbách změní svůj přístup – radar totiž skutečně může být hlavně ochranou USA po vlastním preventivním útoku (a to odpovídá dnešní strategii neocons a Bushe).

Jiná věc je i úvaha, co zajistí větší bezpečnost USA – vojenská převaha nebo férové vyjednávání o vzájemné důvěře ve světě?

Když mohl být „uzbrojen“ SSSR, nemůže se USA samo „uzbrojit“ s ohledem na svou dnešní ne tak perfektní hospodářskou situaci a zadlužení? A je Irán pro USA větší hrozbou než ekonomické posilování a politická emancipace Číny či Indie? A nedošlo právě teď díky jednání k eliminaci nebezpečí ze strany darebáckého státu – Severní Koreje?

Nevrhla se naše vláda dosti bezhlavě do velmi nejistého experimentu a partnerství?


poslal Onlooker

Štítky: ,



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 16:

V 7/09/2008 2:31 odp. , Blogger ods řekl...

Už je zde znění smlouvy http://zpravy.idnes.cz/dokument-smlouva-ceske-republiky-a-usa-o-vybudovani-radaru-pox-/domaci.asp?c=A080709_112632_domaci_jw

Doufám, že Zelení se budou řídit svým usnesením a radar nepodpoří, protože jasně ze smlouvy vychází, že jde o zařízení Spojených států a ne NATO.

 
V 7/09/2008 2:57 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Včera Vondra byl asi skutečně opilý, protože slavil... to starý praktik z RaJe na lidech pozna neomylne na prvni pohled :-).

 
V 7/09/2008 3:23 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Navrhuji, aby každý kdo podepsal internetovou petici proti vybudování USA radaru u nás, nosil ode dneška trikoloru, ja nás 130 000 ať jsme vidět!

 
V 7/09/2008 3:48 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Osobní názor: Radar neprojde v PSP. Jsou tam určité výbory, které budou muset řešit velmi nepříjemnou otázku jež se bude týkat přímo jich... pro zachování kontinuity v pudu sebezáchovy a svých pracovních míst budou členové výboru hlasovat proti. Osobní zájem převáží nad tím stranickým - takže "proti" může zaznít napříč politickým spektrem.

 
V 7/09/2008 4:19 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

S tou trikolorou je to dobry napad, jdu ji shanet :-))

 
V 7/09/2008 4:21 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

http://www.tyden.cz/priloha/dohoda-mezi-ceskou-republikou-a-spojenymi-staty-americkymi-o-zrizeni-radarove-stanice-protiraketove-obrany-spojenych-statu-v-ceske-republice-48747f0e0edd8.doc

Vážený George Bushi,
s vědomím plné odpovědnosti za naše rozhodnutí se na Vás obracíme s následujícím prohlášením. Náš v podstatě zdravý demokratický proces, nastartovaný po Kubiceho volbách roku 2006, náprava chyb a nedostatků minulosti i celkové politické řízení společnosti se vymykají postupně vedení Občas Demokratické strany z rukou. Tisk, rozhlas a televize, které jsou prakticky v rukou levicových sil (až na ČT, Novu, Primu, Mladou Frontu Dnes a Lidové noviny), ovlivnily veřejné mínění natolik, že se do politického života naší země začínají nyní bez odporu veřejnosti zapojovat živly nepřátelské straně. Rozněcují vlnu hysterie a strachu a vyvolávají antiklausovskou a protiamerickou psychózu. Náš kolektiv - vedení Občas Demokratické strany, Zelených Khmerů a Čunkospořitelny - se dopustil řady chyb. Nedokázali jsme správně obhájit a realizovat normy stranického života, který nám všípil nejen náš čestný, zásadový a mravně vzorný čestný předseda, sedící až na Hradě, ale i ten skutečný předseda, který se vyznačuje stejnými přednostmi a hájí především principy konzervativní politiky, opírající se o hodnoty rodiny, slušného vystupování a pravdomluvnosti. Vedení strany už není dále schopno úspěšně se hájit před útoky těch, kteří si již dříve neuvědomovali nebezpečí zbraní hromadného ničení v Iráku a kteří si dnes neuvědomují a přímo zlehčují nebezpečí útoků raket z Íránu a ze Severní Koreje, které ohrožují světový mír!
Politické prostředky a prostředky státní moci v naší zemi jsou nyní už do značné míry ochromeny. Levicové síly za podpory muslimských živlů vytvořily příznivé podmínky pro kontrarevoluční převrat. V této těžké situaci se obracíme na vás, americké vojenské poradce, vedoucí představitele Republikánské strany a vedoucí činitele USA s prosbou o poskytnutí účinné podpory a pomoci všemi prostředky, které máte k dispozici. Jedině s vaší pomocí lze dostat ČR z hrozícího nebezpečí kontrarevoluce. Uvědomujeme si, že pro USA by tento poslední krok k ochraně zájmů v ČR nebyl snadný. Proto budeme ze všech sil bojovat vlastními prostředky. V případě, že by však naše síly a prostředky byly vyčerpány nebo nepřinesly pozitivní výsledky, považujte toto naše prohlášení za naléhavou prosbu a žádost o vaši akci a všestrannou pomoc. Vzhledem ke složitosti a nebezpečnosti vývoje situace v naší zemi vás žádáme o maximální utajení tohoto našeho prohlášení. Z tohoto důvodu píšeme osobně přímo Vám v angličtině pod krycími jmény:

Topolánek - krycí jméno Biľak, Martin Bursík - krycí jméno Kapek, Jiří Čunek - krycí jméno Švestka, Alexander Vondra - krycí jméno Kolder, Karel - Schwarzenberg - krycí jméno Indra.

 
V 7/09/2008 4:25 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

USA podporují kanibalský režim (!)
http://blisty.cz/2008/7/9/art41572.html

 
V 7/09/2008 4:51 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Mirka, nápad to není špatný, ale sklouzávéme již ke známému a použitému. Co takhle se všichni spojit a probrat nápady? Téměř všichni lidé nedostatečně využívají svou mozkovou kapacitu. Akce musí být motivační... 130 000 lidí si vezme trikoloru. A co dál? Chápu, že je třeba se vyjadřovat i gestama, vyjadřovat podporu, ale činy budou pořád činy.

 
V 7/09/2008 7:19 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

130 000 nejenže nespolupracuje, ale dalo k dispozici své jméno stb, pardon Langerovi, musí pokračovat, jinak skončí v izolaci, http://www.literarky.cz/?p=clanek&id=5497 tak jako odporující lidi v letech 1974 - 1978, budou postupně médidiálně znemožňováni, zesměňováni izolováni od "slušných" "normalizovaných" lidí. Normalizace se opět stane normou. Zase bude normální držet hubu a krok.
Já vím, že se neskloním, uvnitř, ale je lepší to dávat najevo okolí.
Statečné bčanské chování se se může stát normou, ne jen výkřikem.
Můj příklad je T.G. Masaryk, Gánhhí, a naši lidé co dnes píšou a říkají pravdu, učitelé, lékaři, právníci.
Duchovní proletariát a mafijánští kapitalisti se spojili, ale to neznamená že je jich víc než 130 000, určitě je jich míň, jen víc řvou.

 
V 7/09/2008 8:13 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Rozumím, ale doba se změnila. Samozřejmě, že nošení trikolory vyvolává pocit sounáležitosti ke státnosti, ale v očích mocných je (bohužel) k smíchu. Občané mohou se státem vést několik bitev v ekonomické rovině - ve výsledku... od menšího výběru peněz do státní pokladny po... (a to není vhodný okamžik zveřejnit), pak jsou ještě další bitvy - některé končí až revolucema a změnou pořádků. Každopádně je hodně možností, když si to člověk uvědomí tak není občan tak bezmocný proti zlovůli mocných. V žádném případě nemusíme čekat na další volby ve kterých se budeme snažit rozdat nové karty... to je právě to, co by chtěli mocní - aby lidé přišli ve vyměřený čas poslušně k urnám odevzdat své hlasy a mezitím v onen dlouhý čas nečinili nic. Aby se v myšlenkách snížili jen k pokusům o organizování stávek a demonstrací. Hlavně nemyslet, nevyvíjet žádnou činnost, která by ohrožovala jejich bezpečnost, dodržovat jejich řád a odvádět daně.

 
V 7/10/2008 10:45 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Potřebujeme činy, doba slov skončila v úterý. Každý nápad je dobrý, který povede k cíli.

 
V 7/10/2008 11:08 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Stane, každá bitva se vede jinak. Určitě se tak nedá použít postup jako v případě odstoupení jediné rozumné ministryně v Topolánkově vládě.... Cíl je tedy jasný - Smlouva o radaru nesmí projít v Parlamentu přestože na tom má pan kníže osobní zájem. Předpokládám, že se s hlasy jednotlivých účastníků bude opět kupčit... nebo se najdou, slovy pana Bursíka, "trafiky" kam se zainteresovaní po volbách uklidí... otázka je zda-li se o radaru v Senátu bude jednat po volbách nebo před volbami. Jestli před volbami tak by svědomí za zvednutou ruku "PRO" moc netížilo ty, kterým končí funkční období... jim už vůbec o nic nejde.

 
V 7/10/2008 2:58 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Poslanec a svedomi? Bavime se stale o poslancich Ceske republiky? :)))

 
V 7/10/2008 8:47 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Ptá se Mirek v Bílém Domě,kdepak máte prachy pro mě? Doufám,že to bude balík,musí dostat taky Dalík. Za to jak jsme bez hany,oklamali občany.Odměníme Vlastičku,za tu pěknou písničku.Na Sašu a Knížete,také prosím myslete.
Vymýšlí si oba skvěle,občan kouká jako tele.Langer ten se neurazí,když se mu též něco vrazí. Maká dlouho do noci a drží nás u moci. A ještě jsme,že jsem tak smělý,na Čuníka zapomněli. V ostudě se chudák brodí,každá kačka se mu hodí.
Ještě drobky do rance pro ODS poslance.A teď,než si dáme odchod,připijme na skvělý obchod.Vydařený den byl dnes,máte Brdy a k nim les.A my zase svoje prachy,lidi zmáknem,žádný strachy.Vždyť je to jen stádo ovcí, tupá kořist a my lovci.

 
V 7/11/2008 10:00 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Krasna basnicka :))

 
V 7/12/2008 6:33 odp. , Blogger Tribun řekl...

Čím dál tím víc se divím, že nás do té EU vůbec vzali. A moc bych za to nedal, že zbytek Evropy se diví také.

Na druhou stranu, lépe teď rozumím tomu, proč se některé věci v minulosti udály, jak se udály. Jenže je to velmi draze zaplacené poučení - ve cti a svobodě. Především mám ale obavy, zda po nás ještě vůbec bude někdo, kdo by si ze současných událostí mohl vzít poučení. Právě jsme totiž podepsali kolabujícím USA bianco šek na příští válku, kterou však nemají síle vést jinak, než ZHN. Ještě štěstí, že ta další válka se povede klacky a kameny.

Stane, situace je sice vážná, nikoliv však zoufalá. Ani Obnovené zřízení zemské, ani Mnichovská dohoda, ani Moskevské protokoly neznamenaly konec dějin. Smlouva o radaru nemusí nutně znamenat definitivní konec, zcela jistě však bude znamenat jedno - návrat na začátek. Budeme muset opět složitě dokazovat, že patříme do slušné společnosti, ve které jsme už už byli... jenže "naši furianti" raději prosoudí celý grunt, než by se smířili s tím, že sousedova koza čas od času ožere jejich karfiól.

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka