sobota, srpna 02, 2008

Polské podmínky

Jak informovaly polské noviny Dziennik, premiér Tusk předložil americké straně své finální požadavky. Základní jsou rozsáhlé bezpečnostní záruky pro Polsko v případě jakéhokoliv útoku. Dalším požadavkem je umístění v Polsku na stálo protiraketových střel Patriot a posledním zmíněným je pokrytí případných škod způsobených sestřelením balistické rakety americkou stranou.

U posledního případu se Spojené státy vymlouvají, že jim to nedovoluje zákon. Ale současně požadují, aby Polsko se spolupodílelo na nákladech, pokud škody způsobí antiraketa vystřelená za účelem jejich obrany. Takže Poláci mají zajímavou nabídku, pokud raketa bude sestřelena za účelem obrany Spojených států a způsobí u nich škodu, tak budou muset pokrýt veškeré náklady na odstranění případných škod a pokud bude sestřelena při obraně Polska, tak pokryjí pouze část. Je to opravdu velkorysá nabídka, kterou by Tusk měl okamžitě přijmout.

Putovní cirkus Patriotů působí spíše směšně, než jako vstřícná nabídka veleváženému spojenci. K čemu bude Polákům beterie protiraketových střel zapůjčených v lednu, když například útok přijde v červenci, kdy již budou na svých základnách někde v Německu ? Argument americké strany je takový, že zapůjčeny budou na školení, ale vysvětlit proč by se měla polská armáda učit obsluhovat Patrioty, které nebude moci v případě ohrožení použít, již nedokáže.

A nakonec jsou zde ty bezpečnostní záruky. Polsko po svých dlouhodobých nepříliš dobrých zkušenostech s Ruskem a později Sovětským svazem má výrazně jiný přístup než my k ohrožení z východu. Proto není divu, že po USA žádají naprosto jasnou záruku, že v případě jakéhokoliv útoku Spojené státy zasáhnou. A ejhle, velevážený spojenec, který bude tím konečně správným na věčné časy, se najednou jen vymlouvá. Stanovisko Američanů je zatím takové, že bezpečnostní záruky dají jen na útok balistickými střelami, v případě jiného ohrožení prý je tady NATO a jejich závazky určuje tento pakt. Pokud by byla jejich obranná reakce ve prospěch Polska samozřejmá, tak nějaká bezpečnostní formulace ve smlouvě by je nic nestála a mohli by jich tam umístit klidně dvacet, jen aby polského premiéra uklidnili. Ale jak se dnes ukazuje, ono to tak není. Je to poučení i pro nás, jak se můžeme spolehnout na bezpečnostní sliby a navíc nám to i jasně napovídá, že smlouva o protiraketové obraně je mimo rámec NATO. Zelení by si měli připomenout, k čemu se sami zavázali.

Štítky:



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 6:

V 8/04/2008 1:19 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Uz jsem to rikal jindy a jinde, ale libi se mi, ze Polaci naji alespon nejakou "pater" a dokazou rict: "Vymenou za radar chceme tohle a tamto a pak budeme o tom jednat".

Zatimco u nas vlada klidne uzakoni i pravo prvni noci pro Americany, za to, ze mame tu "cest" jim delat rohozku.

 
V 8/04/2008 6:45 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Asi takhle: Polaci maji aspon nejake podminky. Parkanova a Topolanek maji jen svoji usmudlanou capku, kterou pokorne zmoulaji pred americkym "herrenfolkem" a cekaji, jakou kost jim odhodi pod stul...

 
V 8/08/2008 5:52 odp. , Blogger Tribun řekl...

Nevím, jestli má ještě smysl to komentovat. Téměř všechny nové zprávy, které se v souvislosti se základnou objeví, podporují jediný závěr: stavba radarové stanice v v Brdech je nebezpečná šílenost. Dokonce i ty zprávy, který na první pohled vypadají jako argumenty pro, se po pečlivějším zkoumání ukáží jako stejně dobré argumenty proti.

Vládní propaganda se hroutí jak domeček z karet. S čímkoliv vláda přijde na podporu radaru, je dříve či později vyvráceno v základech, a to zcela přesvědčivě; často i samotnými Američany. Vláda už se pomalu ani nenamáhá nikoho přesvědčovat, a začala zřejmě spoléhat na kombinaci propagandy, zastrašování a hrubé síly.

Skutečnost je taková, že ač se stále mluví o přátelství s USA (už schází jen ten omšelý dovětek „na věčné časy a nikdy jinak“), nejde z naší strany v žádném případě o přátelství, ale o prospěchářské patolízalství. Skutečný přítel svému příteli nepomáhal v páchání zla, ale rázně by se mu postavil, právě proto, že je přítel. Ale ubožák, který sám nic neznamená a jen parazituje na moci a slávě toho druhého, ten mu bude jen pochlebovat a posluhovat, ale nikdy mu doopravdy nepomůže.

Jestli snad Američanům opravdu něco dlužíme, jestli se chceme právem nazývat jejich přáteli, prokážeme jim největší službu tím, že je klepneme přes prsty a řekneme: „Dost, dál už ni krok!“ Ano, riskujeme tím ztrátu obliby, možná i jejich hněv, ale přátelství nespočívá v poslušnosti a podlézavosti, ale v rovnosti a upřímnosti. Když podporujeme Američany v tom, aby udělali chybu, namísto toho, abychom jim pomohli se jí vyvarovat, potom jsme tou chybou stejně vinni jako oni. Ne-li více, protože nám náš odstup dovoluje vidět to, co oni mohou „pro oči nevidět.“

 
V 8/08/2008 6:02 odp. , Blogger Tribun řekl...

Mimochodem, co říkáte na vývoj posledních událostí v Jižní Osetii? To bude teprve průser. Jistě jen náhodou to vše začalo v den zahájení olympiády a pár dní poté, co byla v Gruzii na návštěvě Americká ministryně zahraničí. Lidumilný (= je s USA zadobře) diktátor Saakašvilli přece není takový magor, aby začal provokovat Rusko (to, že hned zkraje útoku bylo zabito 10 ruských vojáků z mise OSN, je zajisté také jen náhoda) bez toho, že by měl od USA/NATO přislíbenu vojenskou podporu.

O co tady jde? Ropa tam pokud vím není, strategicky nejvýznamnější oblast to také není…. že by USA pokoušeli lapit Rusko do druhého Afghánistán? Jenže dvakrát nevstoupíš do stejné řeky. Buď je americká podlost a zvrácenost mnohem děsivější, než jsme si zatím uměli představit (navzdory záplavě knih o nacistickém Německu), nebo udělal někdo v Pentagonu chybu. Tak jako tak, čekají nás zajímavé časy. A nemohu říct, že bych se na ně těšil.

 
V 8/09/2008 9:25 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Naprosto s tebou souhlasím Tribune, běhá mi mráz po zádech, o intelektuální kapacitě křováka a spol si nedělám iluze a mám strach spíš z té zvrácenosti a posedlosti Armagedonem. Jde o křeče imperia.

 
V 8/19/2008 2:07 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Bohužel Tribuna Brtníkne mají pravdu,r opata ms icenen í,al ej et amro povodfi nancovaný USAa Japonskémm imoji né. Ale hlevně po dlemně jde o to,a by Rusko bylo obklopeno kruhem sa
telitůp odv livem USA,od Pobaltí až po Afganbistán,kde jsou USA přes NATO již uchyceni.

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka