čtvrtek, srpna 21, 2008

Senátor Štětina překrucuje fakta

Jak se již před časem ukázalo, jeho tisková zpráva z Gruzie vycházela z oficiálních materiálů gruzínské vlády a ne z nějakých nezávislých zdrojů, kterými se chlubí. V rozhovoru pro ČT24 svoji překroucenou verzi událostí zopakoval.

Jaromír ŠTĚTINA, senátor
--------------------
Já jsem byl v Gruzii a mluvil jsem s mnoha lidmi jak tedy představiteli rady obrany státu Gruzie, tak s radou nezávislých ruských novinářů, kteří například pracují pro pana ředitele Radio Free Europe, který tady seděl. Mluvil jsem s uprchlíky, mluvil jsem s demilitarizovanými vojáky, kteří ustoupili z Cchinvali, mluvil jsem s představiteli Human Rights Watch a udělal jsem...

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka
--------------------
A všichni říkají, že Rusko začalo válku?

Jaromír ŠTĚTINA, senátor
--------------------
... si tento obraz. Ruská armáda vstoupila do Gruzie přes /nesrozumitelné/ průsmyk ve dvacet tři hodin třicet minut už 7. srpna ve čtvrtek. Gruzínská armáda se poprvé postavila proti ruské armádě v otevřeném boji u mostu Gupta severně od Cchinvali. Ten vstup armády do Gruzie byl třináct a půl hodiny před tím, než vstoupila armáda gruzínská do Cchinvali a pět hodin před tím než začalo dělostřelectvo gruzínské armády ostřelovat Cchinvali. To znamená, že ten iniciální prvek to udělala ruská armáda, která už stála na té hranici od 4. srpna a gruzínská rozvědka velice dobře věděla, že hlavním cílem zejména po projevu pana Lavrova, není pomoc osetínským separatistům, ale zničení tbiliské vlády a ty první jednotky osmapadesáté armády měly za úkol vstoupit do Tbilisi. To se nepovedlo, poněvadž Gruzínci se statečně bránili a své město ubránili tím, že vzali útokem Cchinvali, které je klíčem na cestě k hlavnímu městu Tbilisi.


Na celé záležitosti je nejzajímavější to, že i oficiální gruzínské zdroje jeho verzi událostí naprosto jasně vyvrací. A tady jsou informace z Gruzie, přímo z oficiálních stránek jejich Ministerstva zahraničí www.mfa.gov.ge.

42. 5:30: First Russian troops enter through Roki tunnel South Ossetia, passed Java, crossed Gufta bridge and moved by Dzara road towards Tskhinvali.

Podle pana Štětiny, gruzínská armáda začala ostřelovat Cchinvali pět hodin po údajném vstupu ruské armády do Jižní Osetie - čili o půl páté ráno. Gruzínský vládní zdroj naprosto jasně uvádí, že první ruští vojáci vstoupili do Jižní Osetie až o hodinu později (tomuto také nemusíme věřit, přes hranice již od začátku srpna přecházely různé dobrovolnické skupiny z celého regionu, například Kozáci a Severní Osetijci). Ve své tiskové zprávě vydané 17. srpna pan Štětina sice přeložil výše uvedenou větu, ale zároveň si zajímavě překladatelsky pohrál. Slovo first, které znamená první přeložil jako další. A díky této banální manipulaci, celá jeho teorie o vstupu ruské 58. armády již 7. srpna těsně před půlnocí získala "jasný důkaz."

Podle pana Štětiny gruzínská armáda vstoupila do Cchinvali až třináct a půl hodiny, po údajném vstupu ruských vojáků do Jižní Osetie. Opírá se při tom nejpravděpodobněji (naprosto přesná shoda jím uvedeného času) o tuto oficiální zprávu gruzínské vlády.

31. 13:00 Part of Thskinvali is controlled by Georgian army and fighting continues in the center. The civilian population does not resist. They are ordered to stay inside their houses.

Výše uvedená vládní informace ale říká cosi jiného, než se nám pan senátor snaží nalhat. Jasně z ní vychází, že gruzínská armáda už dávno v Cchinvali byla. Protože pokud někdo přiznává, že kontroluje část nějakého města a boje pokračují v centru, tak to jasně znamená, že jeho armáda musela do něho vstoupit dříve a že samozřejmě již při vstupu a obsazování uvedené části města byly nějaké boje (jinak by logicky nemohly pokračovat).

Ve své tiskové zprávě uvádí, že ve 14.30 kontrolují gruzínské síly celé město. Gruzínská vláda vyhlašuje zastavení palby na dobu od 15.00 do 18.00 hodin, aby mohlo civilní obyvatelstvo opustit město.

Tady je zajímavé porovnání vládní zprávy, uvedené na stránkách ministerstva zahraničí - 14.30 Almost 100% of Tskhinvali is controlled by Georgian forces. Just several small groupings are still resisting. Na slovo almost, čili téměř a na některé malé skupinky, které se brání, pan Štětina zapomněl. Ale i ministerstvo zahraničí v tom nemá pořádek, neboť jak ve stejnou dobu poinformoval zpravodajský portál Civil.ge citující starostu Tbilisi a ministra pro reintegraci - about 70% of Tskhinvali and its surrounding villages are occupied by our forces. Our key task now is to ensure the safety of the local population. Téměř sto procent města a sedmdesát procent města a okolí (už hodinu a půl po půlnoci ministr pro reintegraci hlásil, že město je obklíčeno, takže okolí by logicky mělo být plně v gruzínských rukou), to je velmi výrazný rozdíl.

V tomto konfliktu nemám důvod věřit výrazně ani Rusku ani Gruzii, každý stát, který se angažuje ve válce, považuje desinformace za jednu z důležitějších součástí válečných operací. Ale rozhodně nemohu věřit panu Štětinovi, protože to by znamenalo, že Gruzie sice s Ruskem válčí, ale souběžně ho mediálně podporuje a to je samozřejmě naprostý nesmysl.


----------------
Štětina vs Video CNN

Senátor Štětina:
Okolo sedmé hodiny večer dosáhly ruské jednotky ze západu po objezdové silnici Dzara předměstí hlavního města Cchinvali. Odtud vzápětí město začaly ostřelovat z těžkých zbraní za jeho současného leteckého bombardování. Město Cchinvali bylo během několika odpoledních hodin 8. srpna zničeno ruskou federální armádou, přesunutou sem z území Ruské federace.

CNN 8. srpen 2008:


Komentář:
Video bylo přidáno 8. srpna na Youtube, čili to prokazatelně není záběr z dalšího dne. Záběry jsou pořízeny během dne a ne večer - sám pan Štětina říká, že ostřelování ruskou armádou začalo podle něho až po sedmé hodině večerní (je zajímavé, že o větu dál jím definovaný večer nazývá odpolednem). Na těchto záběrech pořízených během dne vidíme nějaké hořící budovy, ale také nějaké zničené budovy, které již nehoří, čili k jejich zničení muselo dojít přinejmenším o několik hodin dříve.

Štítky:



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 15:

V 8/22/2008 2:09 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

říká se, že pan Štětina je bývalý agent KGB, který teď pracuje pro CIA a je za své lži aj. podivné hry královsky placen. Myslím, že to dává smysl.

 
V 8/22/2008 5:13 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Královsky placen?
Leda, že by amíci nevěděli co s dolarama. Když někdo takhle průhledně a trapně orá svou úlohu, bývá se ho zbaveno.

 
V 8/23/2008 2:53 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Tak na rozdíl od Blistů, Haló novina a autora tohoto nenávistného slintu, tam Štětina byl. A že se neshoduje ani s kremlskou propagandou a ani s gruzínskou verzí? Tomu se říká nezávislost.

 
V 8/23/2008 8:02 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

no, a vypadá to, že nezávislej Štětina se dokonce moc neshoduje ani s američanama...takže je skoro otázka kde vlastně byl a co viděl. ;o))
http://www.ceskenoviny.cz/svet/index_view.php?id=329522
http://www.klaus.cz/klaus2/asp/clanek.asp?id=DWf7RzLCxfPq
Říká se, že pan senátor jen volně přeložil gruzínské propagační materiály - prý tyhle http://georgiamfa.blogspot.com/2008/08/russian-aggression-fact-sheet.html

 
V 8/23/2008 8:05 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

právěže s gruzínskou verzí se to shoduje skoro na 100%, pokud umíte číst. To, že někde Štětina byl, rozhodně neznamená, že poctivě přinese svědectví o tom, co se tam děje, když je kámoš jedné strany, v tomto případě agenta a fašisty Saakašviliho...

Severočech: IMHO tady nikdo inteligentnější nebo lepší není, takže platěj, co je :-). Se podívejte na Šustrovou a Procházkovou se všemi jejími exotickými "manžely", člověk se musí smát :-). Celá mediální struktura je jimi kontrolována, zkuste do Lidovek nebo MFDnes napsat něco třeba z oblasti techniky, co líčí pozitivně něco z toho, co udělali Rusové - rakety, letadla apod. Hoděj vám to na hlavu nebo vycenzurujou, protože mají takové instrukce (mám podloženo z první ruky). Jenom Petránek začal kupodivu mluvit objektivněji.

 
V 8/23/2008 10:50 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Jj, Marco Polo taky obcestoval kus světa, ale jeho cestopisy si se skutečností taky moc nerozumí. V případě Marca Pola se tomu říká fantazie, v případě štětiny blbost.

 
V 8/23/2008 1:29 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Omyl - on tam nebyl, on byl u mne
MUDr Chocholoušek.

 
V 8/24/2008 11:27 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Chtěl bych upozornit na část rozhovoru,který poskytl americký velvyslanec v Moskvě:

"Reakce ruských jednotek v Jižní Osetii byla zcela oprávněná"

Co se týče konfliktu v Gruzii, chci především říci, že jako představitel amerického národa i jednoduše jako člověk mám hluboký soucit vůči mrtvým i těm strádajícím, které vidíme na všech stranách tohoto konfliktu. Není možné zůstat lhostejným, když vidíme lidi, jak oplakávají své blízké, jak oplakávají vojáky, kteří zahynuli.

Od samého začátku jsme opakovali, že silou se tento konflikt řešit nedá. Až do úplně poslední minuty jsme přesvědčovali gruzínskou stranu, aby s tím nezačínala. A nyní přesvědčujeme ruskou stranu, aby respektovala dohodu o příměří a aby stáhla své jednotky z gruzínského území.

Otázka: Nikdo z vedoucích představitelů USA včetně prezidenta Busha či ministryně zahraničí Ricové nekritizoval [gruzínský] útok na Cchinvali. Znamená to, že USA takové akce podporují?

Skutečnost, že jsme intenzivně přesvědčovali gruzínskou stranu, aby tento krok nepodnikla, svědčí jasně o tom, že jsme nechtěli, aby k tomu došlo. Už léta jsme spolu s Ruskem zapojeni do nejrůznějších mezinárodních mechanismů pro řešení vleklých konfliktů na gruzínském území. Nechtěli jsme přechod k násilí a použití síly. Tento postoj daly USA jasně najevo. Vidíme, že ruská vojska reagovala na napadení mírotvůrců Ruské federace v Jižní Osetii zcela oprávněně. Ale nyní tyto jednotky přešly na gruzínské území a územní celistvost Gruzie je ohrožena.

Myslím,že to dostatečně jasně vypovídá o tom,kdo byl v konfliktu agresorem a kdo měl na agresi právo odpovědět.Senátor Štětina ve svém vystoupení v TV se snažil o lžívé vykonstruování,kdy podle něho byli agresory Rusové.Co na to říct?Snad jen to,že je velmi smutné,když se do vrcholných orgánů ve státě dostanou takoví bezpáteřní lidé a ovlivňují z pozice svých funkcí náš život a směřování tohoto státu.Snad ještě dodatek,který dokresluje charakter tohoto "politického špílmachra".Otec Štětiny byl za komunistického režinu vysokým vládním úředníkem na Ministerstvu zahraničí,byl dlouhodobě dislokován v SSSR a mladý Štětina jako nadějný komunistiscký kádr měl jako jeden z mála novinářů bumažku,ktará ho opravňovala jezdit do těch oblastí SSSR,která měli jiní cizinci zakázány.

 
V 8/24/2008 6:06 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Znáte kyvadlo ?

Jednou je vlevo a jednou vpravo. Před 89 někteří "vášnivě" milovali našeho rudého bratra a teď prakticky ti samí usilovně "vzdávají dík" velkému bratru za velkou louží....

Před 89 jsme měli povinnost svého velkého bratra milovat, teď je nám neustále sdělováno shůry že máme "povinnost" být bratru za velkou louží vděčni za osvobození v II. světové válce a kvůli tomu si tady namontovat kdejaký technologický nesmysl...

Před 89 se neomluvilo o tom kdo ve II. světové válce osvobodil Plzeň, dnes to vypadá jako by bratr za velkou louží dojel až na Moravu...

Tomu co se mluví zhora jsem nevěřil tehdy a nevěřím tomu ani teď...

Dávám si informace dohromady z toho co říkají obyčejní lidé, a to rozhodně není americký prezident, ani gruzínský, ani ruský a ani ten náš (a štětina už vůbec ne - ten se snaží prokázat co všechno před 89 neudělal - takže musí hodně křičet aby sám sebe překřičel).

 
V 8/24/2008 10:30 odp. , Blogger ods řekl...

Anonymnímu od autora tohoto nenávistného slintu.

1. pan Štětina tam 7. a 8. srpna nebyl.

2. jeho informace jsou z druhé ruky a kdybyste uměl anglicky, tak víte, že jejich zdrojem je v 100 nebo 90 (viz bod 3) procentech gruzínská vláda. Používá mimo jiné naprosto stejné formulace jako oficiální zpráva. Poproste někoho, kdo Vám ji přeloží, odkaz je i v článku i v diskusi, pak to pochopíte.

3. těch deset procent skoro rozdílu je jen překladatelská fantazie u pár drobností, kterou potřeboval ke zkreslení faktů. Opravdu si myslíte, že gruzínská vláda by nás informovala ve prospěch Ruska ? Že by gruzínská vláda nepoinformovala celý svět před půlnocí, že musí vstoupit do Jižní Osetie, aby se postavila ruské invazi (místo toho prohlásila, že jde přivracet ústavní pořádek)? Myslíte si, že ve výbavě gruzínské armády jsou teleporty, které jí umožní během vteřiny obsadit město a bojovat jen v centru ? Zdá se Vám pravděpodobné, že gruzínská armáda si vymyslela, že jí někdo klade odpor a pan Štětina o pár dní zjistil, že to nebyla pravda a všichni ji v rozbořeném městě asi vítali se šeříky ? Pokuste si sám poctivě odpovědět na tyto otázky a popřemýšlejte, jestli si z nás všech senátor Štětina prostě nedělá srandu.

 
V 8/25/2008 12:22 dop. , Blogger ods řekl...

Ještě jsem přidal video, které je si možno porovnat s citátem senátora Štětiny.

 
V 8/26/2008 7:41 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

možná i tohle video by bylo zajímavý - točil ho údajně americký občan... http://www.youtube.com/watch?v=sx1OJ9wLvfM

 
V 8/26/2008 9:48 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Zaorálek knows better
http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/lubomir-zaoralek.php?itemid=4319

 
V 8/28/2008 10:53 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

než prolhaného Štětinu, to radši tohle:
http://www.zvedavec.org/komentare/2008/08/2727-proc-jsem-musel-uznat-abchazii-a-jizni-osetii.htm

 
V 8/30/2008 3:38 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Ať si rusobijec Štětina a ten trapný pseudovyslanec Dobrovský přečtou tohle:

http://zahranicni.ihned.cz/c1-26913270-prulom-nezavisli-pozorovatele-vini-z-konfliktu-gruzii

on to ale není průlom, soudní lidé to veděli od začátku.

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka