středa, září 05, 2007

Vánoce, Vánoce, přicházejí...

Veselé Vánoce, šťastný nový rok a hlavně BOHATÉHO Ježíška!

Stihl jsem Vám to tento rok popřát jako první? Tak to jsem moc rád. Protože za nedlouho reklamy na Vánoce nahradí reklamy na začátek školního roku, na který se dle nich všichni školáci minimálně od půlky července těší (jen co jsou nahrazeny texty „hurá na prázdniny“).

Je to už každoroční koloběh. Jen co odezní novoroční veselí, objeví se obchody do růžová a lákají na Valentina. Potom nadchází čas vajíček a velikonočních zajíčků. Pak už hurá na prázdniny a hurá do školy a ve výlohách jsou baňky, řetězy umělé stromky a sníh.

Vánoce jsou ale svátkem z celého roku nejvýznamnějším. Významnost se přirozeně měří množstvím utracených peněz. Celou dobu jsme masírováni tvrzením, že to jak druhé máme rádi se pozná podle toho, jak hodnotné dary jim dáme. A tak se překotně nakupuje. Elektronika, která bude mít příští vánoce třetinovou cenu, věci předražené jako jsou značkové oděvy, či naprosto zbytečné, jako nejrůznější „pamětní“ předměty. Nakupovat se musí, protože nakupují všichni. A přeci by nikdo nechtěl před druhými vypadat, že je nemá rád. Nakupování je nekonečné. Vždycky je za co. A když není, tolik lidí vám přímo do kapes strká peníze. 20 000, 50 000 i mnohem víc. Dnes za to nic neplatíte. Ale pak to aspoň dvakrát zaplatíte. A za co že budete kupovat dárky příští rok? Že se staráte. Přece všichni věří v to, že brzy určitě zbohatnou.

V předvánočním shonu vám řve do ucha: „Narodil se Kristus pán…“ Vánoční pohoda být musí. Co na tom, že prodavači po několika měsících z toho šílí a jejich děti se diví, když dostanou výprask, když si pro vánoční náladu je doma zanotují taky.

24. prosincem vše utichá, aby v mnohem menší míře nastoupily novoroční slevy. Celkově však některým lidem zůstává pachuť ze způsobu oslavy narozenin toho, jehož jediný zaznamenaný násilný čin, bylo vyhnání obchodníků z chrámu. Nebo že by všichni slavili něco úplně jiného?

poslal Elf

Štítky: ,



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 16:

V 9/05/2007 3:03 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Nu, přiznám se Elfe, že jste se postaral o to aby ve mě pěkně "hrklo". V první chvíli jsem se vyděsil, že jsem usnul jak medvěd a probudil se (z pohledu medvěda) předčasně. Ale vámi výše popsané vánoční šílení mne a celou naší rodinu, naštěstí každoročně míjí. U nás jsou Vánoce pojímány jako takové sváteční rodinné setkání ve větším kruhu, při kterém se klade větší důraz na zdobení stromečku než na to co je pod ním. Ale v tuto chvíli jsou pro mne Vánoce čímsi, co je ještě na hony vzdáleno v čase.

 
V 9/05/2007 9:37 dop. , Blogger Tribun řekl...

Já se pokouším Vánoce již několik let sabotovat. Nevím, proč bych měl slavit narozeniny chlápka, kterého jsem ani neznal a ke kterému nemám žádný vztah. A už vůbec nevím, proč bych je měl slavit nákupními orgiemi. Žel, jsem zcela neúspěšný. Proti spojeným silám celé naší nepočetné rodiny nemám šanci a tak jsem za barbara a nelidu. A popravdě – co počít s argumentem, že Vánoce musí být kvůli dětem, aby měly na co vzpomínat? A tak to vidím tak, že zase sežeru kapra (to je ta nejmenší oběť), vyslechnu si něco koled (to už je větší oběť) a bude se těšit na to, jestli dostanu hafo ponožek, nebo alespoň jednu knihu, která by to třeštění ospravedlnila…

P.S. O čích narozeninách vlastně mluvíme? Mitry, nebo toho bláznivého nazarejce?

 
V 9/05/2007 9:40 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Tak mne napadá, že by dnes vyhnal Kristus lidi z hyper super a nevím jakých ještě marketů - to jsou přece novodobé chrámy? Nebo ne? I neděli tam klidně rodina s dětmi stráví od rána do večera. Každopádně máte pravdu. Slaví se Vánoce dvojí. Ty duchovní, vnitřní a pak ty světské, které s narozením Krista nemají pranic společného. Vždyť i ten stromeček vznikl mnohem později a dárky také.

 
V 9/05/2007 11:01 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Nakonec ono stejně nejvýznamnější křesťanský svátek jsou velikonoce, což jenom dokládá směr, kudy se nám vánoce odebraly.

A když už jsme u těch obchodníků v chrámu, tak mě vždycky pobaví, jak se do některých církevních kostelů vybírá vstupné a v zákristii se prodávají suvenýry :)

 
V 9/05/2007 12:11 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Dnešní podoba vánoc má kořeny v oslavě zimního slunovratu ve starém Římě. Slavil se sedm dní a oslavy vyvrcholily 24.prosince velkou hostinou. Zvykem bylo při té příleřžitostí předávat dárky. Prý již tehdy vládlo nákupní šílenství...

 
V 9/05/2007 1:13 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Cítím to stejně jako vy Tribune, s tím jak člověk dospívá, tím víc ztráci o Vánocích iluze. Ale všichni co znám tak mají těchto umělých Vánoc dost. Vůbec je vnitřně neprožívam. Dárky kupuji za sumy malé, aby potěšily. Dokonce se u nás i pronajímají do dalších Vánoc, v čem se s Tátou navzájem pošťuchujem. Prostě to beru jako příležitost kdy se sejde celá rodina. Já osobně ani moc neslavím narozeniny, svátky a podobně. Ale každý ať si je slaví pos svém, když někomu domací kino a půjčka od Homecreditu udělá dobře, je to jeho věc.

 
V 9/05/2007 1:36 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Mno, Vánoce - je jasné, že pro 90% lidí je to v dnešní době už jen festival s vykradeným názvem... Také souhlasím s tím, ať si každý dělá, co uzná za vhodné, ale jen do doby, než s tím začně někoho obtěžovat - a to bohužel v ultrapřeplněných hypermarketech neplatí - lidé se div neperou, když přivezou novou paletu "nedostatkového zboží" (odbočka - minulý rok jsme se s mamkou málem svalili na zem smíchy, když jsme 22. prosince chtěli v Kauflandu koupit toaletní papír a ten levný byl veškerý vykoupený - mamka na to měla bezva komentář, ale moc se nehodí, tak ho psát nebudu, o čem byl si jistě domyslíte sami:-)), všichni jsou nervózní, naštvaní, agresivní a do toho řvou hip-hopo-popovo-bůhvíjaké předělávky už tak dost na nervy lezoucích koled.

Já Vánoce beru tak nějak umírněně - stromek vždy se ségrou ozdobíme ozdobami ještě z dob minulých (foukané sklo, asi tak 100x hezčí než ty plastové napodobeniny v dnešní době:-)), upeče se nějaké to cukroví, dárky nakoupím tak max. do 1000Kč pro celou rodinu včetně přítelkyně a jsem spokojený...Prostě takový šedivý průměr - ani chození do kostela na mše, ale ani nakupování blbostí za desetitíce ani ortodoxní "zrušení" Vánoc

 
V 9/05/2007 1:56 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Jo, jo, to zas budou mééééry krystméééés, jako každým rokem. Už se třesu na ty přecpané obchody, vynervované lidi shánějící na poslední chvíli, co by, komu, kdyby.... No, prostě paráda, pořád dokola.... Svátky klidu a míru v našem západáckém pojetí. Co na tom, že je smrádek, hlavně že máme teploučko....

A k tomu všemu ještě naše slavná "reforma" veřejných financí. To bude teprve ta pravá, pěkně vypečená "nadílka" pro občany. No nebude nám dobře? ...

Ale dost s rádobylaškováním... kdo s reformou veřejných financí nesouhlasí, může podepsat petiční text na adrese:

http://www.petice.nazory.cz/petice/petice-detail.php?id=90

 
V 9/05/2007 2:57 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Oslovilo mě to "bláznivého nazarejce" Lidské rase je přirozené nenávidět, krást, lhát, smilnit, vraždit, a nepřirozené milovat nepřítele, pečovat o mrzáky fyzické, duševní i morální. Ale on Nám věří, Těm, kteří se nenarodili z Těla
(pouze fyzicky) ale s Ducha, Těm, kteří řekli Bohu ať je zachrání a slibují že se podřídí jeho duchovnímu vedení skrze křest Duchem Svatým a praktickému vedení skrze studium bible Mirka

 
V 9/05/2007 5:53 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Mirko, vy jste právě ten příklad věřícího člověka, které nemám za jejich přístup moc v lásce - považujete se za něco víc, protože věříte v onoho jediného správného Boha skrze jedinou správnou Církev (a je jedno jestli katolickou nebo protestanskou, pro členy je ta jejich vždy ta jediná nejlepší, lepší než ty ostatní) a jen to, co jest psáno v Bibli (která je ovšem od originálu možná 100x přepsaná a každý přepis její význam částečně mění a vnáší do ní osobu autora přepisu). Proč nenecháte na pokoji nás, kteří žijí podle křesťanských hodnot, ale nemají potřebu se sdružovat v církvých a podléhat nějaké svazující moci pozemské?

 
V 9/06/2007 1:48 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

"Já se pokouším Vánoce již několik let sabotovat........a tak jsem za barbara a nelidu."
A víte Tribune že se vaší rodině nedivím, že vás takto vnímá? Jak by se vám líbilo kdyby vám rodina sabotovala vaši aktivitu v souvislosti s internetem nebo jinou zálibu?
Ať mají Vánoce svůj původ v čemkoli a snoubí se v nich jakékoli zvyky (třeba i pohanské) jsou vždy symbolem lásky, pokoje a rodinné harmonie. Pokud je takto někdo není schopen vnímat a v tomto duchu si je užít je to jeho chyba, nikoli tohoto svátku. Tvářit se jeden večer příjemě a zkonzumovat něco z připravených dobrot snad taková oběť zase není.
Jinak "ten chlápek kterého jste neznal a nemáte k němu žádný vztah" sehrál v dějinách této civilizace natolik významnou roli, že si zaslouží, jako málokdo, aby mu byla věnována pozornost. To že po něm nastoupivší církev dokázala, v jeho jménu, páchat mnohá zvěrstva, nad kterými se soudný člověk otřese nijak nesnižuje hodnotu toho co hlásal. Vám přece nemusím vykládat o tom jak jsou lidé schopni zpotvořit i ty nejkrásnější ideje. Můžete ho vnímat jako "bláznivého nazarejce" ale to jeho "bláznovství" si zaslouží úctu.
Gabo, já si nemyslím "že by dnes vyhnal Kristus lidi z hyper super a nevím jakých ještě marketů" protože tyto budovy nejsou nic jiného než vylepšená tržiště a žádné "novodobé chrámy". Kristus vyhnal kupčíky z chrámu božího kam, i podle mého soudu, kšeftování nepatří. Ale s tou dvojí podobou Vánoc máte pravdu. Bohužel byznysu není nic svaté, tak se teď teď kupčíci mnohonásobně mstí Kristu za své předky.
Wintře, suvenýry z různých svatých poutí se prodávaly odjakživa, to že by k tomu docházelo i v sakristii jsem si nikdy nevšiml ale v dnešním světě by mne to ani tak moc nepřekvapilo. Ale za vstupné v některých chrámech určitě nemohou Vánoce. Holt když se tyto budovy stavěly tak se nepočítalo s tím že někdy budou turistickou atrakcí. Ani to že jsou Velikonoce nejvýznamějším svátkem nijak nenaznačuje "kudy se nám vánoce odebraly." Tak tomu bylo i v dobách kdy lidé vnímali Vánoce jinak než mnoho lidí dnes. Bylo by docela zajímavé pozorovat nákupní šílenství ve starém Římu o kterém se zmiňuje Elf ale myslím že tomu současnému nesahalo ani po kotníky :-)
Jaromíre to "pronajímání" dárků do příštích Vánoc je pro mne úpně nová myšlenka. Mohl byste popsat blíže jak to probíhá? To jako matka dostane od otce noční košili a o příštích Vánocích vám ji zabalí pod stromeček? :-))
Myslím Ahuro že váš přístup k Vánocům je docela rozumný i když to vaše vnímání jako "šedivý průměr" vás trochu ochuzuje o jisté kouzlo. Ono to sváteční naladění má něco do sebe. Člověk se holt těmi zážitky z přeplněných supermarketů nesmí nechat ovlivnit. Mají zůstat na těch "tržištích", doma za dveřmi není jejich místo. Ale to jistě víte. Věřím tomu že si Vánoce užijete lépe než Mirka která si asi dostatečně neuvědomuje že jsou "Lidské rase" přirozené i jiné vlastnosti než "nenávidět, krást, lhát, smilnit, vraždit, a nepřirozené milovat nepřítele, pečovat o mrzáky fyzické, duševní i morální". Doufám že takovéto vidění člověka není pro křesťana součástí víry protože si neumím představit duchovní bytost která by v takového svého vyznavače věřila. Vlastně ano. O jednom takovém vím. Ten však nebývá zobrazován na kříži nýbrž s rohama a kopytem.

 
V 9/06/2007 8:16 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Jako pravidelný čtenář jen zírám. Názory se sice malinko odchylují, ale zřejmě má kouzlo Vánoc na všechny velký vliv. Dávají zapomenout na všechny Topolánky, Paroubky, Bursíky a všechny ostatní ---ky, kteří jsou jinak v centru pozornosti.
K těm zvláštním svátkům mám rozpolcený vztah. Ničí mne ta úděsná komercionalizace, ale přiznejme si - není to jen záležitost po nástupu "spásného" kapitalismu. Bohužel nemohu se tomu vyhnout, neboť nejmladší generace už jiný typ Vánoc nezná. A navíc mě těší dělat někomu radost - třeba i dárkem. Ty ovšem obvykle nekupuji v ---marketech, neboť chci opravdu způsobit radost svým blízkým a nikoli producentům zbytných "šmejdů".
Pro mne osobně jsou však Vánoce opravdu jediným svátkem v roce. Dokonce vážně cítím sváteční náladu. Přinesl jsem si to z dětství. Nezpomínám si na žádné skvostné dárky. Většinou mi Ježíšek naděloval věci denní potřeby, takže s tím jsem si to nikdy nespojoval. Zato tu určitou nervozitu, generální úklid, vůni Diavy (politura na nábytek), napětí a pak to světlo velkého lustru, v němž jinak z devíti žárovek svitily sotva tři. Nažehlené krajkové dečky. Velký, nádherně ozdobený strom až do stropu, který se odklízel až na Hromnice, protože v "obýváku" se netopilo, takže v pohodě vydržel, aniž by opadal. Na vánočním stole jeden talíř navíc - kdyby někdo přišel, svíčky za zesnulé a mnoho a mnoho dalších detailů až mystických.
Snad z nostalgie, že na Vánoce bývalo krásně, si ten pocit chci vracet. A hlavně už vím, že den se začíná prodlužovat, byť zatím jen odpoledne, což nic nevadí, protože v lednu začne světla přibývat i ráno a nic už nezastaví budoucí jaro. Takže trošku pohanské, trošku křesťanské, trošku lidské Vánoce. Takže krásné Vánoce všem.

 
V 9/06/2007 10:44 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Kamile - bohužel můj otec má k Vánocům stejný přístup jako Tribun, takže o nějaké sváteční náladě nemůže být moc řeč, protože je ihned "sabotována" - takže Vánoce se u nás opravdu slaví jako šedivý polokonzumní průměr. Už s tím nic neudělám, jen doufám, že v mé domácnosti to bude jinak:-)

 
V 9/06/2007 11:53 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Smysl jednoho z největších křesťanských svátků,Vánoc, nespočívá,jak bylo několikrát řečeno,v nákupní horečce,v kupování drahých dárků nebo v předvádění se,co si kdo pořídil,mnohdy na dluh.Pravý význam Vánoc by měl být samozřejmě v duchovní oblasti,v uvědomnění si toho,že před dvěma tisíci lety žil v Palestině jistý "bláznivý Nazarejec",jak říká Tribun,který však svými myšlenkami a hlavně bezprecedentní obětí nasměroval lidstvo k jinému a lepšímu vývoji a tím ho možná zachránil.Nezačínal ovšem z ničeho,stavěl,dá-li se to tak říct,v podstatě na Desateru,na zákonu,který dostal Mojžíš na hoře Sinaj.A tento zákon se snažil převést do života lidí,kterým kázal.A neváhal pro to položit svůj vlastní život.Možná budu vypadat naivně,ale kdyby si lidé o Štědrém dni před rozbalováním dárků připomněli křesťanské Desatero,možná,že by to zanechalo jisté pozitivní stopy v jejich myslích.Alespoň já jsem se o to vždy snažil u svých dvou dcer,dnes již dospělých a myslím,že se mi podařilo z nich vychovat slušné a poctivé lidi.U Vás,Tribune,kterého pokládám za člověka sečtělého s ohromným přehledem,mě dost překvapuje poněkud pejorativní název "ten bláznivý Nazarejec".Podle mého názoru "ten bláznivý Nazarejec" patří k největším duchům tohoto lidstva,co kdy žili na této planetě.
Jinak přeji všem čtenářům tohoto blogu šťastné a veselé,i když poněkud vzdálené,Vánoce.

 
V 9/06/2007 1:36 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Tak jistě Kamile to můžu rozvést, můj tatík je na dnešní poměry děsný škudlil, ale nemám mu to za zlé, ba naopak. Jednou v práci dostal za odměnu takový jak to řici, asi databanku. V tý době protože to nikdo něměl tak to mělo hodnotu snad 15 tisíc. Jelikož ale je technický antitalent, co se týče elektroniky, jinak je velmi zručný, tak to nepoužíval a leželo to ladem. Nikdy nic nekupoval na Vánoce, to nechával na mamince. A jednou jsme tu databanku vyhrabali zrovna kolem Vánoc a táta mi ji pronajmul, protože je škoda něčeho tak drahýho pro mě. Tátovo předtava o věcech je že všechno je ze zlata a má to za 10let cenu stejnou. Takže takhle probíhalo několik let pronajímání, ale stejně jsem mu jí v pořádku vrátil, protože to bylo prakticky k ničemu, dneska to má všechno v sobě i středně dobrý mobil. Já zase dal tatínkovi na Vánoce nějakou elektroniku na baterky a jelikož jsem měl 2 nabíjecí, které jsem nepoužíval, tak jsem mu je pronajal, aby v případě nutnosti jsem si je moh zabavit nazpátek :) Takže si pokaždý pronajmem nějakou blbost co zrovna nepotřebujeme. Ale zas tak daleko, jako v Cimmrmanově hře Hospoda na mítince, kde měl vezeň Kulhánek po celý rok jen chleba a vodu a jen na Vánoce dostal jablko, které na Štěpána musel vrátit, nejsme :)

 
V 9/08/2007 10:30 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

legolas: Čím víc příkazů, tím snadněji se dají obejít. Ježíš udělal z deseti přikázaní dvě. A tak do nich dostal mnohem víc, než bylo obsaženo v původních deseti.

Je velice zajímavé sledovat, kam se dabata stáčí. :-) Článek jsem bral jako takové povzdechnutí, jaké ty vánoce máme. No delší, rok od roku delší :-)

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka