neděle, března 16, 2008

Proč nejsem antikomunistou

Dvacet let po pádu totality obchází Evropu „strašidlo komunismu“. Železná opona je dávno stržena, tankové divize sešrotovány, na věčnost nebo do ústraní odešla celá jedna generace komunistických vládců. Varšavská smlouva i RVHP byly rozpuštěny a většina postkomunistických zemí je členem NATO a EU. Ekonomika i státní správa jsou přímo či nepřímo ovládány mocnými nadnárodními korporacemi, u nichž navíc nelze zjistit skutečné vlastníky.

V této situaci povstali noví antikomunističtí bojovníci. Sami většinou pocházejí z prominentních komunistických rodin, mají za sebou komunistickou, svazáckou či režimně-propagandistickou kariéru. Spoléhají se na naši špatnou paměť. Velmi dobře ovládají manipulativní techniky a pravidla propagandy. Nemají žádné morální zábrany.

Jaká je jejich motivace k tomu, aby rezignovali na skutečné problémy a výzvy doby a bojovali ve válce, která již byla dávno ukončena kolapsem zemí „reálného socialismu“? Je to nutnost zastřít vlastní chyby a nedostatky, odvrátit pozornost od své vlastní minulosti a odvést pozornost od loupeživé formy kapitalismu, na jejímž zavádění v postkomunistických zemích profitují. Noví „antikomunisté“ v ČR ovládají vládu, Senát, kraje, radnice většiny velkých měst. Na jejich straně jsou veřejno-právní i většina komerčních médií.

Antikomunistickou rétoriku používá prezident a jeho poradci, poslanci stran vládní koalice i vedení sociální demokracie. Zařídili a prosadili si svůj vlastní „Ústav paměti národa“, který dodává informace pro selektivní dehonestaci a vydírání bývalých komunistů, příslušníků STB, skutečných i domnělých konfidentů minulého režimu. „Antikomunistický“ premiér oceňuje odznáčkem jako hrdiny bratry Mašínovy a Milana Paumera, kteří se o svých obětech vyjadřují způsobem, z nějž jde mráz po zádech.

Korunu všemu nasazují naše „svobodná média“, která se změnila v hlásné trouby této nové „ideologie“. Čím dále častěji můžeme vidět, slyšet, nebo číst propagandistické perly, za něž by se nemuselo stydět ani Rudé právo padesátých či sedmdesátých let minulého století. Forma je totiž stejná, pouze obsah má obrácené znaménko. Stoupá také tlak na uzákonění kroků, které kriminalizují odlišné názory a diskriminují jejich nositele.

Kritik současného stavu bývá zpravidla označen za bolševika, potenciálního teroristu či jeho ochránce, rusofila (pozor, Václave Klausi!), anarchistu nebo naopak nacistu, antisemitu, ekoteroristu apod. Do budoucna se takový člověk může těšit na trestní postih, štvavou kampaň v médiích či diskriminaci v zaměstnání. To všechno je totiž jednodušší, než bojovat proti komunismu a jiným totalitním tendencím důslednou, čestnou a pravdivou politikou demokratických stran, dodržováním zákonů, respektováním oprávněných zájmů „dolních deseti milionů“ českých občanů. Je to jednodušší, než se zbavovat korupce a bránit tunelování ekonomiky.

Můžeme to však chtít od bývalých estébáků, komunistů, prominentních svazáků, režimních pisálků a cenzorů, kteří jsou dnes nalezlí ve všech politických stranách bez rozdílu? Můžeme to očekávat od bývalých veksláků a pasáků, kteří z předlistopadové „černé ekonomiky“ skočili rovnýma nohama do privatizačního šílenství devadesátých let, vyzbrojeni nelegálně získanými finančními prostředky a konexemi? Můžeme to čekat od bývalých komunistických ředitelů, ekonomů a kádrových rezerv ve státních podnicích, kteří měli kontakty na ministerstvech a exkluzivní přístup k potřebným informacím?

Má odpověď na předchozí otázky zní ne. A proto nejsem antikomunistou. Úplně mi totiž stačí být nekomunistou.

napsal Stan
původně publikováno na Outsidermedia

Štítky: ,



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 108:

V 3/16/2008 3:38 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

"Kritik současného stavu bývá zpravidla označen za bolševika, potenciálního teroristu či jeho ochránce, rusofila (pozor, Václave Klausi!), anarchistu nebo naopak nacistu, antisemitu, ekoteroristu apod."
Aby se na to nezapomínalo: každý kritik, který je proti současnému rozdělení Moravy do krajů a chce obnovení tradiční moravské samosprávy, která byla definitivně zlikvidována komunisty v r. 1948 ale sahá mnoho staletí do minulosti (až do r. 1918 existence vlastního zemského parlamentu s vlastními moravskými zákony!), je ihned označen za "moravistu" a tím je věc vyřízena, nikdo "rozumný" už se s ním bavit nebude (a to platí i o těch, kteří jinak dávají najevo svůj odpor k primitivnímu odsuzování podle názorů).

 
V 3/16/2008 5:47 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Anonyme, a kolik vás takových je, co chtějí obnovit Moravu? 100, nebo snad 1000? Víte, kolik na Moravě žije lidí?

 
V 3/16/2008 6:16 odp. , Blogger Tribun řekl...

Pic kozu do vazu! Stane, to je přesně ono! Přesně tak jsem se to chystal napsat, tak přidávám alespoň svůj podpis.

Rád bych zdůraznil rozdíl, naznačený v poslední větě: anti- není ne-. Tedy že je velký rozdíl mezi tím nebýt komunistou a být antikomunistou. Nekomunista ví co chce, ale hlavně ví proč to chce. Nekomunista se o komunisty zajímá potud, pokud mu brání v jeho plánech. Zato antikomunista je na komunistech zcela závislý – bez nich není nic. Antikomunismus je založen na radikálním odmítání všeho komunistického, bez ohledu na věcnou podstatu. Základními rysy antikomunismu jsou nenávist, agresivita, totální absence argumentů a volání po odebrání základních lidských a občanských práv s svobod lidem, které antikomunisté ocejchují jako komunisty. Přičemž antikomunisté valně netuší, co komunismus vlastně je, či přesněji by být měl, a (zřejmě zcela programově) jej ztotožňují s ruským bolševismem a zejména s jeho stalinskou deviací.

Antikomunismus je prázdný, antikomunismus je zoufalé volání deprivantů po smyslu života.

Proto ani já nejsem antikomunistou; a už jsem pochopil, že je marné vysvětlovat, že to automaticky neznamená, že bych byl komunistou. Jenže antikomunisté více než kdo jiný věří v zákon vyloučeného třetího: každý je buď antikomunista, nebo komunista, nic mezi tím. Bohužel, často se tento názor objevuje i ve své (post)mašínovské verzi: „Kdo nechce zabíjet komunisty, je sám komunista a musí být zabit.“

Je smutnou skutečností, že primitivního rituálního antikomunismu se jen tak nezbavíme. Antikomunisté totiž bojují proti nepříteli, který neexistuje. To znamení, že jej nelze porazit. A to znamená, je možno proti němu bojovat věčně.

 
V 3/16/2008 8:57 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Ahura: Předpokládám to první číslo. Jsou ale velice internetové aktivní. Doporučují na vykypedii diskusy k článku o Laa an der Thaya:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Diskuse:Laa_an_der_Thaya

 
V 3/16/2008 9:05 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

... prostě je to furt stejný, kdysi se bojovalo proti pohanům, kacířům a dnes proti komunistům, samozřejmě bez přesné definice, natož skutečného ohrožení, ale podle jasné potřeby, tenhle boj nebude nikdy dobojován, jenom jisté časové periodické úseky pádu vládnoucích deprivátů mohou zadát nadějí, že ho lidé jednou nepřežijí.

 
V 3/17/2008 1:37 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Jaromíre KUK

 
V 3/17/2008 6:07 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Ale Debethe, no taaak.....

 
V 3/17/2008 11:39 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Kamile - zachyceni na místě činu?:-P

 
V 3/17/2008 12:02 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Komunismus ve své zrůdnosti překoná dokonce i nacismus. Odmítání antikomunismu a přihlášení se k ne-komunismu znamená tedy toleranci komunismu a jeho ideálů - třídní boj po vzoru Brežněva, omezování základních lidských práv, elektrické ploty, mučení a popravy politických vězňů, tajné policie, udavačství, devastace morálních hodnot, ekonomická a ekologická katastrofa.

Odmítání antikomunismu je tedy pozváním komunismu do vyvlivných sfér jako legitimní autoritu. Odmítání antikomunismu je tak stejné zlo jako odmítání anti-nacismu. Položme si otázku, zda jsou pro nás zrůdné nacistické a komunistické ideály natolik banální záležitostí, že si můžeme dovolit se proti nim nevymezit.

 
V 3/17/2008 1:01 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Odmítání antikomunismu je odmítání nenávistné ideologie, která se svou frazeologií a svými metodami staví na úroveň komunismu a nacismu. Komunismus (alespoň v to doufám) byl historicky poražen, je potřeba se z jeho praktik a následků poučit, ale jeho současné vyznavače je třeba chladně ignorovat. S Václavem Havlem ve spoustě jeho současných názorů a postojů nesouhlasím, ale ve vztahu ke KSČM byl důsledný. Na rozdíl od současných "demokratických" politiků, kteří na jedné straně verbálně odsuzují komunismus, na druhé straně jim nevadí se s bývalými i současnými komunisty paktovat a domlouvat na podrazech. Přitom provádějí politiku, která je přímo živnou půdou pro regeneraci komunistických ideálů. Navíc antikomunismus vyznávaný bývalými komunisty nebudí důvěru a staví současné vyznavače komunistických myšlenek do pozice mučedníků a bojovníků za svobodu slova.

 
V 3/17/2008 1:19 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Brusel - Ekonomika Spojených států pravděpodobně míří do recese a Evropa se bude potýkat s dalšími otřesy na finančních trzích. Rozvojové země ( rozuměj i česko) to však zatím příliš nepoškozuje, prohlásil o víkendu prezident Světové banky Robert Zoellick.

... bylo to jenom logické, že spojené státy se pošlou do recese a tím i celý svět - jimi nastavenou nekorektní konfrontaci i na poli ekonomickém prohrávají jasně na body, takže pokud ještě drží bank a jejich baxy jsou obecním platidlem, je třeba zatáhnout za pojistku ručního granátu a hodit ho do davu nevinejch i spojenců - následný zmatek a globální masakr je pro ně stále přijatelnější, než potupná prohra a pád říše dle tržních pravidel – pak že hitlerová genocida na lewino lidu byla to nejhorší, co bylo lidem této modré planety ukuceno a řádně provedeno. .-)

 
V 3/17/2008 2:45 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Komunistická myšlenka sama o sobě není špatná. Pouze ji potkal podobný osud jako jiné, jimiž se zaštítili lidé kteří je potřebovali k uchopení nebo šíření a posilování moci. Tak jako křesťanství má své hony na čarodějnice, křižácká tažení, Koniáše a třeba Pizzara, má komunismus své zmanipulované procesy, gulagy a Stalina.

Ani "bojovníci pod pod praporem demokracie" nemají čistý štít a její šíření, či nastolování (především v režii USA) přineslo tolik lidských obětí a křivd, že si se zmíněnými ideologiemi nijak nezadá. Vůbec by mne nepřekvapilo, kdyby jednou historici posadili třeba Bushe na lavici vedle Hitlera a Stalina. A přitom i samotná demokracie, realizována podle svých principů, je dobrou cestou pro společnost.

Posuzovat zastánce podle ideologie ke které které se hlásí je nesmysl. Jde o to jakou mají představu o nastolení a udržování jimi zvoleného společenského systému či víry. O metody ke kterým se přiklánějí.

Slušný křesťan, demokrat i komunista se vždy dohodnou a jejich soužití může probíhat v pohodě. Pokud je však někdo prevít tak zneužije každou myšlenku ať jsou její principy sebečistší a bude se jako prevít chovat v každém režimu.
Ideje jsou jako nůž. Můžete s ním ukrojit chleba a nebo propíchnout souseda.

 
V 3/17/2008 2:53 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Ano Ahuro zachyceni :-)
Vlevo stál ještě Elf. Asi se nevešel Kotrbovi do záběru.

 
V 3/17/2008 3:30 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Komunistická myšlenka sama o sobě není špatná. Stejně tak nacistická myšlenka není není sama o sobě vůbec španá a ve správných rukou z ní můžeme čerpat ?!?!

Nyní je již naštětí možno historicky dokázat, že nacismus i komunismus jsou ta největší zla, která člověk poznal. Ani druhá světová válka neměla tolik obětí, kolik jich po sobě nechal komunismus. Jistě, můžeme nacismus a komunismus tolerovat, povolit pochody hajlujících holých lebek a komunistických staříků, kteří se sami dobrovolně hlásí k ideím února 1948.

Všude, kde mají komunisté neomezenou moc, dochází z mučení a popravám politických vězňů, lidská práva jsou pošlapávána, moc je prosazována skrze násilí. I u nás tomu tak bylo a vzhledem k tomu, že komunisté dodnes mají v parlamentu poslance, jehož svědci usvědčili z týrání vězňů, není důvod se domnívat, že by tomu nyní bylo jinak.

Zahrávání si s totalitními režimi, jako je nacismus a komunismus je jako hraní si s ohněm. Ti chytřejší se spálí jen jednou. Ti nepoučitelní musejí dostat přes prsty vícekrát.

Zajeďte se pánové někdy podívat na Kubu nebo do Severní Koreje, abyste měli vůbec ponětí, o čem ten komunismus je, proč lidé riskují své životy, aby z něj utekli a třeba i pochopíte, proč nikdy nefungoval a proč v něm všichni stejně trpí. Po válce bylo Československo jednou z nejvyspělejších zemí. Komunistická devastace kulturních, ekonomických a ekologických hodnot způsobila v Evropském měřítku propad Československa na poslední příčky.

Jen si přečtěte, co to ten komunismus je:
http://www.unor1948.ic.cz/index.html

K.H. Borovský, O komunismu
Karel Čapek - Proč nejsem komunistou?
Josef Čapek - Proč nejsem komunistou?
Další informace...

 
V 3/17/2008 3:49 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Vašku, já s budu pro Vás překvapivě souhlasit s tím, co píšete. Komunistické i nacistické myšlenky jsou nebezpečné, protože jejich podstatou je násilné řešení společenských problémů. A násilí plodí diktaturu, diktatura plodí nové rozdělení společnosti na utlačovatele a utlačované. Já pouze nesouhlasím se současnými rychlokvašenými antikomunisty, protože jejich řešení jsou stejně tak násilná a stejně tak vedou k rozdělení společnosti.

 
V 3/17/2008 3:51 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Komunizmus funguje v izraelských kibucech, nezdá se že by se tam chystali křižovat jeden druhého, zato kapitalizmus naroubovaný na čínskou KSČ je jeden z nej horších režimů na světě. USA a Evropa s ním nemá problémy jako by tam nedocházelo k pronásledování, šikanování, vraždění, kdo s korporacemi USA peče například Činská KSČ je demokrat kdo nepeče je zločinec.

 
V 3/17/2008 4:08 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Mirko, kolikrát jste byla osobně v Izraelských kibucech, že o nich píšete?

Věděla jste, že kibucy jsou jen "vyvolené"?
Věděla jste, že všechno, co vyděláte, musíte odevzdat kibucu?
Věděla jste, že vaše povolání vám určí kibuc?
Věděla jste, že nikde se na světě neplýtvá základními potravinami tak, jako v kibucech, kde jsou zdarma?

Opravdu byste chtěla žít v takovém kibucu?

 
V 3/17/2008 4:23 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

ANO

 
V 3/17/2008 4:35 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Co je na činnosti kibuců zločinné?
Coje na činnosti KSČíny chválihodné?

 
V 3/17/2008 4:43 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Mrzí mě že jsem nemohla být v Praze, ale viděla jsem film "Tahle země není pro starý", napsala bych svoji recenzi - jak jsem to pochopila ,až ji shlédne ještě někdo, je to podle mě bomba.

 
V 3/17/2008 5:00 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Nejprve vymezení pojmů:

Komunismus - typ rozdělění majetku ve společnosti, kde je veškerý majetek všech členů společenství je přístupný všem těmto členům

Diktatura - typ vlády nad společenstvím, kde má veškerou moc omezená skupina lidí či jeden člověk

Totalita - potlačování názorové plurality

Demokracie - typ vlády, kde má veškerou moc lid samotný jako celek, je zde prosazována vůle většiny (osobně zastupitelskou demokracii nepovažuji za demokracii)

Pokud chceme žít v demokracii a míru musíme respektovat názorovou pluralitu, tedy neodsuzovat jakýkoliv pohled jakéhokoliv člověka na ideální společnost. Antikomunismus je myšlenkou splývající s totalitou - potalčováním odlišného než "správného" názoru.

Je mi celkem jedno a zdá se mi to spravedlivé žít v jakémkoliv systému pokud to bude v zájmu většiny lidí.

Můj osobní názor je ale takový, že jedinou správnou společností je společnost komunistická a myslím to zcela vážně.

 
V 3/17/2008 5:14 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Vtipné, jak někteří diskutéři nepochopili, že spot není o tom, jestli je komunismus dobrý nebo špatný, natožpak co vlastně komunismus je.
Opakují stále tytéž fráze a nedochází jim, že komunismus je dneska už jen strašák, kterým se rozděluje společnost a odvrací pozornost od důležitějších věcí.

Ještě vtipnější jsou pak snahy o "dekomunizaci trikem".

Zejména pokud se komunobijcům vymknou z ruky...
O co asi jde na těchto dvou návrzích na triko?
http://www.dekomunizace.cz/tricko/467
http://www.dekomunizace.cz/tricko/466

A tyhle dva mají skvělou druhou rovinu, která patrně zaslepencům vidícím rudě (pardon modře) zcela unikla.
http://www.dekomunizace.cz/tricko/425
(pro zvláště nechápavé vysvětlím - rudý prapor dráždí býka jako antikomunisty vše mající něco společného s komunismem)
http://www.dekomunizace.cz/tricko/396
(Obrovský komár s třešničkama - opravdu chybí jen maličký velbloud, kterého každý pro nafouknutého komára přehlédne)

Možná by nebylo od věci na některé z těch parodujících trik zahlasovat. Možná až by vyhráli, tak by se pár lidí ťuklo do čela.

Což mi připomíná, že jsem dosud nepochopil o co jde na triku s vlajkou japonského císařského námořnictva. ;-)
http://shop.dekomunizace.cz/tricka/komanci-damske.html

 
V 3/17/2008 5:31 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Vašku, možná vás to překvapí, ale komunistický společenský řád se zatím ze všech, které lidská společnost zná, udržel nejdéle. Prvobytně pospolná společnost byla vlastně komunistická i když jí tak tehdy neříkali. A především zásluhou tohoto systému se podařilo lidskému druhu přežít v tvrdých podmínkách, až do té doby než začal aplikovat ty následné, jejichž cílem vždy bylo dosáhnout toho, aby většina živila svou prací menšinu, která nějakým způsobem odůvodnila že je elitou, mající na toto privilegium nárok.

Principiálně však, když se nad tím poctivě zamyslíte, nenajdete ani jediný argument pro uplatnění práva jedince (ale ani vyčleněné skupiny) na vlastnění čehokoli co má hmotnou podstatu. To jediné co vám na světě patří je čas.

 
V 3/17/2008 5:51 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

A Vašku četl jsi celý Čapkův Zoon politikon? včetně úvah o socialismu???

 
V 3/17/2008 6:34 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Pánové, souhlasím, Vašek zcela nepochopil ideály komunismu, když si myslí že Severní Korea je komunistická. Vašek je přesně typ člověka, že když na na obal od tatranky napíšete karbanátek s kaší a oblohou, tak to nebude tatranka, ale karbanátek s kaší a oblohou, stejně jako kdyby se Severní Korea přejmenovala na Buržoazně kapitalistickou republiku, tak je to hned automaticky pro něj ráj na Zemi. Plně souhlasím s FJN, je důležité si neplést dojmy s pojmy, pro mě ideály komunismu v čiré podobě jsou ten nejlepší možný způsob uspořádání společnosti. Bavím se ale o reálném světě a tam se často teorie s praxí střetává a pak to občas dopadne jak říkal Kamil s tím nožem. Vypovídá to ale spíš o lidech, než o ideologii, vždy musí společnost k něčemu dospět. Zaveďte třeba v Kongu ústavu USA a neznamená to, že tam budou mít lidé stejnou vymahatelnost práva jako občané USA. Proto by cílem našeho snažení mělo být co nejvíc se přiblížit ideálům komunismu, humanismu a demokracie, což potřebuje pevnou vůli a trpělivost.

 
V 3/17/2008 6:47 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Tak vidím, že místo abych antikomunistům vysvětloval, že jsou se svými metodami mimo mísu, budu se muset hádat s příznivci komunistických myšlenek. Ale to jsem naprosto neměl v úmyslu. "Proč nejsem komunistou" již totiž napsal Karel Čapek, a to zatraceně dobře.

 
V 3/17/2008 7:00 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Já oželím, že jsem se nedostal pro tentokrát na první stránky novin. :-)
Stan: Z Čapkovy uvahy jsem si neodnesl to, že komunismus je špatný. Ale, že je potřeba řešit problémy aktuálně a ne slibovat že jednou v budoucnu bude skvěle, když budou lidé dělat co se po nich chce. Je to podobné, jako když ve středověku církev říkala lidem, aby se nebouřili, když jim někdo škodí, že si to pak vyberou po smrti v neby.
Je to tak rok co jsem to četl, a tohle byla hlavní myšlenka která mi z toho utkvěla v paměti.

 
V 3/17/2008 7:02 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Kamile, jestli chcete žít jako ve středověku, máte na to plné právo a já vám ho brát nebudu. Proč ale tuto svou volbu nutíte i ostatním proti jejich vůli? Komunismus totiž musí být pro všechny nebo pro nikoho. Voláním po komunismu tedy voláte po tom, aby všichni naslouchali vaší idee. Idee, která má na svědomí více lidských životů než měl nacismus. Komunismus proto ze své podstaty nemůže být (a také proto nikdy není) demokratický, ale vždy je jen totalitní.

Kamile, je to právě naopak. Abychom garantovali všem lidem stajná práva, tak musíme lidem přirozeně garantovat i základní a nezcizitelné právo na majetek. Co si sám vytvořím nebo s někým směním je jenom moje. Vy na to nemáte žádné právo. Pokud mi to budete chtít vzít, tak vás zastřelím. Pak si běžte stěžovat... Nic na světě neztrácí hodnotu rychleji a s ničím se neplýtvá tak jako s veřejným majetkem. Na každé škole s ekonomickým zaměřením vám vysvětlí desítky důvodů, proč komunimus a socialismus nikdy nefungoval a ani fungovat nemůže. Zde na to není prostor.

Jaromíre: Zřejmě jste v komunismu nikdy nežil, že po něm tak toužíte. Vy neznáte zvěrstva, které provádí KAŽDÁ komunistická vláda po celém světě (včetně naší ČR!) když má tu moc. Komunismus je stejné zvěrsto jako nacismus. A veřejné vlastníctví je jen utopií anarchistické mládeže. Však každý jednou dospěje. I vás to čeká.

Jen pro připomenutí, jak vypadají ty vaše skvělé komunistické idee v praxi:
http://www.jirivacek-satguru.cz/clanky/clanky-rok-2005/Hodni-a-nevinni-komuniste-aneb-jak-se-nam-pod-nimi-dobre-zilo/
http://protikomunisticke.misto.cz/kamenhistorie/svornost.htm
http://www.cibulka.com/nnoviny/nn1992/nn2592/obsah/39.htm
http://www.zanikleobce.cz/index.php?detail=1136790
Proč je komunismus zlo?
Komunismus a socialismus
Zločiny komunismu v obrazech

Pořádně si v klidu vše přečtěte a pak sem napište, že tohle jsou ty vaše vysněné ideály...

 
V 3/17/2008 7:05 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Čapek byl levicový intelektuál, který se vymezoval proti konkrétní ideologii KSČ z roku 1920.
Tady se mluví asi tom, co znamená slovo komunizmus, nikoli marxleninský, nikoli ideologie "komunistické strany" v roce 1920.

 
V 3/17/2008 7:06 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Vašku platí vá CIA?

 
V 3/17/2008 7:36 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Proboha - onen článek byl otištěný ve sborníku Zoon politikon, pokud chce někdo mávat Čapkem, tak musí s celým sborníkem a ne jedním článkem vytrženým z kontextu, jinak souhlasím s Mirkou, ale i s tím pohledem roku 1920 s dohořívající občanskou válkou a zaostalým Ruskem v zádech.
A argumentace Cibulkou? To už je úplně mimo! Ten by tu zavedl totalitu jako řemen, i toho Urválka by našel.

 
V 3/17/2008 7:57 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Vážení diskuéři. Pokud chcete tvrdit, že bratři Čapekové či K.H. Borovský popisují úplně jiný komunismus než je ten, který pro nás chystají soudruzi z KSČM s podporou soudruhů z ČSSD, tak laskavě uveďte alespoň jediný rozdíl mezi tím, co popisují zmiňovaní pánové a tím, co na nás chystá KSČM.

Všichni zmínění pánové totiž popisují pouze ryzí podstatu komunismu bez toho, aniž by znali všechna zvěrstva, kterých se posléze komunisté dopustili. Vaše argumentace je tak stejně ubohá jako argumentace nacistů, kteří obhajují nacismus s tím, že je to skvělá myšlenka, při jejíž realizaci došlo jen k drobným lidským pochybením. Stejně ubohé a stejně nebezpečné.

 
V 3/17/2008 8:01 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Těch důkazů, že komunisté jsou všichni stejní je přece tolik...:

Filip: Únor 1948 nebyl puč a Srpen 1968 byl podle smluv

 
V 3/17/2008 8:21 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

To, co jste právě řekl, pane Vašku, mne osobně uráží.

Já jsem z přesvědčení komunistou, ale žádná zvěrstva jsem rozhodně nespáchal a spáchat nehodlám!

 
V 3/17/2008 8:36 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Fjn, neřešte to, on házi všechny do jednoho pytle a i když i když komunismus hlásá dobré věci on vždy uvidí jen ostnatý drát a frontu na banány. Lidé z přesvedčení komunistou jsou ty co nejvíc dávají a nejmíň berou, velcí altruisté. Takových lidí si vždy budu nejvíc vážit a je jedno jestli jsou komunisty či ne, stejně jde jen o nesmyslné označení, vůbec nevím proč se o tom hádate když jeden o voze a druhý o koze.

 
V 3/17/2008 8:49 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Aby se to tu trochu ujasnilo, zkusím menší přirovnání. Stotožňovat komunismus s reálný socialismem za minulého režimu je jako stotožňovat křesťanství a církev. Církev ve středověku páchala mnoho zločinů, přesto by bylo pošetilé odsoudit morální zákony které bible hlásá. Pro mě správný věřící se dokáže odprostit od spárů církví a dogmatičnosti bible a vzít si ze své víry jen to nejlepší, stejně jako správný komunista se dokáže odprostit od zločiného režimu, sám ví co je špatné, že politikcé procesy stejně jako inkvizice a pálení čarodějnic nemají nic společného s ideologií, popř vírou. Jak v církvi, tak v minulém režimu se našli tací, kteří tam šli jen kvůli kariérismu a to jsou ti, kteří to vše boří. Tito kariéristé se najdou ve všech režimech a nazýváme je deprivanty. dokud je psolečnost nezačne trestat, je jedno jaký režim tu papírově budem mít. Tady je jádro věci, ne nesmyslné hádání a porovnávání ideologií. Jsem rád že tu máme jak čistého zastánce komunismu Fjn, tak čistou zastánkyni víry Mirku, více takových lidí, kteří dokážou vytáhnout ze všeho to nejlepší.

 
V 3/17/2008 9:22 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Fjn, neřešte to, on házi všechny do jednoho pytle a i když i když nacismus hlásá dobré věci on vždy uvidí jen ostnatý drát a miliony mrtvých. Lidé z přesvedčení nacistou jsou ty co nejvíc dávají a nejmíň berou, velcí altruisté. Takových lidí si vždy budu nejvíc vážit a je jedno jestli jsou nacisty či ne, stejně jde jen o nesmyslné označení, vůbec nevím proč se o tom hádate když jeden o voze a druhý o koze.

 
V 3/17/2008 9:25 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

A teď vážně. Srovnávat komunismus s altruismem může jen člověk, který komunismus nikdy neviděl, nežil v něm a nemá nejmenší tušení, co znamená. Přečtěte si prosím důkladně všechny materiály o komunismu, které jsem vám dal, a pak mi řekněte, kde v nich vidíte altruismus.

Všechny totalitní režimy, jako komunimus nebo nacismus, mají přímo ve svém programu omezení základních lidksých práv a svobod. Pokud chtete žít v komunismu, tak se do něj laskavě odstěhujte. Oni vás ty roupy rychle přejdou. Ale nechte prosím slušné lidi žít podle jejich představ.

 
V 3/17/2008 9:48 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Vašku:
1) Nikomu nic nevnucuji, pouze sděluji svůj názor.

2) Komunismus nemusí být pro všechny nebo pro nikoho. V komunismu může žít středně velká komuna složená pouze z těch kteří tak žít chtějí.

3) Pokud Jaromírovi předhazujete to že v komunismu nikdy nežil, vystupujete jako by tomu u vás bylo naopak - o čemž dost pochybuji.

4) Když už jste takový zastánce garantovaného práva na vlastnictví, tak vám předhodím k posouzení malý model:

Žijete jako potomek mnoha pokolení národa na ostrově, o zbytku světa nemáte tušení. Ale i na vašem ostrově platí nezpochybnitelné vlastnické právo. Načež přijede loď a z ní vystoupí někdo, kdo vám všem oznámí že je již dlouholetým dědičným majitelem ostrova (a samozřejmě úplně všeho co se na něm kdy vyskytovalo a vyskytuje nyní) a že vy pokud tam chcete nadále žít musíte nadále platit nájem jak z pozemku tak i (přímoúměrně) z veškerého majetku který jste během svého života nabyli, samozřejmě včetně toho který nashromáždili vaši předkové, protože i oni prožili své životy uprostřed něčeho co jim nikdy nepatřilo. Čímpak tomuto právoplatnému majiteli zaplatíte?

A teď si ten malý model přeneste do většího: Za ostrov dosaďte tuhle planetu a za vaše obyvatele celé lidstvo.
Za právoplatného majitele se prohlásí nějaký přiletivší Ufon, který nám zamává před nosem nějakou Galaktickou ústavou, která mu zaručuje totéž. Čímpak bychom mu zaplatili?

Tahle planeta, se vším co je na ní, patří všem rovným dílem. Nikdy si na ni nikdo nic nepřinesl. (Tedy pokud nejsme potomky Ufonů, ale i tak by toho zas moc nebylo) Směňovat mezi sebou můžeme jedině služby. Vše co je materiální povahy máme pouze vypůjčeno (dokonce i materiál tvořící naše těla). Pokud tomu nechcete věřit tak si sebou zkuste něco odnést až budete tenhle svět opouštět :-)

A přestaňte už konečně zaměňovat ideu s její pokřivenou aplikací. Doposud každý společenský systém, který dostal šanci na to aby byl praktikován, má na svém kontě hromadu zničených lidských osudů, mrtvol a nespravedlivých rozhodnutí. Kdo to nechce vidět ten je dobrovolně slepý.

 
V 3/17/2008 9:49 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Vašku, s vámi je diskuse nemožná, srovnávat v čisté ideologické podobě komunismus a nacismus a dát mezi ně rovnítko je hrubé nepochopení ideálů komunismu. Nějaké možná přirovnání je snad možné, jestli se bavíme o době kolem druhé světové války. Nebudu popírat čeho všeho se dopustil Stalin, kolik milionů lidí v jeho vlastní zemi zemřelo, kolik ukrajinců zemřelo hlady, stejně jako kolik číňanů zemřelo hlady. Mohl bych taky oběti Veitnamské války či krutých genocid v Latinské Americe připočíst na oltář kapitalismu ale neudělám to. Vždy jsou zneužity dobré myšlenky pro určitou skupinu mocných. Ale já se zde bavím na ideologické rovině, a zde nejde naprosto srovnávat nacismus s komunismem. Komunismus nehlásá použití síly k dosažení svých cílů, nehlásá vyvolenost jedné rasy a genocidu jiných. Nehlásá autoritativní vládu jedné osoby, ale právě moc lidu. Že to nejste schopen pochopit je váš problém, stejně jako že máte pdo pojmem komunismus zafixováno něco jiného než já. Vy jset komunismus nezažil stejně jako já, ale to jsme si již všiml z vašich komentářů, že pořád nechcete přijmout fakt, že minulý režim nebyl komunismus. Mě se zdá že to víte, jen se chcete hádat. Buď to přijměte a dál diskutujte nebo se rozepište co má komunismus a nacismus podotýkám na IDEOLOGICKÉ rovině společné, když si opovažujete mezi ně dát rovnítko. Máte prostor, vyjadřte se.

 
V 3/17/2008 10:00 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

"Pokud chcete žít v komunismu, tak se do něj laskavě odstěhujte. Oni vás ty roupy rychle přejdou. Ale nechte prosím slušné lidi žít podle jejich představ."

Vašku, kdyby vám totéž řekl komunista s tím že by jen nahradil slovo "komunismu" slovem "kapitalismu" tak byste to považoval za brutální nátlak a omezování vaší svobody
Teď jste se tedy předvedl! :-)

 
V 3/17/2008 10:02 odp. , Blogger Tribun řekl...

Mám návrh, přátelé: opusťme ten slovní fetišismus a přestaňme lpět na tom, že spravedlivá společnost, založená na ideálech rovnosti, volnosti a bratrství se nazývá komunismus, a že toto svaté jméno musíme očistit. Berme to prostě tak, že komunismus není to, co by mělo být, ale to, co bylo, že je to zkrátka značka, která měla výtečnou reklamu, ale produkt, který se pod ní prodával, byl šmejd. Je to jenom slovo, tak ho nechme antikomunistům na hraní, ať si tu mrtvolku okopávají po libosti; konečně, kdo si hraje, nezlobí.

Přestaňme plýtvat silami na to, abychom obnovili reputaci zdiskreditované značky, ale vytvořme novou a pokusme se ji naplnit kvalitním obsahem. Protože jinak nám hrozí, že lidé jako Vašek každou diskusi utlučou prefabrikovanými kvaziargumenty, které jsou sice úplně prázdné, ale (snad právě proto) dobře zní, a jejich primární účel je jediný – odvést pozornost od meritu věci k nekonečnému handrkování se o to, kolik lidí v souvislosti s tím kterým režimem zemřelo jinak než sešlostí věkem.

Propagandě se totiž celkem úspěšně daří vypěstovat u lidí na slovo komunismus alergii – jakmile slyší nebo čtou komunismus, začnou se bát, aby si nezadali, okamžitě odmítnou vše, o čem je řeč, a za hysterického pokřiku: „Čert, čert!“ utečou. A po diskusi je veta.a

 
V 3/17/2008 10:51 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Myslím, že se z diskuse zase vzdálím. Protože oponovat neustále Vaškovy mě neskonale nudí... Nevím, odkud se berou takový Vaško, krtkové, či bimbové (ten řáda na lavka.info Tito jedinyci, či jedinec, neřádí jen zde), když 24 hodin deně v potu tváře vydělávají svůj milión. Jsou to skutečně nadlidi, když zároveň dokáží držet diskusy s dašími deseti lidmi. Tedy diskusy... Jedná se o plamené kázání. Naprosto nereagujicí na to, jak druhý zareagoval. Možná by se to dalo nazvat "asistovaný monolog".
Tribun: Můžem to pojmenovat třeba Vaškuismus, na počest jednoho zdejšího diskutéra. :-)

 
V 3/17/2008 10:56 odp. , Blogger Tribun řekl...

Kamile, Jaromíre, Elfe...

Hynku, Viléme, Jarmilo...

Bude nějaká zpráva o té sobotě? Ne o tom, jak Tamáš pohřbil demonstraci, o tom se píše všude, ale o tom, jak proběhlo setkání lidí kolem tohoto blogu. O tom se nepíše nikde, a přitom to by mě zrovna zajímalo.

 
V 3/17/2008 11:02 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Elfe, s Vaškem jsem již jednou myslím diskutoval, už si nepamatuji jeho nick, ale styl argumentace a použité výrazy naprosto sedí. Existují programy, které dokáží analyzovat text a rozpoznat identická slovní spojení, v tomto případě si vystačím sám. Jeho argumenty mám však prokouklé, nic nového pod sluncem. Vždy se mě snaží někam zahnat, ale já se nedám, vím kam směřuje. Vyvozuje důsledky z dílčích věcí, ať už se jedná o komunismus či o teroristech v diskusi druhé. Nerespektuje příčinu a následek, myslí si že se s tím lidé rodí, neuvědomuje si že jsou to pouhé reakce na vývoj společnosti. Kdo seje vítr, sklízí bouři. On viní bouři, ne sázeče.

 
V 3/17/2008 11:06 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Tribun: To nejsou ti lidé, kteří by s tím mohli něco udělat. Report jsem napsal a poslal v neděli po obědě.
Tamáš se neukázal, protože je zrovna na týden v USA. Jednal s Chomským a některými demokratickými kongresmeny.

 
V 3/17/2008 11:08 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Tribune, setkání úspěšně proběhlo, jednalo se spíše o neformální "pokecání", žádné cíle stanoveny nebyli, to bych nechal na nějaké hromadnější schůzi. Elf přislíbil raport, tak jsem to chtěl nechat na něm. Dojmy z demostrace jsou smíšené, ještě musím ustřídit informace a dojmy. Na Bl se o tom rozběhla zajímavá diskuse, kde se vícemnéně přikláním ke stanovisku pana Kotrby, který nás vyfotil, ani nevím kdy :) Co mě nejvíc vadilo, bylo zmiňovat zvýšení platů vládních činitelů o pro ně směšných 13 000. Skutečně by se mělo jednat jen o radaru a věcech přímo souvisejicích, zde se jednalo spíše o snahu zapojit do protestu co nejvíce lidí. Kamil pořídil fotky, tak může nějaké zveřejnit, já jsme si dovolil pořídit krátký audiozáznam, tak to hodím na edisk a rovněž zveřejním.

 
V 3/17/2008 11:13 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Demostrace záznam

 
V 3/17/2008 11:21 odp. , Blogger ods řekl...

Tribune, částečně bych se i podepsal pod Vaše slova, ale nedá mi to. Slova Jaromíra Eybla mne rozesmála, ale zároveň donutila k větší reflexi: Vašek je přesně typ člověka, že když na na obal od tatranky napíšete karbanátek s kaší a oblohou, tak to nebude tatranka, ale karbanátek s kaší a oblohou, stejně jako kdyby se Severní Korea přejmenovala na Buržoazně kapitalistickou republiku, tak je to hned automaticky pro něj ráj na Zemi.

Je naprosto paradoxní, jak primitivní antikomunisté ze sebe dělají nevzdělance. Pod název komunismus smetou naprosto všechno, co se jim nelíbí. Naprosto ignorují fakt, že systémy, které si dávaly nálepku komunistický (či paradoxně i samy přiznávaly, že komunismem nejsou a nazývaly se například reálný socialismus) se velmi liší. Každý člověk, který zná historii ví velmi dobře, že revoluční Rusko se velmi lišilo od Sovětů s NEPem a to zas bylo velmi rozdílné od stalinismu (který měl také několik rozdílných fází), ten se zas lišil od obrody za Chruščova a ta byla zas úplně jiná než Brežněvovské přitvrzení a všechny předchozí systémy dohromady neměly nic společného s Gorbačovovou perestrojkou. Stejně tak to je i v globálním porovnání, kde systém takzvaného komunismu u Sovětů byl velmi rozdílný od systému u Tita, Maa, Kim Ir Sena a nebo Pol Pota, které spojovalo jen jedno, že se mu lokální vůdci snažili přisunout nálepku jediného pravého komunismu, či přesněji jediné správné cesty ke komunismu. Vůbec i role vůdců a později gerontokracie v údajných komunistických zemích je naprosto v rozporu s komunistickou myšlenkou, která něco jako caristický či císařský kult neznala, dokonce ho naprosto odmítala. Stejně tak pokud si vezmeme minulé a současné elity takzvaných komunistických režimů, tak je naprosto jasně vidět, že termín diktatura proletariátu byl falešný a prázdný. Většina vůdců buď nikdy proletariátem nebyla nebo k proletariátu patřila jen v začátcích svého života než se začala věnovat straně a životu pro stranu a zároveň se odtrhla naprosto od reality údajně reprezentovaných skupin. Je to nádherně vidět i na našich nomenklaturních a estébáckých kádrech, které si naprosto výtečně a ze dne na den poradily při přechodu na tržní ekonomiku a buď přímo sobě nebo svým potomkům zajistily ohromné majetky - za pomoci největších verbálních antikomunistů dnes sdružených v ODS. Takto fungují i údajné komunismy na Kubě či v Severní Koreji, kde je úzká vyvolená skupina, většinou napojená na armádu (v skutečném teoretickém komunismu hlavní síla, čili proletariát je v těchto pseudokomunistických systémech roli otroka stejně jako například v liberalismu), která sice s komunismem nic společného nemá, ale reálně (byť většinou pod přikrývkou údajného státního majetku) vlastní většinu výrobních prostředků a ziskové činnosti. Jak Kuba, tak i Severní Korea bývají označeny za komunistické, přitom systém u korejců se zhruba stejně podobá Spojeným Státům jako Kubě. A to ani nebudu připomínat nejrychleji dlouhodobě rostoucí ekonomiku, jakou je komunistická Čína.

Ale to všechno primitivním antikomunistům nevadí. Oni mají jasný a černobílý svět. Dokonce bych se byl ochoten vsadit, že si jsou vědomi naprosté nelogičnosti jejich smetávání všech údajných komunismů na jednu hromadu, ale jako všichni primitivnější lidé potřebují mít nepřítele. Kdysi měli zednáře a židy dneska vedle cyklistů jim za symbol zla slouží komunista. A pod tuto nálepku stáhnou kohokoliv, koho nemají rádi. Viz naše nejnovější historie, kdy komunistou a navracečem před rok 1989 se stávali postupně Zeman, Špidla a teď i Paroubek. To že každy reprezentoval úplně jiný způsob myšlení nebylo důležité. Tím, že jim nalepili nálepku bolševiků se zbavili jakýchkoliv potřeb používat mozek. Fungují jako pes Pavlova, zapálí jim antikomunistickou lampičku a hned vyjí hrůzou a odevzdaně bojují s neexistujícím smrtelným nepřítelem.

 
V 3/17/2008 11:23 odp. , Blogger ods řekl...

Jaromíre, pohledejte v archivu, pan Nejedlý má nespočet mutací a všechny lze právě docela dobře analyzovat podle formy. Ale samozřejmě i nyní jde o naprosto nového člověka :)

 
V 3/17/2008 11:35 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Pěkné, zajímá mě reakce Vaška, jestli bude argumentovat věcně či zase začne mlít "svou". Teď ale obnažím svojí neznalost, kdo je to prosím vás ten svobodný zednář a co zednářství hlásalo? Já si pod tím vždy představil nějakého zedníka, později díky Monty Pythonům člověka v oblečeného jen v trenýrkách a na hlavě s parohama. Párkrát jsem o nich četl, ale to se spíš týkalo uspořádaní organizace, ne důvodů existence samotné. Šlo by to nějak jednoduše bez odkazu na pár řádcích vysvětlit?

 
V 3/17/2008 11:42 odp. , Blogger ods řekl...

Jaromíre, bez mýtů se dá shrnout zednářství do jednoho slova. Ultrahumanismus.

 
V 3/18/2008 12:40 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

ODS, skládám poklonu. Na tak krátkou a přitom výstižnou definici zednářství jsem ještě nikde nenarazil. To si musím pamatovat. Ale když nad tím teď přemýšlím tak k ní mají blíže Rozekruciáni. Zednáři přece jen hodně inklinovali k vědě. Alespoň já mám pocit že člověk byl až na druhém (nikoli nevýznamném) místě.

 
V 3/18/2008 12:49 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Zednáří jsou hlavně elitním spolkem. To co jiní dělají po tichu, oni dělají za zvuků fanfár.

 
V 3/18/2008 1:31 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Nu, nevím Elfe dá-li se to tak říci. Měl bych tu jeden citát:

„Zednářem je každý, kdo buduje svůj vlastní život, aby mohl přispět k dokonání uměleckého díla života celého lidstva. Blahu lidstva nemůže nikdo posloužit, kdo neudělá sám ze sebe, čím být může a být má.“

(Gotthold Efraim Lessing,)


To pojetí Velkého architekta Všehomíra a to že k nim houfně vstupovali Jezuité po tom co byl zrušen jejich řád, ve mě vyvolává ten pocit (ale je to opravdu jen pocit který ani neumím vyargumentovat) že tam tak nějak převládalo v důležitosti jakési disciplinované pojetí vědy před člověkem. Ale vím že se prezentovali jinak.

 
V 3/18/2008 9:18 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Když je u těch zednářů řeč o ultrahumanismu, tak připomínám Italskou P4.
Můj názor je, že jde o elitní spolek sloužící k prosazování cílů svých členů považujících se za elitu (i podle bankovního konta nebo přístupu k moci).

 
V 3/18/2008 9:27 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Kamil: Tohle popsal Jung jako individuaci. A má to i mnoho dalších jmen.
Myslel jsme ale zednáře jako elitní spolek. Přirovnal bych to ke golfovému klubu. Taky můžeš dělat bez problémů jakýkoliv jiný sport. Vstup do golfového klubu je ale omezován vysokými poplatky, které si nemůže dovolit každý. Tak se na golfu setkávájí hlavně umělci, bussinesmeni, politici,...

 
V 3/18/2008 9:48 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Pardon - jednalo se o P2 (Propaganda 2), ta paměť taky občas vynechá!

 
V 3/18/2008 10:24 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Chci se ohradit proti strkání do jednoho pytle biblického Ježíšova komunismu a socialistického ateistického komunismu.
Zatímco uvěřivší citem i rozumem uvěří v Boha tvůrce, pomocníka i soudce a potom citem i rozumem přijme altruizmus jako řešení situace, altruismus celosvětový ateistický nemá logiku.
Většinou je to altruizmus skupinový, ale je li skupinový, pak se už o altruismus nejedná , je to skupinové sobectví.
Komunismus ateistický si vezme desatero a první 3 přikázání z desatera vymaže. Místo Boha dosadí do kolonky boha člověka.
Opisuje originál a upravuje podle pýchy. Člověk ve své podstatě "dobrá bytost" se stává měřítkem.

 
V 3/18/2008 10:49 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Mirko, nechápu proč nadřazujete altruismus člověka věřícího nad altruismem atheisty. Je úplně jedno zda člověk věří v Boha či ne, naopak si myslím, že je lepší když se člověk chová altruisticky ne proto že tak řekl Bůh, ale protože on sám chce, nečeká za porušení posmrtný trest od Boha, ale jen trest v podobě svého svědomí.

 
V 3/18/2008 10:56 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Procházka světovými ideologiemi a naukami:
SOCIALISMUS: Máš dvě krávy a dáš jednu sousedovi.
KOMUNISMUS: Máš dvě krávy. Stát ti obě vezme a dá ti trochu mléka.
FAŠISMUS: Máš dvě krávy. Stát ti vezme obě a prodá ti trochu mléka.
NACISMUS: Máš dvě krávy. Stát ti vezme obě a zastřelí tě.
BYROKRACIE: Máš dvě krávy. Stát ti vezme obě, jednu zastřelí, podojí druhou
a mléko zahodi.
TRADIČNÍ KAPITALISMUS: Máš dvě krávy. Jednu prodáš a koupíš si býka. Stádo
se zvětšuje a hospodářstvi roste. Nakonec vše prodáš a jdeš do důchodu.
ČESKÝ KAPITALISMUS V REŽII ODS: Na dvě krávy si vezmeš půjčku od banky ve
výši 1600 mil. Kč a odstěhuješ se na Bahamy. Banka posléze zjistí, že to nebyly krávy,
ale kozy. Rozdíl zaplatí daňoví poplatnici.

 
V 3/18/2008 10:56 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Proč se tam ale ten ateismus Mirko dostal? Myslím do "marxova komunismu" (ať to nějak pojmenujeme). Myslím, že udělal to samé, co dělá značná část lidí. Zaměnil víru s církví. A ač byli v devatenáctvém století ještě kosteli plné, cirkev naprosto ztratila půdu pod nohama. Řád světa který staletí pomahala budovat, se čím dál tím rychleji měnil. A ona reagovala uzavřením do sebe. Tvořila jakési duchovní vězení. Což bylo samozdřejmě v protikladu s tím, když Marx přemýšlel nad tím, jak lidi naopak osvobodit.

 
V 3/18/2008 1:00 odp. , Blogger Tribun řekl...

Je to sice trochu vousatý vtip, Alberte, ale stále dobrý. Jenom ta pohádka o „tradičním kapitalismu“ tam trochu hapruje. Nebo vy jste snad někde viděl, aby plemenný být stál tolik, co kráva? Já myslím, že tradičním kapitalismu jsou mnohem pravděpodobnější následující scénáře:

- Máš dvě krávy. Jednu prodáš a koupíš si býka. Stádo se zvětšuje a hospodářství roste. Když máš kromě krávy a býka ještě tele a jalovici, zdědíš po strýčkovi z východního pobřeží prosperující firmu na výrobu ostnatého drátu a milion dolarů ve zlatě.

- Máš dvě krávy. Jednu chceš prodat, aby sis koupil býka, jenže zjistíš, že ji od tebe nikdo nekoupí, protože trh je zaplaven levnými krávami z Číny.

- Máš dvě krávy. Máš také dvě děti. Jedno onemocní. Doktor jej odmítne léčit, dokud mu nezaplatíš. Abys měl na doktora pro své dítě, prodáš obě krávy. O tom, co budeš, když onemocní i druhé dítě, pohádka nehovoří.

 
V 3/18/2008 1:28 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Kdo chtěl poznat, co se skrývá pod termínem komunismus, ten si přečetl odkazy, které jsem mu dával.

Kdo nechtěl, ten ještě růžové brýle neodhodil.

Nevědomost mládí je to jediné, co vás pánové omlouvá. Však i vy jednou dospějete, začnete studovat a pak i vydělávat a velmi rychle pochopíte, proč zanechal za sebou každý komunistický režim tolik mrtvých...

Vše ostatní již bylo řečeno. Na mé otázky nenašel nikdo odvahu odpovědět. Tedy nikdo nemá odvahu vést dialg. Každý si vede jen ten svůj monologický chvalozpěv na komunismus. Dokud se nikdo z vás, pánové, neodváží vstoupit se mnou do diskuze, ztrácí jakákoliv další debata smysl.

 
V 3/18/2008 1:32 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

A Tribune, ten váš příklad s krávami dnes ve skutečnoti vypadá trochu jinak:
Máte dítě, to vám onemocní smrtelnocu chorobou, která je léčitelná jen velmi drahými léky, ale pojišťovna vám je neproplatí, protože proplácí paraleny na recept, které po uplynutí doby použitelnosti lidé vyhazují a protože proplácí všechnu zbytečnou práci lékařů, kterou lidé zneužívají, protože za ní nemusejí přímo platit.

To byla situace ještě do nedávna. Dnes se to obrací k lepšímu. Nehledě na to, že jen kvůli nezaplacení poplatku vás nikdo zemřít nenechá. To jsou jen takové ty vaše malé nepravdy, které se vždy hodí, když nemáte už žádný argument. Člověk se díví, kam až jste ochotný klesnout...

 
V 3/18/2008 1:58 odp. , Blogger ods řekl...

Že to jistou osobu stále baví přijít sem, nacpat desítky odkazů, které považuje za jedinou pravdu, pochválit se jak to správně sám umí diskutovat a pak si zaplakat jak jsou na něj všichni oškliví a jak je vtělením moudra.

 
V 3/18/2008 2:06 odp. , Blogger Tribun řekl...

Já jsem žádné vaše otázky nezaznamenal, Vašku, ale to může být tím, že nečtu vše, co napíšete, protože jsem to v minulosti četl již tolikrát (někdy to bylo doslova to samé), že mne to zkrátka nezajímá. Zkuste se tedy zeptat znova, jasně, stručně a určitě vám někdo odpoví.

Zkusím se však zeptat já vás, třeba mi odpovíte. I když samozřejmě rád uvítám odpověď i od ostatních.

Proč považujete komunismus za jeden z nejhorších režimů, ne-li vůbec nejhorší? Nezajímá mne však jakýkoliv důvod, ale důvod specifický pro komunismus, něco, čím se komunismus odlišuje, co jiné režimy nemají, co je pro něj unikátní. Takže žádné počty mrtvých, gulagy, politické procesy, nic z toho, co lze najít i u jiných režimů, včetně té slavné liberální demokracie. Zajímá mne kvalita, nikoliv kvantita. Režim, který má na svědomí tisíce mrtvých není desetkrát horší než ten, který jich má na svědomí stovky, pokud je jejich smrt je součástí systému, ze kterého režim vychází; takové režimy jsou totiž stejně špatné.

A také by mne zajímalo, proč vám u komunismu vadí to, co u jiných režimů a ideologií tolerujete, ne-li přímo obdivujete?

 
V 3/18/2008 2:24 odp. , Blogger Tribun řekl...

Tento komentář byl odstraněn autorem.

 
V 3/18/2008 2:26 odp. , Blogger Tribun řekl...

ods, já myslím, že to není jistá osoba, ale jisté osoby, že jich je zkrátka víc. Vypadají jako jedna, protože mají stejný výcvik, stejné metody a stejné zadání, ale ve skutečnosti jich bude víc. Vždyť jsou všude! Jeden by to ani nestíhal. Nejedlý možná byl či je jejich učitel, ale všichni nejedlí nejsou. Jsou však ze stejné školy a sem chodí dokazovat si svoji výjimečnost a nadřazenost, je to pro ně něco jako bobřík odvahy. Přicházejí sem jako na misii, na křížovou výpravu, aby osvědčili, že jsou pevní ve své víře a že je nic nesvede z cesty pravé víry, a že vždy a za všech okolností přesně a bezchybně zopakují kanonické články svého učení, bez ohledu na to, o čem je řeč. Oni nepřicházejí diskutovat, ale utvrzovat se ve své pravdě.

A pak o tom napíšou diplomku na téma metody úspěšné evangelizaci, získají titul (nejlépe nějaký, který se volbě koupit, jako je MBA) a ověnčeni titulem, začnou se povyšovat nad ostatní a kázat jim o tom, jak mají více studovat, protože jenom tak poznají tajemství pravdy, a tím se automaticky stanou úspěšnými a bohatými.

A pak si ve své skleněné věži vyprávějí o tom, jak to těm sockám zase nandali.

Jim je totiž úplně jedno, co říkají ostatní, oni se od začátku považují za vítěze (všimněte si, že pro ně je vše boj – i diskuse) a není možné říct nic, co by oni neoznačili za své drtivé vítězství. Velmi dobře to pojmenoval Elf: asistovaný monolog.

 
V 3/18/2008 2:32 odp. , Blogger ods řekl...

Tribune, existují určité indicie, které spíše hovoří pro jednoho člověka, ale ono to není tak důležité. Protože varianta, kterou popisujete, že je to více lidí je ještě mnohem otřesnější. Stádo naklonovaných nejedlých diskutérů, kteří nepoužívají svůj mozek, nemají svůj styl jen zuřivě kopírují, kopírují a kopírují. A mají se za nejmoudřejší stvoření na světě co vedou zuřivý třídní boj s každým, kdo má jiný názor.

 
V 3/18/2008 2:33 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Tribune,

proč jsem antikomunistou?
Komunisté vraždili na Pankráci i miminka

"Ochraňovat naši mladou republiku zavedením a prováděním tvrdých potlačení odstranit všechny viníky a podezřelé nebo ty, kteří by mohli být podezřelí, dát do koncentračních táborů vytvořit rudý teror, potrestat smrtí všechny osoby pokládané za vinné a členy jejich rodin dát do koncentračních táborů k tomu účelu zřízených." (V.I.Lenin)

"Hovoříte, že porušujeme zákony. My porušujeme a budeme porušovat zákony. My jsme stranou československého proletariátu. Naším nejvyšším revolučním štábem je skutečně Moskva.
A my se do Moskvy chodíme učit od ruských bolševiků, jak Vám zakroutit krkem.
A vy víte, že ruští bolševici jsou v tom mistři."
(Klement Gottwald)

"Nenávist, neznalost, zásadní nedůvěra, to je psychický svět komunismu - lékařská diagnoza by řekla, že je to patologický negativismus...." (Karel Čapek)

Tribune, podstatou komunismu je myšlenka třídního boje a násilného vyvlastnění majetku. Z podstaty lidského chování je správa společného vlastnictví extrémně neefektivní, způsobuje společenský rozvrat, nevýkonný ekonomický systém a ve svém důsledku vždy vede k totalitní a despotické vládě, která má neomezenou moc nad občanem. V hodinách hostorie se dozvíte, že tomu tak bylo všude, kde se komunisté dostali k moci a v hodinách ekonomie se na dozvíte, proč tomu tak bylo.

Více se dozvíte v odkazech, které jsem vám tu dával 3/17/2008 3:30 odp. nebo zde:

http://eportal.cz/Search.aspx?Query=komunismus

Já bych se již jen opakoval...

 
V 3/18/2008 2:37 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Helé, milé, Ods, jestli nemáš co říct, nebo tak sem nechoď. O takové kydy tu nikdo nestojí.

Kdyby sis ty odkazy alespoň přečetlo a trochu se vzdělalo. To by ti jen prospělo. Třeba bys pak už mělo o čem povídat. Ale nevědomost je sladká, že, milé ods?

 
V 3/18/2008 2:38 odp. , Blogger ods řekl...

Nejedlý, já vím že vaše naklonovaná moudrost spočívá v odkazech s absolutní pravdou, již jsem si za ten nějaký pátek zvykl. Takže klid, nestresujte se a radostně kopírujte - jen v mezích pravidel :)

 
V 3/18/2008 2:42 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

ODS: Bojím se, že otřesnější varianta je ta správná. Mám jednoho známeho z Olomouce, a ten používá naprosto ty samé fráze. Tihle lidé to ani nekopírují. Umí to nazpaměť a k tomu to považují za vlastní myšlenky!

 
V 3/18/2008 3:02 odp. , Blogger Tribun řekl...

Přesně jak jsem čekal, Vašku, předložil jste pouze ty důvody, která já jsem předem vyloučil, protože nejsou specifické pro komunismus, ale platí obecně pro jakýkoliv režim; a nemusí být ani totalitní.

 
V 3/18/2008 3:32 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Tribune, buď se zásadním způsobem pletete nebo nevíte, co je komunismus. Abychom se dobrali k odpovědi, navíbízím následující otázky:

Chcete popřít, že základní myšlenkou komunismu je násilné vyvlastnění majetku?
Chcete popřít, že základní myšlenkou komunismu je třídní boj dělnické třídy proti imperialistům?
Chcete popřít, že je v lidské podstatě zacházet se společným majetkem neefektivně?
Chcete popřít, že každý komunistický režim skončil totalitou a popravami politických odpůrců?
Chcete popřít, že každý komunistický režim devastoval ekonomické a ekologické hodnoty země?

Nebo snad chcete říct, že komunismus, o kterém píší K.H. Borovský a bratři Čapkové je úplně jiný komunimus než jste si vy vysnil? Pak musíte předložit jasná fakta, v čem se ten váš komunismus liší od toho komunismu, který všichni známe a o kterém všichni píšeme.

Milé Ods, nejste ten, kdo tu určuje nějaká pravidla. Když nemáte co říct, tak si alespoň postěžujte...

 
V 3/18/2008 3:42 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Vašku na mojí otázku pro jejíž zodpovězení je třeba zapojit mozek, jste neodpověděl.
Na Tribunovu, u které byste musel přemýšlet také ne.
Jak je vidět umíte fungovat jen jako gramofon a servis pro odkazy.
Tak že se na vás dá reagovat jen vašimi slovy: "Helé, milý, Vašku, jestli nemáš co říct, nebo tak sem nechoď. O takové kydy tu nikdo nestojí."

 
V 3/18/2008 3:50 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Milý Vašíku, za komunismus si klidně dosaď třebas kapitalismus, a když si k tomu přidáme lidi tvého archetypu, tak je prostě vymalováno za každého režimu, za každé ideologie.

...jinak v klídku pokračuj, mě vždycinky fascinovaly socky, které horují pro kapitalismus – je to takový jisty druh patologického chování, které se ve světě zvířat projevuje v koncovém stádiu zuřivým autokanibalismem. .-)

 
V 3/18/2008 4:17 odp. , Blogger Tribun řekl...

Slíbil jsem vám odpověď, Vašku, tak vám tedy odpovím.

Chcete popřít, že základní myšlenkou komunismu je násilné vyvlastnění majetku?
Ano. Není to základní myšlenka, ale pouze nástroj, jehož cílem je rozšířit okruh osob, které se těší osobní svobodě. Nepopírám ovšem, že praktické výsledky zůstaly daleko za očekáváním.

Chcete popřít, že základní myšlenkou komunismu je třídní boj dělnické třídy proti imperialistům?
Ano. Základní myšlenkou je totiž boj proti vlastnickému kapitalistickému systému; imperialismus je pouze jednou z jeho forem.

Chcete popřít, že je v lidské podstatě zacházet se společným majetkem neefektivně?
Ano. Nejde totiž o vlastnost obecnou, ale individuální. Někteří zacházejí efektivně, někteří neefektivně. Ovšem neefektivní zacházení je pro některé lidi mnohem výhodnější, proto jej podporují. Ostatně taková akciová společnost, družstvo nebo eseróčko s několika podílníky je také forma společného vlastnictví.

Chcete popřít, že každý komunistický režim skončil totalitou a popravami politických odpůrců?
Ano. Například faktorie provozované jezuity v Jižní Americe v 17. stol. fungovaly na principech, které bychom dnes označili za komunistické, a fungovaly úspěšně do té doby, než do oblasti přišli Španělé a naučili domorodce, že když začnou krást, podvádět a terorizovat své bližní, mohou si z plodů společného úsilí pro sebe urvat výrazně více, než by odpovídalo jejich spravedlivému podílu. Ovšem pokud budeme chápat komunismus ve smyslu mé definice z 3/17/2008 10:02 odp., potom máte zřejmě pravdu.

Chcete popřít, že každý komunistický režim devastoval ekonomické a ekologické hodnoty země?
Ve smyslu omezení privilegií úzké vrstvy vlastníků zcela jistě, ve smyslu zlepšení postavení neprivilegovaných vrstev nikoliv. Ostatně v devastaci ekonomické a ekologické (že zrovna vy se odvoláváte na ekologie, to se docela divím) hodnoty země si s komunismem současný režim nezadá. Pouze forma devastace je jiná, skrytější, zákeřnější. A pokud vezmeme v úvahu i devastaci mezilidských vztahů, potom ve srovnání s kapitalismem, který redukuje člověka na věc, která nemá hodnotu sama o sobě, ale pouze jako prostředek zisku, a který cíleně rozvrací přirozenou soudružnost lidských společenství, lze označit komunismus za „toho věčně druhého.“

Ale aby bylo jasno – nehájím zde komunismus, ale právo - či přímo povinnost – svobodného ducha kriticky hodnotit vše, s čím se setká, a nepovažovat něco za bezvýhradně dobré jenom proto, že se jedná o negaci něčeho jiného, co bylo z jistých úhlů pohledu shledáno špatným.

 
V 3/18/2008 4:19 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Kamile, diskuze se vyznačuje tím, že diskutujcí předkládají argumenty a odpovídají navzájem na své otázky. Diskuze není to, co si představuješ ty, tedy že všichni pokládají argumenty, ale na položené otázky ty odpovídat nemusíš. Tedy pokud chceš diskutovat a očekáváš odpovědi na své otázky, pak také musíš odpovídat na otázky druhých. Do té doby se nemůžeš divit, že na své otázky žádnou odpověď nedostaneš.

 
V 3/18/2008 4:21 odp. , Blogger Tribun řekl...

To jsem netušil, Vašku, že jste s Kamile pásl krávy. Jinak si totiž nedovedu vysvětlit, že mu tak suveréně tykáte. Ale chápu, že v jistých kruzích je zdvořilost, stejně jako slušnost, považována za slabost.

 
V 3/18/2008 4:29 odp. , Blogger ods řekl...

Nejedlý, chápu, že jako liberál naprosto odmítáte pravidla, ale upozorňuji Vás, že pokud jste u někoho na návštěvě a začnete ho poučovat a dirigovat, tak Vás plným právem může kopnout do místa, kde záda ztrácejí své jméno. Slušnost a respekt k zásadám jsou Vám cizí, proto se nedivte případným důsledkům.

 
V 3/18/2008 4:54 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Tribune, co si představujete pod pojmem svoboda? Jak může být někdo svobodný, když mu násilným sebráním veškerého majetku odepřete i základní právo na majetek? Proč své myšlenky neaplikujete jen ve své komunistické komunitě, ale nutíte i násilím ostantí, aby se prosti své vůli podvolili vaší otrocké ideologii?

Pokud je násilné vyvlastnění majetku jediný nástroj naplnění komunismu, pak se jedná o jeho základní myšlenku.

Základní myšlenkou je boj. Boj proti nečemu. Boj proti ostatním. Boj proti všem, kteří neuznávají stejné hodnoty, jako já. Boj proti lidem, kteří chtějí žít svobodně a užívat si plodů své vlastní práce. Boj proti těm, kteří by nechtěli platit všechny parazitující flákače a simulanty. Jen ať všichni mají stejně, byť by to mělo znamenat, že nikdo nemá nic.

Důvody jsou rozepsány zde:
Socialistický ráj nemůže fungovat

Akciová společnost či SROčko se od socialismu zatraceně liší. A to v těch nejdůležitějších faktorech:
Členové akciovky jsou na rozdíl od občanů v socialismu přímo odměňováni v závislosti na kvalitě odvedené práce, ale především svou činnost vykonávají dobrovolně.


Ekonomická výkonnost naší země pod vedením komunistů ve srovnání s kapitalistickými zeměmi západního bloku je dostatečně jasným ukazatelem devastace státní ekonomiky pod komunistickým vedením. Stejně tak severní Čechy zdevastované bezohlednou komunistickou politikou se dnes již - zřejmě k vašemu údivu - opět začínají zelenat. Dnes roste naše hospodářství tak rychle, jako ještě nikdy v historii. Jedinou hrozbou je rostoucí socilialistický dluh zaviněný populistickými valorizačními schématy. O devastaci mezilidských vztahů, kdy udavačství bylo normální povolání, kdy kvalitní zboží bylo jen v tuzexu pro vyvolené, kdy "Kdo nekrade, okrádá rodinu" bylo národním heslem, kdy podpultové zboží bylo k mání jen ze známosti, kdy cenzura dovolila propagovat jen ten oficiální státní názor, kdy účinné léky byly k dispozici jen pro politbyro snad nemůže být pochyb...

Co se týče vašeho práva kriticky hodnotit vše, s čím se setkáte, tak to vám nikdo brát nebude. Jen v komunismu by vám za protistátní kritiku hrozil žalář. Ale neberte prosím i vy mně právo na to vyjadřovat se negativně k něčemu, o čem existují historické záznamy, že ve všech případech vede k totalitě a k popravám politických vězňů a o čem existují ekonomické důvody, že nikdy nemůže dlouhodobě fungovat. Především mě ale prosím nikdy nenuťte v takovém systému žít. Ani já vám nikdy nebudu říkat, v jakém systému máte žít a jaké hodnoty máte uznávat.

 
V 3/18/2008 4:59 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

To jsem netušil, Vašku, že jste s Kamile pásl krávy. Jinak si totiž nedovedu vysvětlit, že mu tak suveréně tykáte. Ale chápu, že v jistých kruzích je zdvořilost, stejně jako slušnost, považována za slabost.

Chápu Tribune vaši potřebu si do mě jakýmkoliv způsobem rýpnout. Kdo chce psa bít... Ale teď vážně. Důvodů, proč jsem začal tykat kamilovi, je více. Jednak jsem s největší pravděpdobností starš než on a jednak on začal tykat mně, což považuji za náznak, že jemu tykání nevadí:
"Helé, milý, Vašku, jestli nemáš co říct, nebo tak sem nechoď. O takové kydy tu nikdo nestojí."

Tedy nyní očekávám vaši větu:
To jsem netušil, Kamile, že jste s Vaškem pásl krávy. Jinak si totiž nedovedu vysvětlit, že mu tak suveréně tykáte. Ale chápu, že v jistých kruzích je zdvořilost, stejně jako slušnost, považována za slabost.

A jsem velmi zvědavý na Kamilovu odpověď. ;-)

Ostatní anonymní provokatéry budu ignorovat. Trolové se nekrmí.

 
V 3/18/2008 5:04 odp. , Blogger ods řekl...

Pasák nejedlých krav samozřejmě jako vždy vyrval něco z kontextu a neupozornil, že šlo o jeho citát a že pan Kamil slušně stále vykal.

Tak že se na vás dá reagovat jen vašimi slovy:"Helé, milý, Vašku, jestli nemáš co říct, nebo tak sem nechoď. O takové kydy tu nikdo nestojí."

 
V 3/18/2008 5:27 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Pasák krav a anonymní trol ODS jako vždy vytrhl něco z kontextu, když "zapomněl" zmínit to hlavní - uvedený citát jsem nikdy neřekl (přestože byl uveden uvozovkami), proto se o žádný citát nejedná. S tykáním tak prokazatelně přišel jako první Kamil Mudra.

Pokud snad najdete nějaký můj příspěvek, ve kterém panu Mudrovi tykám dříve než on mně, pak vám dám zapravdu. Do té doby bude zřejmé, že se o žádný citát nejedná a že první, kdo začal s tykáním, byl pan Kamil Mudra.

 
V 3/18/2008 5:30 odp. , Blogger ods řekl...

Pasák krav a anonymní trol nejedlý se stále zesměšňuje. Jako anonym (protože podpis značkou je podle něho anonymita) naprosto stejně jako před tím krtek na buldozeru jinému vyčítá téměř stejnými formulacemi anonymitu. Nikdo jiný to zde nedělal. K mnoha jiným indiciím přidal další.

To, že nerozumí tomu, co Kamil Mudra napsal neřeším. Nejedlý bez kopírování a stovek odkazů by to stejně nepochopil.

 
V 3/18/2008 5:32 odp. , Blogger ods řekl...

A mimochodem anonymní trole, pokud se teď tak pobuřujete, proč jste mi začal tykat ? Já s vámi na vaší obchodní akademii krávy nepásl a první jsem vám také netykal.

 
V 3/18/2008 5:40 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Chápe tu někdo, o čem ten člověk mluví?

 
V 3/18/2008 5:45 odp. , Blogger ods řekl...

Další naprosto přesná nejedle krtkovská reakce v totožné situaci. :)

 
V 3/18/2008 5:45 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

No jo, Vašku zdá se že vás internetová diskuse již vyčerpává, očička bolí a tak potom nepostřehnete když vám napíši že odpovídám vašimi slovy :-) (byť lehce upravenými protože jste je původně směroval na ODS) viz. V 3/18/2008 2:37 odp., Vašek řekl...
Lichotit mi, nízkým odhadem věku, nemusíte. Na to si potrpí spíše ženský. Nedávno mi bylo 53 let, jen tak pro vaši informaci.
Ale možná jsme na tom s těma očičkama stejně. Copak to bylo za otázku, kterou jste mi položil a já na ni neodpověděl? Já mám pocit že jste mi prozatím jen doporučil abych se odstěhoval do komunistického státu a vyhrožoval že mne zastřelíte když vám budu brát váš majetek. Měl jsem to považovat za otázku v diskusi? Pokud se mýlím - opravte mne. Rád bych to napravil, protože by mne docela zajímala vaše odpověď ohledně toho ostrovního modelu, který jsem vám předhodil.

 
V 3/18/2008 6:27 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Tribune, tribune. Vidíte co jste způsobil tím vaším off-topic příspěvkem, ve kterém chráníte ty své nebohé ovečky? Je tohle ten typ diskuze, o kterou stojite? Pak si ji veďte beze mě.

Kamile. Já už fakt nevím, co víc bych měl říct. Vám jsem dosud nikdy netykal. Jestli máte dojem, že ano, tak se vám omlouvám, že se vás to tak dotklo. Stejně tak já bych se mohl urážet, když měníte má slova do podoby, v jaké nikdy nezazněla (to vaše "Helé, milý, Vašku"). Ale já se nechci zabývat takovými prkotinami. Lidé jako ODS si na tom dokáží postavit kariéru, ale mne jde skutečně o věcnou diskuzi. Omluvu od vás ani nečekám...

Jak jsem říkal prvně, tak jste skutečně mladší. Ikdyž ne o moc.

Ten váš model s ufony jsem pochopil jako srandu. Nenapadlo mě, že jej myslíte vážně.

Řešení je prosté. Existuje tzv. institut zvykového práva, který garantuje aktuálním uživatelům nějakého statku jeho užívání ve stejné míře i v budoucnu, pokud není mezi vlastníkem a nájemcem uzavřena jiná smlouva. To je celá odpověď.

Zkuste se ale na to podívat z jiné strany. Vaše rodina po generace šetřila peníze, aby si jednou mohla pořídit velký dům. Sousedova rodina po celé generace se jen ulejvala, nepracovala, hbitě se rozmnožovala, žila na podpoře a podporu utrácela ve hracích automatech. Vaše rodina si pořídí za ušetřené a pracně vydělané peníze drahý dům. Příjdou volby a populistická strana slíbí, že by se všichni měli mít stejně. Sousedovic rodina je početnější, proto populistická strana vyhraje. Vás vystěhují z vašeho domu a nastěhují do něj sousedovic rodinu, protože jejich dosavadní byt je v katastrofálním stavu. Vaše rodina ztratí motivaci pracovat, protože vidí, že co si vydělá, to jí stejně stát sebere. A ekonomika státu jde ke dnu. Další volby proto opět vyhraje strana garantující právo na majetek, aby lidé měli důvod pracovat pilněji a na užitečnějších místech, kde dostanou větší mzdu. 1) Co uděláte s lidmi, kteří se nastěhovali do vašeho domu, na který si vaše rodina tak dlouho a tak poctivě utrhávala od úst?

Co se týče toho vypůjčení si veškerých hmotných statků, tak napište, kdo byl jejich původní majitel, od kterého jsme si ony statky vypůjčili. Tak to vidíte. Žádný nebyl. Již z definice přirozeného práva, tedy z axiomu, že všichni lidé si jsou rovni, jednoznačně vyplývá právo na vlastnictví majetku. S majetkem totiž může zacházet jen jeho vlastník (pokud někdo nemá od vlastníka svolení). Tedy buď všichni lidé porušují vlastnická práva nějaké nedpřirozené bytosti nebo jsou všichni právoplatnými majiteli svých majetků. Nevím jak vy, ale já se budu řídit druhým výkladem. Navíc můžete mít majetek a nic fyzického nevlastnit - stačí sousedovi poskytnout nějakou službu s tím, že on nám naši službu v budoucnu splatí.

A nyní další nezodpovězené otázky:
2) Jak jinak než radarem se bránit balistickým střelám, když se ukáže, že státy, které je vlastní, o žádnou dohodu nestojí? A že všechny dohody, které jste uzavřeli, porušili? Co když se ukáže, že takové zbraně již dávno vlastní, přestože vám tvrdili opak? A co když se ukáže, že vyvíjeli jaderné zbraně, třebaže to popírali? Co když do svých továren, kde obohacují uran, odmítají pustit mezinárodní komisaře a vy máte důkazy, že financují teroristické skupiny?
3) Co má pro vás větší cenu než záchrana nevinných lidských životů v podobě instalace radarové základny?
4) Chcete popřít, že základní myšlenkou komunismu je násilné vyvlastnění majetku? Chcete popřít, že základní myšlenkou komunismu je třídní boj dělnické třídy proti imperialistům? Chcete popřít, že je v lidské podstatě zacházet se společným majetkem neefektivně? Chcete popřít, že každý komunistický režim skončil totalitou a popravami politických odpůrců? Chcete popřít, že každý komunistický režim devastoval ekonomické a ekologické hodnoty země?

A přidám:
5) Četl jste odkazy, které jsem vám zde dával? A pokud ne, tak proč?

 
V 3/18/2008 6:35 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Pane vasek jak si vas tak ctu tak se mi zda ze pisete o vecech kterym moc nerozumite. Prikladem je vase opakovani ze cil komunismu je boj delnicke tridy proti imperialismu. Pritom v komunismu neslo o boj proti imperialismu ale o boj proti burzoazii a kapitalismu neboli vykoristovani. Imperialismus se pouzival az mnohem pozdeji a s komunistickou ideologii jako takovou nema nic spolecneho.

 
V 3/18/2008 6:39 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

pripadne si pane vasek prectete http://members.tripod.com/~Klempera/manifest.htm

je to lepsi kdyz budete psat o necem co sam znate a ne o necem co vam nekdo nakukal. slovo imperialisti tam nenajdete.

 
V 3/18/2008 6:49 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

http://www.blisty.cz/2008/3/18/art39561.html

 
V 3/18/2008 6:54 odp. , Blogger Tribun řekl...

Vašku, já bych tu diskusi velice rád vedl bez vás, ale jak, když vy se do ní vždy zas a znova zapojujete?

A mimochodem, nechráním žádné své "nebohé ovečky", to by bylo nedůstojné mne i ostatních. Snažil jsem se chránit diskusi, protože tento blog si mimo jiné zakládá na tom, že si zde nenadáváme, nepouživáme vulgarismy a netykáme si, pokud, jsme se na tom předem nedohodli.

Ale jinak díky, Vašku, za to, že jste nám názorně předvedl, jaké to je, když se trol přežere a začne krkat.

 
V 3/18/2008 7:23 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

nenadáváme, nepouživáme vulgarismy...Ale jinak díky, Vašku, za to, že jste nám názorně předvedl, jaké to je, když se trol přežere a začne krkat.

Alespoň si to po sobě Tribune přečtěte. Kdo vás teď bude brát vážně? Ta vaše starost o to, jestli náhodou někdo někomu netyká dříve, než se na tom dohodli, je skutečně dojemná. Hlavně že jste taktně přešel Kamilovo vyjádření:

"...vašimi slovy: 'Helé, milý, Vašku'"

Třebaže to moje slova nebyla, jak jistě víte. Ale do vlastních řad se nestříli, že Tribune?

Pokud chcete vést Tribune věcnou diskuzi, tak stále čekám na vaši reakci na můj příspěvek z 3/18/2008 4:54 odp.

Pokud chtete dál řešit hovadiny, kdo komu tyká, kdo je trol, který se přežral a kdo krká... tak beze mne. Na tuhle úroveň k vám neklesnu.

 
V 3/18/2008 7:26 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Pane vasku pri cteni teto diskuse se mi zda ze urazet a tykat jste zacal vy. Proc se najednou tvarite tak cudne a nad veci ?

 
V 3/18/2008 7:32 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Líbí se mi, jak jdete na ty komunisty pěkně tvrdě, po bolševicku.

 
V 3/18/2008 7:42 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Proč nefungují Marxovy idee v praxi se dozvíte již v prvním ročníku na VŠE.

Přesto něco málo:
Analýza: Komunismus je zřejmě jen jinou formou nacismu. Marx byl antisemita
Slovníček evropských levicových pojmů-SOCIÁLNÍ SPRAVEDLNOST (SOCIAL JUSTICE)
Mladí komunisté v dnešní době - přízraky či reálné nebezpečí ?
Socialistům a komunistům se nedá věřit
Kateřino Konečná z KSČM, víš, že komunisti zabili dvakrát více lidí než nacisti?
Nebuďme tolerantní! Krvežíznivá komunistická hydra opět hrozí Evropě

Za své nehorázné tykání jsem se již omluvil. Za to, že mi někdo vložil do úst slova, která jsem nikdy neřekl a navíc poučil citaci s uvozovkami se mi nikdo neomluvil. Víc k tomu již nemám co říct.

 
V 3/18/2008 8:47 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Pane vasek jak vite ze marxovy idee nefunguji v praxi kdyz je nikdo do zivota neuvedl ? Opravdu mel byste mene cisti predzvykane nazory a zjistit si co je komunismus zac. Pak byste neopakoval napriklad ony nesmysly o imperialistech ktere celkem jasne ukazaly ze o tematu sam vite minimalne.

 
V 3/18/2008 8:54 odp. , Blogger Tribun řekl...

Tak sakra, Vašku, chcete diskutovat, nebo nechcete? Už se k čertu rozhodněte. A přestaňte bazírovat na tom, co kdy Kamil řekl. To že on vám tyknul (zdůrazňuji vid dokonavý) vám ještě nedává právo, abyste automaticky tykal vy jemu. Mezi vámi a Kamilem je jeden drobný, ale nezanedbatelný rozdíl: vy jste zde, narozdíl od Kamila, host. A bývá dobrým zvykem, že na návštěvě se na zem neplive.

Tak, a tím jsme diskusi definitivně umořili. K velké škodě tématu, které mohlo být zajímavé, kdyby někteří příslušnou debatu nepojali ve stylu boje kdo z koho.

P.S. Na ten vámi urgovaný komentář zřejmě odpovím; jen dočkejte času.

 
V 3/18/2008 9:11 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Tribune, kdo S koho, pravidla jsou neúprosná :)

PS: Berte to spíš jako poučení pro příště, pokud tedy nejde o překlep. Já sám sekám chyb jak máku, zde jde vážně jen o přátelskou radu.

 
V 3/18/2008 9:28 odp. , Blogger Tribun řekl...

Namouťe, Jaromíre, vy máte pravdu. Já byl přesvědčen o tom, že je to 2. pád, a on je to podle všeho 4. Sice nechápu proč, ale budu si to pamatovat. No jo, člověk se stále učí.

 
V 3/18/2008 9:32 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

A nebylo nakonec to umoření diskuse cílem?
Můj názor je ten, že jde o skupinku, PR agenturu, která pracuje na čísi objednávku, peněz je v oněch kruzích dost - že to oněm pracantům není proti srsti je věc druhá.
Bojovat proti nim je stejné jako bojovat proti blbosti, možná je to ale přece jenom nadějnější, bude pokoj až dojdou peníze.
Nevím jestli jsem něco nepřehlédl. V té vaškovině by nebylo divu - ale nedočkal jsem se reakce na CELÉHO Čapka! Inu, kdo četl ví proč.

 
V 3/19/2008 1:25 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Podívejte se Vašku, jestli jste mi tykal či nikoli si přeberte ze svého vlastního příspěvku: viz. V 3/18/2008 4:19 odp. Pokud budete mít stále ještě dojem, že ne, tak asi nevidíte co píšete.
Ale mne se to tykání nijak nedotklo a ani bych se jím nezabýval kdyby se nestalo ukázkou toho, jak dokážete popírat něco co je očividné.
Stejnou ukázkou je také vaše točení se na pouhé záměně oslovení, když jsem vám vracel váš výrok. Jinak jsem ho zkopíroval i s vaší chybou. viz. V 3/18/2008 2:37 odp. Klidně prohlásíte o celém textu, že jste nic takového nenapsal. Jistě, měl jsem napsat "parafrází vašeho výroku" a pak byste mi nemohl nic vytknout.
Jenže když vám takový malý detail postačí k tomu abyste na něm vystavěl své, jinak evidentně chybné tvrzení, jak potom může člověk brát vážně vaše argumenty?

Jak vidíte mluvím s vámi vážně, neuchyluji se k nějakým sarkasmům a necpu vám formou odkazů myšlenky někoho jiného.

A teď vaše otázky:

1) To s tou rodinou v mém domě: No asi by na mne uplatnili to zvykové právo, jako byste ho vy uplatnil na tom ostrově. Tak co bych měl asi dělat? Nemá smysl rozvíjet diskusi v tomto duchu, protože každý z nás dvou vidí postavení člověka v tomto světě úplně jinak.
Já to vidím tak že člověk si nemůže svévolně přivlastnit něco co je společným majetkem všech lidí a současně má právo zodpovědně používat to co momentálně nepoužívá nikdo jiný, protože je oním spoluvlastníkem.
Vy to vidíte tak, že si člověk může přivlastnit cokoli co si někdo nepřivlastní dřív než on.
Ale už vám nedochází, že když si několik generací za sebou, rozebere vše co mají v dosahu, tak už nezbude nic pro ty další generace které přijdou na svět, neboť lidí (prozatím) přibývá. Je to jejich chyba, že přišli později? Mohli snad nějak ovlivnit dobu svého zrození?

Jak vidíte mluvím s vámi vážně, neuchyluji se k nějakým sarkasmům a necpu vám formou odkazů myšlenky někoho jiného.

2) a 3) Umístění radaru je čistě politická záležitost. Jeho nefunkčnost ve smyslu deklarovaného významu byla mnoha odborníky popsána. S politikou velmoci která ho zde chce mít se neztotožňuji a proto ho nepodporuji. Nefunkčnost je důvodem proč ho nevnímám ani jako ochranu lidských životů.

4) Na tyto otázky vám již odpověděl Tribun. Moje odpovědi by byly natolik shodné s jeho, že nemá smysl abych je zde znovu vypisoval.

5) Vaše odkazy jsem alespoň zběžně prohlédnul. S každým z nich by bylo možné polemizovat. Jak byste si takovou diskusi představoval? Umíte si představit v jaké traktáty by se musely změnit naše příspěvky?

 
V 3/19/2008 1:32 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

"Tak, a tím jsme diskusi definitivně umořili. K velké škodě tématu, které mohlo být zajímavé, kdyby někteří příslušnou debatu nepojali ve stylu boje kdo z koho."

Já myslím Tribune že neumořili. Mě se stále jeví jako zajímavá a přínosná. Už se vám někdy stalo, ve verbální diskusi, že na vás někdo "vypálil" tak absurdní argument že vám to vzalo dech? Myslím že takováhle diskuse je pro tyto situace vynikající přípravou.

 
V 3/19/2008 1:13 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Kamile, já jsem se vám za tykání omluvil. Vy jste se za to své tykání a překroucení mých slov (které mému tykání předcházelo) neomluvil.

Víc k tomu nemám co říct.

Pokud chcete vést dál diskuzi na toto téma, tak beze mě.

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka