sobota, ledna 20, 2007

Česká kapitalistická pohádka

Budu vám vyprávět o jednom českém podnikateli. Jak si „splnil“ svůj sen.

I před rokem 89 nepatřil k nejvýkonnějším. A tak ho přesunuli z výroby na pomocné práce. Nevadilo mu to. Už tehdy ho bavilo dělat obchodníka. Nakoupil v létě nanuky a sodovky v Jednotě a prodával pak děckám u vody. Nebo nakoupil spoustu vína, a ty pak rozprodával dále. Ze všeho neměl ani korunu. Za co nakoupil, za to prodal. Prostě to měl jako zábavu.

Po revoluci si jeho kamarád otevřel v jednom městečku krámek. Hrdina našeho příběhu mu chodil radit. Pomáhal mu tak dlouho, až ho dovedl ke krachu. Ale čas šel dál.

Pracoval v jednom velkém městě v prodejně se zvířaty. Majitel se ale rozhodl, že prodejny zavře. Nabídl mu však, jestli nechce prodejny převzít. Našemu hrdinovi bylo už po padesátce, byl si vědom kolik toho zvládne, tak přemýšlel, co bude dělat. Taky tu byl jeho dávný sen, být Pan podnikatel. Tak se nakonec rozhodl, že to teda vezme. Získal dva obchody v centru, 3 další zaměstnance. Veškeré zásoby a vybavení na dluh, který činil 2 milióny. A k tomu musel platit samozřejmě z každé prodejny nájem.

Ze začátku šel dluh ukrajovat z tuha. Utěšoval se však, že přijdou vánoce a tržby se zvednou. Vánoce přišli a tržby se opravdu zvedly. Ale další tří měsíce mu do krámku pomalu nevstoupila ani noha. Takže si nepomohl.

Vedle jeho jedné prodejny rostl parkovací dům. Utěšoval se, že málo lidí chodí proto, že je vedle staveniště. Že, jen jak se dostaví, tak budou kolem procházet lidé, kteří to místo zatím obchází a k tomu ještě přibudou řidiči, kteří tam zaparkují. Parkovací dům se postavil a … vůbec nic se nezměnilo.

Nic však nebylo ztraceno. Nějak se mu dařilo se v těch dluzích plácat. Utěšoval se, že jeho sortiment se v hypermarketech neprodává, takže to snad nakonec jednou v budoucnu nějak všechno splatí. Jenže, ouha. V hypermarketech už nabízí vše, snad až na erotické služby, a začaly se objevovat v nich i krámky se zvířectvem.

Jak je dnes na tom náš podnikatel? Rok a půl se už o konkrétní výši svých dluhů nechce bavit. Vytlouká klín klínem, splácí staré půjčky novými. Vystupovat na venek jako Pan podnikatel mu jde, takže mu ještě lidé půjčují. Jednu prodejnu už ale pustil. V té druhé už prodává jen s neteří. Sám spí jen 4 hodiny denně. A začíná se pomalu bát, kdy mu na dveře zaklepe exekutor…

Takhle končí rady – nemáš práci, tak začni podnikat. Z podnikatelů, se kterými jsem se setkal, byli úspěšní jenom ti, kteří se k podnikaní rozhodli sami. Ti, kdo byli donuceni pod tíhou okolností, byli rádi, když se dopracovali aspoň k tomu, co měli jako zaměstnanci. Většinou na ně ale všechno padá.

Vlastně tahle pohádka nebyla ani tak Česká, jako Dánská. Taková Andersenova.

poslal Elf

Štítky: ,



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 45:

V 1/20/2007 2:12 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Jo, jo tuhle znám.....
Ještě bych prosil tu o "Když budeme všichni podnikat, tak se budeme mít všichni dobře, aneb jak kapitalista o rozum přišel" :)))

 
V 1/20/2007 3:39 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Já bych to zas tak skepticky neviděl. On ten princip podnikání je v podstatě (a teoreticky) jednuduchý. Postačí objevit mezeru na trhu (třebe i jen místním) ve službách nebo výrobcích a umět ji vyplnit. Potíž je v možné reakci podnikatelského prostředí. Z využití dobrého nápadu může být snadno každý vyšachován silnějším soupeřem který, díky své silné ekonomické pozici, může začít nabízet to samé za dampingové ceny, když usoudí že se mu to vyplatí. Začít s půjčkou to už je risk který si může dovolit málo kdo. Pokud nejde o tutovku typu: Obchod se smíšeným zbožím ve vlastním domě ve středně velké obci kde ještě nic takového není, nebo: umím něco co široko daleko nikdo jiný neumí, tak to může snadno zkončit jako v té pohádce. Na druhou stranu v obou výše zmíněných případech je podnikatel pro své okolí přínosem a čím jich bude víc tím lépe. Jen by současně s tou jednou rukou Volného trhu musela fungovat i druhá která by té první zametala z cesty nečisté praktiky aby po nich nemohla sáhnout. Pak by skutečně mohlo platit: "Když budeme všichni (tedy skoro všichni) podnikat, tak se budeme mít všichni dobře" a Brumla by se své pohádky dočkal i bez toho dovětku "aneb jak kapitalista o rozum přišel"

 
V 1/20/2007 4:03 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

http://www.geocities.com/stopnemoralnivlade/

 
V 1/20/2007 5:06 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

No a to je právě to o čem už několik předchozích článků diskutujeme. Že společně se "svobodnou možností volby" (třeba právě tou rukou trhu) musí ruku v ruce kráčet systém (tradice, morálka každý tomu říká trochu jinak) který dbá na to aby se té "svobody" nezneužívalo způsobem jež by systému odporoval.
A právě dnešní liberálové (alespoň jeden se nás tu neustále snaží přesvědčit) trvají na tom že ke štěstí všech lidí stačí jenom jedna ruka a ostatní se prostě tak nějak vyřeší samo od sebe.
Jenže já si myslím že pouze s jednou rukou je celá společnost jednoduše "invalida" a nemůže fungovat optimálně.

 
V 1/20/2007 6:30 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Trošinku jiná pohádka

Daňová pohádka

Milé děti,
dnes si povíme něco o daňových úlevách. Nebojte se toho názvu, vysvětlíme si to tak, že tomu bude každý rozumět.

Žilo bylo 10 pánů, kteří spolu chodili každý den do restaurace na oběd. Za oběd měli pokaždé zaplatit dohromady přesně 1000 korun. Pánové se dohodli na tom, že se na té tisícovce budou podílet tak, jak platí daně. Takže první čtyři, ti nejchudší, neplatili nic. Pátý zaplatil 10 korun, šestý 30 korun, sedmý 70 korun, osmý 120 korun, devátý 180 korun a desátý, ten nejbohatší, 590 korun.

Takhle to šlo celé roky a nikdo si nestěžoval.

Až jednou hostinský přišel s tím, že jim dá slevu a bude po nich chtít každý den za oběd jen 800 korun místo 1000, protože jsou to stálí zákazníci. To bylo od něho moc hezké. Jak si ale rozdělit těch ušetřených 200 korun? Kdyby každý z deseti pánů platil o 20 korun méně, prvních pět pánů by dokonce dostávalo peníze za to, že chodí na oběd. Hostinský jim navrhl se o úsporu podělit tak, v jakém poměru platí za oběd.

Vzal si papír a tužku a začal počítat.

Vyšlo mu toto: Pátý pán už nebude muset platit nic, stejně jako první čtyři, takže 100% úspora. Šestý bude platit 20 korun, místo 30, ušetří 33%. Sedmý bude platit 50 místo 70 korun, ušetří 28%. Osmý pán zaplatí 90 místo 120 korun a ušetří 25%. Devátý zaplatí 140 místo 180 korun, takže ušetří 22%. Desátý pán, nejbohatší, bude platit 490 místo 590 korun. Úspora 16%. Každý z těch šesti na tom bude lépe, než předtím, a ti první čtyři mohou i nadále jíst zadarmo.

Jak se ale vzápětí ukázalo, velké nadšení ten návrh nevyvolal.

“Takže já z těch 200 korun dostanu jen 10?”, křičel šestý pán, ukázal na desátého, nejbohatšího, a pokračoval: “A tenhleten dostane hned 100!”

“To je pravda!”, křičel pátý pán, “Já ušetřím jen 10 korun, ale on desetkrát víc!”. “Opravdu!”, přidal se sedmý, “takže jemu stovku a mně jen dvacku?!”.

Rozkřičeli se i první čtyři pánové: “A my nedostaneme vůbec nic? Jak k tomu přijdeme? Zase jsou na tom nejhůř ti nejchudší, jako vždycky!”

A všech devět se vrhlo na toho desátého a ztloukli ho.

Příštího dne se desátý pán u oběda neobjevil. Nijak jim to nevadilo, prostě si sedli a jedli bez něho. Když ale došlo k placení, zjistili zajímavou věc: Všichni dohromady neměli ani na polovinu sumy, kterou zrovna projedli. A pokud mezitím neumřeli hlady, tak se tomu diví dodnes.

A takhle, milé děti, funguje daňový systém. Pokud dojde k daňové úlevě, mají z toho nejvíc ti nejbohatší. Pokud by ale museli platit příliš, může se stát, že se příští den u našeho stolu neobjeví. Ve Švýcarsku, v Karibiku a i jinde na světě je spousta pěkných restaurací...

 
V 1/20/2007 7:32 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Čendo asi mně to nebude věřit, ale já s vámi souhlasím......

 
V 1/20/2007 7:36 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Pratele, Cenda me inspiroval k takovemu "odlehceni" techto diskusi.
Pozorujete urcite i vy ve svem okoli, ze nejvetsimi "pravicovymi" fanatiky byvaji absoloventi VSE v Praze. Rikal se kdysi takovy vtip (ale cim dal vice si myslim, ze to neni tak uplne jen vtip):
Takze:
Vite co se stane, kdyz neuspesny student MFF UK (matfyz) prestoupi na VSE ? Zvedne se prumerna uroven inteligence na obou skolach.

Dobrou noc.

 
V 1/20/2007 7:52 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Podnikání s sebou nese rizika. To se učí i děti v malé školce.

Pravicový podnikatel o riziku ví, umí jej minimalizovat nebo se proti němu pojistit.

Levicový podnikatel (třeba zemědělec) žije ze dne na den, užívá si, utrácí a když příjde velké sucho nebo velká voda a s ním i neúroda, tak volá:

"Haló státe, pomoc, já chudák jsem v tom nevinně! Vezmi lidem jejich vydělané peníze a nějaké mi dej. Jinak nejsi sociální stát!"

A stát platí a platí. Náš zemědělec se tak stává více závislým na penězích druhých, že přestane být úplně pro společnost užitečný. Proto jej na trhu nahradí konkurent, který je dravý, efektivní, umí se pojistit proti riziku a žádné cizí peníze nepotřebuje.

A co udělá náš levicový zemědělec?

"Státe pomož! Chtějí mě zlikvidovat! Honem vezmi lidem další peníze a vykup ode mě všechnu úrodu, abych mohl přežít ten konkurenční tlak."

A stát platí a platí. A lidé stále takový stát volí a volí a volý...


Mimochodem, kde jsou nyní všichni ti socialisté, kteří zde ještě před týdnem tak neomylně prorokovali, že Topolánek nezíská důvěru?

Co se stalo s převolením pana Vlčka, který podle svých slov měl odstoupit až se dojde ke 3. pokusu, když jej strana chtěla "v zájmu stability" převolit již ve středu? Že by se vlastně nejednalo o stabilitu, ale o koryta?

Jak je možné, že dva poslanci z jedné strany shodně tvrdí, že byli upláceni a bylo jim vyhrožováno, pokud nebudou hlasovat stejně jako jejich Vůdce?

A kdy splní Paroubek svůj slib, že odstoupí, když Topolánek dostane důvěru?


To bude asi tou modrou totalitou...

 
V 1/20/2007 8:06 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

hmm, tak tohle nejak nechapu ... kdyz bude zemedelec pravicovy, bude zemedelstvi vynosnejsi? ... nebo proste prestane podnikat v zemedelstvi a pujde jinam? a co pak budeme jist? ... ale mozna ze pravicovy podnikatel se proti suchu a neurode pojisti ... misto statu mu to zaplati pojistovna ... nebo poruci vetru, desti? ... to je vlastne jina pohadka ...

ale jestli by nebylo nejlepsi, kdyby sli fakt vsichni podnikat ... asi by mel nekdo zajit treba za amestnanci Skodovky a vysvetlit jim, ze jejich zamestnanecke a zjevne levicacke mysleni je spatne a meli by se na tu praci vykaslat a jit podnikat ... no ale sakra, v cem budeme jezdit? ... kde asi udelali soudruzi z NDR chybu?

 
V 1/20/2007 8:22 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

hmm, tak tohle nejak nechapu ... kdyz bude zemedelec pravicovy, bude zemedelstvi vynosnejsi?

Samozřejmě. Pravicový zemědělec může věnovat více úsilí či prostředků na zlepšení orní, secí a žací techniky, která bude efektivnější, může lépe ochránit své pole proti škůdcům, plísním a plevelům, může nakopuit odolnější semena, vybudovat větrolamy nebo přihnojovat kvalitními hnojivy... To vše povede k vyšším výnosům.

Levicový zemědělec toto neřeší. Když příjde katastrofa, tak to někdo za něj zatáhne...

ale jestli by nebylo nejlepsi, kdyby sli fakt vsichni podnikat...

Tvrdil tu snad někdo něco takového?

 
V 1/20/2007 8:42 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

no a nebylo by tedy vyhodnejsi hned na zakladni skole udelat testy IQ a rozdelit hned na PRAVICAK a LEVICAK ? protoze podle vas to zjevne nema nic spolecneho s nazorem ale ciste s inteligenci ... nebo snad levicovy zemdelec nevi, co jsou to hnojiva? ... a mozna ze podle vas kazdy levicove zamereny clovek je idiot ... no pak vam doporucuji to jit vykladat treba do USA, pokud podle vas jsou vsichni volici a politici demokraticke strany idioti, mozna vas privitaji s otevrenou naruci,ne?

 
V 1/20/2007 8:47 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Nepsal jsem, že je levicový zemědělec idiot. Levicový zemědělec je pouze líný. Nemusí se starat, protože má jistý odběr zboží a náhradu škod vzniklých počasím.

Pravicový zemědělec nepotřebuje okrádat daňové poplatníky, aby prosperoval a musí si udržet tu nejvyšší kvalitu, aby obstál v konkurenci.

 
V 1/20/2007 8:51 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

inspiroval jste me, pane anonyme...

kdybyste dostal nabidku, ze dostanete do uzivani nekolik hektaru zemedelske pudy na nejakou dobu.. bezplatne..

ukazal byste to tem neschopnym zemedelcum, jak se to dela?
samozrejme, ze hospodarit byste musel primo vy osobne - obe ruce mate prave, vam by to slo jiste od ruky :)

chtel bych videt v praxi, jak se to ma spravne delat..

 
V 1/20/2007 8:58 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Tedy, já když už bych měl tu podivnou potřebu dělit zemědělce na pravicové a levicové (jako že nemám) tak bych řekl že pravicový zemědělec zaměstnává ty levicové zemědělce. Když pak nejsou peníze tak ti levicoví zemědělci řvou na toho pravicového a ten pravicový chce peníze od státu nebo pojišťovny.

 
V 1/20/2007 9:28 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

a-haaa ... takze deleni pravice a levice podle inteligence neproslo, ted tu mame deleni podle aktivity ... no kdyz tuto myslenku budu aplikovat na sport, pak ti co se vice hybou, treba tenicte a cykliste budou pravdepodobne pravicaci, kdezto hraci golfu a kriketu zrejme levicaci ... no myslenka bezpochyby hodnotna

kamil: tak to sice byva, nicmene podnikaji i levicove presvedceni zemedelci, a i ti uspesne :) ... no a dnes chteji od statu penize jak levicovi, tak pravicovi zemedelci ... nebo jsem aspon zatim nikdy neslysel: "Ne, dekuji, mne zadne dotace nedavejte, jak jsem pravicovy volic" :D

 
V 1/20/2007 9:54 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Již cítím, že vy mě ani nechcete chápat, ale naposledy to zkusím:

Levicový zemědělec požaduje od státu kompenzace:
Když moc prší, tak je malá úroda,
když málo prší, tak je také malá úroda,
když prší akorát, tak je nadúroda, což devalvuje chudákovi zemědělci ceny...

Pravicový zemědělec nikdy od státu žádné dotace ani garance odkupu nepotřebuje, neboť respektuje práva cizích lidí na jejich majetek. Ví, že může přijít neúroda a pojistí se proti ní.

Levicový zemědělec se nemusí snažit bojovat o udržení na trhu, není v jeho zájmu optimalizace výnosu a rizik.

Pravicový zemědělec spoléhá jen na sebe a na svou komparativní výhodu při směně obilí a je tak nucen dosahovat optimálních výsledků aby nebyl převálcován konkurencí. Levicový zemědělec má ale proti němu nesrovnatelou výhodu. Proto ten pravicový s tím levicovým na jednom trhu nemá šanci.

Tedy pokud chcete platit zemědělcům dotace při neúrodě, vlekařům kompenzace při teplé zimě, nepracujícím přispívat na mobily, panu Rathovi na zlaté padáky pro jeho kamarády...
http://libinst.cz/komentare.php?id=333

...pak je levice tím správným řešením!

 
V 1/20/2007 10:07 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

jako teorie dobry, nicmene jak jsem rekl, neznam zadneho pravicoveho zemedelce, ktery by pri neurode odmitl dotace s tim, ze si poradi sam ... to co tady pisete jsou pouze teorie, jak by to melo byt, kdyby byli vsichni cestni jako Mirek Dusin a stat fungoval, politici nekradli a rozhodovali ve prospech obcanu atd. atd. ... v praxi to vypada tak, ze dotace prijimaji s radosti vsichni, at jiz jsou pravicovi nebo levicovi a spis bych rekl, ze velka vetsina tunelu, podvodu, fiktivnich dotaci od EU apod, jsou v rezii pravicovych podnikatelu ... ale mozna se pletu, takovy Viktor Kozeny je typicky levicak ... a samozrejme spousta jinych

podle vasich odkazu je videt, ze nechcete videt kolem sebe, jak vypada praxe a jen papouskujete, co si prectete na strankach, kde se zasnite, jak by vami idealizovana spolecnost mela fungovat ... problemem vsech teorii je praxe a zrovna na tech vasich je to krasne videt

ale jen tak pro zajimavost, muzete mi prozradit, jak se muze vlekar pojistit a zabezpecit proti teple zime? treba u pojistovny, ze jo .. no jo, ale kdyz bude tepla zima, kde vezme penize na pojistku? nebo mu ji da pojistovna sam od sebe, jen tak?

 
V 1/20/2007 10:24 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Člověk se přece nepojišťuje v okamžiku pojistné události, ale před ní. A pokud si během tuhé zimy nevydělá vlekař ani na pojistku, tak má smůlu a nemůže čekat, že mu pak někdo bude platit "škody" způsobené teplou zimou.

Jistě že mé příklady byly fiktivní. "Pravicový zemědělec" byl člověk, který žije v pravicové zemi.

Ale oba příklady nebyly tak daleko od praxe - stačí se podívat na francouzské zemědělství a jak je deformováno sobeckými subvencemi. Všude na světě platí - kde je více svobody, tam je více prosperity a méně chudoby. Kde je více regulací a socialismu, tam je méně prosperity a více lidí na hranici chudoby. A neplatí to jen mezi státy, ale i mezi jednotlivými obory lidské činnosti.

 
V 1/20/2007 10:35 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Chtě nechtě,musím reagovat na toho anonymního pána,co tak fundovaně píše o zemědělství. Tady jsou tři,soukromně podnikající zemědělci. Jeden volí ODS(je mu asi 38), druhej KSČM(je mu 52) třetí na politiku sere. Všem se daří stejně špatně,i stejně dobře,dokonce si půjčují i stroje a dávají si kontakty na levnější hnojiva,opraváře strojů a podobně.
Nepoznám kdo z nich je "pravičák" a "levičák". Když se sejdou v hospodě, nadávají na počasí,na drahý stroje,na politiku,na Slávii,na Rakušáky,na Rusáky. Ale žádnej z nich není línej. Všichni vědí co dělají,a všichni chtějí po státu aby jim dorovnal podnikatelské neúspěchy v případě "vyšší moci".
Věc se má totiž tak,že pokud jste viděl líného zemědělce,tak pravděpodobně bývalého,protože líný zemědělec neexistuje,bez ohledu na to,jakou stranu volí

 
V 1/20/2007 10:36 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

bohuzel opet nemate pravdu

1. vlekar - pokud budete takhle pristupovat ke vsemu, pak zjistite, ze neni v nasem state zadny vlek, ale treba ani zadne koupaliste, a treba ani zadnou knihovnu apod., proste jsou veci, ktere bez dotaci a regulaci nemuzou a nebudou fungovat a stejne je potreba je udrzovat ... proste jsou pro lidi a jsou potrebne pro pestrost a kvalitu zivota, prestoze se je nikdy nepodari udrzet na ciste podnikatelskem zaklade

2. francouzske zemedelstvi - tady dokazujete, ze si nevidite ani na spicku nosu ... nemuzete totiz zemedelske dotace brat jako konecny primarni problem ... teoreticky: zrusite dotace, zemedelci zacnou hospodarit ekonomicky, koupi stroje, lide na vesnicich prijdou o praci, preskoleni nema vyznam, protoze na vesnicich mimo zemedelstvi jina prace neni, ve mestech pro tyto lidi taky prace neni a ubytovani uz vubec ne - takze ve finale mate stovky tisic lidi na podpore a bez podpory mate nepokoje, kriminalitu atd.

proste musite konecne pochopit, ze neni realne, aby treba v nasem state podnikaly 3 miliony lidi, byt by to pro jednotlivce bylo ekonomictejsi, takhle to proste nefunguje, takhle funguji pouze teorie ... stejne jako muzete rict, ze v aute je radio k nicemu, neprida ani vykon ani bezpecnost a presto se vyrabi a montuje, prestoze jako jednotlivost vzhledem k zamereni auta je naprosto neproduktivni

 
V 1/20/2007 10:38 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

A jinak ještě podle anonyma: Pokud tedy pravicový zemědělec nic nechce,tak pravděpodobně takový není,už zkrachoval

 
V 1/20/2007 11:17 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Levicovy vs. pravicovy podnikatel. Nevim, ja jsem si vzdycky myslel, ze levicovy podnikatel byl treba Bata. Ale zrejme zalezi na tom jak se to chape...

 
V 1/21/2007 12:26 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Pane profesore Nejedlý, konečně jste mě taky jednou rozesmál! :-) Nemám ve zvyku to dělat a zvlášť ne na této diskuzi, ale konečně jste se ukázal v celé své nahotě a definitivně jste mě přesvědčil o tom, co jste zač a proto vám můžu sdělit, že jste obyčejný trouba. Tak vy nám už začínáte ve svém mozku plodit takové nesmysly, že dělíte podnikatele na levicové a pravicové a samozřejmě ti úspěšní jsou pravičáci a ti neúspěšní levičáci. Vida, jak daleko jste s tím svým demagogickým myšlením došel... Takovéto úvahy bych pochopil u desetiletého dítěte, ale předpokládám, že vám je o něco více. Můžu vás ubezpečit, že o zemědělství něco vím a že o tom, jestli je zemědělec úspěšný nebo neúspěšný, nerozhoduje v žádném případě jeho politická orientace či myšlení. To si může myslet opravdu jenom trouba. Kromě toho pokulhává už samotný základ vaší vskutku pozoruhodné teorie, totiž to, že zemědělci jsou příznivci levice. Garantuji vám, že většia zemědělců je naopak pravicově smýšlející a to ze zcela pochopitelných důvodů. Jsou to lidé nebo jejich potomci, jimž byla jejich hospodářství a pole ve čtyřicátem osmém roce komunisty znárodněna a oni dodnes cítí vůči levici odpor!

 
V 1/21/2007 1:44 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

anonymni pravicovy chytrolin, ohanejici se pravicovosti a Liberalnim institutem, je trouba, protoze ve skutecnosti v Lib. inst. na nekterych prednaskach VOLAJI pravicovi podnikatele po dotacich pro podnikatele. delaji tak ze sebe fakticky privilegovanou vrstvu, zivenou statem.

 
V 1/21/2007 10:39 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

alquist: Být dneska v Čechách alespoň jediný podnikatel baťovského typu, který by se o své zaměstnance a jejich děti opravdu staral, tak asi nebudeme na podnikatele nadávat. Ale po zkušenostech z privatizace podnikatel = podvodník. Ano, vážím si těch, kteří začali od píky - z maličké firmičky udělali velkou společnost. Takových ale mnoho není. Většina velkých podniků je buďto zahraniční investicí, nebo dědictvím dob minulých, o které se starají právě ti podnikatelé podvodníci, kteří si chtějí akorát nahrabat a firmu nechat lehnout - takové firmy skutečně znám a je jich dost. Takové firmy často slouží jako tzv. dojná kráva - nechtějí lehnout, a tak si je podnikatelé podvodníci přehazují různě mezi sebou.

Chybí dobří lidé. Ne dobří jako pracovně zdatní - těch je dostatek - ale dobří jako hodní a přející. Dnešní praxe je taková, že vás někdo zaměstná, jste zaškolen a i když jste dobrý a zasluhujete si vyšší plat, než vám dávají, podnikatel vás po pár letech vyrazí se slovy "na vaše místo se tlačí dost dalších lidí, tak proč bych vám měl přidávat." Že se musí ten další zaměstnanec zase zaškolovat atd, to už se asi bere jako samozřejmost.

Když to shrnu ještě výstižněji: dříve se zaměstnanci hýčkali a odměňovali za dobrou práci. Dnes se ždímají za co nejmenší platy.

Vy možná sedíte v inkubátoru s nápisem "Praha" ale Česká republika není jen Praha. A kdyby podnikatelé byli takoví, jací by měli být, totiž podnikaví a oblíbení, tak by se na ně nenadávalo. Ale věřím, že doba nových Baťů, kteří vymetou staré struktury, jednou přijde. Rozhodně ne však v době, kdy kvete politická korupce a kdy BIS nehlídá bezpečnost státu - všimli jste si? Jen co vláda dostane důvěru, už se ozývá velký přítel ze západu, jestli by nemohl postavit tu základnu. To se modrým ta kampaň dělá, když jim západní velký přítel dobře platí, aby mohli platit média, průzkumy, opoziční poslance a rozeštvávat národ. Pevně doufám, že se jim to nepovede a že si národ včas uvědomí, že se začínáme stávat banánovou republikou.

Váš Bohuslav Patočka

 
V 1/21/2007 11:14 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Na vše je potřeba se podívat z více stran. Třeba u toho Baťi si udržet místo nebylo zas tak jednoduché. Měl velkou fluktuaci zaměstnanců. Mnou zmíněný člověk by u Baťi moc dlouho nezůstal...
Na druhé straně, když jsem přijel do Zlína, tak jsem nestačil žasnout. Je nespochybnitelné, že v době, kdy tam Baťa starostoval, měl Zlín dobu svého největšího rozkvětu. Když tam člověk přijede, tak to stále uvidí na každém kroku.

 
V 1/21/2007 1:24 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Ve Zlíně je Baťova Univerzita, studují tam nadaní studenti, takže vymetání starých podnikatelských struktur asi příjde. Otázka je jen jestli frekventanti budou podnikat v ČR nebo raději v bezkorupční Skandinávii či jinde v EU, potažmo ve světě. Určitě budou úspěšní, tomu věřím.

 
V 1/21/2007 3:18 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Dovolím si jenom malý podotek k samospasitelným liberálním teoriím, jejichž kritika se jako červená nit táhne napříč několika posledními články, a již tak vehementně propaguje pan Ron Nejedlý na Buldozeru. Ne, opravdu nechci být uštěpačný, ale některé reálie, které se opakují v příspěvcích všech těchto pánů, jako například zmínka a subvencování afrických dětí, mne vedou k názoru, že všichni tito pánové jsou ve skutečnosti jediná osoba, která se snaží střídáním své identity vyvolat dojem mnohem širší podpory svých názorů, než odpovídá skutečnosti. Ten zmiňovaný podotek zni: opravdu vám to na přednáškách zatajili, nebo jste si z nich vybral jenom to, co se vám hodí, nebo to teď nechcete přiznat před námi? Pokud si totiž dobře pamatuji, tak veškeré vámi prosazované procesy fungování volného trhu a liberalismu vůbec jsou založeny na předpokladu, že existuje dokonalá konkurence, tedy stav, kdy jediný subjekt není schopen sám o sobě ovlivnit nabidku či poptávku, a tedy výslednou cenu. Takový stav však ve skutečnosti nikdy a nikde neexistoval a existovat nebude. Protože dokonalá konkurence je v rozporu s cílem všech konkurujících si subjetů - tedy eliminace konkurence. A situace se od dob postulování těchto teorií spíše zhoršuje spolu s tím, jak moc faktická přechází z rukou lokálních autorit to rukou nadnárodních korporací. Svět nebude lepší, když mu necháme volný průběh, ale pouze tehdy, pokud o to budeme sami usilovat.

A poznámka k Čendovi: což o to, pohádka je to pěkná. Ale právě, že je to jen pohádka. Zamyslete se nad tím, jak by to to dopadlo, kdyby ten hospodký namísto slevy zdražil, což se také občas musí udělat. Neskončilo by to náhodou tak, že desátý pán by odmítl se na zdražení podílet s tím, že přece platí beztak nejvíc, tak proč by na sebe nemohli vzít břemeno zdražení ti, kteří zatím platili málo, nebo nic? Samozřejmě, logiku to má, ale také jeden háček - ti první čtyři pět nebudou pravděpodobně nebudou mít z čeho zaplatit. A tak to nakonec nejspíš dopadne tak, že pánové desátý, devátý a osmý budou chodit sami na oběd za osm set a ti, kteří neměli z čeho zdražení zaplatit, budou halt o hladu, to se nedá svítit. Také je to pohádka, či spíše balada, ale jak tak sleduji lidské dějiny, mnohem pravděpodobnější než ta utopie se slevou.

 
V 1/21/2007 6:16 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

O tom že teorie je teroie a praxe a praxe už diskutujeme několik článků nazpět. No tedy alespoň se snažíme vést diskuzi......tedy alespoň z mé strany, ale jediné co jsem od pana Nejedlého dostal jsou teoretické fráze a odkazy na liberální institut.

PS: Trochu mimo mísu......nemáte někdo prosím nahrané páteční vystoupení politiků před hlasováním o důvěře vládě z kanálu čt24 ? Nebo alespoň nějaký odkaz na link ? Jediné co všude nacházím je video s vystoupením pana Melčáka. Jenže já bych tak hrozně chtěl vystoupení pana Topolánka s jeho parodií na reklamu se sobíkama "Ano, mohli jsme pro vás připravit programové prohlášení......".
Pokud to nechcete dávat nebo psát sem tak jeden z mých spam mailů je Silarix(zavináč)yahoo.com

 
V 1/21/2007 6:49 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

brumla: "nemáte někdo prosím nahrané páteční vystoupení politiků...." Pokud by postačil záznam v MP3 od 8:58hod do 19:52hod tak je k mání na adrese: http://www.psp.cz/eknih/2006ps/audio/2007/01/19/index.htm Přeji hezký poslech.

 
V 1/21/2007 7:26 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

to brumla Vidět znovu se to dá na: http://www.ct24.cz/vysilani/?datum=2007-01-19&id=&porad= ale netuším ja to stáhnout.

 
V 1/21/2007 9:22 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

To Kamil mudra: Díky..aspoń ten zvukový záznam. Na čt24 vím jak ukládat video (i když autoři vebu tvrdí že to nejde :)))), bohužel inkriminovaná pasáž tam není. Je tam pouze čt24 online (aktuální televizní signál) a záznam z pátečního jednání z čt2 od 9:00 do 11:00. Pokud je tam i pozdější tak ho nějak nemůžu najít.

Všiml jsem si že v mých předchozích článcích jsou gramatické hrubky. Prosím omluvte je. Snažím se psát spisovně ale už mi to tak dobře nejde. Holt jaké máme vzory ze zhora tak se většinou i chováme. Třeba dneska byl v otázkách václava moravce pan Řebíček (nebo jak se vlastně jmenuje) a jak ten mluví "hovorově".....

 
V 1/21/2007 9:58 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

To brumla: Ten způsob jak ukládat video z ČT bych docela rád znal. Bylo li by možno poprosit o návod ....

 
V 1/22/2007 5:09 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Na internetu je spousta programů pro stahování souborů...některé stahují jenom z http a ftp, ale novější dokáží i mms a jiné typy "live adres". Pak už stačí jenom u příslušného videa zjistit jeho adresu (většinou přes soubor s příponou asx). Samozřejmě "přímý" přenos lze ukládat jenom přímým záznamem (a i na to jsou programy). Stačí ?

 
V 1/22/2007 1:41 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Tak jsem si to tady přečetl a nestačím se divit. Jaký si mám odnést z článku závěr? Podnikání je špatné, raději zdaňme ty úspěšné a rozdávejme těm chudým. Jako Robin Hood. Tahle infantilní představa vychází z tradičních pohádek, kde údělem dobra je obírat bohaté o jejich majetky a rozdávat je chudému pracovitému lidu.

Někteří z nás zůstali u této pohádkové idelogoie, jiní začali číst, studovat a cestovat a zjišťovali, jak to ve světě funguje. Zjistili, že stroje práci lidem neberou, ale usnadňují, že žádný politik neví lépe, než občan sám, co je pro něj dobré, že úředík nikdy nemyslí na blaho lidu, ale jen na své vlastní ale zejména - vezmeme-li bohatému část jeho peněz a déme je chudému, tak se chudý přestane starat o své živobytí, sedne si doma na zadek a peníze projí. Kdežto když je tomu bohatému necháme, tak ten je investuje třeba právě do práce či zboží, kterou vykonal či vyrobil onen chudý - ku prospěchu obou stran.

Ale není se za co stydět. Svobodně smýšlejícím jedincem se nikdo nerodí. Naopak i mnohé ekonomické kapacity si musely ve svém životě projít socialistickým stádiem, než pochopily, že k paretooptimálnímu stavu spolenočnosti vede pouze svobodná společnost.

 
V 1/22/2007 3:00 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

2Brumla: je to OT, ale treba nazev nejakeho takoveho softu pro nas mene znale teto problematiky, by se siklo :)
Diky.

 
V 1/22/2007 6:22 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

pro anonymous:"Podnikání je špatné, raději zdaňme ty úspěšné a rozdávejme těm chudým."
Tohle si samozřejmě žádný rozumný člověk myslet nemůže. Potíže ale nastanou (pro společnost) když podnikatel dosáhne takového majetku, že mu přestane stačit podnikání a začne místo toho "budovat impérium" mnohdy nečistými praktikami jako třeba korumpováním politiků a úředníků státní správy. A to jsou ještě ty "slabší" metody. Skrze tyto lidi pak omezí svobodu ostatních mimo jiné i v možnostech podnikání. A pak ze svého piedestalu moci rozdává hraběcí rady o tom ať "socky" začnou taky podnikat a "nenatahujou pracky" po jeho těžce vydřených penězích. Je zajímavé že tohle většinou nejvíc vykřikují ti podnikatelé kteří sklízí ovoce práce svých předchůdců (restituce, dědictví, sňatek atp.) a nebo ho rychle nabyli nějakým švindlem, aniž by si ty těžké začátky, které každé podnikání obnáší, zažili na vlastní kůži. Slušný podnikatel je požehnáním (bez ironie) pro své okolí a kdo si ho neváží je zabedněný blbec. To ovšem neznamená, že ten kdo je vůči podnikatelům ostražitý či skeptický, musí být nutně tím blbcem. Rozmanitost lidských povah je nabíledni a pokud někdo vychází z toho že všichni podnikatelé používají křišťálově čisté metody, pak je stejný trouba jako ten který je všechny apriori odsuzuje. Je tedy nesmysl diskutovat o správnosti či nesprávnosti podnikání stejně jako o správnosti či nesprávnosti používání nože. Někomu prostě nůž do ruky patří protože s ním dovede zacházet a nikomu neublíží a jinému do ruky nepatří. Protože o nikom nevíme předem do které kategorie patří, je třeba aby všichni měli k dispozici takový nůž, který je vhodný k použití pro mnoho účelů a přitom nenadělá zásadní škodu pokud se ho někdo pokusí zneužít. Třeba tím, že má kratší čepel a nedosáhne k srdci. Podobně by měla být nastavena pravidla pro podnikání.

 
V 1/22/2007 6:29 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

To Amenre: Většinou je v názvu "stream down" nebo "stream recorder"...

To Kamil Mudra: ANO...

 
V 1/23/2007 1:07 dop. , Blogger ods řekl...

Anonymous moc neumí číst, je to takový nešvar u všech nejedlovatých příspěvků. Autor totiž neříkal, že podnikání je špatné, ale že podnikání není pro každého. Ale to nejedlovatí liberálové, co mají rádi mnoho podpisů nechápou, neboť vědí, že tady bojují se socialisty.

 
V 1/23/2007 2:16 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

určitě si přečtěte časopis Nový prostor 273 a 274 číslo, (dalo by se to tu i otisknout( Zdá se že humanistisky vzdělaní lidé, novináři a intelektuálové rozumí proč má fungovat sociálně tržní systém,
na rozdíl od zamrzlých zde Sládkovců

 
V 1/23/2007 5:09 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

ke článku lze dodat už jen jedno:

PROLETÁŘI VŠECH ZEMÍ VYLIŽTE SI PRDEL!!!!!!!!

 
V 1/23/2007 5:19 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

to ice
K vašemu příspěvku lze dodat už jen jedno: EXISTENCE JEDINCŮ JAKO JSTE VY DESTRUUJE FUNKČNOST JAKÉHOKOLI SPOLEČENSKÉHO SYSTÉMU KTERÝ SE OPÍRÁ O KVALITU ČLOVĚKA!!!!!!

 
V 1/23/2007 8:07 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

EXISTENCE JEDINCŮ JAKO JSTE VY DESTRUUJE FUNKČNOST JAKÉHOKOLI SPOLEČENSKÉHO SYSTÉMU KTERÝ SE OPÍRÁ O SVOBODU ČLOVĚKA!!!!!!

 
V 1/24/2007 1:50 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

to ice
Ach jo. No, konec konců, i vy máte právo na existenci. Tak se o tu svobodu svobodně opřete a spěte dál.

 
V 1/28/2007 5:10 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Bajka o mravencovi a cikádě

Klasická verze:

Mravenec pracuje celé dlouhé horké léto; postaví si dům a vytvoří zásoby na zimu. Cikáda si říká, jak je mravenec hloupý, takové pěkné počasí a mravenec dře, směje se, tancuje a užívá si. Pak přijde zima, mravenec se schová do tepla domu a pochutnává si na zásobách, zatímco cikáda se třese zimou a bez jídla brzy umře.

Současná verze:

Mravenec pracuje celé dlouhé horké léto; postaví si dům a vytvoří zásoby na zimu. Cikáda si říká, jak je mravenec hloupý, takové pěkné počasí a mravenec se jen dře, směje se, tancuje a užívá si. Pak přijde zima, mravenec se schová do tepla domu a pochutnává si na zásobách. Cikády, třesoucí se zimou, zorganizují tiskovou konferenci, na které se táží, kde vzal mravenec právo na to být v teple a dobře živený, zatímco jiní, méně šťastní umírají zimou a hladem.
Televize uvede vše v přímém přenosu, ukazuje třesoucí se cikády a záběry mravence, jak si v teple útulného domova vychutnává dobroty všeho druhu.
Televizní diváci jsou velice pobouřeni faktem, že v tak bohaté zemi jsou někteří ponecháni utrpení jako chudáci cikády, když jiní si žijí v přepychu.
Interpelují vládu, aby zvýšila mravenci daně, musí přece odvádět spravedlivý díl. Na základě výzkumu veřejného mínění vyjde zákon o ekonomické spravedlnosti a zároveň antidiskriminační zákon se zpětnou platností. Daně jsou zvýšeny, mravenec dostane pokutu za to, že nezaměstnal cikády a je mu finančním úřadem zabaven dům, protože nemá peníze na zaplacení daní ani pokuty.
Mravenec nakonec emigruje do Lichtenštejnska. Televize připraví reportáž o obtloustlých cikádách, kterým nyní docházejí mravencovy zásoby a to přesto, že jaro je ještě daleko. Bývalý mravencův dům, nyní sociální ubytovna pro cikády chátrá za nezájmu cikád a vlády. Vládě je vytýkána nedostatečná sociální podpora a je vytvořena speciální komise s náklady 10 milionů.
Mezitím některé cikády zemřou na předávkování a tisk ještě více odtrhuje nutnost starat se o sociální nerovnost a hlavně o cikády ...

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka