pondělí, října 15, 2007

Výsostné podnikatelské vody

Představte si modelovou situaci, že žijete v bytovém domě. Společné prostory vám tam uklízí firma, které platíte naprosto neadekvátní částky. Po čase se všichni vlastníci bytů v domě shodnete, že než za úklid někomu platit, tak si raději budete uklízet sami. A tedy zadarmo. Ale ouha. Firma se o vašem záměru dozví a půjde si stěžovat na antimonopolní úřad, že se chcete dopustit nedovolené veřejné podpory. A uspěje.

Zdá se to nemožné? Místo úklidu si dosaďte internet, a místo jednoho domu oblast městské čtvrti, a zjistíte, že to bohužel možné je. Naposledy to zjistila radnice Brna-střed. Předtím byly obdobné pokusy v části Prahy. Všechno to dopadlo realizací v značně okleštěné podobě. V Praze se přistoupilo na nízkou rychlost a omezenou kapacitu celé sítě. V Brně se jde cestou vytváření pouhých ostrůvků, místo souvislejšího pokrytí.

Nevidím důvod, proč by se za peníze obecního rozpočtu nemohla postavit bezplatná wifi síť. Taková věc přeci není nikde zapovězena, a pokud to mají kandidáti ve svém volebním programu, nebo se to schválí v obecním referendu, tak je to stejná služba jako například hromadná doprava, nebo dětské hřiště, či domov důchodců. Hlavní rozdíl je v tom, že tyto oblasti zatím nejsou obsazeny podnikatelskými subjekty. Jinak by už asi také nemohly být poskytovány.

Zisk je postaven nad obecný zájem. Úřady poskytují ochranu tomu, kdo ho vytváří, před zbytkem společnosti. Ochrana je bezesporu na místě. Co kdyby někdo zjistil, že zadarmo se toho dá bez problému poskytnout víc. Nejenom internet.

poslal Elf

Štítky: ,



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 10:

V 10/15/2007 11:42 odp. , Blogger ods řekl...

Osobně bych možná jen pro přesnost změnil slova zadarmo na z obecního či státního rozpočtu. Ale vyznění textu by to stejně nezměnilo, protože jde o to, jestli vůle občanů, jak se má nakládat s jejich penězi je důležitější než zisk jednotlivce. V tomto případě se ukazuje, že spíše ne.

 
V 10/16/2007 7:49 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

U nás ve městě všechny strany vsadily na předvolební slib bezplatného WiFi internetu. A jak to dopadlo? Ani se neptejte... já bych nabídnul jinou modelovou situaci - odpad a tříděný odpad. Ten kdo třídí odpad vytváří menší objem odpadu, který se ukládá na skládku... ten kdo třídí by měl být tedy finančně zvýhodněn. Město odpovědělo, že by nebylo možné zjistit, kdo toho kolik vyrobí a případ odložilo... Nebo občané a podnikatelé... ten samý občan, který ve městě žije a podniká platí za odpad 2x - jako podnikatel si musí odpad odvážet na vlastní náklady, jako občan platí roční příspěvek - když nezaplatí je perzekouván, protože ukrojil z pomyslného krajíce města. Spravedlnost asi není kamarádka kapitálu že?

 
V 10/16/2007 12:56 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Rozdíl v modelovém příkladu a v tom z reálu je právě ten, že to wifi by nebylo zadarmo, ale za peníze všech občanů města a potenciálně i celého státu. Takže když se skupina lidí rozhodne postavit si svoji wifi síť a provozovat ji pouze za cenu připojení k dodavateli konektivity, nikdo jim v tom zabránit nemůže, i když se to asi leckterým poskytovatelům moc nelíbí. Viz CZFree. Když to samé začne provozovat úřad je to přece jen něco jiného. Takže to přirovnání opravdu kulhá.

Jiná věc skutečně je, jestli má opravdu oporu v zákoně taková věc jako "nedovolená veřejná podpora". A proč v případě wifi sítě je podpora nedovolená a v případě výstavby silnic a dálnic apod. je dovolená.

Takže abych to shrnul, přirovnání kulhá, ale obecní wifi síť - proč ne?

 
V 10/16/2007 5:46 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

toom: Ano, samozdřejmě to zaptlatí všichni obyvatelé. Jako třeba ty zmíněné dálnice. Ale jde o to, že to měli strany ve svém volebním programu. Lidé proto hlasovali, aby byla za městské peníze vybudovana a provozovaná wifi síť.
A světe div se, politici se do toho tentokrát dali.

 
V 10/17/2007 12:16 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Asi tak, pánové

http://www.youtube.com/watch?v=50gf1348d78...a bude po pseudoproblému. .-)

 
V 10/18/2007 1:54 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Vláda jmenovala premiérovu milenku, místopředsedkyni sněmovny Lucie Talmanovou předsedkyní vládního Výboru pro slaďování rodinného a profesního života.
Je to k smíchu nebo k pláči?

 
V 10/18/2007 3:01 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Mě se zdá víc k smíchu a současně i k pláči, sama existence takového výboru.

 
V 10/18/2007 10:52 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Ta naše "pravicová" vláda nám to ještě pěkně osladí :)

 
V 10/19/2007 6:20 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

cukr nebude a zdraží proto na trojnásobek.
stejně jako kdysi Husákova vláda, i ta Topolánkova přispěje k tomu, že se zdraží "Fšecko"...

 
V 10/19/2007 11:15 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Akorát, že za Husáka toho pořád zbylo tolik, že jeden nechcípnul.

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka