pondělí, října 20, 2008

Oprýskaná modrá

Kdosi se nedávno vyjádřil v tom smyslu, že si letošní volby užije (což mi osobně přijde poněkud perverzní). Myslel tím, že minimálně ve své baště ve Středních Čechách ODS drtivě vyhraje a on i další stoupenci naší nacionálně-socialistické pravice (nebýt historických konsekvencí, bylo by to více než přiléhavé označení) se budou, s upřímností sobě vlastní, levici a jiným z jejich pohledu méněcenným pošklebovat a verbálně je ponižovat. Samozřejmě kultivovaně, protože jinak to pravice ani neumí. Užít si volby tak mělo znamenat totéž, co ponížit svého rivala.



Jenže všechno je jinak. ČSSD vyhrála ve všech (!) krajích, i v těch Středních Čechách, kde je zastoupení blazeovaných zbohatlíků a vyznavačů cargo cultu ODS největší, a vítězství ODS se zde dalo předpokládat. Pokud by tedy chtěly, mohly by se všechny ty přízraky socialistů, komunistů, humanistických blouznivců a socek, kterých se pravičáci tak bojí a jimiž straší na potkání, začít nyní pošklebovat právě pravičákům, kteří ve své ideologické zaslepenosti nepostřehli, že situace se změnila a že voliči chtějí teď slyšet zase jinou pohádku, protože pochopili, že ta „americká", kterou je pravice krmila, je sice pro ně, ale jenom aby je uchlácholila, protože zcela jistě není o nich.



Levice zaznamenala značný úspěch i ve všech z 1/3 senátních obvodů, ve který se volili noví senátoři. Jednoho senátora již má dokonce jistého, ve většině ostatních obvodů postupuje její kandidát, často i se značným náskokem; v několika obvodech je pravice již zcela mimo hru, protože v nich do 2. kola postupují kandidáti ČSSD a KSČM.



Pravice často ráda definuje levici jako ty, kteří neumějí prohrávat. Nyní tedy bude mít pravice možnost dokázat, že ona prohrávat umí. Bude to pro ní zajisté těžké, protože úspěch je ústředním bodem pravicové ideologie, podle které nikoliv práce, ale úspěch polidšťuje opici. Neúspěch je v očích pravice totéž, co rouhání. Bude tedy zajímavé sledovat, jak ODS přijme porážku.



Umět prohrávat totiž rozhodně neznamená formální uznání výsledků voleb z úst předsedy poražené strany, které by mělo být v demokratických státech povinností. Vše ostatní zatím svědčí o tom, že ODS prohrávat neumí. Proč by jinak mluvil její místopředseda Bém pateticky o „volebním Armagedonu"? Proč by politici ODS bagatelizovali výsledky voleb s tím, že byly „jen krajské"? Vrcholem všeho je pak hledání příčin porážky všude jinde než u sebe, jak to předvedli například pánové Topolánek a Tošenovský, tedy typicky manažerské „potrestání nezúčastněných." Topolánkova snaha vykreslit volby jako úspěch, protože voličů poražené ODS bylo absolutně více než posledně, již působí vyloženě trapně. O záplavě nenávistných článků a komentářů, které se během povolební neděle vyrojily na internetu, z nichž čiší pocit křivdy nad tím, že je něco jinak, než by mělo podle věrouky být, a srovnání s vítězstvím komunistů v roce 1946 patří ještě mezi ty zdrženlivější, ani nemluvě.



Pravice tuto porážku neunese, to je již teď jisté. A není vůbec vyloučeno, že se rozloží zevnitř, až se jednotlivé frakce a zájmové skupiny začnou požírat navzájem, poté co zmizí společný zájem – vysávání krajských rozpočtů, které jsou kontrolovány ještě chaběji, než rozpočet státní.



Takže je důvod k oslavám? Ano, ale k velmi střízlivým. Krajské volby vystavily vysvědčení vládě a parlamentu, ať si ODS říká, co chce. ODS, která kandidovala v krajích, je totiž tatáž ODS, která sedí ve vládě, má spolu s koalicí většinu parlamentu a dnes a denně promlouvá lidem do života. Výsledky krajských voleb tak daly jasně najevo nespokojenost voličů s vládou a de-facto výrazně oslabily její již tak velmi pochybný mandát. Žádný zákon však vládě nenařizuje, aby výsledky krajských voleb reflektovala, takže se zásadní změny v centrální politice nedají čekat automaticky. Lze však očekávat, že někteří poslanci se pod dojmem impozantního úspěchu levice přestanou bát vlády a zase jiní se pokusí opustit potápějící se loď vládní koalice. Vzrůstá tak pravděpodobnost, že vláda neustojí hlasování o důvěře, stejně jako možnost, že nebudou schváleny ty zákony, pro které má vláda jen velmi těsnou podporu, či smlouvy s USA o vybudování radarové stanice v Brdech.



Kýžená změna tedy nebude automatická a není ani zcela jistá. Předně je nutno vzít v úvahu, že v krajích se budou tvořit koalice a tak se docela dobře může stát, že k nějakému tomu spojení Ptáka a Růže může dojít, navzdory všem silným slovům. A pak je třeba brát do úvahy tu okolnost, že centrální vláda a kraje musí spolupracovat. Ale budou toho schopni? Nebudou centrální úřady, stále pod vlivem nyní poražené ODS, trucovat a sabotovat úsilí krajů?



To všechno jsou otázky, které nelze pominout. Je stejně nepřípustné bagatelizovat neúspěch pravice, jako přeceňovat úspěch levice. Až budoucnost ukáže, zda byly tyto volby prvním signálem návratu české společnosti od amerických k evropským hodnotám, nebo naopak posledním vzepětím občanů před finální totalizací a fašizací společnosti, kteréžto tendence jsou v nyní oslabené pravici více než zřetelné.



Modrý nátěr na České republice sice během jediného dne notně oprýskal, ale to neznamená, že bychom se modré zbavili navždy. Jsou lidé, kteří modrou prostě milují a musí mít modré vše, bez ohledu na to, jak je to vhodné. A je dost dobře možné, že se tito lidé opět pokusí nalakovat naši republiku na modro, jakýmkoliv způsobe a za jakoukoliv cenu, bez ohledu na to, že kromě svého lakují i cizí. A to budeme ještě moci mluvit o štěstí, když nepoužijí rovněž oblíbenou hnědou. Vlnu nenávisti a štvaných komentářů, která se vzedmula po blamáži pravice ve volbách, bychom rozhodně neměli podceňovat. Vypovídají mnohé o svých pisatelích, jejich preferencích a o jejich hodnotovém žebříčku.


Poslal Tribun

Štítky:



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 25:

V 10/20/2008 3:04 dop. , Blogger ods řekl...

Topolánkova snaha vykreslit volby jako úspěch, protože voličů poražené ODS bylo absolutně více než posledně, již působí vyloženě trapně.

Tady bych to možná jen upřesnil, Mirek Topolánek se velmi zábavně vychloubal, jak přišlo o 120 tisíc voličů ODS více, ale v porovnání s volbami v roce 2000. V porovnání s rokem 2004 přišlo modrých voličů o nejakých 80 tisíc méně. Vůbec z Otázek Václava Moravce jsem měl takový zvláštní dojem. Vlastně všichni celkem uspěli a je to skvělé, Čunka trápili, ale má věrné voliče, zelení vlastně nic nečekali a jsou jen takovým stromem zeleným no a komunisté si také v absolutních číslech polepšili. Jestli si tento přístup zvláště vládní strany udrží, tak rychlých změn se nedočkáme, protože na hlas občanů tradičně kašlou.

 
V 10/20/2008 10:30 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Ano, poměrně spokojená reakce Topolánka mne přiměla si vzpomenout na to, jak po parlementních volbách házeli (poměrně právem) Parobukovi do obličeje ti samí lidé špínu, že neumí prohrát a že se pochlubil nejlepším volebním výsledkem v novodobé historii ČSSD. Pan Bursík (jakožto člen "nové, čerstvé" strany v parlamentu) nezvedal předsedovi ČSSD demonstrativně jak malé nazlobené děcko týdny telefon. Pamatujete? Pravda - Paroubek tehdy svým nazlobeným projevem ujel - ale není to teď velmi podobné na opačné straně?

 
V 10/20/2008 12:38 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Videl jsem kousek Otazek V. Moravce a chvilemi jsem Topolanka az litoval. Kdyz on se tak snazi, tvrde pracuje, dela vse pro dobro CR a jejich obcanu, vysledky ma, dokonce i Sarkozy ho pochvalil, tak proc mu a ODS tady tolik lidi nemuze prijit na jmeno? Tragicky osud;-)

 
V 10/20/2008 2:09 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Situaci jste Tribune popsal velice přesně.Také jsem se díval na otázky Václava Moravce,které byly velmi poučné,neboť z reakcí předsedů koaličních stran jasně vyplynulo,že si vůbec neuvědomili pravou příčinu své drtivé porážky.Mirek Topolánek mluvil o tom,že hlavní důvod vidí v tom,že ODS neprovedla na rozdíl od ČSSD razantní předvolební kampaň a že to centrum ODS plně nechalo na krajích.Jiří Čunek,na kterém dodnes spočívá vážné podezření z braní úplatků, prohlásil,že jeho strana sice poněkud ztratila v těchto volbách,ale liboval si,že jim zůstalo jejich věrné jádro a že vlastně ze tří stran koalice ztratili nejméně.Korunu všemu ovšem tradičně nasadil politický turista Bursík.Ten začal rozvíjet teorii o prorůstajících kořenech,které u jiných stran vidí ale u Zelených bohužel ne.A když pak přijde vichřice do šumavských hvozdů,pak ty stromy,které mají mělké kořeny,se vyvrátí ale ty s hlubokými kořeny prý ne.Na to mu Čunek opáčil,že ten hlavní problém na Šumavě je s kůrovcem a že jeho ministerstvo vede boj s Bursíkovým ministerstvem ovšem za tučné peníze daňových poplatníků.Tedy naprosto žádná sebereflexe,žádné ani sebemenší náznaky pochopení pravých příčin drtivé porážky všech tří stran.ODS-porážka 13:0, Čunkova KDU-ČSL-ztráta hejtmana na Jižní Moravě, Bursíkovi Zelení-totální vygumování ze všech krajů. Snad nejčastější slovo pronášené Mirkem Topolánkem na této poradě bylo slovo analýza.Mirek Shit Topolánek se chce analyticky dopátrat příčin fiaska jeho strany.No to už je úplně k smíchu.Stačilo by realizovat to,co Mirek Topolánek říkal na sjezdu Zelených poté,co vypukla aféra Morava.Vymést pořádně a do důsledků Augiášův chlív v ODS ale s Topolánkem v čele.Ale kdo ho z té ODS vymete?

 
V 10/20/2008 3:09 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Oni přece vládnou dobře, jen to nedokázali správně "vykomunikovat" s veřejností, nejsou zvyklí rezignovat a žádný "upgrade" politiky se konat nebude. Za radar musí být slíbený takový balík, že by za to prodali i vlastní babičku, jinak si ty bláboly a naprosto nechutné chování neumím vysvětlit. Kdekoliv na západ od nás by předsedové stran po takovém debaklu okamžitě odstoupili.

 
V 10/20/2008 3:59 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Pokud valašský ogar s gulama prahne po analýze "úspěchu" své strany najde ji na stránkách Jiřího Pehe

 
V 10/20/2008 6:20 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

A socdemáci se už taky vybarvují, jako obvykle, když jde do tuhého se zachovají tak jak je charakterizoval zvěčnělý Karel Kryl.

Pomalu horší bezzásadovci jako klerikálové.

 
V 10/20/2008 11:31 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Já bych s nějakými bližšími komentáři počkal až do doby, kdy budou sestaveny krajské rady. V několika krajích jsou dlouhodobě provázany ODS a ČSSD. Třeba na ústecku vzala po minulích volbách ODS Sociální demokracii do koalice, a to měla v zastupitestvu většinu. Velice mě tedy zajímá, jak to bude v praxi vypadat, to prohlašované: Ne s ODS! Skutečné vítěszví bude, až se v krajích něco pohne k lepšímu.

 
V 10/21/2008 10:30 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Právě tu provázanost s ods jsem měl na mysli - však už jsou výkřiky typu "s komunisty nikdy". V té souvislosti je zajímavá noticka na BL že Paroubek vychází z průzkumů veřejného mínění - když k tomu přidáme ono jeho s ods ne, tak vox populi onomu koketování některých krajů s ods moc nakloněn není.
Ostatně to jsem dost předpokládal a proto bych nebyl proti silnější ksčm, která by těmto námluvám dost účinně bránila.

 
V 10/21/2008 12:45 odp. , Blogger Unknown řekl...

Vlnu nenávisti a štvaných komentářů, která se vzedmula po blamáži pravice ve volbách, bychom rozhodně neměli podceňovat.

Předpokládám, že to platí i opačně a že se tedy tento článek počítá mezi štvavé komentáře proti ODS, že?

Nevím jak si autor vybírá zdroje, ale já na internetu nacházím nadávací články z obou stran. Autor ovšem zmiňuje jen ty anti CSSD a o anti ODS mlčí. Holt co se hodí použijem, co se nehodí zamlčíme.

 
V 10/21/2008 1:49 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

vsichni ste jen zasrany komunistycky socky

 
V 10/21/2008 2:30 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

To: pizi

Člověče, víte vůbec o čem je řeč ?
Myslím, že ne, protože jinak byste nemohl tento kultivovaný a celkem dobře napsaný článek srovnávat s výkřiky a zvratky "pravicové" protofašistické lůzy, kterých je český Internet teď plný. A bohužel nejen Internet. Dokonce je to občas i natištěné na papíře v novinách.

Odmysleme si teď politickou orientaci autorů a podívejme se třeba jen na používaný slovník a množství vulgarit a urážek, případně na množství pomluv...

Jestli ten rozdíl nevnímáte, máte pravděpodobně deaktivovánu nějakou část vědomí.

 
V 10/21/2008 2:55 odp. , Blogger Unknown řekl...

klokane dej odkaz na nejaky takovy clanek, ja vyberu vulgarity doplnim slovem ods, tuknu to do googla a nahodim vam clanky stejne ale nadavajici na ods. Mozna pak uznate ze internet je plny nadavek obou stran. No pojdme.

 
V 10/21/2008 6:51 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Takže náš neomylný klimatolog se zase ukázal: na Staroměstském náměstí podpořil ODS do druhého kola senátních voleb.

"Vím, že vznikne křik, neměl bych tu být, měl bych být nestranným, říkat to ale budou stejně lidé, kteří by ODS nevolili," řekl na pódiu Klaus.

Jinými slovy: na ty, co nevolí ODS, já zvysoka ...

 
V 10/21/2008 7:52 odp. , Blogger Unknown řekl...

anonymni - Cokoliv udela zakonite nekoho nasere a vzdycky se najde nekdo kdo pak krici ze na ne...

 
V 10/21/2008 8:02 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

pizi: jako prezident by se měl chovat tak, aby nikoho nenas... nebo se o to aspoň snažit

 
V 10/21/2008 8:15 odp. , Blogger Unknown řekl...

anonymni a k cemu by tam potom byl? Vzdyt by nemohl udelat nic. Vzdyt kazda prezidentova pravomoc je o tom, ze komusi pomuze a kohosi nastve. Ma proste vsechno odkyvat? Kazdy zakon podepsat? Vzdyt i podpisem zakona nastve jeho odpurce. Nepodpisem, zase jeho navrhovatele. To je nesmysl.

 
V 10/21/2008 8:33 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

pizi: Neříkám, aby prezident nedělal nic, je pravda, že úplně neutrálně se chovat nelze. Ale takhle očividně podpořit jednu stranu před volbami je příliš.

 
V 10/22/2008 2:24 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Po shlédnutí tohodle mi nezbývá, než se kát a příště volit jen a jen ods!
http://cz.youtube.com/watch?v=eIOhrgjM2VI

 
V 10/23/2008 6:00 dop. , Blogger Robert řekl...

Mistre Brtniku, ty jsi asi delas (_!_)

 
V 10/23/2008 10:34 dop. , Blogger che řekl...

Tento komentář byl odstraněn autorem.

 
V 10/23/2008 10:35 dop. , Blogger che řekl...

Tento komentář byl odstraněn autorem.

 
V 10/23/2008 10:40 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Pokud tím nalákám další diváky na onen nechutný spektákl tak budu spokojený!
Brtník

 
V 10/23/2008 9:04 odp. , Blogger ods řekl...

Brtníku, a já si říkal, že zrovna pan Schwarz může být jednou z mála modrých slušnějších výjimek (a navíc ho mám v obvodu), díky za odkaz, který mne zbavil iluzí.

 
V 10/24/2008 6:03 odp. , Blogger Tribun řekl...

Tak snad abych odpověděl, když už jsme ten autor a byl jsem pizí (pizim?) osloven.

Autor si zdroje samozřejmě vybírá – například nenavštěvuje žumpy jako jsou diskusní fóra na Novinkách, Aktuálně.cz či Idnesu. Ale nakolik může na základě několika letmých nahlédnutí posoudit, tak štvavé a nenávistné komentáře pravice stále převažují, byť od té doby, co se moci chopila vyhladovělá ODS, dokázala se levice vymanit z defenzívy a už je i ona občas slyšet. Ovšem v tom řevu, který pravičáci dělají, je stejně těžko prosazuje.

Rozdíl mezi štvavými z pera pravičáků a levičáků ovšem existuje a je nezanedbatelný. Zatímco levice vyhrožuje milionářskou daní, vyšetřování, odsouzením a vyvlastněním podnikatelů (a především podnikavců a zbohatlíků), a v druhém plánu potom nastavením pravidel, která by platila i pro silné (ponechme teď stranou, jak by to chtěla zařídit), pravice zcela nepokrytě volá po krvi, zavírání do lágrů, věšení na kandelábry. Opravdu ten rozdíl nevnímáte, pizi? Je to majetek proti životu. Pro vás je snad život ocenitelný, zúčtovatelný a obchodovatelný?

Aby nedošlo k mýlce, nechci zlehčovat a omlouvat případné násilí ze strany levice (ať již historické, či plánované), chci zdůraznit jinou věc: levicové násilí je reakcí na násilí pravicové. Nemá smysl pokoušet se vymítit násilí přicházející zleva, dokud existuje jeho příčina – násilí přicházející zprava.

Proto také „útočím“ na ODS a pravici vůbec, protože ji považuji za nebezpečnější, ohrožující základní sociální organicitu a přežití národa a druhu (a tím i mé vlastní vůbec).

Pokud vám tedy, pizi, připadá můj text nevyvážený a politicky nekorektní, tak to vám připadá zcela správně. Proč, když chci kritizovat pravici, bych měl kritizovat i levici? Kritizuje snad někdo z těch, kdo vulgárně a s nenávistí štvou proti levici, také pravici? Ne – naopak se snaží zločiny pravice připsat levici, pokud je naopak nevychvalují jako záslužný počin.

Ještě jinak: nepíši na zakázku, nic za své psaní nemám. Píši co chci a jak chci a jediným mým korektivem je vlastní poctivost – tedy nelhat, nepodvádět a nemanipulovat čtenářem, tedy nedělat nic z toho, v čem se pravicoví autoři vyžívají a v čem vynikají.

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka