středa, ledna 07, 2009

Váhavý střelec

( a prý bývávalo: chlap s gulama)

Ano tak lze charakterizovat jednání našeho předsedy vlády. Během léta 2008 absolvoval pochůzky po ministerstvech, vyfasoval dárečky pro Nikolase (zvláště uniformička od zpěvavé ministryně se musela líbit) a všechny pochválil.

Když se přiblížily volby do krajů a senátu, začali se krajští zastupitelé ODS od pochválené vládní úrovně distancovat, ale nebylo jim to nic platné. ODS volby prohrála.
Kardinál Vlk se nechal inspirovat známou babičkou z lidu, která prohlásila, že když se lidi nemodlí, nic jiného než socialismus si nezaslouží. Nedávno prohlásil, že náš lid se nechal koupit ne za 30 stříbrných jako Jidáš, ale za 30 Kč poplatků u doktorů. Nějak nepostřehl, že šlo spíš o to, že neznabožský lid mu nechtěl nasypat 270 miliard korun a zadlužit tak své děti a vnuky.

Ale vraťme se k premiérovi. Po prohraných volbách usoudil, že na vině jsou někteří původně pochválení ministři a ohlásil, že je vymění. Tu pochvalu upřesnil vysvětlením, že sice ministři byli vlastně dobří, ale nějak špatně komunikovali s občany. Jistě by byl radši řekl, že občané jsou nechápaví a nevidí to dobro, co se jim sneslo na hlavy, ale asi mu to nějaký poradce rozmluvil. Ale že prý s tím počká až po kongresu ODS.
Na Mikulášském kongresu se modří ptáci projevili jaksi zkostnatěle a vedení nezměnili (už přece bude jen líp a zvládne se to až do voleb). Tak premiér dostal volnou ruku na výměnu ministrů, ale hned řekl, že počká až na vánoce. Chtěl snad novým ministrům dát dáreček pod stromeček? Jenže zase se to do vánoc nepovedlo.
Tak že to bude tříkrálová koleda. Ale přitom premiér pozapomněl na dvě věci:
- že existuje něco jako koaliční dohoda a
- že od prvního ledna nemá na starosti jenom pochváleně-nepochválené ministry, ale i Evropskou Unii.
Podle koaliční dohody byl povinen postup při odvolávání a jmenování ministrů za koaliční strany dohadovat s předsedou příslušné strany. No a ono se těžko s předsedou dohaduje, že ho premiér vyhodí, když dotyčný nechce a místo toho mu navrhne, aby odvolal ministra Plojhara, é co to říkám, Kalouska (to ta podoba, že taky kope za jinou stranu). A navíc si to ten předseda strany sichruje podmínkou odsouhlasení na nejvyšší stranické úrovni.

A tak se premiér rozpomenul na své gule a prohlásil, že buď bude vláda s Kalouskem, nebo padne.

Jenže je leden a my jsme po uši v šéfování EU, které jsme to chtěli „osladit“. Nějak nám to ale spíš hořkne a v západoevropských novinách si mnou ruce, jak se jimi vyjádřené pochybnosti o českém šéfování naplňují. Mluvka vlády podpoří „obrannou akci“ Izraele a po rozpačité reakci států EU musí na něj premiér zahrozit, ale současně mu jako „lotrovi po pravici“ odpustí. Pak premiér prohlásí, že má pro konflikt v Gaze plán, ale asi ho zřejmě nějak srozumitelně nevysvětlí Schwarzenbergovi jako šéfu evropské delegace, takže ten se vrátí s nepořízenou. Sarkozy sice Topolánka nedávno ujistil, že plně respektuje české předsednictví, ale když už měl prý dávno naplánovanou návštěvu na Blízkém Východě, tak co by se nepokusil uspět tam, kde se to předsedajícímu Čečnu (či Česko, kdo si to má stále připomínat, že) nepovedlo.

Navíc nám do toho přišla vlna mrazů. Na Hradě si libují, že se globálně neotepluje a naopak prý dřevěný stožár, co byl připravený pro vlajku EU, rozřežou a spálí v kamnech (když není ten plyn z Ruska). A to je další zádrhel. On ten obr na hliněných nohách, co do něj někdo šťourá radarem a jiný touhou po vstupu do NATO, má u ruky kohoutek na potrubí s plynem. No a Ukrajino, ty chceš do NATO? Ale ano, klidně, ale už nebudeš platit za plyn třetinu toho, co platí západoevropské státy, co jsou v NATO, ale stejně jako oni. Jo, že na to nemáš? Ale to neviditelnou ruku trhu nezajímá. Jo, že si budeš brát část toho, co teče na západ? Tak co se dá dělat, zavřeme kohoutek docela.Jo, že západní státy mají problém?

Od toho je tu stát, co předsedá EU. A ten stát nejdříve pošle jednat do Moskvy a Kyjeva obchodníky s plynem. Ti se neúspěšně vrátí a tak premiér nazdá a vyhlásí, že se jedná ne o problém obchodní, ale politický. Bystrý postřeh, ale zase se zpožděním. Ono totiž západní státy, co jim nezáleží ani tak na americkém radaru, jako na teplu pro své občany, už pár let organizují výstavbu ropovodů a plynovodů, které by se pochybné Ukrajině vyhnuly. Půjdou po Baltu (a už ne přes pobaltské trpaslíky, ale z ruského území) nebo z jihu přes Srbsko.

A tak aby se takový premiér najednou ustaral. Stále bylo dost času a najednou? Ono by asi bylo nejlepší s tím praštit a svést to na zaťaté lidovce. Jenže co by s demisí udělal Klaus? Paroubek se mu do toho nepohrne a tak buď nechat u vesla vládu v demisi nebo rychle ustavit úřednickou vládu (a tu by mu možná rád podstrčil Havel, vždyť už to umí). Jediný výsledek by ovšem byl totální kolaps ODS ... sbohem prebendy, sbohem zakázky, podstrkované Íčkem a Téčkem.

Lidové přísloví říká: Kdo pozdě chodí, sám sobě škodí. Váhavý střelec to už asi ví taky.

Poslal Onlooker

Štítky: ,



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 17:

V 1/07/2009 7:19 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Moc pěkné shrnutí ;-)

 
V 1/07/2009 7:46 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

No nevím, zas tak moc černě bych to neviděl - "západní" noviny musí psát články o neúspěchu "těch tatarů z východu", protože jak jednou přiznají, že jsme s nimi rovnoprávní, bude to pro ego spoustu "vyspělých" západoevropanů hrozný šok.

Izraeli se nelíbí, že jim na okupovaném území místní rebelují, tak tam vrthli ještě před tím, než se ten zlý a antisemitský Obama, který už je nechce podporovat v čemkoliv, co udělají, dostane pořádně k vládě. Takže s tou válkou neudělá nic nejen Schwarcenberg, ale ani Sarkozy ani nikdo jiný.

A plyn z Ruska? Že je špatně nejdříve řešit ty dodávky obchodníky? a podle vás by bylo lepší co? Poslat po prvním výpadku plynu Rusku oficiální nótu, ať koukaj ty kohouty otevřít, nebo jim tam vtrhnem a vezmem si, co nám patří? Nebo poslat do Gazpromu nějaké diplomaty, jen tak z čestého nebe, aby tam s obchodníky vyjednali, že by je neměl zajímat jejich ušlý zisk, ale naše blaho?

 
V 1/07/2009 8:13 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Plyn z Ruska? Není to spíš problém Ukrajiny?
Když vám vypadne jistič na chodbě před bytem, tak jednáte s elektrárnou?
Je pravda, že plnění dodávek pro Evropu je v odpovědnosti Ruska, ale ta roura není přímo bez ventilu vedená do Evropy. A s kým je teď Ukrajina větší kamarád? S Rusy nebo s EU? A neměli bychom jim doporučit, aby se nestavěli na zadní?
Ahuro, ona Gaza byla "okupované území"? Spíš to bylo svobodné arabské území, odkud létaly rachejtličky domácí výroby do Izraele. Že možná pospíchali,, aby předběhli Obamu, je jiná.

 
V 1/07/2009 10:49 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Nevyznám se přesně v mezinnárodním právu, takže nevím, jaký oficiální statut má gaza, ale jedno vím jistě - na každém rohu jsou tam izraelské barikády s ostrahou a lidé se musí prokazovat, aby mohli projít dále...takže z praktického pohledu je to okupované území.

Navíc stát Izrael podle mezinárodního práva neexistuje, protože jeho vznik byl OSN podmíněn vznikem státu Palestina, který zatím jaksi neexistuje. To, že se na to s*re a že jsou Židé do dneška protěžováni kvůli holocaustu je věc jiná...

 
V 1/08/2009 8:30 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Ahuro, je tomoc nepřesné.
Barikády nebyly na každém rohu a na každém rohu se nikdo neprokazoval (jak by asi nosili ty raketky), ale Gaza byla blokovaná kolem hranic (blokáda) a to když se tam zmocnil vlády místo dnes umírněného Fatáhu Hamás.

Rezoluce OSN v r. 1947 nepodmínila vzájemně zřízení dvou států, ale rozdělila poručenské území na dva státy. Jeden byl vyhlášen v r. 1948 (Izrael), druhý nikoliv, protože v den vyhlášení okolní arabské státy vyhlášení neuznaly, chtěly mít jen jeden stát a vtrhly do Izraele. Ale dál se to dá přečíst v každé encyklopedii.

 
V 1/08/2009 9:32 dop. , Blogger Tribun řekl...

Podle Stana se vládní mluvka dokonce blýskl havlovkským příspěvkem do arsenálu moderní orwellovštiny a označil agresi Izraele za "defenzívní invazi".

 
V 1/10/2009 4:08 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Tak, tak. Na vládu se musí nadávat. Už od dob císaře pána. To bychom to přeci nebyli Češi, kdybychom pravidelně nenadávali na vládu. Naše politická scéna skutečně nestojí za nic. Podařilo se jí rozdělit občany této země na dvě skupiny, které místo toho, aby tlačili politiky k odpovědnosti, tak se raději fackují mezi sebou a politici mají pro své kšefty klid. Alespoň nemáme populistickou vládu, která neslibuje lidem všechno s tím, že se splácením dluhů si nemusíme dělat starosti. Hlavně ať se udržíme u moci co nejdéle, naši vnuci nám náš prostopášný život už ze svých daní zaplatí. Takové vlády jsou snad už trvale v propadlišti dějin. Při nastupující finanční krizi se této vládě podařilo snížit deficit veřejných rozpočtů z plánovaných 70 miliard na 20. To je výsledek lepší než ta nejoptimističtější očekávání. Příjemná změna oproti předešlým vládám, které naše děti a vnuky každým rokem zatěžovali stomiliardovým dluhem, a to v období ekonomického růstu, které by se naopak mělo využít ke splácení všech dluhů, které stát má.

Jistě, současná vláda se dopustila mnoha kardinálních chyb. Ale rozhodně ji nelze upřít, že nepodlehla módním populistickým náladám, podle kterých jiné strany ohýbají svůj program podle toho, jak dopadnou aktuální průzkumy veřejného mínění. Snad si budou všichni pamatovat, že to byl jistý doktor Rath, který coby prezident České lékařské komory požadoval vysokou spoluúčast pacientů (200 Korun za návštěvu pohotovosti, 90 Korun za ošetření lékařem):
Rath požaduje vysokou spoluúčast pacientů

David Rath, červen 2003:
„Jestliže dnes je spoluúčast zhruba devět procent, což ročně dělá asi 14 miliard korun, které pacienti většinou připlatí na léky, pak tato spoluúčast měla stoupnout na 18 až 20 procent a měla by být zavedena nejen na léky, ale na veškerou péči, která není přímo spojena s ohrožením života. Touto spoluúčastí mohlo být zatíženo až 40 procent veškeré péče.

Pacienti by si měli připlácet například za recept, složit tak zvanou ambulantní taxu, tedy když poprvé jdou k lékaři, by platili určitý poplatek a pak už ne, platili by dále za den strávený v nemocnici a připláceli by i za dopravu sanitkou. Samozřejmě i nadále by v této spoluúčasti byly zahrnuty léky.“

Když ale Rath viděl, že v ODS nemá možnost kariérního postupu, přešel k ČSSD. Své názory ještě ten den otočil o 180 stupňů a dnes je hejtmanem za stranu, která je ochotna riskovat životy našich a spojeneckých vojáků kvůli třicetikorunovému poplatku.

Mnoho blogerů před rokem strašilo, jak dlouhodobě nemocní nebudou mít peníze na zaplacení poplatků. Naštěstí se tyto strašácké prognózy nevyplatily. Naopak. Díky finančnímu stropu jsou dlouhodobě nemocní právě ti, kteří na novém systému vydělají nejvíce. Ale to není zdaleka vše. Pacienti už nezneužívají pohotovosti jako obvoďáka bez dlouhých front, simulanti už nepředstírají neexistující symptomy, aby si prodloužili pohodlný život v nemocnici, a lidé už nechodí k doktorovi jen proto, aby jim předepsal Paralen. Rok s poplatky u lékaře znamenal přínos ve výši okolo deseti miliard, které byly zhruba z poloviny vybrány a z druhé poloviny ušetřeny na lécích, které by se jinak zbytečně vydávaly a proplácely. Na velmi vážně nemocné lůžkové pacienty (například na dětskou onkologii) tak mohlo být loni vynaloženo o 50 až 150% více financí než předloni. Rapidně se tak zlepšila například diagnostika rakoviny prsu. Poplatky tedy zavádějí do zdravotního systému solidární složku, kdy jsou zdraví pacienti motivováni šetřit veřejné výdaje a pro Paralen si místo k lékaři chodit přímo do lékárny. Odhaduje se, že Rathem vyhrazená částka pro středočeský kraj (80 milionů korun) bude vyčerpána do května. Nechme se překvapit, kdo z autorů myšlenky zrušení poplatků zatáhne lidem poplatky. Darovací smlouvy přidělávají doktorům zbytečnou práci navíc. Ještě že je tolik lidí, kterým není hloupé kvůli 30 Korunám podepisovat darovací smlouvu.

David Rath proslul svou kritikou privatizací ve zdravotnictví. To mu ale nebránilo v tom, aby si sám nezprivatizoval zdravotnické zařízení. Pokud by se měl stát David Rath novým ministrem zdravotnictví, tak budeme možná rádi ještě vzpomínat na Bohumila Fišera z ČSSD a na jeho výrok o dlouhých čekacích lhůtách na operace kyčelních kloubů, které obhajoval s tím, že čím déle si pacient na operaci počká, tím déle mu kloub bude sloužit.

Také si asi každý z nás vzpomene, jak si Paroubek stěžoval, že je se svým názorem na podporu americké protiraketové základny v ČR a na zbytečnost referenda v této otázce ve straně osamocen. To alespoň hlásal do doby, než vyšly první průzkumy veřejného mínění, které udělaly z Jiřího odpůrce radaru a bojovníka za referendum číslo jedna. Vzpomínáte si také, jak komentoval Paroubek kauzu Morava? To padala slova o presumpci viny a Topolánek byl opakovaně vyzýván, aby odstoupil. V případě vlastního hráče je ale třeba celou věc zamést hezky pod koberec. Tak jako Grosse, Krause, Ďuričku, Doležela a všechny ostatní, na které něco prasklo. Vždyť je velký rozdíl mezi Drymlem a Moravou, hájí spolustraníka Paroubek. Ano, rozdíl tu je. Morava svou vinu přiznal a vzdal se všech funkcí. Dryml zapírá a odejít nechce. Proč nevyvozuje Paroubek z kauzy Dryml osobní odpovědnost? Proč se spokojí s malicherným pokáráním, omluvou stranické kolegyni?

Jak důkladně se o naše zájmy pan Dryml stará dokládá skutečnost, že nemocnici, kterou svým hospodařením přivedl na pokraj bankrotu, chce prodat státu za 250 milionů. Nyní ubral a chce nás okrást již jen o 120 milionů. To je zřejmě jádro celé kauzy. Orgoníková prodej zadlužené nemocnice zmedializovala, a dokonce proti němu měla veřejně výhrady. Co s ní? Pan ředitel, náměstek a senátor v jedné osobě si však ví rady. Osloví detektivní agenturu, aby mu pomohla na kolegyni najít nějakou špínu. A co je na celé věci nejpikantnější? Pan senátor si zažádal o fakturu za fiktivní konzultaci k nějakému problému na jeho kancelář v Senátu ČR. Takže i tuto špínu chtěl platit z našich daní. Už jenom to by měli stačit, aby se propadal ostudou a neprodleně rezignoval na všechny veřejné funkce.

Komu patří politický mandát? Politikovi, nebo straně? Straně! Vykřiknou všichni levicoví politici a po nich i jejich voliči. Přece lidé volí stranu podle programu, ne podle osob! Na vlastní kůži tuto skutečnost poznal Jaroslav Foldyna, který ač vyhrál volby, byl stranickou klikou odstaven. Však oni soudruzi vědí lépe než obyčejný člověk, koho si měli zvolit. Jak je to v případě pana Drymla? Je snad jeho chování v souladu s programem ČSSD, že ještě nebyl vyloučen ze strany, jak se tomu obratem stalo u poslanců, kteří jednou hlasovali jinak, než jak jim bylo nařízeno?

Vladimír Dryml v úterý 7. ledna 2009 v diskuzi na webu idnes.cz:
Otázka: Jste ředitelem nemocnice, náměstkem hejtmana, senátorem, předsedou představenstva Zdravotnického holdingu královehradeckého kraje, a. s. Můžete mi říci, jaký je váš celkový měsíční příjem?

Odpověď Vladimíra Drymla:
"...Já to v tuto chvíli bohužel nevím. Protože ani nevím, za co dělám. Narozdíl od ostatních lidí já to dělám pro to, že mě to baví, a nedělám to pro peníze..."

ČSSD je, stejně jako všechny ostatní strany, plná dalších expertů a talentů. Víme, do jakých problémů dostal Tvdrík ČSA. Prozíravost Zaorálka pak dokládají tyto dva články:
25. 5. 2005: Zaorálek: Severní Korea nechystá jaderný pokus
9. 10. 2006: Severní Korea vyzkoušela první jadernou bombu

Takže nakonec ještě můžeme být rádi za vládu, jakou máme. Očekává se, že Topolánek uspěje na své zahraniční cestě a plyn do Evropy začne opět svištět každým dnem. Ano, balkánská mise neuspěla. Nedalo se čekat, že 60 let trvající rozpory vyřeší jedna mise v době války. Nicméně byly alespoň nastíněny možnosti mírového procesu, za což například ocenil Topolánka i Obama.

Nakonec tedy máme vládu, jakou jsme si zvolili, tedy jakou si sami zasloužíme. Pravidelné střídání levice a pravice evidentně není cesta, která by sjednotila rozhádaný národ a vrátila do politiky věcná témata. Poslední jiskřičkou naděje pak může být nová strana Libertas, která by mohla konečně zastavit současné prorůstání mafie do státní správy. Jenomže pak by hrozilo, že by si už Češi nemohli stěžovat na ty své Topolánky a Paroubky, Julínky a Rathy. Je tedy na každém člověku, čemu dá přednost. Stálému střídání z bláta do louže, nebo novému svěžímu větru, který odfoukne ten současný politický puch.

 
V 1/10/2009 6:46 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Sancta Simplicita, Libertas vincit. Vivat civis.

 
V 1/10/2009 8:39 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Vláda je dobrá za všechno může jako za komunistů opozice. Zakázat kritiku vlády a potom zakázat opozici.

 
V 1/10/2009 9:20 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

pro Jiřího.

Odkud jste to opsal? Strašlivější propagandistický blábol jsem snad na tomhle webu ještě nečetl.

 
V 1/10/2009 11:18 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Tak si přečtěte všechny články - jeden propagandistický blábol vedle druhého.

 
V 1/11/2009 1:04 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Jiri:

toto je moc pekne shrnuti a neni jednostranne jako naprosta vetsina clanku na tomto webu. Se soucasnou vladou nejsem spokojen, neni vsak alespon populisticka a neboji se nepopularnich reformnich kroku a dokonce se zda, ze penize volicu neprozere a nerozda za volebni preference. Jak se blizi volby a CSSD ziskava vic a vic hlasu (vetsinu jich koupila za 30 Kc), tak holt ODS bude s tim populismem take zacit (vyhodi Julinka a zacnou asi take slibovat hory doly), pokud nechteji uplne propadnout. Jsem zvedav jak to dopadne po vitezstvi CSSD, hlavne co se tyce dani a dalsich poplatku. Pokud zavedou dalsi danovou progresi (ja za danovou progresi pocitam i samotna procenta), tak vim o vice lidech z meho okoli, kteri si presunou zivnost do zahranici, aby zde nemuseli platit takove dane, takze to nakonec odnese opet nejvice chudy obcan, ten vsak bude spokojen, protoze si bude myslet, ze se vyber dani zvysil a ti bohati na nej tedy plati vice. Nakonec se ty penize na uspokojeni vsech novych pridavku vezmou na dalsich danich nebo se vezmou na dluh a jak znamo, tak dluhy se platit nemusi... Snad Libertas prinese neco noveho, popripade nejakou vyraznejsi zmenu, ale to by musela naskocit do politiky s vysokymi preferencemi, coz bohuzel neni realne. Za tu dobu nez ziska nejaky vetsi vliv bude zkorumpovana jako ostatni politicke strany, ale snad bude mit alespon nejaky rozumny program. Vypada to ze ve velkem se krast bude proste vzdycky. Uvidim program a mozna je zkusim volit, ale bojim se, abych vpodstate nedal hlasy levici... Mozna mi nakonec opet zbyde jedina moznost - volit to mensi zlo, tedy ODS.

 
V 1/11/2009 2:32 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Mirek uz rika ze zmeny ve vlade vlastne nejsou nejak dulezity. Smradecek ale teploucko a moc je pro nej nejdulezitejsi.

 
V 1/11/2009 2:52 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

re: 1/11/2009 2:32 odp.

A co ma delat, nechat lehnout vladu a udelat predcasne volby ? Nechci aby CR mela takovou ostudu. Navic bych chtel videt rychle reseni problemu v rezii pana Paroubka. Ono nechat udelat verejny pruzkum trva docela dlouho...

 
V 1/11/2009 7:49 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Zelení chtějí do vlády Kocába (Havlovec), Lidovci nechtějí změny vůbec - Topolánku, aby ses z toho zvencnul!

A co se rychle dohodnout se socany (něco jako slabší oposmlouva s dohodou na předčasných volbách letos na podzim) a odvolat z vlády lidovce i zelené, vytvořit menšinovou vládu s přimhouřením očí socdem?
Tím pro tyhle volby budou obě tyto strany odepsané suchou cestou. A děj s vůle lidu - kdo z koho. Pár Drymlů a preference se vyrovnají.

 
V 1/11/2009 7:59 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Mirek je proste buch. A Paroubek je proste hroznej. Jenze ten buch Mirek rikal ze to udela uz pred mesicem. Proste jen zas lhal a ted chudacek chcipacek ma tak tezkou hlavicku ze to nejde. Pryc s Paroubkem.

 
V 1/11/2009 8:37 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Tak se Mirovi pokazila plynova dohoda. Ten Paroubek je ale hajzlik.

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka