pondělí, září 03, 2007

Potřebuje Česká Levice Svého Guntera Grasse?

„Já čekám, kdy se ti mladí lidé, kteří zrají životně, zkušenostně, politicky, kdy ti se naštvou. Ani ten člověk, kterého si zvolíte, neudělá nic, vaše stanovisko neprosadí. Oni nejsou schopni ani zakázat noční výkup kradených věcí, bazary, to je obsluha zlodějů… A co zajímá je, ty autory? Jsou lidé, kteří si myslí, že když napíšou, že se jim stalo to, co každému, zamilování, rozvod, že to už je román. Pendrek,“ pronesl Ludvík Vaculík již kdysi dávno předávno. Je ale zarážející, že by to člověk nepoznal.

Krize českých morálních autorit, můžeme-li se ve vztahu k současnému Česku o morálních autoritách vůbec bavit, je dnes vskutku žalostná. Pachtit se v vlhkém poli vztahů, rádoby bohémskému alkoholu a zaručeně „temných“ depresích, to oněm takzvaným umělcům jde nadmíru dobře - jako děti na písečku napadá mě - a pomalu se tak odcizují od společnosti, v níž nicméně spočívá veškerá energie k jejich životu. My se tedy jen můžeme ptát, jsou-li skutečně tak přízemní nebo drží-li se zpátky se z obyčejného pudu sebezáchovy. Při tom tradice politické angažovanosti stran umění má i u nás podobné tradice jako v dnes kulturně vyspělejším západě. Počínaje národním obrozením, pokračuje prvorepublikovou levicově zaměřenou avantgardou, válečným odbojem i protikomunistickým rebelantstvím Undergroundu, kdy jména jako Havel, Vaculík, Kryl skutečně byla více než jména, neboť jednotila, či rozdělovala lid, nicméně vždy nutila společnost k sebeuvědomění si své vlastní mizérie, což se samo je druh morální katarze.

Jenže kam tato jména zmizela? Čím to je, že dnes není jediného umělce, který by svým mítinkově-apelačním politickým zaměřením jednou za čtyři roky nebyl k smíchu? Nalézáme zde zajímavou paralelu s 48., neboť stejně jako Tiege, Nezval a jiní si zachovali svou „absolutní modernost“ tím, že na chvíli splynuli s proudem, aby se z něj posléze opět vyčlenili, ti dnešní jako by byli potupně do jednoho zprivatizováni, až se člověk diví, že ten Havel, který mluví o humanitárním bombardování, je ten samý Havel, který napsal Zahradní slavnost. Těm od pravice se jednoduše nasadily klapky na oči v podobě světského úspěchu, zatímco jejich levicovým kolegům se záměrně odňalo slovo, či po vzoru Ludvíka Vaculíka sami spíše mlčí a trpíce tiše přihlíží na komičnost stavu současného českého (zejména literárního) umění a jeho (ne)schopnosti reflektovat společnost. Jenže jak známo, literát beze slova je jako ryba bez vody: umře; zatímco tomu mlčícímu hrozí, že zuby stiskne tak silně, až se nenají a pozvolném rozkladu nakonec doprovodí svého předešlého kolegu.

Dnešní levici doslova chybí nějaký ten Günter Grass, který by na jednu stranu otevřeně dštil síru na rozprodej morálních hodnot (v kteréžto ideje osobně shledávám těžiště zrůdnosti jistého pána s knírkem a čestnými doktoráty) ale zároveň se nebál chytnout se i se svou domovskou organizací. Levici chybí člověk, který by dokázal zaujmout onu takzvaně uměleckou společnost, či spíše tu její část, která se za umělce považuje. Jenže bývají to právě tito umělci, které je nejvíce slyšet: umělec, či lépe řečeno takzvaný umělec, jako pouliční řváč. Jistě, budou to výkřiky bezduché a naivně zasněné, ale sami víme, že právě ony dlouho rezonují lebkou a pudí k diskuzi – to se jim musí nechat. Od smrti pana Dostála chybí inteligentní buřič. Ale kdo-ví, třebas jednou nějaký vyroste – za deset, za dvacet let, nechovám totiž iluze, že by dřívější titáni již dokázali procitnout.

poslal Winter

Štítky: ,



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 32:

V 9/03/2007 9:13 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Je pravda, že dříve lidé znali někoho, koho považovali za morální autoritu - pan Čapek, hrdinové protifašistického odboje (u těch z Francie a Anglie ještě navíc zvyšovalo jejich kredit to, že byli za svou válečnou činnost trestáni), Karel Kryl a další....kdo je to v dnešní době? Já nikoho z našeho kulturně-politického života, koho bych mohl považovat za morální autoritu, neznám...Vidím zde pouze komerční pisálky,zpěváky atd. - s jediným zájmem - penězi, "pseudobohémy", kteří jsou spíše k smíchu a potom řadu lůzy poplatné současným politikům, kteří jsou (alespoň ti veřejně viditelní) jen další lůzou (a je jedno, jestli modrou, oranžovou, černou, zelenou, rudou....)... Karel Kryl to odhalil záhy po "revoluci" - jeho píseň Demokracie je smutnou, ale pravdivou realitou 90. let a tato realita v mnoha aspektech trvá dodnes - Na hradě jednoho "krále Václava, který jedna ruka je, se šmlinářskym šmejdem" nahradil další a v ostatních funkcích a postech se jako na Orloji točí furt ti samí....

 
V 9/03/2007 9:44 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Myslim, ze pojem "moralni autorita" je v dnesni dobe uz na vymreni. Pred temi 60-80lety ( jak vzpomina Ahura ) to bylo lepe definovatelne, jelikoz se vseobecne vyznavali jine moralni hodnoty a media nebyla tak zkorumpovana ( alespon v to verim ) a asi byl i jiny, trochu obtizneji pristup k informacim ( noviny, literatura, divadlo ci biograf ). Dnesni bezny kozument si za par kacek koupi bulvar typu Blesk a AHA ( kde se dovi, s kym se nam nase vecne opila a polonaha "celebrita" Agatka zase pokurvila ), pusti si televizi ( kde chlasta a kurvi se osazensto cele vily v nejake "inteligentni" reality show ) a tim si splnil dnesni denni prijem kultury. Misto aby sel do divadla, kde ma moznost jeste potkat nase zestarle Nestory ( opravdu mysleno s velkym N ), tak zajde ho nejakeho svatostanku kultury typu vsemozna multikina, protoze americke filmy se snaze chapou a dostane ke dvema listkum pullitru Coca-Coly zdarma.

 
V 9/03/2007 2:18 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Přesto na "západě", který je konzumu exponován ještě více, tato tradice dále pokračuje, ať už vezmeme v Německu zmiňovaného Grasse, který společně s několika dalšími inicioval zcela nový - nutno říct, že lidštější - pohled na nacistické Německo, či i v oné Americe, kdy, pravda, že mnohdy jen z módy, ale přesto se spousta lidí vozí po tuposti zdejí republikánské garnitury. Vůbec Amerika, byť se to nemusí zdát, je diskuzím poměrně nakolněna, ačkoliv řešení vázne. Hodně znatelné byly tyto tendence i v Anglii a Francii 80. let, později v Rakousku, nyní však zažívají krapet, nikoliv jako u nás úplně, útlum.

České pojetí "kultury" je naopak zcela zvrácené, protože stejně jako je jinde běžné, že ony jmenované radosti konzumentovy, které zde byly zmíněny, jsou prokládány skutečnou kulturou, u nás je veškerá jiná kulura vyškrtnuta, zdá se mi. Nikdy jsem tak úplně nevěřil na odezdikezdizmus, ale časem si říkám, že jsem se asi mýlil.

A na závěr se ještě omlouvám Karlu Teigemu, že jsem mu v textu přehodil E za I :)

 
V 9/03/2007 7:26 odp. , Blogger lemuel řekl...

ja neviem, ale posledne co ceska lavica (ci vobec ktokolvek) potrebuje su pompezni pokrytci a moralni ohyzdovia typu guntera grassa. ale zrejme si ich zasluzi.

 
V 9/03/2007 7:36 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

to lemuel:

Mohu se zeptat, četl-li jste jeho dílo, či sledoval debatu okolo Gustloffa? Zjišťoval si materiální pomoc českému "disentu"? A co Vás vůbec vede k tomuto názoru?

Ale jinak hle, hoří nám tu diskuze protichudných názoru - a to jenom utvrzuje ten článek :)

 
V 9/03/2007 7:38 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

A mimochodem jsem si všiml, že máte v profilu Bernharda, což je dosti ukázkový příklad politicko/společenské provokace.

 
V 9/04/2007 2:22 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

"České pojetí "kultury" je naopak zcela zvrácené, protože stejně jako je jinde běžné, že ony jmenované radosti konzumentovy, které zde byly zmíněny, jsou prokládány skutečnou kulturou, u nás je veškerá jiná kulura vyškrtnuta"

Wintře, já se nepovažuji za literárního znalce. Ale skutečně jsou všichni tihle čeští autoři z 20. století tak špatní že nestojí za čtení? Není jich mnoho, ale my také nejsme zrovna moc početný národ.

Poezie
Jaroslav Seifert
Vladimír Holan
František Halas
Vítězslav Nezval
Josef Hora
Jiří Kolář
Jan Zahradníček
Josef Kainar
Ivan Blatný
Ivan Diviš
Oldřich Mikulášek
Bohuslav Reynek
Jan Skácel
Vilém Závada
Jan Zábrana
Karel Šiktanc
Ivan Wernisch
Egon Bondy
Ivan Martin Jirous
Beletrie
Karel Čapek
Vladislav Vančura
Bohumil Hrabal
Milan Kundera
Ludvík Vaculík
Josef Škvorecký
Arnošt Lustig
Pavel Kohout
Ivan Klíma
Ladislav Fuks
Vladimír Páral
Jan Čep
Ota Pavel
Egon Hostovský
Jáchym Topol
Petr Placák
Ferdinand Peroutka
Michal Viewegh
Historická próza
Vladimír Körner
Jarmila Loukotková
František Kožík
Oldřich Daněk
Ladislav Fuks
Detektivní literatura
Emil Vachek
Josef Škvorecký
Jan Zábrana
Eduard Fiker
Václav Erben
Jaroslav Velinský
Humoristická literatura
Jaroslav Hašek
Jaromír John
Karel Poláček
Zdeněk Jirotka
Jaroslav Žák
Petr Šabach
Cestopisná literatura
Karel Čapek
Jiří Hanzelka
Miroslav Zikmund
Science fiction
Ondřej Neff
Ludvík Souček
Literatura pro děti a mládež
František Hrubín
Jaroslav Seifert
Josef Kainar
Karel Šiktanc
Jiří Žáček
Jan Werich
Bohumil Říha
Eduard Petiška
Ota Hofman
Miloš Macourek
Viola Fisherová

 
V 9/04/2007 2:30 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Teď jsem si uvědomil že na tom seznamu chybí Alexej Pludek a Václav Hrabě. Ale mám pocit že bych mohl takhle přidávat ještě vícekrát, tak zůstanu jen u tohoto doplnění.

 
V 9/04/2007 10:28 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Jistě, ale jen tak zběžně vyškrťněme Viewegha, jenž je beútěšný blábolitel, "mistr průměrnosti" a Milana Kunderu, který už není Čech dále vyškrněme ty, kteří už nepíšou, neboť nemohou nebo nechtějí. Zbyde přibližná nula, neboť toto všichni jsou ti, o nichž jsem mluvil v článku, sřívější titáni - v současnosti neexistuje nikdo takový a je jen otázka, kdy se Vámi uvedený seznam v rámci všeobecného vědomí zkrátí o polovic, neboť lidé zapomínají a redukují co do historie, občas ale doplní novými jmény, které nám, Čechům, žalostně chybí.

 
V 9/04/2007 5:00 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Omlouvám se že je to mimo téma, ale tohle musím zkrátka zveřejnit.

http://www.linxxnet.de/lavka/text.php4?topnavi=1&naviID=1&textID=2888&PHPSESSID=d8d92714fc6d80d53e5a33c98dd6818c

Článek číst nemusíte, ale ta diskuze stojí za to, jestli nás tohle čeká, jestli takových slepých pravičáků je mezi námi více, tak ač atheista tak Pán bůh s námi. Jinak ještě se malinko zamluvila ta propagace tohoto webu. V diskusi pod článkem Dvojí metr pro svědomí jsem nastínil pár možností. Zajímalo by mě jestli o tom někdo reálně uvažuje nebo to bylo jen plácnutí do vody?

 
V 9/04/2007 5:34 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Clanek jsem si precetl, jsou v nem zajimave myslenky, ale clanky na tohle webu jsou podstatne lepsi.

V diskuzi pod tim clankem spatruji nazory drtive vetsiny svych spolupracovniku a kamaradu. Tamni obhajitel levice L.N tam rekl vetu, kterou bych zde vypichl - Znackovani komunismem je vyrazem nedostatku argumentu, vulgarita vyrazem nedostatku inteligence. Bohuzel na serveru novinky.cz by tuhle vetu asi malokdo pochopil :)

 
V 9/04/2007 6:35 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Jaromíre - článek možná trochu těžkopádně napsaný, ale souhlasím s ním....

Jinak k té diskuzi pod ním - přečetl jsem asi 20 příspěvků, ale hádám, že dál to pokračuje ve stejném duchu - ti "pravičáci" tam jdou jako všude na netu rozdělit do několika skupin - provokáteři, hloupí puberťáci a dost nevzdělaní nepuberťáci, kteří "vědí" (a jejich kamarádi a TV je v tom utvrzují) že "Paroubek je komunistická svině a proto je potřeba zničit ty zasraný komouše":-)
A potom lidi s více či méně radikálními názory, kteří ovšem jakžtakž na úrovni diskutují (těch je ale bohužel dost málo).

Propagace webu je dost ošemetná - nějaké billboardy by chtěli sponzora, kterého tu asi neseženem, na internetu veřejném a hojně navštěvovaném je to to samé. Zaměřil bych se určitě na menší weby, kde by obsah tohoto bloggu mohl jejich návštěvníky zajímat a tam žádat o umístění banneru

 
V 9/05/2007 2:03 dop. , Blogger ods řekl...

Obecně souhlasím s tezí, že v České Republice chybí kvalitní autor (myšleno spisovatel, scénárista atd.) "provokatér". Ale nemyslím si, že chybí jen levé straně politického spektra. S výjimkou mladých a nadějných, kteří bohužel na první stránky novin se nedostanou a znalost jejich děl je omezena na extrémně úzkou skupinu literárních znalců jediné co dnes boduje je jednoduchý konzum opřený na několika schématech. Buď je to klasická láska v té či oné variantě nebo sentimentální vzpomínání, jak za mlada květiny voněly lépe nebo uslzený odkaz do dob před sametem, kdy vše bylo strašné ale velmi poetické či několik variant na komerční téma židovského odkazu nebo rasismu.
Dá se občas narazit na zajímavý fejeton z té či oné strany politického spektra, ale doby kdy literatura měnila svět a inspirovala k bytí lepším či aspoň originálním nějak zmizely. A nejsem si vůbec jist, jestli se vrátí v době informatizace, reklamního ducha a všeobecné honby za konzumem mylně spojovaným s blahobytem.

 
V 9/05/2007 2:15 dop. , Blogger ods řekl...

Jaromíre, obecně k propagaci jsem napsal pod Vaší reakcí v předchozím článku. Billboardy asi zatím smysl nemají, ale po přestěhování stránek na vlastní doménu, budu nějaký čas osobně schopen aspoň trochu financovat jiné formy reklamy na internetu (asi adwords, možná i etarget či adfox).
Z teoretických problémů, které jsem zmínil v předchozí reakci jen pro upřesnění. Nákup domény a hosting není problém. Problémem je koncepce těchto stránek, případný nový název a také technické řešení. Veškeré návrhy přivítám s nadšením a to jak na email tak případně v diskusi. A rozhodně by pomohlo, kdyby někdo měl znalosti v programování nebo v dostupných redakčních systémech.

 
V 9/05/2007 2:34 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Wintře, díky vám jsem si uvědomil jak čas letí! Někteří z těch, v seznamu uvedených, v dobách mého mládí publikovali své prvotiny, jiní teprve začínali vstupovat do povědomí veřejnosti a další byli znovuobjevováni. Nějak mi nedošlo kolik už uplynulo let. Budu doufat spolu s vámi že dozrají noví titáni.

Jaromíre, mám pocit že vámi zveřejněné nebude nikdy mimo téma ale když se tak dívám na ten dlouhý odkaz, který jsem musel kopírovat abych ho vložil do navigačního řádku, napadlo mne zda byste nechtěl používat pro odkazy tagy. ODS mi poradil jak na to ale já nevím jak to napsat do příspěvku aby byly viditelné, protože když se správně použijí tak vidět nejsou. A tak se obracím na ODS s návrhem: co kdybyste návod připojil k informacím pod okno pro příspěvek?

Ahuro, líbilo se mi jak jste v diskusi pod výše zmíněným článkem "utřel" pisatele "Kapischto" ale pořád mi vrtá hlavou jak jste zjistil co napsal do kolonky pro e-mail. Ukojíte mou zvědavost?
Jinak, co se týče propagace webu MŠ, ona je "ošemetná" i z jiného pohledu. Na jednu stranu by bylo milé kdyby se počet diskutujících rozrostl (a s tím i rozmanitost názorů) na druhou stranu se tím riskuje zaplavení diskuse různými Nejedlými na jejich Buldozerech či ještě horšími případy. Ale souhlasím s vámi že by mohly být dobré občasné "spanilé jízdy" do jiných blogů s odkazem na tento. Jen by to chtělo ten odkaz uvést tak aby to vyloženě nevyznělo jako reklama.

 
V 9/05/2007 9:16 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

to ODS - s programováním (alespoň těch kódobě jednoduších nedatabázových) stránek mám docela zkušenosti (mám na kontě asi 5 dokončených webů a několik uložených do šuplíku nebo rozpracovaných). Navíc můj velmi dobrý kamarád programátorství studuje a myslím, že by pro něj nebylo problém mi doprogramovat některé složitější věci. Upozorňuji ale, že grafický design nebyl nikdy mojí příliš silnou stránkou, takže pokud budu mít čas a vy náladu mi někdy v budoucnu přepracování stránek svěřit, budete si muset najít někoho, kdo udělá grafický design:-)

Kamile - to je docela jednoduché, ty jména jsou tam zvýrazněná jako "mailto:" neboli když na ně kliknete, spustí se vám e-mailový klient a do kolonky příjemce se vyplní mail, který uživatel zadal. Ale ještě jednodušší je na to jméno najet a chvíli počkat, objeví se text ve znění přibližně: "mailto: neco@server.cz"

 
V 9/05/2007 9:22 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Kamil - k tomu vkládání odkazů váš problém s neviditelností odkazů bude asi v tom, že mezi to první a druhé A ohraničené "zobáčky" nenapíšete žádný text, který by se nám tu zobrazil:-)

textmezizobacky

 
V 9/05/2007 11:27 dop. , Blogger Tribun řekl...

Těmi zobáčky ahura myslí < >, celý odkaz pak vypadá třeba takto: <a href=“ http://modra-sance.blogspot.com/2007/09/potebuje-esk-levice-svho-guntera-grasse.html“>tento odkaz</a> a na stránce se ukáže jako: tento odkaz.

Také můžete použít aplikaci tinyurl.com, která vám vygeneruje pro výše uvedený odkaz alias třeba ve tvaru http://tinyurl.com/ytbpby.

 
V 9/05/2007 12:35 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Tak tyto stránky se mi zdají dobré a nevím jestli vám jde o obsah nebo o vzhled. Své první stránky jsem dělal s kamarádem jěště v 13letech, ale za 3roky jsem skutečně docela pokročily a ten náš magazín vypadal vcelku pěkně i na dnešní měřítka. Problém je, že mi pracovali s postraními rámečky a museli obrázky posadit přesně na pixel. Už tehdy jsem věděli že to s čim se dřem třeba ty 3 roky dneska udělá člověk za 5 minut v frontpagi nebo pokud mu de hodně o vzhled tak i v XaraWebstyle 4. Pokud jde o obsah, já bych zachoval stávající formu článků a diskuse pod nimi, archiv článků, špatná by nebyla registrace, aby zde lidé nespamovali, ale trochu složitější registrace kterou stálý návštěvník rád vyplní a spamera omrzí. Bohužel nevím jak se to dělá, ale můžu se poptat, dva známí dělají profesionálně stránky. Konečně se dostanu k těm našim velikánům, myslím že podobně jsou na tom všude v západním světě a myslím, že už románům a básním celkem odzvonilo. Dneska "frčí" čti a nemysli, jde v prvé řadě o informace. V knížce jich je málo a navíc v nízké hustotě. Jazyk se mění jen na nositele informací, kde rychlost informace je přeci jen důležitější nežli pravopisná chyba. Příkladem jsou naše noviny. Jejich úroveň klesla tím, jak zároveň píší na netu. Tam vyhrává ten kdo zvěřejní aktuální zprávu první, nehledě na úroveň článku. Svůj jazyk si ničíme sami zválště mí vrstevníci a mladší. Když je někdy slyším jak jsou cool a free a něco je In a něco Out, zaměňují V a W a V a F a různě všechno komolí. Obdobně je na tom ale jak řikám celý svět. Co mají říkat angličané, jejich jazyk je slyšet po celém světě, ale zároveň je komolen v celém světě. Chtěli byste denně slyšet: "Já česky umím dobře", já tedy ne. Pochybuji že bude nějaké národní obrození 2. Takže změnu k lepšímu nečekejme, spíš k horšímu. Ono aby dneska vznikl nový Shakespear, tak by musel mít o čem psát a uznejte sami, že dřív bylo vážně o čem psát, jak jsme ty dějiny měli pestré. Dokonce jsme toho názoru, že kdyby někdo dneska napsal dobré dílo, tak že si toho ani nikdo pomalu nevšimne, pokud nebude mít pořádnou propagaci. Buďme štastný za to co za poklady literatury máme, protože jestli za našich životů vznikne aspoň 10 děl stojících opravdu zato, tak bude mile překvapen.

 
V 9/05/2007 1:27 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Jaromíre - je sice hezké volat po obsahu a že forma není tak důležitá, ale v dnešní, době, kdy "podobných" webů jsou na netu stovky, možná i tisíce, je vzhled, který upoutá, v první chvíli o dost důležitější, než obsah.

Jinak stránky psané v MS Frontpage většinou vypadají docela hezky, ale de na nich hodně blbě provádět změny a jakmile se něco pokazí a nejde to, si namydlený, jelikož ten kód je naprosto nečitelný.

Jinak na webu se vyskytuje přehršel různých formulářů a phpscriptů na registraci a databízi uživatelů, takže s tím by myslím nebyl až takový problém...

 
V 9/05/2007 3:42 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Ahuro díky. Jistě takhle to v diskusích běžně funguje. Jenže když jsem na ta jména najížděl a klepal v noci tak se nic nedělo. Možná chyba u mne v prohlížeči nebo na těch stránkách. Každopádně teď to tak funguje. Nevím čím to bylo, ale na základě toho "zjištění" jsem došel k názoru že musíte znát nějaký zajímavý trik. A ono ne. To je zklamání!

JInak, Ahuro i Tribune, děkuji za rady ale já nemám problém s vkládáním odkazů. Můj problém spočíval ve sdělení návodu jak vložit odkaz tak aby byl viditelný namísto toho aby fungoval jako odkaz. Prostě tak jako jste to ve svém příspěvku udělal vy Tribune. Nevím jak jste dosáhl toho aby v příspěvku bylo vidět i tu část odkazu, která nemá být vidět a přitom to bylo oknem pro příspěky akceptováno. To jste to vložil mezi nějaké tagy které nejsou vidět? :-)

 
V 9/05/2007 4:02 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Ahuro, nemyslím že je nutná nějaká změna designu, i ten stávající stačí. Když jsou stránky zajímavé, lidé si cestu vždy najdou. Pokud to dobře chápu, nebude se nic rozjíždět dokud nebude vlastní doména a jasná vize jak stránky zlepšit? Pochybuju že blikátka a všemožná flask vyjíždítka někoho zaujmou, mě naopak zaujme nenápadný design.

Všem:
Pokud jde o ten obsah, napadá mě, že by nebylo špatná zavést 3 rubriky: domácí politické události týdne, zahrniční politické události týdne, a poslední: problémy dnes. Ty problémy dnes tam by spadali články jako třeba tento Vánoční. Chtělo by to ale do každé rubriky jeden článek týdně. Určitě by nebyla špatná nějaká schránka na zajímavé odkazy, které bychom tam házely a sloužily by jako inspirace k napsání článků. Na rozjezd bych se nebál do každé rubriky dát 2,3 nejlepší články do každé rubriky z archivu, Nebylo by špatné zkusit nějakou spolupráci s Britskými listy, protže hodně lidí je rádo čte, ale nemá možnost na ně reagovat takže by byl zajištěn občas i příliv článků z jiného soudku a se zárukou jisté kvality, tu bychom samozřejmě vybírali my. Co se týče propagace, zajímal by mě váš postoj k videu na Youtube. Náklady minimální, v případě dobrého námětu úspěch zaručen. Námětů nám dává ODS svým chováním požehnaně, viz Kauza Kubice, vědma, atd. Zparodovat to jde lehce a mnohým lidem by možná cvaklo po shlídnutí. Stačí aby to bylo dostatečně provokativní. Jeden námět mám, můžu samozřejmě zveřejnit jestli bude zájem. A šlo by rovněž změnit motto na třeba: Modrá šance - po iDnes.cz druhý nejdůvěryhodnější portál na českém internetu

 
V 9/05/2007 5:48 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

jarommíre -určitě jsem nemyslel nějaké složité flash vyjížděcí lištičky a tlačítečka, to mě taky na stránkách neskutečně prudí (a proto taky nenávidim oficiální stránky prakticky čehokoliv, vyraujícím příkladem budiž třeba firma Nike). Stávající design je určitě supr pro stávající rozměry a zaměření webu, ale jestliže by se cokoliv organizačně měnilo, ten design by asi byl nedostačující.

Proti videu na youtube bych určitě nic neměl, obvzlášť, kdyby bylo vtipné a provokující. Ale o tom musí rozhodnout ODS jako majitel blogu, jakou reklamu chce a jakou ne

 
V 9/05/2007 11:50 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

A zpět k tématu - myslím, že o dnešní době pravdivě a hezky zpívá Aleš Brichta. Samozřejmě, namítnete - je to feťák a některý jeho songy jsou dost mimo - to nepopírám, ale zase z některých vám přechází mráz po zádech, kolik je v nich pravdy. Bohužel se soustřeďuje dost na underground i s jeho kulturou, takže nějaká "morální autorita" z něj asi nikdy nebude

 
V 9/06/2007 2:37 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Jaromíre nechtěl bych být v kůži správce webu ve chvíli kdy se má rozhodnout do které rubriky zařadit článek pojednávající o tom jaké problémy nám dnes vytváří naše domácí a vnitřní politika.
Takovou inspirací k napsání článku se pro mne stávají (mimo jiné) příspěvky v diskusi pod články. Diskuse jsou tedy (alespoň z mého pohledu) právě takovou námětovou schránkou o které píšete a tak nevidím důvod ke zřizování nejaké jiné specielně pro tento účel.
Spolupráce s Britskými listy by určitě byla zajímavá a jistě je dost blogů, které by o něco takového stály. Osobně nemám pevnou představu jak by mohla probíhat. Bylo by dobré kdybyste podrobněji rozvedl tu svou. Hlavním předpokladem by ovšem byl zájem na straně Britských listů a mne v tuto chvíli nenapadá ani jeden důvod proč by ho měli mít. Ovšem, reklama tohoto blogu na jejich stránkách by jistě nebyla k zahození a možná by ani nebylo tak těžké toho dosáhnout pokud bychom se zařadili mezi jejich sponzory a nebo si ji byli ochotni zaplatit. Účtují si 450,- Kč za 1000 zobrazení v textu a nebo v pravém pruhu. Máte nějakou představu jak by taková reklama na tento blog měla vypadat? Pokud by se měla objevovat na Britských listech pak by se jim asi text označující tento blog za druhý nejdůvěryhodnější moc nelíbil, pokud by tím prvním nebyly BL.
Co se týče mého postoje k Yotube, tak ten nějak nedovedu definovat, protože ho (možná ke své škodě a možná to někdy změním) téměř nenavštěvuji. I když s vymýšlením provokativních námětů bych asi neměl problém, tak s jejich natáčením by to bylo horší. Nemám totiž k dispozici ani videokameru ani herce.

 
V 9/06/2007 2:40 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Pardon. Mělo tam být: naše domácí a zahraniční politika

 
V 9/06/2007 12:53 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Spolupráce s BL bych si představoval jednodušše, vyjdenat s nimi souhlas k uveřejnění některých zajímavých článků, které by sem zapadali, nic víc, nic míň. Tu reklamu samozřejmě až se tedy něco pohne, momentálně je to zbytečné. Zařazení článku do které rubriky je jednoduché. Jestli máte třeba na mysli radarovou základnu u nás, tak když se bude jednat o umístění v naší žemi, tak domácí, když o schvalování v kongresu v USA, tak zahraniční. Tou zahraniční sekcí jsem myslel nějaké zajímavé postřehy na to co se děje za hranicemi naší malé země, protože přiznejme si, to co se děje u nás není naší vůlí, je to jen reakce na světový vývoj. Byl bych velmi rád kdyby se tu objevili právě takovéto články a psali je lidé co o tom něco ví. Mohlo by tam být od USA přes Kubu, EU, Rusko, Indii, Čínu, Afriku, všude tam kde se něco děje. Tam jsou světové problémy, což naše arogantní vláda není. A myslím že je tu dobré seskupení lidí kteří vnímají svět kolem a rádi by něco nového než tu naši zatuchlou politiku. Samozřejmě jsou na to i jiné weby, ale proč to nepřenést pdo jednu střechu. Co se týče toho Youtube, obrovská perspektiva, ačkoliv tam také skoro nechodím, lae občas tam dou najít písničky co bych jinak hledal 5let. Problémy s natočením mám obdobné, nejsou lidi ani technika. Ten můj klip by šel i sesříhat z televizních záběrů, stačilo by hledat, ale radši bych točenou verzi. Problém je, že mě nenapadá nikdo, kdo by to se mnou natočil a přitom si nemyslel že jsem blázen, komunista nebo nejlépe obojí najednou.

 
V 9/06/2007 2:05 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Jěště jsem zapoměl vysvětlit tu schránku na zajímavé odkazy. Je mi blbý dávat cizí odkazy k článku o úplně něčem jiném, viz tato diskuze. Omlouvám se že jsem sem zaved jiné téma než o čem je článek, ale samostaný článek k tomu prostě není, nemusí to být ani článek, stačí odstaveček pište nové nápady a podobně. Potom je v této diskuzi zbytečný zmatek a odbíhá se od jednoho tématu k jinému. Samozřejmě nejsem proti žádnému odbočení ani netrvám aby se musel diskutovat přesně k danému tématu, to ani omylem, je dobré když se dikuze občas rozvine i neplánovaným směrem. Ale tohle sem pod tento článek prostě nepasuje. Ta schránka na odkazy by samozřejmě byla jen pro registrované a jisté stránky spamerů by nešli vložit, což by šlo zařídit. Určitě by to mohlo sloužit jako inspirace mnoha z nás, kteří by o podobné stránky nebo články prostě i při nejlepší vůli nezavadily. Teď však něco pro ODS. Prosím zda by nešlo založit samostatný článek na téma jak změnit tento blog. Čekám že se připojí více lidí k této diskusi a přijdou taky s nějakými návrhy. PS: to nejdůvěryhodnější internetový server po idnes měla bejt ironie na iDnes a jejich sám o sobě směšný podtitulek.

 
V 9/06/2007 5:46 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Každopádně, chce-li admin rozšířit stránky, nebylo by od věci skutečně navázat nějaké "partnerské" vztahy s jinými weby, s nimiž bychom si měnili články, to v první řadě - v tomhle bych spatřoval naprostý základ, neboť by to chtělo rozšířit skupinku pisatelů. Pak bych zauvažoval nad zřízením transparentího účtu, kam bych dejme tomu mohl měsíčně poslat stovku na podporu webu a z něhož by se platila reklama třeba na blistech či Literárních novinách, které jsou jako že taky hodně levé. Ale přiznejme si upřímně, že většina takovýchto projektů končí dříve, než začnu: v tomhle mám bohaté zkušenosti, bez řádného a nějakého silného partenra zázemí se web již známější udělat nemůže.

A ona kniha příná a stížností by taky nemusela být špatný nápad.

 
V 9/06/2007 10:00 odp. , Blogger ods řekl...

Omlouvám se za tak opožděnou reakci, ale mám teď docela kolotoč a na internet ještě pár dní budu mít dosti málo času.

Ale k věci.
Je možné založit nový článek jen čistě pro diskusi ohledně nové formy, ale lze také využít link Kontakt, Info, Pravidla (který může fungovat i jako kniha přání a stížností). Ale jestli myslíte, že pro toto téma samostatný článek je lepší, dejte vědět. Zítra bych ho případně založil.

Co se týká vzhledu, tak například osobně považuji za důležité mít možnost glosovat krátkými poznámkami různé události. Téměř denně se děje něco zajímavého, co ale není na celý článek a glosování na aktuální podobě by vytlačovalo z hlavní stránky mnohem obsáhlejší a zajímavější příspěvky. Jinak například i to zahraničí zde trochu chybí, co na jiném systému, kde by bylo například možno dát více článků souběžně vedle sebe a udržet rozumné třídění do kategorií rychle dostupných z hlavní stránky, by určitě prospělo. Obecná koncepce asi musí být udržena, ale rozšírení, které by nevytlačilo původní ideu určitě neuškodí. Zas na druhou stranu, pokud by se tyto stránky příliš rozkročily do mnoha témat, tak se vlastně stanou klonem Britských Listů a to nevím jestli je nutné. Technické řešení by určitě bylo nejlepší stavět na nějakém už dostupném redakčním systému jako php nuke, joomla atd. Ručně připravený web či autorské řešení by asi bylo extrémně náročné a nemuselo by být bez chyb. Při redakčních systémech se dá využít spousta připravených pluginů a design je pak už jen doplňkem - který navíc je často také veřejně přístupný ke stažení.

Co se reklamy týče, tak nápadům se meze nekladou a určitě bych do toho nezasahoval. Jen si nejsem jist, nakolik je youtube dobrým zdrojem pro nové návštěvníky. Spíše se mi zdá, že 90 procent lidí shlédne klip a odkaz je zajímat nebude. Ale nevím. PPC reklama bude určitě, konto si myslím, že asi není nejlepší nápad. Při velké návštěvnosti je vždy možnost přidat například malé reklamní bloky adsense či etargetu, které by mohly pokrýt náklady na provoz a reklamu.

Co se odkazů týče, tak určitě nebude problém nějaká rubrika pro zajímavé odkazy.

Ohledně Britských Listů a jejich článků, tak nevím jestli přebírání celých materiálů má smysl. Zdá se mi, že asi drtivá většina čtenářů těchto stránek BL čte, takže by to bylo asi nošení dříví do lesa. Ale určtě není problém něco napsat inspirovaného Britskými Listy, kde se myšlenka rozvede nebo se s ní polemizuje. Mimochodem ohledně reklamy na Listech, tak jsem svého času slyšel od člověka co tam má nějaké kontakty, že je prý ani tak moc nezajímá, protože na provoz jsou finance a je to spíše nezisková záležitost. Ale samozřejmě mohly to být i drby. Navíc si nejsem jist jestli pan Čulík by měl zájem o promoci těchto stránek i například z důvodu anonymity, se kterou jestli se nemýlím nesouhlasí.

 
V 9/06/2007 10:57 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Rozhodně bych založil nový článek jen k tomuto tématu změny webu. Stačil by odstavec na 3 řádky aby nepřekážel novým článkům a měl by prioritu být pořád nahoře. Tam by se přesunula tato diskuze, co změnit, jak to změnit, zda vůbec něco měnit. Nějaké konkurenci BL bych se jistě vyhnul, to nemá smysl, spolupráce vážně jen minimální a hlavně mělo by se jednat jen o to, aby měli čtenáři možnost na některé články z BL vůbec reagovat, což chybí soudě podlě mě hodně čtenářům BL. Články v plném znění by se mohli zveřejnit jen kdyby opravdu se žádný nový článek zde dlouho neobjevil, řešil bych to spíše formou odkazů a následného diskuzního fóra. Otázkou je, jestli vůbec se orientovat na zahraničí aby pak web nepůsobil neuceleně. Zůstal bych u orientace hlavně na domácí politckou scénu a občasná refelexe na dění ve světě by neuškodila. Pokud už podobný web s orientací na zahrničí je, šlo by samozřejmě dojednat nějakou formu spolupráce. A ten Youtube i kdyby sem přislo 10% lidí, tak pokud by byl klip velmi provokativní, což je nutností, tak se neobávám že by těch 10% bylo málo i kdyby jen 10% z 10% zde zůstalo. Ovšem jestli by to byli lidi co by byli pro tento web a diskuzi přínosem, o tom pochybuji, ale rozruch by určitě byl.

 
V 9/08/2007 12:25 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Nějak mi to ty odkazy stejně nebere a to jsem chtěl nalinkovat článek zcela patřičný k tématu. Takže to sem napíšu zcela brutálně:

http://www.literarky.cz/?p=clanek&id=4225

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka